Ogólna dyskusja o polityce - Strona 14

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 08 lip 2006, 14:33

stan_mic pisze:Do tego dochodzi sprawa zatrudnienia 130 pracowników, którzy zarabiali parokrotnie większe pieniądze niż ich koledzy nie związani z Stypułkowskim

I co z tego, że zarabiali kilkakrotnie więcej ( w co nie wierze). Firma przynosiła gigantyczne zyski. Takie o jakich mogli tylko śnić jego poprzednic. Zatrudnił swoich ludzi, bo zatrudnił fachowców. Jak sam Stypułkowski powiedział (na pytanie czy jest najlepszym menadzerem w kraju) "menadzera powinno się oceniać po zyskach, ja mam jeszcze ten komfort, że moge codzienne sprawdzić notowania PZU na giełdzie". To giełda wycenia jego pracę, PZU w okresie Stypułkowskiego wzrosło na wartosci 3 krotnie.

Sam Stypułkowski zarabiał 10 tysięcy złotych miesięcznie jego współpracownicy podobnie. Przecież jest "ustawa kominowa" i twoje stękanie, że zarabiali więcej jest śmieszne.

10 tysięcy dla takiego specjalisty jest wrecz śmieszne, dla porownania taki prezes Warty zarabia 100 tysięcy miesięcznie (jego nie obejmuje ustawa kominowa). A gdzie jest Warta w stosunko do PZU?

stan_mic pisze:Czy PiS nie miał podstaw do odsunięcia Stypułkowskiego!?

Nie, nie miał. Wyniki finansowe bronią tego człowieka. Zwłaszcza, że nie miał żadnych wyroków, etc. Wszyskto tylko spekulacje. Jakośnikt wcześniej nie potrafił wydźwignąc giganta z kryzysu. Zrobił to on i do skarbu państwa trafiały dużo większe pieniądze. Ale jak już mówiłem, nie był on w kieszeni Kaczyńskiego.

Co do wypowiedzi ministra o Stypułkowskim i jego działaniach. Taki już los menadżera, że ograniczaja go akcjonariusze. Menadżer myśli o przyszłości a akcjonariusze o wypłatach dywidendy. Wolą zwykle szybszy zysk niż czekanie aż inwestycje przyniosą efekty.

Mam jeszcze pytanie związane z ekonomią. Czemu ma służyć konflikt z NBP? To co prawda działania vicepremiera z Samoobrony (głównie bo głosami wszystkich 3 vicepremierów padła taka decyzja), ale kwestionowanie raportów z NBP jest śmieszne.

Poprosze, jakbyś mógł napisz mi konkretne rzeczy z ostatnich miesięcy żeby przekonać mnie i innych co do oceny Marcinkiewicza
[/b]

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 08 lip 2006, 20:56

stan_mic pisze:Hmm... Ale nie wszyscy uważają rządy PiS-u za... złe.[...]Jeżeli nie podobają się Wam rządy PiS to jak wyobrażacie sobie rządy PO!? PiS dla zrealizowania swoich obietnic zorganizował potrzebną w Sejmie większość, czy tego samego dokonałaby Platforma!?
PO jak do tej pory wywołała wojnę z PiS-em (mimo, że Ci chcieli koalicji), z Samoobroną, LPR, i SLD nawet nie chcą rozmawiać (no chyba, że razem atakują PiS) więc jak przegłosowałaby swoje projekty!? Jak naprawialiby państwo!? Głupawym uśmiechem Donalda Tuska, czy narzekaniami Rokity i Niesiołowskiego!? Wg mnie nawet nie ruszyliby z miejsca, ale jeżeli macie inne pomysły na rozwój wypadków w sytuacji, gdyby to nie PiS, a Platforma wygrała wybory to piszcie...
Jacek Fedorowicz pisze:Obrazek z życia posła
(dramat w jednym akcie)

udział biorą:
reporterka telewizyjna
poseł Gosiewski
(rzecz dzieje się na korytarzu sejmowym)

REPORTERKA:
- Co pan sądzi o danych statystycznych dotyczących gospodarki, ogłoszonych niedawno przez GUS?

GOSIEWSKI:
- Pani redaktor. Platforma Obywatelska nie może wyjść z szoku po przegranych wyborach. W dniu dzisiejszym Donald Tusk nie po raz pierwszy brutalnie zaatakował naszą partię Prwoisprdliwść (około trzydziestu sekund tekstu nieczytelnego) a więc także do Platformy Obywatelskiej. Klęska wyborcza którą poniosła prtiajanarkity Pltrmabywatlska (około dwudziestu sekund tekstu nieczytelnego) a Platfrtelska wybory przegrała.

REPORTERKA:
- Panie pośle, wracając do danych GUSu...

