Piłka nożna a ideologia - Strona 2

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
mihalinho
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mihalinho » 15 lip 2006, 19:05

Przytoczę również wątek z włoskiej piłki. Mecz Inter - Newcastle (LM bądź puchar UEFA). Vieri i Cordoba na każdym kroku popychali, opluwali i szydzili z Lomano'a Tresora Lua Lua :( :( :( . Nie wiem jak można nazywać sie po takim czymś "piłkarzem" :evil: , co więcej to nie jest ludzkie zachowanie. Bardziej porównałbym ich do zwierząt: świń tudzież knurów. Po tym incydencie straciłemjakikolwiek szacunek do Vieriego i Cordoby :evil: :evil: :evil: . Dla mnie po prostu nie istnieją...

Awatar użytkownika
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: assurbanipal » 15 lip 2006, 19:26

Panowie widze, ze czesto uzywacie pojec nazisci, faszysci, rasisci. Natomiast te okreslenia nie sa sobie rownoznaczne. Niestety te same bledy robia nasze media i niedouczeni politycy, zwlaszcza lewicowi :)

Faszyzm - odnosi sie do ideologii stworzonej przez B.Mussoliniego we Wloszek poczatkiem lat 20-tych XX w. Wlasnie z nim utozsamia sie Di Canio i jak kolega pieknie przytoczyl nie ma zabarwienia rasistowskiego.
Zarowno Mussolini i np. Franco w Hiszpanii nie poruszali w swojej ideologii watkow rasistowskich czy antysemickich.
Nazizm natomiast to ideologia powstala na podbudowie faszyzmu, ale z silnym zabarwieniem rasistowskim i antysemickim. Oczywiscie jej tworca byl A.Hitler.

I jezeli na flagach pojawiaja sie sfastyki i ubliza sie Murzynom to to nie sa faszysci a nazisci i tecy czesto sa rowniez spotykanii we Wloszech i innych krajach.
Sam gest Paolo nie ma nic w sobie zlego, to gest wywodzacy sie od pozdrowienia rzymskich cesarzy przez gladiatorow. Zaczerpnal go nastepnie do swojego pozdrowienia Mussolini, a dopiero od niego zgapil Hitler :)

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 15 lip 2006, 19:30

mihalinho pisze:Przytoczę również wątek z włoskiej piłki. Mecz Inter - Newcastle (LM bądź puchar UEFA). Vieri i Cordoba na każdym kroku popychali, opluwali i szydzili z Lomano'a Tresora Lua Lua Sad Sad Sad . Nie wiem jak można nazywać sie po takim czymś "piłkarzem" Evil or Very Mad , co więcej to nie jest ludzkie zachowanie. Bardziej porównałbym ich do zwierząt: świń tudzież knurów. Po tym incydencie straciłemjakikolwiek szacunek do Vieriego i Cordoby Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad . Dla mnie po prostu nie istnieją...
Nie wiem czy wiesz, ale Ivan Ramiro Cordoba jest Kolumbijczykiem i nie jest tak do końca białej karnacji. Może szydzili z jego nazwiska? Bo z karnacji to jakoś w to nie wierzę. A jeśli nie z karnacji to pomyliłeś temat. Takich przykładów można znaleźć wszędzie mnustwo. Jakbyś chciał zobaczyć wszystkie takie sytuacje to straciłbyś szacunek do 90% zawodowych piłkarzy na świecie.
Po drugie ten temat chyba nie został stworzony po to by przytaczać takie przykłady, ale jakieś bardziej ogólne, np rasizm (bo chyba o to chodziło autorowi tematu, a nie faszyzm) na stadionach, albo generalnie w ligach.
Ja np mogę napisać, że widziałem jak na meczu reprezentacji Polski kibice obrzcali Olisadebe bananami i co? Mam stracić szacunek do szystkich kibiców z Polski? Nie wiesz o co poszło między Lua Luą a Cordobą i Vierim. Gdybać to sobie możesz...
No more coment...

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 15 lip 2006, 20:28

Martin Pellegrino pisze:Ja np mogę napisać, że widziałem jak na meczu reprezentacji Polski kibice obrzcali Olisadebe bananami
Nie kibice reprezentacji Polski tylko kibice Polonii dokonali tego czynu.

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 15 lip 2006, 21:20

Marco_Van_Basten pisze:Nie kibice reprezentacji Polski tylko kibice Polonii dokonali tego czynu.
A kibice Polonii nie są kibicami reprezentacji Polski? Pewnie nie wszyscy, ale w większości.

