Saddam Husajn na stryczku - Strona 3

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 30 gru 2006, 12:03

Ja byłem za tym żeby Husajn odpowiedział za to co zrobił czyli został jakoś ukarany ale jak widziałem na TVN24 jak mu zakładli pętlę na szyję to... :heft: nie mógłbym na to patrzeć ani wykonywać takich wyroków bądź na nie skazywać i mam watpliwości czy kara śmierci to odpowiednia kara dla kogokolwiek. Choć Husajn powinien odpowiedzieć za to zrobił ale czy w taki sposób :roll:

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 30 gru 2006, 12:08

Obrazek
Miałem (nie)przyjemność obejrzeć w Al Jazeera zwłoki Huseina owinięte w jakieś białe prześdzieradło.

Opinie arabistów są jednoznaczne - śmierć Huseina wywoła jeszcze większą falę przemocy niż wcześniej.

Awatar użytkownika
Rangiz
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rangiz » 30 gru 2006, 12:20

Corinthians pisze: Miałem (nie)przyjemność obejrzeć w Al Jazeera zwłoki Huseina owinięte w jakieś białe prześdzieradło.

Opinie arabistów są jednoznaczne - śmierć Huseina wywoła jeszcze większą falę przemocy niż wcześniej.
Kurde a ja cały czas mam właczoną Al Jazeere i nic nie widzialem :evil: Ale zaraz jeszcze poszukam na Al Iraqi i innch, moze zobacze :roll: A ma ktos linka do calej egzekucji?

Szkoda ze nie pokazuja co sie stalo dalej, tylko urywaja na tym momencie jak mu pętle nakładaja.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 30 gru 2006, 12:31

Rangiz pisze:Kurde a ja cały czas mam właczoną Al Jazeere i nic nie widzialem Evil or Very Mad Ale zaraz jeszcze poszukam na Al Iraqi i innch, moze zobacze Rolling Eyes A ma ktos linka do calej egzekucji?

Szkoda ze nie pokazuja co sie stalo dalej, tylko urywaja na tym momencie jak mu pętle nakładaja.
Jeszcze kup sobie coca-colę, popcorn i zasiądź wygodnie w fotelu. Co w tym przyjemnego jak wieszają bądź co bądź drugiego człowieka :?: Nikt nie ma prawa odbierac drugiemu człowiekowi życia :!:

Teraz pewnie Bush popija szampana po tym jak dopiął swego :roll:

Awatar użytkownika
Rangiz
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rangiz » 30 gru 2006, 12:36

Yukasz pisze:
Rangiz pisze:Kurde a ja cały czas mam właczoną Al Jazeere i nic nie widzialem Evil or Very Mad Ale zaraz jeszcze poszukam na Al Iraqi i innch, moze zobacze Rolling Eyes A ma ktos linka do calej egzekucji?

Jeszcze kup sobie coca-colę, popcorn i zasiądź wygodnie w fotelu. Co w tym przyjemnego jak wieszają bądź co bądź drugiego człowieka :?: Nikt nie ma prawa odbierac drugiemu człowiekowi życia :!:

Teraz pewnie Bush popija szampana po tym jak dopiął swego :roll:
Nie rozumiem twojego bulwersu, chcialbym zobaczyc jak go wieszaja - wkoncu na to zasłuzył. Wiem ze moze to troche dziwnie teraz wyglada jak juz Saddam nie żyje, ale gdy go sądzili każdy życzył mu jak najgorzej. Dla mnie tez było go troche zal jak widzialem gdy zakładali mu stryczek, ale to nie powod zeby mowic mi ze obejzałbym to z wielka satysfakcja. Po to było to nakręcane zeby mozna było obejzec jak koncza ludzie ktorzy zle postepowali w ciagu swojego zycia.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 30 gru 2006, 12:37

