"Taktyka - tak samo - a jednak inaczej..." każdy gra w 11 - każdy ma swoje ustawienie ale skutki sa inne - a moze bardzie wykonanie:
Zacznijmy od bardzo lubianego wśród trenerów [coraz bardzie - może tak] a mimo to za bardzo lubianego wśród fanów [nie wiedzie czemu
4-2-3-1
Na przykładzie Barcelony spróbuje przedstawić faną dumy Kataloni co miałem na myśli kłucąc się z Nimi
Prawdopodobny skłąd Barcelony w nadchodzącym sezonie to:
[4-2-3-1] na TAK- [strzałki tu i w pozostałych grafikach pokazują w jakich sektorach najczęsciej operują piłkarze]
Na tym przykładzie widać że Duma Kataloni jak nic gra 4-2-3-1 i nie wiem skąd gadanie o 4-4-2 czy 4-3-3.
Valdes w bramkce - stoperzy na miejscu - boczni defensorzy w tych czasach mają za zadanie - obowiązek uskrzydlanie akcji do lini
Dla tego to mi. 4-2-3-1 na "TAK" - a decyduje o tym osoba Xaviego i jego obowiązki. To jest jedna z takich mocnych stron strategi Frank Rijkaarda - Bo wielu uważa że to Ronaldinho jest najważniejszym piłkarzem Barcy a tak nie jest do końca - bo najwiecej zależy od tylko których nie "widać" jak Xavi - [w popszednim sezonie Iniesta bo Xavi uraz
Xavi ma obowziązek wyprowadzenia piłki rozegranie i wspomaganie Deco - podczas gdy i Dinho i Ludo nie graja blisko Eto'o co powoduje ze akcje Barcelony są grane często szeroko - w ataku pozycyjnym to jedna z najlepszych drużyn europy mi. przez to że osoba Xaviego daje przewage Barcelonie w czasie rozgrywanie bo wychowanek Dumy Kataloni ma to we krwi że potrafi rozegrać.
Tacy piłkarze są jak złoto - On Xabi Alosno i Pirlo z tym ze Bask i Milanista
mają troche inna zadanie drugowania od tyłu.
Kompletnie nie wiem skąd tezy że Barca gra np. 4-1-2-2-1
Może każde ustawianie "rozebrać na sektory boiska i strefy za które odpowiada piłkarze ale istną głupota jest rozbieranie tego aż tak
Bo ja by to było ? komenatorz mówi by tak w czasie transmisji
Dobry wieczór państwu - tu Zaza
Barcelona - Valdes, [...] i ustawianie swoje klasyczne 4-1-2-2-1
Teraz Liverpool
Wiec chyba widać do czego zmierzam ? niżej jest opisane 4-3-3 oczami Zazy i chyba widać czym sie rózni 4-3-3 od ustawianie Barcelony w czasie meczu
[4-2-3-1] na "NIE"
[4-2-3-1] na NIE
Najważniejszą zmianą od w/w ustawienia Barcy jest dwójka typowych DM w lini - czyli nie ma tu takiego Xaviego który ma za zadanie rozgrywać
Real za Capello prawdopodobnie tak będzie grał [prawdopodobnie bo narazie to bardzie opinia pod trenera a nie Real]
Czyli Emerson bedzie grał z drugim typowym DM w lini [może Diarrą a moze Rambo Garcia nikt nic nie wie]
To ustawienie nie różni się wiele od tego prefereowanego przez Barca
[4-3-3] i skrzydełka żądełka
[4-3-3]
W popszednim sezonie najlepiej 4-3-3 grała Cheslea - w tym sezonie może to być 4-4-2 bo ma już kim Jose grać w ataku
Ale na przykładzie popszedniego sezonu widac 4-3-3 - Jeden Drogba w środku przednich formacji ataku - dwóch aktywnych skrzydłowy w lini z nim ale po bokach - to jest najważniejsze - to nie sa napastnikcy ale skrzydłowi - zadaniem Drogby jest zgranie w boczny sektor boiska i na pełnym gazie rozegranie skrzydełek żądełka. W czasie gry Drogba zgrywa po chwili jest w polu. Druga lini składa się z jednego DM [najcześciej Makelele] na środku i dwóch typowych środkowych pomocników. I oni mają za zadanie podejśc do Drogby w momencie zgranie piłki - w bok do skrzydłowych w tył na wchodzącego Cola czy Lampadra.
