MŚ 2006: 1/8: PORTUGALIA - HOLANDIA, 25.06.2006 r.

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

MŚ 2006: 1/8: PORTUGALIA - HOLANDIA, 25.06.2006 r.

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 22 cze 2006, 0:17

Patrząc na klasę obydwu zespołów można śmiało powiedzieć, że czeka nas wielki szlagier. Drużyny prowadzone przez Scolariego i van Bastena zaliczane są do grona ścisłych faworytów imprezy. Przynajmniej takie były prognozy przed rozpoczęciem Mundialu. Oranjes z wyjątkiem spotkania z WKS nie zachwycają. Zresztą nawet w pierwszym meczu popełnili kilka błędów. Bardzo słabo spisuje się środek pola. Dużo lepiej funkcjonują skrzydla chociaż trudno czasem nie krytykować Robbena za zbyt egoistyczną grę. Obrona też nie gra tak jakby sobie tego życzył trener. Ogólnie wiele elementów trzeba poprawić jeżeli Oranjes dalej chcą myśleć o zawojowaniu świata na tej imprezie. Portugalczycy z kolei w fazie grupowej grali bardzo zachowawczo. Starali się zdobywać punktów minimalnym nakładem sił i to im się udało. Olbrzymi wpływ na grę zespołu ma Cristiano Ronaldo. Co ciekawe nie jest to koniecznie wpływ pozytywny. Podobnie jak Robben gra bardzo egoistycznie i możliwe, że konfrontacja Portugalii z Holandią przerodzi się w pojedynek Arjena Robbena z Crisitiano Ronaldo. Zobaczymy co na to trenerze obydwu ekip. Trudno wskazać na dzień dzisiejszy faworyta tego spotkania, ale faktem jest, że więcej do poprawy mają przed sobą Pomarańczowi.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2006, 0:46 przez Mentor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
LAtifa_19
Grafomański impertynent
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LAtifa_19 » 22 cze 2006, 0:41

Niggaz pisze:Oranjes z wyjątkiem pierwszego spotkania z WKS nie zachwycają
drugiego :P zreszta dzisiaj też nie zachwycili :roll:

Faworytem wg mnie są Portugalczycy bo poprostu lepiej grają i mam nadzieje że przejda dalej :D
Zapomniałeś jeszcze napisac o VanNisterloyu :rydzyk: troche z formą nie trafił delikatnie mówiąc
Niggaz pisze:Olbrzymi wpływ na grę zespołu ma Cristiano Ronaldo. Co ciekawe nie jest to koniecznie wpływ pozytywny.
chyba z przewaga na ten negatywny (wpływ) :lol:

Wydaje mi sie że drużyna Portugalii jest lepiej przygotowana do Mundialu niż Oranje którzy troche z formą nie trafili szczególnie vanderVart i RUD

Awatar użytkownika
RzuR
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RzuR » 22 cze 2006, 1:09

patrzac na gre Holandii jakichs wiekszych oznak podniecenia u siebie nie stwierdzilem...z Serbia wygrali dzieki egoizmowi Robbena kotry postanowil sam wygrac mecz co mu sie de facto udalo lecz wygladalo to malo przekonywujaco...z WKS niewiele brakowalo zeby potoczylo sie to dla Oranje nieciekawie i bylby pierwszy mundialowy szok..generalnie malo mam o nich cieplych slow do powiedzenia,co moze byc spowodowane moja osobista niechecia do narodu wyspecjalizowanego w usypianiu starszych pań i panów na szpitalnych oddzialach i dosc..ekhm...luznego podejscia do zasad dotyczacych ruchu jednostronnego w odbytnicy meskiej...dlatego tez moze nie bede sie nad nimi pastwil zbyt dlugo-dla mnie sa juz wystarczajaco pokarani obecnoscia daremnego Van Nisterlooya w ich napadzie...

nie widzialem ani jednego meczu Portugalczykow,ale slyszac to i owo bedzie to duze wydarzenie jesli uda sie im wyeliminowac Holandie i bedzie to oznaczac rowniez ze moga wygrac z kazdym i co najmniej pierwsza czworka jest w ich zasiegu..