Awatar użytkownika
Miko77
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Miko77 » 15 lip 2006, 22:07

assurbanipal pisze:Sam gest Paolo nie ma nic w sobie zlego

:pogrzeb:

polecam lekture podrecznikow do historii z gimnazjum ... a wogole masz internet ...

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 15 lip 2006, 22:15

Martin Pellegrino pisze:A kibice Polonii nie są kibicami reprezentacji Polski? Pewnie nie wszyscy, ale w większości.
Ameryki tym stwierdzeniem nie odkryłeś. Pytanie tylko czemu miało ono służyć? Wczęsniej napisałeś :arrow:
Martin Pellegrino pisze:widziałem jak na meczu reprezentacji Polski kibice obrzcali Olisadebe bananami
Co nie jest prawdą i tyle.
Miko77 pisze:wogole
w ogóle

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 15 lip 2006, 23:02

Z tymi bananami i Olisadebe to ani kibice reprezentacji, ani Polonii, tylko Zaglebia Lubin (na 90% :lol: ). Przynajmniej tam dostal pierwszy raz, byc moze pozniej tez, ale nie jestem pewien. W kazdym razie - na Polonii to raczej nie.

Awatar użytkownika
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: assurbanipal » 16 lip 2006, 0:10

polecam lekture podrecznikow do historii z gimnazjum ... a wogole masz internet ...
Miko przystojniaczku, skoro z ciebie taki spec od historii i symboli to moze nas oswiecisz :) . Tylko postaraj sie sklecic 2 linijki :D
A jezeli chodzi o internet to skoro jestem na forum bystrzacho to :roll: a moze jednak nie mam :?:

Awatar użytkownika
Dżokere
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dżokere » 16 lip 2006, 4:48

http://www.sciaga.pl/tekst/29059-30-faszyzm_wloski

Osobiście:
Dla mnie każdy człowiek akceptujący nazizm lub faszyzm ma nieźle pod kopułą. :D

Jak można mówić o tym, że faszyzm nie jest antysemicki czy nie rasistowski..
,,Sam faszyzm zakładał wyższość silnych nad słabymi i jak każdy system totalitarny wzywał do ciągłej walki o przestrzeń życiową, czystość rasową"

Więc naprawdę poczytaj sobie podręcznik z historii. I poczytaj sobie przez kogo Polacy przeszli piekło w latach 39-45..

Pozdrawiam kibiców Livorno I Werderu.

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 16 lip 2006, 8:33

Powstało wiele definicji faszyzmu. Jedna z nich mówi, że faszyzm jest formą dyktatury nacjonalistycznej, która opiera się na kilku zasadach. Najważniejszym dobrem w państwie faszystowskim jest wspólnota, to znaczy naród (rozumiany jako ogół obywateli państwa) lub grupa etniczna rozumiana jako tożsama z narodem. Prawa jednostki są podporządkowane prawom narodu, który zyskuje tym samym realną osobowość, nie tylko jako pojęcie abstrakcyjne. Każde działanie dla jej dobra i na jej korzyść jest działaniem moralnie usprawiedliwionym. Jest to przede wszystkim zasada wodzostwa. Charyzmatyczny wódz, który "ma zawsze rację", jak głosiły włoskie plakaty na cześć Benito Mussoliniego, to osoba, która doskonale umie zdobywać sobie posłuch wśród ludzi.
Faszyzm nie jest antysemicki i rasistowski. To zależy do tego jakie poglądy ma wódz narodu. W przypadku Hitlera było jasne, że jest on antysemitą i rasistą. Swoje teorie opierał na pracach Nietzschego, który mówił o nadludziach i podludziach. Nie można jednoznacznie przypisać równości między faszyzmem i rasizmem czy antysemityzmem. Demokracja w niepowołanych rękach też może być złym ustrojem (patrz. Polska lata 2005 - + ;))

A z tymi bananami to rzeczywiście fa pa :(
Oliego nie obrzucali na meczu reprezentacji, ale kibice Polonii też nie mogli tego zrobić bo przecież grał dla nich i zdobywał przecież mistrzostwo Polski w 2000 roku.