GOSIEWSKI:
- Ale pani mi pozwoli dokończyć! Pani redaktor. Jan Rokita wielokrotnie dawał dowody że dla Platfrmy Obwatelskiej, która liczyła że wybory parlamentarne wygra, dla zawiedzionj Platfrmobwatlskiej (około czterdziestu sekund tekstu nieczytelnego) trauma, bo to jest bolesne tak przegrać wybryparlmtarne i wybryprezdnckie (dalej tekst częściowo nieczytelny, częściowo zaś czytelny, ale pozbawiony sensu) na trzytsiąceczterstszejdźśszejśsiu bilbrdach z Dldemtuskiem. Panidaktor. (dalej tekst częściowo czytelny, ale całkowicie bezsensowny) a to samo dotyczy Jana Rokity który jest sfrustrowany (dalej czytelne co trzecie zdanie, ślad sensu w co czwartym)

REPORTERKA:
- Ale

GOSIEWSKI:
(ni stąd ni zowąd bardzo wyraźnie)
- Zresztą te sprawy rozstrzyga konstytucja. A nie rozżalona Platforma Obywatelska, która nie może dojść do siebie. Pani redaktor. Donald Tusk po prostu mija się z Janem Rokitą. Przepraszam. Z prawdą. Co bardzo dobitnie podkreślił prezes Jarosław Kaczyński. I tego się trzymajmy. Dziękuję pani redaktor.

(kurtyna opada. Opada z ulgą. Prorodzinną, bo też jej się już wszystko pokiełbasiło)
:mrgreen:

Awatar użytkownika
herr_braun
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: herr_braun » 12 lip 2006, 10:44

bellus pisze:(prosze nie pisz, że to jego decyzja bo to jest śmieszne)?
To nie jest jego decyzj. Oczywiste. Ale polityka to gra, która średnio mi się podoba, ale takie są fakty. PiSowcom zależy na stanowisku prezydenta Wawy a kto jak nie Marcinkiewicz ma szanse nim zostać.
bellus pisze:co w nim takiego dobrego,
PiS narazie wiele nie zrobił, co wynikało z dość cięzkiego rozłożenia mandatów. PO okazała się kręcić nosem, zostały więc SRP i LPR, partnerzy ciężcy, nieidealni, ale polityka to sztuka kompromisu. Napewno na stanowisku MF podobałą mi się Gilowska, szkoda, że odeszła, może wróci. Rozpoczęła reformę(za mało liberalną, ale zawsze) finansów i to trzeba zaliczyć na plus. Oprócz tego głębokie i korzystne zmiany w MSWiA. Wypieprzenie z emerytur Morelów i innych esbeków. Rozwalenie układu w MF nie pierwszego i nie ostatniego.
Nie powala to na kolana, ale pierwszy okres wydaje się być najtrudniejszy.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 15 lip 2006, 11:58

moze powinienem napisac to w temacie "Matura" ale co tam:
Roman Giertych potwierdził prasowe doniesienia, że tegoroczni maturzyści, którzy nie zdali jednego z przedmiotów, a mieli w sumie średnią powyżej 30 proc., dostaną świadectwo dojrzałości. O "amnestii" dla maturzystów pisała dzisiaj "Gazeta Wyborcza".
Minister edukacji, który przebywa w Zielonej Górze, podkreślił, że dotyczy to połowy osób, które nie zdały matury - blisko 40 tysięcy abiturientów.

Wicepremier Giertych uzasadniając decyzję wyjaśnił, że pierwsze roczniki zawsze płacą cenę za nowe rozwiązania i słabe wyniki tegorocznych matur są tego przykładem. Trzeba zrobić wszystko, aby maturzyści nie ponosili konsekwencji nowych rozwiązań - podkreślił wicepremier.
Dla mnie to kolejny absurd, a jezeli juz argumentuje to tym ze "że pierwsze roczniki zawsze płacą cenę za nowe rozwiązania i słabe wyniki tegorocznych matur są tego przykładem." to moze warto byloby zrobic cos z ubieglorocznymi maturzystami - oni tak naprawde mieli ciezko - nie wiedzieli co ich czeka ale teraz wprowadzac takie cos :?: dla mnie jako osoby kt2ora mature ma juz za soba (stara) jest to dosc egzotyczny pomysl - przypadnie do gustu chyba tylko tym, ktorzy zdawali w tym roku badz beda zdawac i nadal bedzie taka mzoliwosc :!:
Mam takie odczucie ze teraz kazdy "matolek" ktory ledwo potrafi sie podpisac bedzie mial mature :!: - moja osobista dygresja
Ale tak jest jak chce sie sztucznie poprawic "efektywnosc" tegorocznych matur albo przypodobac ludnosci :roll:

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 15 lip 2006, 13:15

czeher pisze:dla mnie jako osoby kt2ora mature ma juz za soba (stara) jest to dosc egzotyczny pomysl
Ten człowiek głupi był i głupi będzie, co on w ogóle robi na tym stanowisku? :won:
czeher pisze:Ale tak jest jak chce sie sztucznie poprawic "efektywnosc" tegorocznych matur albo przypodobac ludnosci
Chyba jedno i drugie. Maturzyści byli źle przygotowani i teraz trzeba poprawić statystyki a Roman musi się przypodobać żeby zamknąć niektórym buzie i nie słuchać tylu słów krytyki na swoją osobe. Teraz pewnie jego poparcie o te kilkadziesiąt (?) tysięcy wzrośnie :zgon: lub ubędzie krytyków :wink:

''''Teraz wraz z kolejnym już za kadencji PiSu starym-nowym rządem mamy obiecane kolejne trzy miliony mieszkań :haha: Nowe trzy + wcześniejsze trzy i będziemy mieli sześć milionów :D :jupi: Jeszcze dochodzą kolejne do tych niedawno wybudowanych autostrady i będziemy mieli w naszym kraju raj na drogach. Wreszcie wyprzedzimy w jakości dróg Afrykę :mike: ''''

Awatar użytkownika
knockout
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: knockout » 19 lip 2006, 3:15

Ci, ktorym Roman sprawil mily prezent i tak nie beda brani pod uwage na najlepszych wyzszych uczelniach, ktore przeciez nie zwracaja uwagi na ostateczne decyzje i rozpoczely rekrutacje juz teraz. No ale jesli ktos nie potrafi zdac matury, to pewnie tez nie lezy mu na sercu dostanie sie na planowany kierunek w planowanym miejscu (a znajac Polakow, to pewnie kazdy chcial isc na Uniwersytet, bo mysli, ze jest najlepszy). Ach, ta mentalnosc nasza..

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 19 lip 2006, 9:44

knockout pisze:Ci, ktorym Roman sprawil mily prezent i tak nie beda brani pod uwage na najlepszych wyzszych uczelniach, ktore przeciez nie zwracaja uwagi na ostateczne decyzje i rozpoczely rekrutacje juz teraz

No właśnie - nie wiem w czym problem. Przecież nikt nie każe uczelniom przyjmować osób, które mają oblany jeden z egzaminów na maturze. O tym Giertych nic nie mówił więc nie wiem o co to całe wzburzenie?! Amnestia nie będzie przecież corocznym rytuałem - jest to jednorazowa akcja, aby pierwszy rocznik miał trochę łatwiej z tego tylko względu, że jest pierwszy. Co prawda cała ta nowa matura jest dla mnie trochę śmieszna, to jednak skoro brniemy w to dalej to brnijmy. Jeśli uczelnia nie godzi się na przyjmowanie kandydatów z jednym niezaliczonym egzaminem to sprawa jest prosta - nie przyjmuje go. Jeśli jednak egzamin oblany był z przedmiotu, który nie ma większego znaczenia na danym kierunku (a tak chyba jest najczęściej) to chyba nie ma większego problemu - takiego kandydata można przyjąć, bądź ewentualnie rozpatrzyć jego kandydaturę. Wiadomo, że tak czy inaczej większy "prestiż" będą mieli ci, którzy zdali całą maturę i zrobili to z zadowalającymi wynikami.

Jak dla mnie jest to po prostu dobra okazja, aby sobie pojechać po ministrze, który nie jest tam mile widziany.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 19 lip 2006, 11:18

Pisakk pisze:Amnestia nie będzie przecież corocznym rytuałem - jest to jednorazowa akcja,
Oj nie wiem czy jest to jednorazowa akcja - slyszlaem wypowiedzi ze taki system ma obowiazywac przez najblizsze lata
Pisakk pisze:aby pierwszy rocznik miał trochę łatwiej z tego tylko względu, że jest pierwszy.
ale pierwszy rocznik juz byl i nie mial takich przywilejow :!:

Pisakk pisze:No właśnie - nie wiem w czym problem.

Wiesz patrzac przez pryzmat przyjmowania na uczelnie to nic sie takiego nie stalo :!: w sumie nawet eksperci tak mowuia ale tu chodzi bardizje o zasady, dla mnie jest to taka sama sytuacja jak z PZPN i mozliwoscia powiekszenia ligi - czyli zmianie zasad relegacji podczas sezonu, gdy wszystkie zasady zostaly juz dawno dawno uchwalone - tak aby wsyztskim pasowalo
Giertych teraz chce "uratowac" jak najwiecej rozlanego mleka :!:

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 19 lip 2006, 12:18

czeher pisze:Wiesz patrzac przez pryzmat przyjmowania na uczelnie to nic sie takiego nie stalo w sumie nawet eksperci tak mowuia ale tu chodzi bardizje o zasady
Oczywiście, że chodzi o zasady, bo wiadomo, że uczelnie nie będą przyjmować takich kandydatów (i bardzo dobrze). Tylko teraz pytanie, jakie znaczenie ma ta matura, bo skoro zdali ją nawet ci, którzy ją obalali to troszkę umniejsza jej rangę.