Yukasz pisze:Nikt nie ma prawa odbierac drugiemu człowiekowi życia
A jednak. Z resztą ja to popieram, szczególnie w tym przypadku. Saddam zasłużył na tą karę i chyba nikt co do tego nie ma wątpliwości :>

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 30 gru 2006, 12:54

RóżA pisze:
Yukasz pisze:Nikt nie ma prawa odbierac drugiemu człowiekowi życia
A jednak. Z resztą ja to popieram, szczególnie w tym przypadku. Saddam zasłużył na tą karę i chyba nikt co do tego nie ma wątpliwości :>
Ja mam wątpliwości. Kara śmierci to cofanie się w czasie, zniżanie się do zezwierzęcenia. Poza tym, wymień mi korzyści z tej egzekucji... Poczytaj sobie opinie arabistów, to zrozumiesz co tak naprawdę się stało.
Jeszcze kup sobie coca-colę, popcorn i zasiądź wygodnie w fotelu. Co w tym przyjemnego jak wieszają bądź co bądź drugiego człowieka
Nie ma żadnej przyjemności. Ja też bym obejrzał sobie ten filmik. Jestem ciekawy zachowania Husajna, jak wyglądał i co mówił. Nie mam zamiaru zalewać się przy tym ze śmiechu, bo jak wspomniałem - podobnie jak Ty - jestem przeciwko karze śmierci, ale to nie znaczy, że mam nawet nie oglądać egzekucji i izolować się od tej sprawy.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 30 gru 2006, 13:01

Rangiz pisze: Nie rozumiem twojego bulwersu, chcialbym zobaczyc jak go wieszaja - wkoncu na to zasłuzył.
To że zasłużył na kare to nie mam wątpliwości bo to zły człowiek był. Tylko nie rozumiem jak można się tym delektowac i o samym nagraniu mówic jak o najnowszej części 'Gwiezdnych wojen' czy czego tam chcesz bo mam takie wrazenie jak czytam to co piszesz, cho mówisz że jest inaczej.
RóżA pisze:A jednak.
No wiesz jak zgwałcą jakoś dziewczynę to też można powiedziec że tak nie wolno robic a gwałciciel powie: 'A jednak' :wink: To że należała się mu zajcieższa kara to się zgodzę ale czy wolno nam kogos wieszac? Już chyba inaczej spojrzałbym na to gdyby dano mu karabin i pozwolono walczyc choc z góry wiadomo by było że zginie. Nie lepiej by było gdyby do końca życia przebywał w najgorszym więzieniu? Przynajmniej by się pomęczył a tak to pocierpiał krótką chwile i tyle sie mu z tego przyszło. A śmier zbrodniarza nikomu życia nie przywróci. Sama nasza religia wyznawana przez wielu ludzi na świecie zabrania nam zabijania a mimo to niektórzy tak robią po czym po chwili udadzą się do kościoła i będą udawali świętych.
Corinthians pisze:Jestem ciekawy zachowania Husajna
Umartwiał się w swoim męczeństwie i byl pogodzony z losem. Podobno chwilę porozmawiał z katami i...

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 30 gru 2006, 13:03

Corinthians pisze:Ja mam wątpliwości. Kara śmierci to cofanie się w czasie, zniżanie się do zezwierzęcenia. Poza tym, wymień mi korzyści z tej egzekucji... Poczytaj sobie opinie arabistów, to zrozumiesz co tak naprawdę się stało.
Korzyści? Ja osobiście nie odczułem z tego korzyści, ale pomyśl o osobach które przeżyły koszmar przez Saddama, dla nich ta egzekucja jest tak jakby wynagrodzeniem wyrządzonych krzywd. To, że po śmierci Husajna wzmogą się ataki terrorystyczne, było do przewidzenia, w końcu dla większości tych (no właśnie, jak nazwać tych ludzi?) Saddam był swego rodzaju przywódcą, guru. Mimo tego co do słuszności kary nie mam żadnych wątpliwości. Zasłużył to ma (a właściwie to nie ma).

