Ronaldo, Shevchenko, Henry... który lepszy? - Strona 3

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 14 sie 2006, 21:26

Riber pisze:W kazdym swoim sezonie w karierze,strzelal gros bramek,nie mial takich wpadek jak Henry w Juve,zawsze byl fenomenem.

Henry w Juve nie grał jako napastnik to po pierwsze. Po drugie- Ronaldo nie miał nigdy żadnej wpadki? A ta baaardzo długa kontuzja to co? Nie wpadka :roll:
Riber pisze:Henry ma mniej nawet niz Trezeguet

Hnery ma więcej bramek w reprezentacji od Trezegola. A dokładnie to chyba o pięc więcej :wink:

Riber pisze:Moze dzis Henry z Sheva sa nieco lepsi,ale jesli tylko ROnaldo jest w swojej dobrej formie,jest najlepszym napastnikiem na swiecie.

Jestem przekonany na 100%, że gdyby Henry i Ronaldo byli w najlepszej formie, to jednak lepszy by był Francuz.

Podsumowując- pffff.

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 14 sie 2006, 21:31

Riber widzę, że jesteś troszke zaślepiony, ale... :roll: Twój argument dotyczący sukcesów Ronaldo w reprezentacji wcale mnie nie przekonuje. Oczywiście nie umniejszam tu jego dokonań, ale w tym momencie wypadałoby również porównać reprezentację Brazylii z reprezentacją... Ukrainy :roll: I tutaj chyba wszystko staje się jasne, na jakich imprezach grają Brazylijczycy i jakie sukcesy osiągają. Sheva z Ukrainą, nie ma szans na żaden większy sukces, czego nie można powiedzieć o Ronaldo. Mówisz też, że Roni pokazał się z lepszej strony niż pozostali na MŚ, ale jeśli spojrzysz na to, co wszyscy trzej pokazali w sezonie, to przy Ronaldo należy postawić ["].

Do tego, Ci napastnicy prezentują inny styl gry w tym momencie. Ronaldo u szczytu swojej kariery był jednym z najlepszych napastników, ale od wielu lat dawnego poziomu nie prezentuje. Poprostu jakby stracił ochote do gry, dlatego w tym momencie jest daleeeeeeeko za Shevą, Henrym i wieloma innymi. Oczywiście mówię o chwili obecnej, bo jeśliby oceniać po przebiegu całej kariery, to Ronaldo nie wypada aż tak blado, ale możnaby polemizować czy wypada lepiej. Należy również wziąść pod uwagę to, że Henry i Sheva od wielu lat prezentują równą i wysoką formę. Ronaldo- nie, mimo, że gra w wielkim klubie i u boku równie wielkich piłkarzy. Ma wszystko czego mu potrzeba, by grać na wysokim poziomie, ale on... nie chce :roll: :? :P ;)

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 15 sie 2006, 0:45

Riber ale to Ty pierdzielisz ? wiesz jak wracamy do histori [Ronaldo w formie] to i Maradone trzeba porównać - chłopie Ronaldo to obecnie ....[']

On jest cieniem zawodnika z przed 5 lat - nie może podwazyć jego umiejętnosci czy snajperskiej sznuty ale to już było i nie wróci - kontuzje kontujze kontuzje - tak tak - tak zawód :!: albo sie do piłki nie nadaje albo mógł zastać kucharzem :P

Mówi się ze 29 rok życie to najlepszy okres dla piłkarza - w takim razie jaki to jest okres dla grubego, ospałego, czesto mało biegającego "snajpera" dziecko jego czas miną jak AWS :P Nie wiem trzeba by to rozpisac ale mało piłkarzy w tym wieku tak "kończy" za dużo kasy ? jedzenie ? alkoholu ? seksu ? życie na maxa ? ...

Nie wiem jak może próbować porównać piłkarze takiego ja obecnie on z Henry'm i Shevchenko :? to tylko pokazuje że masz naprawde mała wiedze i jednynm żródłem informacji jest strone Real i mundial co 4 lata :?[bo tak pijesz do mundialu]

żenada i tyle...