Awatar użytkownika
MiRas
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MiRas » 16 lip 2006, 8:43

mihalinho pisze:Przytoczę również wątek z włoskiej piłki. Mecz Inter - Newcastle (LM bądź puchar UEFA). Vieri i Cordoba na każdym kroku popychali, opluwali i szydzili z Lomano'a Tresora Lua Lua :( :( :( . Nie wiem jak można nazywać sie po takim czymś "piłkarzem" :evil: , co więcej to nie jest ludzkie zachowanie. Bardziej porównałbym ich do zwierząt: świń tudzież knurów. Po tym incydencie straciłemjakikolwiek szacunek do Vieriego i Cordoby :evil: :evil: :evil: . Dla mnie po prostu nie istnieją...
Nie wiem skąd masz takie informacje... takie plotki po tym meczu szły, jednak, ze zarówno Vieri, jak i Lua Lua zaprzeczyli temu kilka tygodni po meczu... a Cordoba w ogóle nie brał w tym incydencie, któy był wymysłem prasy...

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 16 lip 2006, 10:20

Krzysztof Jarzyna pisze:Z tymi bananami i Olisadebe to ani kibice reprezentacji, ani Polonii, tylko Zaglebia Lubin (na 90% :lol: ). Przynajmniej tam dostal pierwszy raz, byc moze pozniej tez, ale nie jestem pewien. W kazdym razie - na Polonii to raczej nie.
Mój błąd, źle wcześniej napisałem.
Wszystko się zgadza, to kibice Zagłębia obrzucili Olisadebe bananami.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2006, 11:04 przez Marco Van Basten, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: assurbanipal » 16 lip 2006, 10:58

Dżokere z ciebie przyklad modelowego lewaka, ktory pomiedzy faszyzmem=nazizmem stawia znak rownosci [podobnie jest z nacjonalizmem a szowninizmem, choc to tez nie jest to samo.
Powolujesz sie na zrodlo ...sciaga.pl ... po pierwsze nie bede, sie wypowiadal na temat wiarygodnosci, ale bledow mertytorycznych jest w niej tyle, ze autor powinien otrzymac niedostateczna ocene za takie brednie.
Oto pierwsza ocena tej pracy:
Ocena bardzo dobra. Nonsens!!! Już na wstępie chłopak myli kategorie =>"Faszyzm to cały zespół doktryn i poglądów z dziedziny rasizmu, elitaryzmu i autarkizmu". Troszkę się zapędziłeś formułując taką tezę. Faszyści hiszpańscy nie byli rasistami a włoscy nawet nacjonalistami, wielu wspólpracowników Duce było nawet Żydami.
Ocena: 1
niejaki foxmoulder

I nastepnym razem jak podajesz jakies zrodlo to niech to bedzie powazna strona, publikacja a nie cos w stylu jaja.pl czy laski.com :D
FASZYZM [wł. < łac.], nazwa masowych ruchów polit. i ideologii o skrajnie nacjonalistycznym charakterze, zmierzających do zdobycia władzy i stworzenia totalitarnego państwa. Jako ruch i ideologia faszyzm ukształtował się we Włoszech; 1919 B. Mussolini zał. Fasci di Combattimento, związki kombatanckie, nawiązujące do tradycji staroż. Rzymu (łac. fasces ‘rózgi liktorskie’, unoszenie prawej ręki w geście pozdrowienia jako symbol ruchu), przekształcone 1921 w Il Partito Nazionale Fascista (Narodowa Partia Faszystowska), na czele której zdobył 1922 władzę i utworzył faszyst. państwo. Z czasem nazwa faszyzm nabrała wymiaru międzynarodowego.
O zakres terminu i istotę faszyzmu toczą się od początku spory wśród uczonych i polityków, nacechowane emocjami i niewolne od polit. implikacji. Przeważa opinia, że skrajną wersją faszyzmu był niem. nazizm, który dystansował się od faszyzmu włoskiego, choć w pierwszych latach sympatyzował z nim
encyklopedia PWN i gdzie tutaj macie o rasizmie w faszyzmie ?

Awatar użytkownika
Dżokere
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dżokere » 16 lip 2006, 20:46

assurbanipal-- może ja mam przekonania lewicowe (choć nie zawsze) ale powiedzmy sobie szczerze, że ty jesteś przeciwny temu tak jak ja nacjonalistom itd.
Jeżeli ktoś mi mówi że faszyzm włoski nie dotykał murzynów to czemu Mussolini zajmując Abisynię wyniszczał wszystkich ich mieszkańców.
Wymówką Mussoliniego było to, ze sprzeciwiali się władzy a nie ich kolor skóry-- BZDURA
Ja dokładnie przeczytałem Encyklopedię PwN z 2004r. wydanie książkowe i dokładnie piszę, że faszyzm to ruch polityczny zainicjowany przez Mussoliniego w 1919r. (...) mający na celu ograniczenie praw politycznych człowieka, promowanie rasistowskich środowisk itp.

zresztą czy to ważne skoro za chwilę pojawi się tekst obrońców faszyzmu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”