Rewolucyjny pomysł UEFA

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Jestes za wprowadzeniem tego pomyslu w zycie ?

TAK
11
69%
NIE
5
31%
Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Rewolucyjny pomysł UEFA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 20 wrz 2006, 21:25

Otoz znalazlem ciekawego newsa na onecie :
Europejska Unia Piłkarska i największe europejskie piłkarskie potęgi - Wielka Brytania, Włochy, Niemcy, Francja, Hiszpania i Portugalia chcą wprowadzenia regulacji ustanawiającej maksymalny limit wydatków klubów piłkarskich.
Ograniczone miałyby zostać fundusze, które poszczególne kluby mogą wydać na zakup zawodników - donosi londyńska popołudniówka "The Evening Standard".

Brytyjczykom szczególnie zależy na poskromieniu Chelsea. Klub ten dzięki rosyjskiemu miliarderowi Romanowi Abramowiczowi wydaje na piłkarzy więcej niż wynoszą jego obroty, co jest zaprzeczeniem nie tylko zdrowej idei sportu, ale niedopuszczalną praktyką subsydiów w biznesie.
Od czasu jak Abramowicz kupił Chelsea, klub ten wydał na zawodników 276 mln funtów, podczas gdy jego strata w tym samym czasie wyniosła 228 mln funtów.

Według gazety taka praktyka w odniesieniu do komercyjnego przedsiębiorstwa z pewnością ściągnęłaby na siebie uwagę krajowych i unijnych władz odpowiedzialnych za regulację rynku.

Były minister w rządzie Portugalii Jose Luis Arnaut dokonuje przeglądu europejskiego rynku piłkarskich transferów. Ma on zamiar wprowadzić nowe regulacje w 2007 roku, gdy Portugalia obejmie przewodnictwo UE.

Brytyjski minister ds. sportu Richard Caborn przebywał ostatnio w Brukseli na naradzie z innymi ministrami sportu UE i przedstawicielami UEFA, gdzie jak powiedział gazecie "idea wprowadzenia przejrzystych reguł pomiędzy przychodami klubów z ich działalności, a poziomem ich wydatków znalazła zrozumienie i poparcie".

"W Europie rośnie poparcie dla nowego systemu licencji, który ograniczałby poziom wydatków poszczególnych klubów na zawodników i wynagrodzenia. Dokładne limity wydatków wciąż jeszcze muszą zostać ustalone, lecz będą one musiały pozostawać w proporcji do obrotów i zysku" - pisze "Evening Standard".
Uwazam ze jest to SWIETNY pomysl chocby ze wzgledu na fakt jaki wynika z prostej logiki a mianowicie zeby klub wydawal wiecej niz jego dochody ( chelsea ). Mysle ze taki obrot sprawy spowodowal by wieksza stabilizacje na rynku europejskim i dzieki czemu dla nas kibicow znowu by bylo ciekawiej bo nie wszyscy "Wielcy" by odchodzili w kierunku barca - real - chelsea ( tak mi sie napisalo ... to przykladowe kluby wiadomo ze potentatow na rynku europejskim jest wiecej .. ale mimo wszystko to nie wiecej niz 20 klubow )

podrawiam
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2006, 21:32 przez rebuzz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 20 wrz 2006, 21:32

Jezeli weszloby to w zycie, Bayern moglby wydawac naprawde sporo kasy :o 8).

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 20 wrz 2006, 21:34

Bayern nadal moze wydawac duzo kasy, ale po prostu to nie jest liczba ktora stanowi zagrozenie dla Romka dla przykladu ... a tak szanse by byly rowniejsze ... ( co zwojujesz w lidze i w europie ogolnie w biznesie prowadzonym przez klub to taka masz kase ... )