Aha jak tak podajesz mundial za przykłąd to porównaj jak te bramki Ronaldo wyglądały [dzieku komu jest strzelał ? ] i zacznij czytać od początku ten temat. Bo błądzisz dziecko - ja rozumiem młody wiek - brawo sport i mecz raz na miesiąc ale czas takich piłkarzy jak Ronaldo [w takiej formie jak od 2 lat i w takim stanie] miną jak ...

Pozdrawiam :P i w 100% popieram kolegów wyżej - Czytaj posty w temacie :!: zanim zacznie pisać :!: bo piszesz o histori w takim razie Fabien Barthez jest jednym z najlepszych bramkarz świata w tym momencie ...

Riber
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Riber » 15 sie 2006, 8:38

Nie chce mi sie tu zbytnio pisac,bo jesli kontuzje uznaje sie za wpadke to o czym tu pisac?
Trezeguet mial wiecej bramek od Henrego przed WC,teraz moze Henry sie zrownal albo o 1 go przescignal co nie zmienia faktu ,ze nigdy nie byl taka gwiazda w reprze jak Ronaldo.NA WC Ronaldo strzelil 3gole ale w 5,a nie 7meczach...

Ronaldo w najlepszej formie zdobywal indywidualne trofea.A co wygral Henry.ROnaldo ma 5nagrod indywidualnych a ile Henry,raz zagral w finale ligi mistrzow a ile razy dostal po dupie? W finale tez mogl przewazyc szale,nie zrobil tego...

Ukraina mogla bez wiekszych problemow grac wczesniej na wiekszych imprezach.
Zaza czy ty umiesz czytac w ogole,jesli kogos porownujemy to nie mozna tego zrobic tylko na terazniejsza chwile.Zal ci dupe sciska ,ze Ronaldo zrobil wieksza kariere niz tamci dwaj razem wzieci?

Nonsens.27,28 rok a nie 29,30.Poza tym tak naprawde nie ma reguly.
Spojrz sobie chlopcze zazo ile goli Ronaldo strzelal przez te lata,w kazdym ponad 20.I jeszce jedno nie wiesz,jak Ronaldo bedzie przygotowany do sezonu,wiec nie mozesz stwierdzic kto jest lepszy,gdyby nie zlapal zadnej kontuzji w sezonie mialby spokojnie kolo 30goli.
A dzieku komu inni strzelali,np.Adriano,albo Henry na WC.

Zebym czytal wszystkie posty do konca,musialyby byc na jakims poziomie, chlopinko zazo.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 15 sie 2006, 10:10

Riber pisze:NA WC Ronaldo strzelil 3gole ale w 5,a nie 7meczach...
żeś się uczepił tej reprezentacji - ktoś tu wyżej już napisał,
łatwiej bramkę zdobyć z podania Kaki, niż z podania będącego w słabej formie Tymoszczuka :!: Więc nie podawaj za przykład goli w kadrze - to nie ma porównania w ogóle. W 5 a nie w 7 meczach - na chwilę obecną Henry potrafi zdobyć 3 bramki w jednym meczu - Ronaldo da rade ? Jak myślisz ?

Riber pisze:Ronaldo w najlepszej formie zdobywal indywidualne trofea.A co wygral Henry.Ronaldo ma 5nagrod indywidualnych a ile Henry,raz zagral w finale ligi mistrzow a ile razy dostal po dupie? W finale tez mogl przewazyc szale,nie zrobil tego...
to rzeczywiscie oznacza, że jest słabszy :? może już się dalej nie osmieszaj - bo na tym za dobrze nie wyjdziesz.
Henry należy do czołówki światowej od kilku lat, bez przerwy, ciągle w ścisłej czołówce. A że nie wygrywa nagrody France Football - widac nie chcą go docenić, bo ślepym trzeba być, aby nie widzieć co potrafi ten człowiek.
Riber pisze:W finale tez mogl przewazyc szale,nie zrobil tego...
o Henrym piszesz tak ? Przypomkni sobie rok 1998 [o ile oglądałeś mundial we Francji] Kto miał sytuacje w finale i je zmarnował ? RONALDO, z kilku metrów uderzał prosto w Bartheza, marnował sytuacje - czy to znacyz, ze jest sałby ? Henry nie strzelił bramki w finale - wiec jest słaby, a Ronaldo nie strzelił - ale mimo to jest najlepszy ? póknij się w głowę.
Riber pisze:Zal ci dupe sciska ,ze Ronaldo zrobil wieksza kariere niz tamci dwaj razem wzieci?
złote usta panie i panowie.
Ronaldo był wielki w PSV i Barcelonie, w Interze i Realu już tak kolorowo nie było.
Jak ty piszesz, że zrobił większą karierę niż Henry i Sheva razem wzieci to ja już nie wiem jak bardzo musisz być zaślepiony,
Spojrz sobie chlopcze zazo
wnoszę o WP za pisanie nicka usera z małej litery :!:
Riber pisze:ile goli Ronaldo strzelal przez te lata,w kazdym ponad 20
tak - to dobre sobie Sheva strzelał podobnie - Henry za każdym razem strzela powyżej 20, ba - strzela w granicach 30 goli w samej tylko lidze, nie licząc pucharów [a Arsenal grał w finale, kilka tych bramek dołożył] ile Ronaldo strzelił goli w LM w minionym seoznie ?
I ty piszesz, że Ronaldo zrobił większą karierę - załóż sobie forum o swym królu i tam go podziwiaj