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 22 cze 2006, 1:33

Mecz napewno ciekawy i co ważne nie ma faworyta. Obie drużyny prezentują równy poziom i mają w swoich szeregach piłkarzy którzy potrafią w pojedynke przesądzić losy spotkania.
Holandia jak zawsze była stawiana w gronie faworytów ale mecze fazy grupowej mimo 2 wygranych wcale nie przekonywały, przynajmniej mnie i myśle że daleką nie zajdą. Mogą się zatrzymać na Portugalii która prezentuje optymalną forme ale myśle że jeszcze nie zagrali na maksa, mam nadzieje że Pauleta zacznie strzelać bo mam zakład o to że Klose nie będzie krórel strzelców ;)
Problem Holendrów polega głównie na słabo grającej 2 lini ale nie tylko ja to zauwazyłem. Robben jest w bardzo wysokiej formie ale straszny agoista, nie wiem czemu MVB nie przemówi mu do rozumu bo Holendrzy mogli tych bramek strzelić nieco więcej.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 22 cze 2006, 8:10

Dla mnie przeciwnicy bardzo wyrownani, majacy kapitalnych zawodnikow. Holandia tak samo Portugali nie zachwycili w grupach, Portugalia moze mniej ale jednak oni mieli w grupie slabszych teoretycznie przeciwnikow :wink: , wygrali 3 spotkania Holandia 2 i remis. Mankamentem napewno Oranjes jest bardzo slabiutka druga linia, a takze....napad, Ruud jakos forma nie zachwyca a skrzydlowi Robben i van Persie graja bardzo egoistycznie, ze strony Portugali jest w tych elementach bardzo lepiej, nie wliczajac oczywiscie boskiego Cristiano Ronaldo, mam nadzieje, ze to nie wlasnie ich egoizm zadecyduje o porazce ktoregos z zespolow :roll: Wieksze szanse daje Portugali, sa niestety w odrobine wyzszej formie i prezentuja sie nieco lepiej 8)

Awatar użytkownika
pizmak
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pizmak » 22 cze 2006, 9:20

No i mamy 1 hicior w fazie pucharowej ;) Świetni wyszkoleni technicznie Portugalczycy spotkają się 25.06.2006 w Norymberdze też ze wspaniałymi technikami z Holandii. Trzymam kciuki za Holandie , ale coś czuje że Portugalia znów zaskoczy i pokona Oranje :? Scolari świetnie poukładał zespół (szkoda że Quaresmy nie ma) i pokazał że Portugalia w tych MŚ też będzie się zaliczała do elity.Portugalia która poradziła sobie ze wszystkimi w grupie będzie miała o wiele cięższe zadanie trafiając na Holandie. Holandie, która jest prowadzona przez świetnego niegdyś piłkarza, Marco Van Bastena . Nikt się nie spodziewał że trener z tak małym doświadzczeniem (prowadził tylko przed repr. rezerwy Ajaxu) będzie w stanie wyjść z grupy śmierci. Van Basten świetnie zmotywował młodych zawodników do osiągnięcia celu czyli finał MŚ. Trener , który zasłynął tym , że nie wziął starszych zawodników (Seedorf , Davids , Maakay) postanowił na młodzież i jak na razie dobrze mu to wychodzi.

Metal99
Grafomania zaawansowana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Metal99 » 22 cze 2006, 9:55

To chyba będzie HIT 1/8 bo już raczej innej pary lepszej nie będzie. Faworytami na papierze są Holendrzy ale ja stawiam na Portugalię mają lepszą technikę i mogę czymś zaskoczyć na tych mistrzostwach a i przypomnijmy, że to wicemistrzowie Europy z 2004 roku ;). No ale patrząć na Holandię mają lepszych graczy np. świetny egoista Robben ale bez formy jest ‘Van The Man’ i on powinien siedzieć na ławca a grać musi Kuyt który ma niezłą formę.

Awatar użytkownika
LAtifa_19
Grafomański impertynent

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LAtifa_19 » 22 cze 2006, 10:03

Metal99 pisze:No ale patrząć na Holandię mają lepszych graczy np. świetny egoista Robben ale bez formy jest ‘Van The Man’ i on powinien siedzieć na ławca a grać musi Kuyt który ma niezłą formę.