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 20 wrz 2006, 21:38

Jezeli weszloby to w zycie, Bayern moglby wydawac naprawde sporo kasy
Poprawne analizowanie tekstu inaczej nazywane czytaniem ze zrozumieniem to bardzo ważna sprawa. W przytoczonym wyżej fragmencie jest wyraźnie napisane o maksymalnym limicie wydatków, a nie o nakazie UEFA, żeby kluby robiły transfery o określonej kwocie. To znaczy, że nie będzie polecenia z góry, żeby każdy klub robił transfery np. o minimalnej kwocie 30 mln Euro, tylko żeby nie przekraczał pewnego limitu. Jeśli chodzi o Bayern pewnie niewiele się zmieni.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 20 wrz 2006, 21:42

I bardzo dobrze. Jeżeli to wejdzie w zycie, to możliwe że w piłce nie będą decydować tylko pieniądze, a działać będą prawdziwi scauci, którzy będą naprawdę szukać zdolnych chłopaków po całym świecie. Moim zdaniem to bardzo dobry pomysł. I w końcu skończy się era Abramovicha. Oczywiście są też tego minusy, bo jakieś większe kluby nie będą robiły już takich transferów, no ale coś za coś. Nie możę być tak, że Chelsea Londyn jeden z bogatszych klubów świata ,,kradnie" z Leeds dwóch 16 latków. To jest nie do przyjęcia. Nie powinno tak być w piłce, a ta rozprawa sądowa, gdzie szef Leeds żąda 24 mln euro i minus 12 punktów w lidze, powinna się dla niego skończyć pozytywnie.

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 20 wrz 2006, 21:43

Marco_Van_Basten pisze: Poprawne analizowanie tekstu inaczej nazywane czytaniem ze zrozumieniem to bardzo ważna sprawa.
A teraz napisz to sobie na kartce i zapamietaj.

Chyba tylko Ty mogles pomyslec o nalozeniu dolnej granicy kwoty transferow klubu. Pamietaj, nie oceniaj kogos swoja miara :?.

A w poprzednim poscie chcialem pokazac dume z tego, ze Bayern jest jednym z najbardziej dochodowych na swicie zespolow. Tyle. A o samym klubie wiem z pewnoscia wiecej niz Ty, wiec sie tak nie unos :roll:.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 781

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 20 wrz 2006, 23:16

Ja za bardzo tylko czegoś tu nie rozumiem :]. To jest prepis wymierzony dokladnie w jeden klub, bo jakby sie nad tym zastanowić to kluby po za premiership, które wygruwały w tym sezonie(poprzendim też) swoje ligi nie wydawały jakiś astronomicznych kwot na transfery:P a to co robi Abramovich , to w sumie premiership też na dobre wychodzi bo ktoś rozbił układ wielkiej trójki :>. Jesli ten przepis ma wejść to tylko równocześnie z prawem webstera :)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8682
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 wrz 2006, 23:21

Wg mnie przepis jest do dupy. Skoro ktos ma pieniadze, to dlaczego nie mialby ich ladowac w klub i kupowac dla niego najlepszych zawodnikow. Skoro ma taki kaprys, to prosze bardzo.
Poza tym - jak napisal j1mmy, przepis jest wymierzony chyba tylko w Chelsea i moze Inter :wink: , ktory takze duzo kasy wydal w tym okienku transferowym :P

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 20 wrz 2006, 23:28

cloner pisze:Wg mnie przepis jest do dupy. Skoro ktos ma pieniadze, to dlaczego nie mialby ich ladowac w klub i kupowac dla niego najlepszych zawodnikow. P
ano moze dlatego zeby bylo bardziej fair na rynku transferowym ? klub moglby wydawac kase z racji swoich corocznych roznic miedzy dochodami i stratami i to wszystko, a nie z jakis naglych datkow ( ponad klubem ) od Romana ( nie ublizajac chelsea ) tylko ten przyklad mi sie ewidentnie nasuwa.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 wrz 2006, 23:32

ano moze dlatego zeby bylo bardziej fair na rynku transferowym
Jesli sponsor zarobil te pieniadze uczciwie, to ja nie widze zadnego problemu, zeby mogl je wydac na co tylko ze chce, nawet jesli bedzie chcial kupic np. jakiegos drugoligowca za 50mln euro :wink:
Jego kasa, niech sobie robi z nia co chce. Na tym takze moga zyskac inne kluby - dziwne, ale prawdziwe - wystarczy, zeby lepiej dzialal marketing :P Trzeba promowac swoj klub i zachecac jakos bogatego sponsora niego :wink:

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 20 wrz 2006, 23:41

kwestia tego czy Abramowicz jest sponsorem czy INWESTOREM !! sponsor ma okreslony kontrakt ze w roku przeznacza tyle i tyle kasy ... Inwestor nie ( Uefa inwestorom chce powiedziec dzieki temu "pa pa " )

No chyba ze Romek zostanie oficjalnym sponsorem ( nie wiem jak by sie to mialo odbywac ) i kontrakt podpisze ze 300 mln euro przeznacza rocznie na klub ... wtedy ja sie niemam o co rzucac, bo jak mowicie sponsor to sponsor, ale jak narazie taka relacja miedzy chelsea a romanek nie istnieje.

Awatar użytkownika
MLSoccer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MLSoccer » 20 wrz 2006, 23:45

To dobre rozwiazanie cos takiego powinno byc bo futbol nie jest zdrowy jezeli chodzi o finanse zespolu za duzo wydaja bezladnie.Jestem za a nawet przeciw :D jak mawial szanowny I Prezydent RP. :D

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 wrz 2006, 23:47

rebuzz - no moze i jest roznica pomiedzy sponsorem, a inwestorem, ale wczuj sie np. w role Abramowicza :wink:
Masz taka kase, i chcesz wspomoc swoj ukochany klub [tylko mi nie odpisuj, ze Roman nie kocha Chelsea, tego nikt nie wie], a tu ktos z zewnatrz, np. FIFA naklada limit, ze nie mozesz kupic 5 zawodnikow po 30mln, mozesz wydac np. 20mln euro mniej. I jest zonk :shock: Klub nie pozyska lepszego bramkarza :lol:
Wg mnie limity nie maja sensu.

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 21 wrz 2006, 0:14

cloner pisze:rebuzz - no moze i jest roznica pomiedzy sponsorem, a inwestorem, ale wczuj sie np. w role Abramowicza :wink:
Masz taka kase, i chcesz wspomoc swoj ukochany klub [tylko mi nie odpisuj, ze Roman nie kocha Chelsea, tego nikt nie wie], a tu ktos z zewnatrz, np. FIFA naklada limit, ze nie mozesz kupic 5 zawodnikow po 30mln, mozesz wydac np. 20mln euro mniej. I jest zonk :shock: Klub nie pozyska lepszego bramkarza :lol:
Wg mnie limity nie maja sensu.
hehe teraz kwestia czy wazniejsze szczescie ( bogatego juz romka ) czy nasze czyli kibicow ( niekoniecznie majacych tyle gotowki ) bo mnie uszczesliwiaja zwyciestwa mojej druzyny i zdrowa rywalizacja w sporcie :) Romek jak to Romek wiem o nim niewiele ( osobowosc ) ale podejrzewam ze z taka kasa gdyby i nawet mu limit nalozyli to by sobie kupil jakas nowa zabawke i znowu by usmiech zagoscil na jego twarzy.

pozdro

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 21 wrz 2006, 0:39

Bardzo mi sie ten pomysl podoba, tylko kiedy on zostanie wprowadzony w zycie :?: Dla dobra pilki przydalo by sie juz od nastepnego sezonu, a dokladnie przed letnim okienkiem transferowym, to napewno duzy + dla footballu :D W ten sposob Premiership stanie sie ciekawsza, inne ligi tak tego nie odczuja bo np. Barca, ktora obecnie dominuje w PD dziala w inny sposob, czysto sportowy... Real mimo to ze wydal kasy na transfry to i tak narazie nie widac efektow na, ktore trzeba bedzie poczekac, to samo Inter... :?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”