Riber pisze:I jeszce jedno nie wiesz,jak Ronaldo bedzie przygotowany do sezonu,wiec nie mozesz stwierdzic kto jest lepszy,gdyby nie zlapal zadnej kontuzji w sezonie mialby spokojnie kolo 30goli.
hmmm - Henry od 5 lat gra na najwyższy światowym poziomie, Ronaldo sie stacza pomalutku przez ten okres czasu - chyba rzeczywiscie trzeba by być wróżką, aby stwierdzić, kto lepiej wypadnie w nadchodzącym sezonie
Riber pisze:Zebym czytal wszystkie posty do konca,musialyby byc na jakims poziomie, chlopinko zazo.
wnosze o 2 WP dla tego usera - za uporczywe pisanie nicka usera z małej litery - pamiętajcie, ze są wakacje :D

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 15 sie 2006, 10:15

Riber pisze:Nie chce mi sie tu zbytnio pisac,bo jesli kontuzje uznaje sie za wpadke to o czym tu pisac?

A jak to nazwiesz? Warto zwrócić uwagę na to, jak prezentował się Ronaldo przed tę pamiętną kontuzją, a jak już po niej. Różnica jest i to bardzo duża. Ale jeżeli wolisz wpadką nazywać nieudane sezony, to śmiało można ostatni sezon w wykonaniu El Fenomeno nazwać wpadką :P
Riber pisze:Ronaldo w najlepszej formie zdobywal indywidualne trofea.A co wygral Henry.ROnaldo ma 5nagrod indywidualnych a ile Henry

Mam wymieniać? Proszę bardzo. Trofea Titiego: Mistrzostwo Świata, Mistrzostwo Europy, 3x Mistrzostwo Premiership, 2x Puchar Anglii, Community Shield, 4x Złoty But Premiership, 2x Złoty But Europy, Najlepszy piłkarz według UEFA (nie licząc już drugich miejsc). Wystarczy czy mam poszukać więcej? :roll:
Riber pisze:W finale tez mogl przewazyc szale,nie zrobil tego...
To samo można powiedzieć o Ronaldo- w ilu meczach mógł przeważyć szalę? Ale co- nie chciało mu się :roll:
Riber pisze:Spojrz sobie chlopcze zazo ile goli Ronaldo strzelal przez te lata,w kazdym ponad 20

Henry od pięciu lat strzela powyżej 25 goli TYLKO w Premiership, bo gdyby dodać do tego bramki z Champions League i wszystkich Pucharów to wyszłoby grubo powyżej 30 :wink:
Riber pisze:A dzieku komu inni strzelali,np.Adriano,albo Henry na WC

A ile asyst miał Thierry na MŚ a ile Ronaldo? No właśnie.
Riber pisze:Trezeguet mial wiecej bramek od Henrego przed WC,teraz moze Henry sie zrownal albo o 1 go przescignal

Henry już od ładnych dwóch lat ma więcej goli w reprezentacji niż Trezeguet. Na Mistrzostwach tylko powiększył tę przewagę.