Na Anglieskie boiska taktyka jak znalazł - szybkie flanki - długa piłki i dobrze wyszkoleni pomocnicy wchodzący z drugiej lini co najważniejsze mogący zabij strzałem z 25 merów
Co fajnie widać podczas spotkań Chelsea w premiership oni potrafia swietnie przechodzić z 4-3-3 a ataku do 4-5-1 w czasie obrony. Bo to normalne że nie cały czas ma się piłke - a w momencie gry defensywnej flanki np w popszednim sezonie Robben Duff "wtapiają" się z linie środkowa i zajmuja miejsce obok Lamparda i np Esseina [patrz niżej link]
[4-3-3] w obronie]
Na przykładzie Chelsea widać to w takim zestawieniu - że pomoc w czasie wariantu obronnego wygląda
Robben - Essien - Makelele - Lapmard - Duff
A Drogba w tym momencie z przodu tylko sam czekający na dogranie na wolne pole czy też piłke do nogi - wtedy ma za zadanie iśc sam albo przytrzymać co zresztą robi znakomicie w końcu do czołg - przytrzymać by własnie druga linia wyszłą na pozycje z wariantu obronnego na ofenswyny
Nie wiem już chyba tego sie lepiej opisać nie da
Teraz [4-3-1-2] z drygentem
[4-3-1-2]
Na przykładzie Milanu bo jest mi najbardzie w głowie. Linia pomocy to jak by klasyczne 4-4-2 ale w rombie ! Odwrócony - Pirlo na tyłach - Kaka z przodu za napadem jak to Hiszpanie mówią Pivot = Pirlo - mediapunta = Kaka' - w takim ustawianiu Seedorf i Gattuso nie graja przy bocznej lini ale bliżej środka robiąć miejcce z marszu bocznym obrońca który w tych czasach jak pisałej wyżej mają obowiązek dublować pozycje pomocników.
Pirlo i Kaka to wolne elektrony - Andrea ma za zadanie drygować grą - nadawać tempo i kierować rozgrywanie - czytać gra - Kaka z przodu odpowiada jak by za to samo ale w ofensywie. Dwójka napastników gra z przodu ale jeden z nich [dotychczas jak był Sheva] był o takie specyfice ze wracał i był napastnikiem który był wstanie uderzyć rozegrać za pola nie koniecznie w lini z obrońcami rywala - Ta role czychania na błąd rywala w lini ma Gilardino czy Inzaghi. Grają w lini jak snajperzy. [może ten opis też uświadomo nie którym że mówie "NIE" napastnika a'la dostaw noge typu Ronaldo bo takich mamy]
Najwiecej zależy w tym ustawieniu od lini pomocy - Seedorf grał pół kariery na prawym skrzydle teraz na lewym a i środek zaliczył. To pozwala mu pomóc duetowi Pirlo - Kaka w rozegraniu - bo gra lewa jak prawa i może grac do lini - Gattuso wiadomo technik z niego marny ale nie takie ma zadanie [choć po zdobyciu Mś uważam że dwa razy wiecej wierzy w swoje możliwość czysto piłkarskie a nie wojenne
I podobnie jak w Barcelonie to na podstawie Milanu też uważam że nie jest tak jak nie którzy sądza że wszystko co dobre zaczyna sie od Kaki [tam Ronaldinho] bo zaczęcie gry i nadanie tempa itd zależy od Pirlo [Xaviego na Camp Nou] i to są "mózgi tych drużyn"...