:lol: Portugalia ma napewno lepszych piłkarzy niż Holandia co ty gadasz :P
Portugalia tez ma świetnego egoiste ogólnie 2 linia Portugali jest obecnie dużo leeepsza niż Holandi , Pauleta w przodzie też bardziej do mnie przem,awia niż RUD. Obrona z Carvalho na czele czego chcieć więcej 8) Pozatym jaką formę prezentuje Portugalia a jaką Oranje :rotfl:

Metal99
Grafomania zaawansowana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Metal99 » 22 cze 2006, 10:08

LAtifa_19 pisze::lol: Portugalia ma napewno lepszych piłkarzy niż Holandia co ty gadasz :P
Nie powiedział bym czy ma lepszych kto u nich taki lepszy Figo jak dla mnie Rafael van der Vaart jest od niego lepszy
LAtifa_19 pisze:Portugalia tez ma świetnego egoiste
Jakiego :P :twisted:
LAtifa_19 pisze:ogólnie 2 linia Portugali jest obecnie dużo leeepsza niż Holandi
Jakie te linie dla mnie mają tylko lepszą obronę i to wszystko
LAtifa_19 pisze: Pauleta w przodzie też bardziej do mnie przem,awia niż RUD.
racja Pauleta jest lepszy.
LAtifa_19 pisze:Obrona z Carvalho na czele czego chcieć więcej 8)
On wcale nie jest taki dobry :/ umie strzelać gole do własnej siatki :lol: Ooijer lepszy
LAtifa_19 pisze:Pozatym jaką formę prezentuje Portugalia a jaką Oranje :rotfl:
Portugalia nie co lepszą

Awatar użytkownika
pizmak
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pizmak » 22 cze 2006, 10:35

Metal99 pisze:
LAtifa_19 pisze:Pozatym jaką formę prezentuje Portugalia a jaką Oranje :rotfl:
Portugalia nie co lepszą
Ale też zobaczcie jaką grupe miała Holandia a jaką Portugalia ;) Tylko że Holandia w zasadzie nic nie pokazała a wyszła fartem ;)

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 22 cze 2006, 10:42

Messi E2 Ronaldinho pisze:skrzydlowi Robben i van Persie graja bardzo egoistycznie
Dajcie spokój z przytaczaniem nazwiska van Perisego obok nazwiska Robbena kiedy piszecie o egoistycznej postawie. To, że komentatorzy wygadują takie głupoty to nie znaczy, że jest to prawda. Robin czasem przesadza, ale względnie rzadko w porównaniu do Arjena.
pizmak pisze:coś czuje że Portugalia znów zaskoczy i pokona Oranje
Nie widzę niczego zaskakującego w tym, że Portugalia pokona Holandię. Oczywiście o ile tak się stanie.

Awatar użytkownika
iceald
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: iceald » 22 cze 2006, 10:48

Metal99 pisze:Jakie te linie dla mnie mają tylko lepszą obronę i to wszystko
Przede wszystkim wszyscy środkowi pomocnicy w kadrze Portugalii sa w formie - w Holandii tylko Cocu na dzień dzisiejszy prezentuje swój zwykły poziom. Sneijder, van der Vaart i van Bommel są tak dalecy od formy jak Kaczyński od poprawnej dykcji.
Metal99 pisze:Nie powiedział bym czy ma lepszych kto u nich taki lepszy Figo jak dla mnie Rafael van der Vaart jest od niego lepszy
Figo to skrzydłowy. Van der Vaart - środkowy pomocnik ew. mediapunto. Raczej trudno ich porównać. A jeżeli już koniecznie chcesz porównywać jakichś zawodników, to porównuj takich którzy grają na takich samych pozycjach.
A tak w ogóle, Metal99, to mógłbyś używać w swoich wypowiedziach przecinków, średników czy innych środków interpunkcyjnych - to nie boli, a pomaga innym w bezproblemowym czytaniu/rozumieniu twoich wypowiedzi.

Nie będę się rozpisywał o porównaniu zawodników/drużyn i ich formy - bo już o tym napisaliście. I chociaż na dzień dzisiejszy minimalnym faworytem wydaje się być Portugalia, to liczę po cichu na to, że bezpośrednia konfrontacja z Deco zadziała na van Bommela jak przysłowiowa czerwona płachta na byka i wreszcie rozegra on mecz na miarę swoich możliwości oraz poprowadzi Holandię do zwycięstwa nad Portugalią. Bo chociaż osobiście uważam Deco za lepszego pomocnika, to jednak zdecydowanie bardziej wolę oglądać w dalszej fazie Holendrów niż Portugalczyków :twisted:

Metal99
Grafomania zaawansowana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Metal99 » 22 cze 2006, 10:49

Fartem nie wyszła była drużyną lepszą od WKS i Serbii nawet dużo lepszą bo wiesz nic się samo w przyrodzie nie dzieje tak jak mówią a Holandia miała dużo trudniejsza grupę i sobie poradziła no a Portugalia szczególnie pokazała formę a Angolą mecz był bardzo nudny a Portugalia zagrała tragicznie.

Awatar użytkownika
LAtifa_19
Grafomański impertynent

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LAtifa_19 » 22 cze 2006, 10:58

Metal99 pisze:Fartem nie wyszła była drużyną lepszą od WKS i Serbii nawet dużo lepszą bo wiesz nic się samo w przyrodzie nie dzieje tak jak mówią a Holandia miała dużo trudniejsza grupę
No tak gdyby zostały podyktowane te 2 karne dla WKS to nie wiem kto by teraz grał z Portugalią, WKS bardziej na to zasłużyło ale to Holandia wygrała mecz. WKS zaprezentowało sie lepiej z tym ze niesłusznie przegrało mecz z Holandią.
Metal99 pisze:no a Portugalia szczególnie pokazała formę a Angolą
co chcesz wygrali 1:0 to tak samo jak Holandia z Serbią :P czyli najgorszą drużyna na Mistrzostwach .

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 22 cze 2006, 11:06

Czy ktoś tu mówił, że Holandia ma lepszą drugą linię od Portugalii? :lol:
Popatrzmy kogo ma Portugalia:
Deco, Figo, Simao, Ronaldo, Maniche, Tiago.
A Holandia:
Cocu, Sneijeder, van der Vaart, van Bommel, Robben :lol:

IMO nikt, zupełnie nikt nie wyróżnia się w pomocy Holandii, żaden z tych zawodników nie pokazuje togo, na co go stać.
Może w Portugalii jest podobnie, ale na pewno pomocnicy Portugalii mają wyższą formę od Holandii.
Figo, który wywalczył połowę goli dla Portugalii.
Deco, który bierze udział w każdej akcji, świetnie drybluje i przenosi ciężar gry.
Simao, który biega przez cały mecz i znakomicie widzi co się dzieje na boisku.
Maniche, który jest wszędobyslki, świetnie się ustawia i rozpoczyna akcje.
I jeden wyrostek w postaci Ronaldo, ale Holandia ma za to Robbena.

Niedawno pisałem, że problemem Portugalii jest to, że każdy gra dla siebie, a nie dla rużyny. Kiedy wczoraj nie grał Ronaldo wreszcie była gra zespołowa, dużo krótkich podać, częste rozciągnięcia gry, gra z pierwszej piłki i szybkie akcje. o jest właśnie ta Portugalia, która ma walczyć o najwyższe cele. Nie wiem czemu tak dziwnie zagrali w drugiej połowie. Może po prostu widzieli, że wyjdą z grupy i nie ważne było dla nich czy zagrają z Holandią czy z Argentyną. Ale nie podobało mi się to.

Wg mnie Portugalia powinna sobie poradzić z Holandią. Drugia linia funkcjonuje coraz lepiej. Obrona zawodzi przy stałych fragmentach, ale boczni świetnie włączają się do akcji ofensywnych.

W Holandii nikt mi nie zaimponował, jeżeli van Basten nic nie zmieni to nie mają szans, bo ta Holandia, która jest w tej chwili na mundialu jest po prostu słaba.
Metal99 pisze:On wcale nie jest taki dobry
Czemu? Bo tak sądzą koledzy z czwartej klasy?
Metal99 pisze:Nie powiedział bym czy ma lepszych kto u nich taki lepszy Figo jak dla mnie Rafael van der Vaart jest od niego lepszy
A co van der Vaart zrobił takiego niezwykłego na mundialu?

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”