Warto czasem sprawdzić o czym się pisze, bo w innym wypadku można wyjść na idiote :roll:

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 15 sie 2006, 11:16

Riber :arrow: "Ronaldo na WC - Henry podczas WC - Ronaldo na WC, On w czasie WC i znów WC"

:? co za dziecko - gratuluje jak Ty opinie na temat piłkarza i jego formy oceniasz co 4 lata :lol: żenada - nie mamy o czym rozmawiać bo mam gdzies takich fanów jak Ty co opinie o pikarzy wyrabiają co 4 lata :lol: za dużo Jacka Gmocha słuchałeś. Ale czekaj za 4 lata znów mamy WC może do tego czasu Ronaldo zacznie znów biegać ...

Aha czyli najlepszym napastnikiem świata jest Mirko Klose ?:> bo na WC pokazał :P

Z obecnej chwili Ronaldo to "wrak piłkarza" - typowa .... - nie wiem ma 29 lat i to nawet smutne troche że tak się stoczył :? Zapusciła ale to też pokazuje jaki z niego profesionalista - Teraz ma zapłate od losu za to wszystko co zrobił negatywnego - Był naprawde kiedyś :!: najlepszym napastnikiem ale to tak samo jak Fabian Barthez... kiedyś smutne ze nawet fani Real tłucza piane jak ich prezydent :lol: [nie wszyscy :!: ] pianotłuki !

I prosze Cie otwórz oczy a nie tylko WC :P Zresztą nie musisz nasza rozmowa jest zakończona bo nie gadam z dziecki które mają jego pkt odniesienia mundial co 4 lata - szkoda ze nie porównałeś dzieki komu Ronaldo strzelał w tym mundialu bramki :? na pewno nie dzięki jedzeniu...

P.S. Mam ogromna nadzieje ze Milan nawet nie bierze pod uwage osoby Ronaldo - nie wiem niech nawet grają jednym napastnikiem albo wcale jak miał by byc nim on. Jak byś przeczytał popszednie posty byc wiedział czemu...

PSS. Wczoraj czytałem jak to w Angli Chelsea ma fanów tylko ... w jednej dzielnicy :P Podobnie jest z Ronaldo :P

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 15 sie 2006, 11:25

Ronaldo nie jest aż taki zły :] Moim zdaniem główna przyczyna jego słabszej formy ostatnimi czasy leży po stronie Realu. Bo ci zamiast naprawde wziąść się na niego aby wyleczył kontuzje [ mowa o zeszłym sezonie ] i zrzucił pare kilogramów to nie robili nic w tym kierunku. Dla mnie jest to piłkarz wielki, nawet dziś bo mimo swojej wagi potrafi przyśpieszyć i naprawde zaskoczyć rywala. Trzeba pamiętać że Ronaldo zawsze może wrócić do swojej wysokiej formy a wtedy nikt mi nie powie że nie biega, nie strzela i jest słaby. Na dzień dzisiejszy obniżył znacznie loty i spadł troche niżej w tych wszystkich rankingach ale ja go nie przekreślam i wrazie jego przyjścia do Milanu nie powiem że jestem niezadowolony bo wole znacznie bardziej tego piłkarza niż Ibre czy Drogbe. Oczywiście jest to ostateczność ale nasz sztab szkoleniowy może jeszcze z niego zrobić ludzi :lol:

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 15 sie 2006, 11:34

Łukasz pisząc "nie jest taki zły" - miałeś na myśli to ze jest mało piłkarzy w obecnym czasie lepszych od niego czy że zalicza się do grona napastników u zchyłku ?

Gruby Gruby Gruby - ale waga to nie jedyny problem obecnego Ronaldo :!: Błedem by było wzalić wszystko na wage bo on ma 29 lat a jak napisałem to czesto najlepszy wiek dla piłkarza ... gdzie popełnił błed to nie wiem ale widac co sie dzieje

Awatar użytkownika
luk1208
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: luk1208 » 15 sie 2006, 13:09