Niech nikt nie odbiera tego jako opinie ze Kaka czy Dinho nie wiele wnoszą w gre zespołów
Klasyczne 4-4-2
[4-4-2]
Klasyczne 4-4-2 - nadal chyba najbardzie stosowane - na przykładzie Liverpoolu Rafy Benitheza - Gdzie podobną role co Pirlo i Xavi pełni Xabi Alonso - jest tak ważna postacią gra drużyny ze Benithez zdecydował sie na prawa flanke przestawić Gerrarda by sobie nie przeszkadzali na boisku - na środku pola - Oczywiscie Steven nie pełni na prawej stronie zadań klasycznego skrzydłowiego a ma za zadanie schodzic do środka i robić miesjce dla np. Riise -
W środku pole rzemieśnik Sissoko który ma za zadanie odebrać piłke a obok Alonso który ma za zadanie drygować grą jak wyżej wspomniane przypadki. Po transfer Peter Croucha Liverpool gra taki inne 4-4-2 bo wsztystko sie opiera na "Patyku" podobnie jak np. w Chelsea na Drogbie - czyli klasy ściany na 20 metrze - przetrzymanie piłki by pomoc weszła w strefe - takie zadanie ma Crouch a drugi napastnik w tym momencie ma wolne pole i czesto zchodzi na flanki ...
Podobnym systeme grał Juventus za Capello - Nedved schodzi do środka - robi miesjce Zambroccie - Trezeguet na 20 metrze a 'la ściana - a Ibra hasa w około ale Juve nie miało tego złota co maja The Red's mianowicie drygenta kalibru Xabiego Alosno - Capello wybrał mniej ofensywny ale zarazem mnie ryzykowny wariant gra dwójka rzemieśników w drugiej lini. A funkcje rozgrywajacego pełnił Nedved zchodzący z lewej strony do środka.
System mundialowy
[4-4-1-1]
W zasadzie niczym nie nie rózni niz opisany wyżej system Juve czy Liverpoolu - z tym że role łącznika pełni typowo ofensywny pomocnik a nie napastnik - Włosi wygrali mistrzostwo świata grają własnie 4-4-1-1 gdzie z przodu był Toni a role łącznika pełnił Totti - wtedy w pomocy na prawej czesto grajacy do lini Camoranessi - Gattuso w roli takiego ochroniaża dla Pirlo "parasola ochronnego" i Perrotta na lewej który pełnił podobna role co Gattuso tylko na połowie rywala - boczny pomocnicy schodząć do środka [lub jak Mauro Camoranessi grając do lini] robili miesjce Grosso i Gianluce Zambrotcie i tak to sie wszystko kręciło wokół Pirlo - Który był ustawiony znów jako wolny elektron przez duetem Materazzi - Cannavaro ...
Pamiętajmy o innych systemach jak 3-4-3 czy 3-5-2 ale do tego mam nadzieje dojdziemy podczasu dyskusji
P.S. - To tylko systemy - sucha taktyka która liczy sie dla kibiców [przeważnie] do pierwszego gwizdka sędziego - jednak dla piłkarzy to jest podstawa - zadanie które mają przede wszystkim wykonywać - każdy trener to może inaczej widziec ja to napisałem tak jak ja uważam. Bo co trener to wizja gry [ja nie trener ale kto wie hehe] a ile kibiców na meczu tylu trenerów
Zapraszam do dyskusji - przepraszam za ewentualne błedy ale jak zaczełem pisać to już poszło wiec chyba sami widzicie że [miałem natchnienie
Dziękuje Fetko za wykonanie grafiki pomocnej w tym temacie
A moderatora prosze by zamiescił w systemy w sondzie z pytaniem który najlepszy ?
Ja coś dajcie znacz bo dostaje oczopląsu