Dokladnie...bellus pisze:np. Sapkowskim to widocznie stoimy po dwóch stronach barykady
Nie tylko nim ale wrocmy do teamtu..dlaczego tych ksiazek nie ma np w spisie lektur?! nie nadaja sie?! Lem zostal okrzykniety geniuszem na scenie miedzynarodowej, jego ksiazki byly inspiracja do amerykanskich filmow...a w Polsce caly czas jest praktycznie nikim..czesc spoleczenstwa uwazala go nawet za dziwaka... a to pewnie dlatego ze zostali wychowani na Panu Tadeuszu, czy Chlopach...i jego przekazy w ksiazkach byly niezrozumiale dla wiekszosci...Sapokowski?! z Niego mialem mature ustna..i wiesz co?! zaden z Polonistow nie wiedzial o czym mowie...dziwne nie?! bylem madrzejszy od nich..a nie dostalem pewnie 100% wlasnie za to, ze nie bylo mozna mnie z niczego zapytac, a ze polski olewalem na calej lini (jestem umyslem scislym) to 100 mi sie nie nalezala...
Swiat idzie na przod i ja nie ogladam sie za siebie, po co ma czytac o tragediach skoro sa kazdego dnia...wez gazete bedzie to samo..wlacz telewizor, nastepne bomby, ataki samobojcze..matka porzuca noworodka...ksiazka do rozrywka..ale potrafi tez uczyc..ale co mi po wiedzy wstecznej..skoro przeszlosci i tak nie zmnienie?!
i powiedz..czujesz sie madrzejszy po przeczytaniu tej ksiazki..da Ci cos na przyszlosc?! wiesz cos czego ja moglem sie nie nauczyc na Historii?!