Zaza pisze:Błedem by było wzalić wszystko na wage bo on ma 29 lat a jak napisałem to czesto najlepszy wiek dla piłkarza ... gdzie popełnił błed to nie wiem ale widac co sie dzieje

gdzie popełnił błąd? trzeba by było sie cofnąc do czasów w PSV tam grał znakomicie ale od tamtego czasu ciągle towrzysyły mu dziewczyny i na poczatku nie miało to na niego wpływu.
Potem Barca i kolejny kapitalny sezon zakonczony triumfem w PZP gdzie strzelił decydująca bramke.
POtem skusiły go pieniadze Morattiego i wylądował w Interze, gdzie stał sie idolem wszystkich kibiców i zaczął na maksa balangowac. Dobijały go takze kontuzje które spriawaiły ze miał duzo wolnego czasu i czesto wykozytywał to nie tak jak sportowca przystało. POtem Madryt i jeszcze wieksze gwiazdorstwo.
podsumuwójąc napewno duzy wpływ na jego obecną forme ma jego styl zycia, a z drugiej strony chyba brak motywacji, bo jak mozna zmotywowac 29 lteniego piłkarza skoro on juz wszystko wygrał??
Dlatego uwazam ze Ronaldo juz sie nie odrodzi i bedzie z sezonu na sezon grał coraz gorzej. Pewnie wyjedzie do jakiegos katarskiego klubu i bedzie zarabiał petrodolary.
Ale jak bedzie to sie okaze

Riber2
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Riber2 » 15 sie 2006, 16:41

WC to najwazniejsza impreza pilkaska na swiecie gowniarzu.
A Ronaldo w przerwie miedzy WC strzela po 20bramek,albo wygrywa Copa America.

Niech Klose strzeli choc z polowe bramek Ronaldo to pogadamy o nim.

Wrakiem to ty jestes,zobacz sobie jakies jego zdjecia po mundialu,i porownaj ze soba ,to zobaczysz kto jest wrakiem.

Barthez jest juz staruche,i nigdy nie byl najlepszy.Ale ty dalej swoje farmazony pisz.

Masz tu slowa Calderona i nie udlaw sie nimi dziecinko:
"Piłkarz chce z nami pozostać. Oczywiście, że pytały o niego inne kluby, mówimy przecież o nadzwyczajnym graczu, najlepszym środkowym napastniku na świecie. Kontaktował się z nim Milan i nie mówię kategorycznie "nie", lecz mogę powiedzieć, że Ronaldo chce zostać w Madrycie."

"Wczoraj czytałem jak to w Angli Chelsea ma fanów tylko ... w jednej dzielnicy Podobnie jest z Ronaldo " Buahahhahhahahaha:)))))))))))))))))))
Zaza jak Benny Hill umarl myslalem,ze nikt go juz nie zastapi.Ale ty dajesz rade.Jeden z najbardziej popularnych i lubianych pilkarzy porownujesz do Chelsea.Buahha.Zgadnij kogo pokoj z pilkarzy brazilijskich zszedl za najwieksza kase futbolowy ignorancie.

5 WP. Niezle wejscie na forum, nie ma co. // K.J.
E E:
Faktycznie, nie zauwazyelm ze to Twoje drugie konto. No to pa. // K.J.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 15 sie 2006, 17:22

Zaza pisząc że nie jest taki zły miałem na myśli że jest to nadal zawodnik światowej klasy. Oczywiście nie porównuje go do Henrego czy Szewczenki bo Ci dwaj na przestrzeni ostatnich 2-3 lat są zdecydowanie lepsi ale nie można przekreślać Ronaldo bo jest tak jak piszesz, ma 29 lat i Milan mógłby przywrócić go do jego wysokiej formy a wtedy można go porównywać do każdego napastnika.

bronko
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bronko » 15 sie 2006, 17:44

mozna pisac wiele..ale najwiekszy wklad w swiat pilki...sportowy..no i pozniej marketingowy ma ronaldo...pilkarsko zdobyl najwiecej...nie znam faktow..ale smiem twierdzic ze i strzelil najwiecej bramek z tejze trojki...na chwile obecna jednak odstaje od henrego czy shevy...ale takich dryblingow jak ronaldo nawet henry nie robil...jego zwod i obiegniecie...jest niczym...przy kiwkach ronniego;)
nieco subiektywnie...ale chyba i tak najtrafniej...
ten sezon bedzie ciezki...no bo capello...
a zreszta ;)