Najlepsze są jednak tłumaczenia Giertycha, że jeśli nie dałby szansy tym, którym powineła się noga to z całą pewnością wyjechaliby z kraju. :lol: A teraz to co, może będzie inaczej 8)

PS. dzisiaj expose naszego nowego - starego premiera :P

Awatar użytkownika
knockout
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: knockout » 19 lip 2006, 12:22

Roman walczy o poprawe opinii wsrod uczniow - niekiedy nawet mi go zal, bo faktycznie sie stara, chcialby zrobic cos madrego, a wszystkie pomysly blokuja eksperci z najrozniejszych uczelni, ktorzy oczywiscie najbardziej troszcza sie o dobro swoich podopiecznych. Mimo wszystko, kiedy przeczytalem, ze Giertych poszedl w mode na religijne tresci i zaproponowal, ze przeznaczy kilkanascie milionow zlotych z budzetu na zakup kilkunasto-tomowych dziel Jana Pawła II do kazdego liceum, to balem sie, ze przedobrzy. Na szczescie od pomyslu zostal odwiedziony, chyba.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 19 lip 2006, 12:55

Ale bez sensu jest już na pewno pomysł amnestii dla tych którzy oblali w zeszłym roku. Bo przecież ci, którzy oblali, a im zależało to podeszli do egzaminu w tym roku. W i teraz wyjdzie na to, że ich trud poszedł na marne, bo mogli sobie odpuścić...
knockout pisze:zaproponowal, ze przeznaczy kilkanascie milionow zlotych z budzetu na zakup kilkunasto-tomowych dziel Jana Pawła II do kazdego liceum

To już byłaby zupełna profanacja. Bo tu nie chodziło tylko o licea, ale także technika. A po co w tych technikach gastronomikach dzieła papieża, skoro i tak nikt po nie nie sięgnie. Jeśli kogoś naprawdę interesują teologiczne rozważania Ojca Świętego to pójdzie do biblioteki albo kupi książkę Jana Pawła II. A robienie z dzieł Ojca Świętego lektur, jest najgorszym co może jego książki spotkać, bo wtedy już nikt z młodych nie będzie ich czytał. A przynajmniej dla zasady, "bo lektur przecież się nie czyta". Dlatego właśnie wydawnictwa nie walczą, aby książki Coelho czy Rowling włączone zostały w poczet lektur, bo wtedy nikt by ich już nie czytał. A tak to cieszą się wielką popularnością. Ale to już dyskusja na zupełnie inny czas :wink:
Giertych w porę wycofał się z pomysłu, aby pokrywać dzieła papieża kurzem w szkolnych bibliotekach.

Awatar użytkownika
knockout
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: knockout » 19 lip 2006, 13:10

Nie ma co obarczac Giertycha wina za to, ze rok temu nikt nie dal drugiej szansy tym, ktorzy nie zdali, bo - jak wiemy - kto inny byl wowczas ministrem. To, z czym mamy do czynienia teraz, to kuriozum. Uczniowie powinni sie cieszyc, Roman powinien byc wynoszony na oltarze, a rektorzy blokuja im dostep tam, gdzie pewnie wielu chcialoby isc. I teraz jest tylko jeden zly, a pozostali sa nieszczesliwi (a nie glupi, jak powinno sie o nich mowic).

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 19 lip 2006, 13:25

Rektorzy nie blokują im dostępu, oni po prostu nie mają zamiaru czekać z rekrutacją na ostateczną decyzję o amnestii...

Awatar użytkownika
knockout
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: knockout » 19 lip 2006, 13:28

cyt. Rektorzy nie blokują im dostępu, oni po prostu nie mają zamiaru czekać z rekrutacją na ostateczną decyzję o amnestii...

Wydaje mi sie, ze to znaczy mniej wiecej to samo.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 19 lip 2006, 13:28

Cris7 pisze:Rektorzy nie blokują im dostępu, oni po prostu nie mają zamiaru czekać z rekrutacją na ostateczną decyzję o amnestii...
Nawet jeśli taka decyzja ostatecznie będzie to uczelnie i tak się dostosują, bo będzie dawno po rekrutacji :wink: a dodatkowych terminów dla tych, którzy mają maturkę girtychowską z pewnością nie będzie. Poza tym, gdzie z takimi wynikami na stadia 8)

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”