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 30 gru 2006, 13:09

RóżA pisze:ale pomyśl o osobach które przeżyły koszmar przez Saddama
Tak, a za rok ja Ci powiem: "pomyśl o tych wszystkich ludziach, którzy zginęli w zamieszkach po śmierci Saddama"
Yukasz pisze:Umartwiał się w swoim męczeństwie i byl pogodzony z losem. Podobno chwilę porozmawiał z katami i...
To wiem, to było jeszcze przed egzekucją.
Ale tak w ogóle to i tak się dużo nie zobaczy w takim filmiku, bo chyba go zrzucili do specjalnej dziury. :lol:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 30 gru 2006, 13:09

Troche dziwne zachowanie, bo przeciez Saddam został narazie uznany za winnego morderstawa 148 szyitow, a przeciez toczy sie proces mordowania Kurdow. Ciekawe jaki teraz zapadnie wyrok i jak Saddam mzoe sie bronic przed nim, oglnie moga teraz go uznac za winnego kazdego morderstwa, wielu szadzie, ze lepiej by było jakby odpowiedzial za wszystkie zarzucane mu morderstwa. Fakt trwalo by to pewnie jeszcze jakies 4-5 lat, ale przynajjmniej wszystko byłoby wyjasnione.

Bush odegral sie za tatusia i pewnei swietuje zwyciestwo, choc wojna moze sie dopiero zaczac... Wielu wlasnie tak odbiera ten wyrok :cry:

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 30 gru 2006, 13:12

Corinthians pisze:Tak, a za rok ja Ci powiem: "pomyśl o tych wszystkich ludziach, którzy zginęli w zamieszkach po śmierci Saddama"
Owszem, nie zaprzeczam. Jestem świadom że co teraz może się stać, ale nie zmienia to faktu, że ten człowiek powinien ponieść taką a nie inną karę.

Awatar użytkownika
MaX_ASR
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaX_ASR » 30 gru 2006, 13:17

nie pytajcie sie arabistow co o tym mysla, tylko rodziny setek tysiecy zamordowanych przez tego czlowieka ludzi...
nie chce bawic sie w obronce praw czlowieka, bo to nie byl czlowieka...
Rosja nagle ubolewa nad "zabojstwem" Husajna ? Niech przycisna Putina, za zlecenie mordu kilkunastu dziennikarzy...
szkoda tylko, ze tak szybko zdecydowana sie na jego stracenie...zabral ze saba Bog wie ile wiadomosci i faktow ze swojego zycie...juz nigdy nie dowiemy sie ile, i kto pomagal mu w tej zdrodni ;F
wierzycie, ze husajn zylby w wiezieniu do konca swoich dni ? predzej czy pozniej, popelnilby samobojstwo, byl za bardzo dumny...

Awatar użytkownika
Marq
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marq » 30 gru 2006, 14:05

Ameryka dopieła swego, osądzili człowieka i skazali na śmierć. :? Dla mnie to jest żałosne co potrafią zrobić śmieszni amerykanie. Przypomne że sami NIGDY nie zostali osądzeni za straszną zbrodnię w Japonii, a mają czelność sądzić innych i skazywać na śmierć.

Kara śmierci to coś czego nie powinno w dzisiejszych czasach być...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 30 gru 2006, 14:11

wypadałoby jeszcze rozgraniczyć 2 pojęcia człowiek i zbrodniarz

już było pisane, że Sadam zasłużył na kare, jaka to powinna być kara - zdania sa podzielone i zawsze beda.
jedni sa przeciwni karze smierci, ja nie. Jak dla kara śmierci jest jedyną dopusczalną w takim wypadku, pewnie jestem złym człowiekiem, gdyby to ode mnie zależało byłbym za najabardziej okrutną, ale karą śmierci.
Husajn to nie człowiek, to zbrodniarz.
Wiedział co robił całe życie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”