Post Wyświetl pojedynczy post autor: mihalinho » 15 lip 2006, 19:05
mihalinho

Post Wyświetl pojedynczy post autor: assurbanipal » 15 lip 2006, 19:26
assurbanipal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 15 lip 2006, 19:30
Nie wiem czy wiesz, ale Ivan Ramiro Cordoba jest Kolumbijczykiem i nie jest tak do końca białej karnacji. Może szydzili z jego nazwiska? Bo z karnacji to jakoś w to nie wierzę. A jeśli nie z karnacji to pomyliłeś temat. Takich przykładów można znaleźć wszędzie mnustwo. Jakbyś chciał zobaczyć wszystkie takie sytuacje to straciłbyś szacunek do 90% zawodowych piłkarzy na świecie.mihalinho pisze:Przytoczę również wątek z włoskiej piłki. Mecz Inter - Newcastle (LM bądź puchar UEFA). Vieri i Cordoba na każdym kroku popychali, opluwali i szydzili z Lomano'a Tresora Lua Lua Sad Sad Sad . Nie wiem jak można nazywać sie po takim czymś "piłkarzem" Evil or Very Mad , co więcej to nie jest ludzkie zachowanie. Bardziej porównałbym ich do zwierząt: świń tudzież knurów. Po tym incydencie straciłemjakikolwiek szacunek do Vieriego i Cordoby Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad . Dla mnie po prostu nie istnieją...
Martin Pellegrino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 15 lip 2006, 20:28
Nie kibice reprezentacji Polski tylko kibice Polonii dokonali tego czynu.Martin Pellegrino pisze:Ja np mogę napisać, że widziałem jak na meczu reprezentacji Polski kibice obrzcali Olisadebe bananami
Marco Van Basten

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 15 lip 2006, 21:20
A kibice Polonii nie są kibicami reprezentacji Polski? Pewnie nie wszyscy, ale w większości.Marco_Van_Basten pisze:Nie kibice reprezentacji Polski tylko kibice Polonii dokonali tego czynu.
Martin Pellegrino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Miko77 » 15 lip 2006, 22:07
assurbanipal pisze:Sam gest Paolo nie ma nic w sobie zlego
Miko77
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 15 lip 2006, 22:15
Ameryki tym stwierdzeniem nie odkryłeś. Pytanie tylko czemu miało ono służyć? Wczęsniej napisałeśMartin Pellegrino pisze:A kibice Polonii nie są kibicami reprezentacji Polski? Pewnie nie wszyscy, ale w większości.
Co nie jest prawdą i tyle.Martin Pellegrino pisze:widziałem jak na meczu reprezentacji Polski kibice obrzcali Olisadebe bananami
w ogóleMiko77 pisze:wogole
Mentor

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 15 lip 2006, 23:02
Krzysztof Jarzyna

Post Wyświetl pojedynczy post autor: assurbanipal » 16 lip 2006, 0:10
Miko przystojniaczku, skoro z ciebie taki spec od historii i symboli to moze nas oswieciszpolecam lekture podrecznikow do historii z gimnazjum ... a wogole masz internet ...
assurbanipal
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dżokere » 16 lip 2006, 4:48
Dżokere