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 15 sie 2006, 17:59

Temat troche dziwny bo piszemy tu o piłkarzu (Ronaldo), który błyszczał ponad wszystkich lecz stracił formę, a piłkarzy, którzy błyszczą teraz. Bardziej można tu porównać Henry'ego do Shevchenki niż całą trójkę do siebie. Patrząc historycznie najlepszym piłkarzem jest zdecydowanie Ronaldo i to bezsprzecznie, ale patrząc na dzień dzisiejszy to z tej trójki napastników najlepszym w moim mniemaniu jest Henry. Shevy pominąć w żadnym wypadku nie można bo także jest świetny, ale jak narazie jego forma także upada. Francuza i ukraińca będziemy mogli zobaczyć naprzeciw siebie w meczu Chelsea - Arsenal i wtedy ocenimy, który z nich jest najlepszy :P

Awatar użytkownika
girlfromipanema
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: girlfromipanema » 15 sie 2006, 20:14

właściwie można porównać Ronaldo z Shevą i Henrym teraz i na przestrzeni całej kariery, a wtedy nie będzie to już tak śmiesznie i niekorzystnie dla Brazylijczyka wyglądało. on nie zawsze był tylko od zamykania akcji i strzelania goli, był też czas zarówno w klubach (PSV i Inter) jak i reprezentacji, że sytuacje sam wypracowywał, cofał się, biegał, walczył- po prostu widać było, że mu się chce. dlatego nie sądzę, żeby pod względem umiejętności był dużo gorszy, a raczej w ogóle gorszy od w/w zawodników.
jednak jak dla mnie nawet jeśli zrobił coś wielkiego już, obraz jego kariery psuje to, że tak się później potoczyła. i to nie tylko z winy kontuzji, bo oczywiście miały w tym wszystkim swoją rolę, a w tym udziału przecież nie miał. ale chyba poza nimi, poza wszystkimi negatywnymi czynnikami, które być może miały na rozwój jego kariery zły wpływ- sam jakby za bardzo uwierzył w swoje umiejętności. może myślał, że może być najlepszy nawet olewając treningi i skupiając się na wyjątkowo rozrywkowym stylu życia, ale to długo nie potrwało, bo trwać nie mogło. za to winy już chyba na nic nie można zwalić. a że Ronaldo rzadko błyszczał siłą charakteru (choć nie kwestionuję, że po ciężkiej kontuzji kolana wrócił do gry na najwyższym poziomie i to jest jeden z niewielu dowodów, że potrafi ją z siebie wykrzesać)- książki skończyć czytać nie potrafił :), za pieniędzmi szedł, itd.- teraz trudno mu jest i chyba tak już zostanie, wrócić do starych przyzwyczajeń piłkarza, którego coś poza zabawą obchodzi. no bo w końcu gdzie znaleźć motywację, kiedy pieniędzy nie brakuje (a chyba oprócz sławy, którą też już sobie zapewnił, jest głównym marzeniem chłopców z faveli Rio de Janeiro), ma się 29 lat i już wszystko się osiągnęło? nagrody zespołowe, indywidualne... właściwie ja już chyba nie widzę dla niego szans na pozbieranie się, bo naprawdę by musiał znaleźć w sobie niespotykane pokłady samozaparcia. w końcu jak się przemóc kiedy widać, że gra w piłkę już mu nawet części tej radości co kiedyś nie sprawia? dlatego teraz może wygrywać- ale jedynie jako piłkarz mający najładniejszą narzeczoną, to też w pewnym sensie obrazuje jego styl życia :)

ale mimo wszystko chyba uważam, że jeśli już dyskutujemy o sępach pola karnego i napastnikach, którzy potrafią wypracować sobie i kolegom akcje- podawanie przykładu Ronaldo na pierwszy typ oraz Shevy i Henry'ego na drugi nie jest do końca fair. bo Brazylijczyk nie tylko w dostawianiu nogi był kiedyś najlepszy a to co teraz się dzieje to przecież nie wynik braku umiejętności a chęci. on też był jednym z tych, którzy zdarzają się raz na dłuższy czas i w pewnym stopniu to wykorzystał, ale nie do końca, dlatego być może nie zapamięta się go jako jednego z tych bardziej utalentowanych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”