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 16 lip 2006, 8:33
Faszyzm nie jest antysemicki i rasistowski. To zależy do tego jakie poglądy ma wódz narodu. W przypadku Hitlera było jasne, że jest on antysemitą i rasistą. Swoje teorie opierał na pracach Nietzschego, który mówił o nadludziach i podludziach. Nie można jednoznacznie przypisać równości między faszyzmem i rasizmem czy antysemityzmem. Demokracja w niepowołanych rękach też może być złym ustrojem (patrz. Polska lata 2005 - +Powstało wiele definicji faszyzmu. Jedna z nich mówi, że faszyzm jest formą dyktatury nacjonalistycznej, która opiera się na kilku zasadach. Najważniejszym dobrem w państwie faszystowskim jest wspólnota, to znaczy naród (rozumiany jako ogół obywateli państwa) lub grupa etniczna rozumiana jako tożsama z narodem. Prawa jednostki są podporządkowane prawom narodu, który zyskuje tym samym realną osobowość, nie tylko jako pojęcie abstrakcyjne. Każde działanie dla jej dobra i na jej korzyść jest działaniem moralnie usprawiedliwionym. Jest to przede wszystkim zasada wodzostwa. Charyzmatyczny wódz, który "ma zawsze rację", jak głosiły włoskie plakaty na cześć Benito Mussoliniego, to osoba, która doskonale umie zdobywać sobie posłuch wśród ludzi.
Martin Pellegrino
Post Wyświetl pojedynczy post autor: MiRas » 16 lip 2006, 8:43
Nie wiem skąd masz takie informacje... takie plotki po tym meczu szły, jednak, ze zarówno Vieri, jak i Lua Lua zaprzeczyli temu kilka tygodni po meczu... a Cordoba w ogóle nie brał w tym incydencie, któy był wymysłem prasy...mihalinho pisze:Przytoczę również wątek z włoskiej piłki. Mecz Inter - Newcastle (LM bądź puchar UEFA). Vieri i Cordoba na każdym kroku popychali, opluwali i szydzili z Lomano'a Tresora Lua Lua![]()
![]()
. Nie wiem jak można nazywać sie po takim czymś "piłkarzem"
, co więcej to nie jest ludzkie zachowanie. Bardziej porównałbym ich do zwierząt: świń tudzież knurów. Po tym incydencie straciłemjakikolwiek szacunek do Vieriego i Cordoby
![]()
![]()
. Dla mnie po prostu nie istnieją...
MiRas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 16 lip 2006, 10:20
Mój błąd, źle wcześniej napisałem.Krzysztof Jarzyna pisze:Z tymi bananami i Olisadebe to ani kibice reprezentacji, ani Polonii, tylko Zaglebia Lubin (na 90%). Przynajmniej tam dostal pierwszy raz, byc moze pozniej tez, ale nie jestem pewien. W kazdym razie - na Polonii to raczej nie.
Marco Van Basten

Post Wyświetl pojedynczy post autor: assurbanipal » 16 lip 2006, 10:58
niejaki foxmoulderOcena bardzo dobra. Nonsens!!! Już na wstępie chłopak myli kategorie =>"Faszyzm to cały zespół doktryn i poglądów z dziedziny rasizmu, elitaryzmu i autarkizmu". Troszkę się zapędziłeś formułując taką tezę. Faszyści hiszpańscy nie byli rasistami a włoscy nawet nacjonalistami, wielu wspólpracowników Duce było nawet Żydami.
Ocena: 1
encyklopedia PWN i gdzie tutaj macie o rasizmie w faszyzmie ?FASZYZM [wł. < łac.], nazwa masowych ruchów polit. i ideologii o skrajnie nacjonalistycznym charakterze, zmierzających do zdobycia władzy i stworzenia totalitarnego państwa. Jako ruch i ideologia faszyzm ukształtował się we Włoszech; 1919 B. Mussolini zał. Fasci di Combattimento, związki kombatanckie, nawiązujące do tradycji staroż. Rzymu (łac. fasces ‘rózgi liktorskie’, unoszenie prawej ręki w geście pozdrowienia jako symbol ruchu), przekształcone 1921 w Il Partito Nazionale Fascista (Narodowa Partia Faszystowska), na czele której zdobył 1922 władzę i utworzył faszyst. państwo. Z czasem nazwa faszyzm nabrała wymiaru międzynarodowego.
O zakres terminu i istotę faszyzmu toczą się od początku spory wśród uczonych i polityków, nacechowane emocjami i niewolne od polit. implikacji. Przeważa opinia, że skrajną wersją faszyzmu był niem. nazizm, który dystansował się od faszyzmu włoskiego, choć w pierwszych latach sympatyzował z nim
assurbanipal
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dżokere » 16 lip 2006, 20:46
Dżokere
Wróć do „Piłka nożna na świecie”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio