Skoki Narciarskie - Strona 15

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Najwybitniejszym polskim skoczkiem narciarskim jest:

Adam Małysz
43
74%
Kamil Stoch
15
26%
Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 01 sty 2007, 20:47

cloner pisze:Jarzinho : Napisales, ze Ammann wypadl z gry o podium w TCS. I wg Ciebie nie jest to strata spowodowana spadkiem formy, tylko pogoda. Napisz mi wiec, jakim cudem przewidziales, ze Ammann dzis skoczy slabiej i nie bedzie sie juz liczyl o podium, skoro jemu tylko pogoda uniemozliwila skakanie na poziomie pierwszej trojki.
Moze czytasz ostatnie posty i dlatego nie rozumiesz. Ja przed pierwszymi zawodami obstawiałem, ze Ammann nie bedzie sie liczyl w wlace o podium, nawet nei patrzac na jaka forme prezentwoał, tak samo stawialem i stawiam, ze na podium zabranie Jacobsena i tego nei zmienaim nadal. Czy ja napisałem, ze spodziewałem sie czy wytypowałem, ze skoczy dzisiaj słabiej, no nie wiem moze zle interpretujesz czytany tekst.
Przed pierwszym konkuresm, po pierwszym, przed drugim, pod drugim itp obstawiam, ze Simon nie znajdzie sie na podium, czy zajmnie w konkursie 2 czy 20 miejsce. Jedyne co napisałem to, ze spodziewałem sie, ze nie bedzie sie liczył w wlace o podium TCS i to narazie znajduje potwierdzenie o konkurise dizsiejszym nic nie pisałem w kontekscie jakie miejsce zjamnie Szwajcar.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 03 sty 2007, 15:15

http://www.skijumping.pl/news.html?pokaz_news=6250
Małysz 2 w kwalifikacjach :D zapowiadają się ciekawe zaowdy. Cieszy mnie, ze Adam ciągle jest w tej czołówce, teraz już nie ma być takich niespodzianek związanych z wiatrem jak w Ga - Pa, bo w Insbrucku podobno skocznie jets lepiej usytuowana.
Pięknie byłoby gdyby Adam znów wskoczył na podium :D więcej nie chce

Małysz zmierzy się z Niemcem Christianem Ulmerem -> wiadomo kto awansuje
Kamil Stoch z Nikołajem Karpienko -> licze na Kamila, stać go na awans
Rafał Śliż z Rosjaninem Denisem Korniłowem -> tu już bedzie gorzej, ale szansa jest.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8783
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 sty 2007, 15:25

Niemcem Christianem Ulmerem
z Maximilianem Mechlerem :wink:

Poza tym dziwna ta skocznia jest. Polacy skakali calkiem niezle, tzn. Malysz i Stoch. Reszta skacze tak jak za poprzednich trenerow. Narazie efektow pracy Lepistoe brak, oby efekty przyszly w Sapporo :wink:

posiłkowałem się onetem :/ // fieldy

hehe, Ci na onecie to takie bledy popelniaja niekiedy, ze szkoda gadac, ja ogladalem kwalifikacje w TV Slovenija 2 // cloner

ajaccien
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ajaccien » 03 sty 2007, 23:13

Ależ tu nie chodzi o pracę Lepistoe. Tu nie chodzi o trenera. Tu chodzi o to, że miażdżąca większość polskich "skoczków narciarskich" nigdy nie będzie skakać nawet na średnim poziomie. Czy trenerem będzie Kuttin, Horngacher, Leppistoe, Kojonkoski czy ktokolwiek inny. I dosyć już Pana Szaranowicza i jego od długich już lat perspektywicznych skoczków. Wiem, że to niepoprawne politycznie, powiedzieć wprost, tak by słyszeli to widzowie TVP, a zwłaszcza obecny w studiu prezes PZN, że polskie skoki narciarskie bez Adama Małysza nie istnieją i po zakończeniu przez niego kariery wrócą do poziomu sprzed okresu, w którym ten ostatni osiągnął formę, którą z wahaniami podtrzymuje do dnia dzisiejszego. Taka jest niestety prawda. Owszem, mówi to laik, który nie ma pojęcia o odpowiednim wyjściu z progu, dostosowywania smarów czy też kombinezonów (chociaż polscy tak zwani serwismeni też chyba sobie z tym nie radzą), ale wystarczy przyjrzeć się wynikom z ostatnich lat pewnych tak zwanych skoczków, by zrozumieć/przyjąć do wiadomości, że ci panowie kariery w tym sporcie nie zrobią, nie będą następcami A.Małysza, nie będą nawet skoczkami na pierwszą trzydziestkę, do której kwalifikować będą się sporadycznie, o ile w ogóle. Prawda zazwyczaj jest gorzka i bolesna, ale najprawdopodobniej tak właśnie wygląda sytuacja polskich skoków, mimo, iż jak zwykle pewnie egzageruję i odmalowuję wszystko w czarnych barwach. W każdym razie ja w "nową falę", "młode wilczki", "utalentowaną młodzież", która od trzech czy czterech sezonów "zbiera doświadczenie" pozwalam sobie nie wierzyć. Są skoczkowie z innych krajów, o 5, 6 lat młodsi, odnoszący wielkie sukcesy. I nie ma już usprawiedliwień pod postacią braku funduszy. Bo od momentu, w którym Adam Małysz zaczął odnosić sukcesy, pieniądze są. A wyników, jak nie było, tak nie ma. I po odejściu Adama Małysza najprawdopodobniej długo ich nie będzie.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 03 sty 2007, 23:41

święte słowa ajaccien tak to wygląda niestety. Dobrze, że Małysz jeszcze skacze :D

cloner - na TVP tez podali, że z Ulmerem będzie skakał, nie było jakichś dyskwalifikacji podczas kwalifikacji ? na portalu o skokach, tez podają, że skacze z Ulmerem. mechler podobno z Uhrmannem skacze.

Kuettel ponoć jest lekko przeziębiony, dziś słabo skakał, zarówno podczas treningów jak i kwalifikacji.
Kwalifikacje, albo sobie wszyscy potraktowali jak trening, albo warunki złe były. Było dużo zaskakujacych wyników. Odległe miejsca Schmitta, Schlerenzauera, Jandy, Ammana, czy Kuettela. Oby jutro wiatr nie przeszkadzał.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 sty 2007, 9:12

warunki złe były
Warunki byly jednakowe dla wszystkich.
A dalsze miejsce Gregora spowodowane bylo tym, ze ladowal bez telemarku.

cloner - na TVP tez podali, że z Ulmerem będzie skakał, nie było jakichś dyskwalifikacji podczas kwalifikacji ? na portalu o skokach, tez podają, że skacze z Ulmerem. mechler podobno z Uhrmannem skacze.
To moze pozniej byla jakas dyskwalifikacja.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 04 sty 2007, 14:41

Jacobsen dogonił Schleirenzauera w generalnej TCS [po I serii], szkoda, ze Małysz nie dał rady kilka metrów jeszcze dorzucić. Byłoby ciekawiej. Po I serii odzyskał troche pkt do Amnnana, Kuettela i Schlierenzauera, ale stracił do Jacobsena [niestety dużo] i do Artu Lappiego - tutaj może jeszcze z nim powalczyć w II serii.
Małysz traci do 1 miejsca 10,5 pkt. był troche zawiedziony po skoku, ale przeciez do tej pory tak samo ciągle był w granicach 6 miejsca.
4,2 pkt traci Małysz do lokaty, jest to do odrobienia, będa skakali w tych samych warunkach.
Małysz miał prędkość na progu 90,00 km/h. Morgenstern miał 1 km więcej.

Dobrze skoczył Stoch, 120 metrów, to dobry wynik, choć on skakał w lepszych warunkach, jak ci ostatni.

edit:
Schilerenzauer miał dziś pecha - skakał w bardzo złych warunkach - 2 razy miał wiatr w plecy, a już Jacobsen, ktory skakał na końcu stawki - miał ponad 1 m pod narty na dole. Więc warunki też dziś odegrały dużą rolę. Małysz zachował 6 miejsce, w TCS dalej jest 5, ale traci tylko 2, pkt do podium. Oby się nie powtórzyła sytuacja sprzed 2 lat, kiedy przegrał z MOrgensternem podium TCS o 0,1 pkt.

Awatar użytkownika
pietrek861
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pietrek861 » 04 sty 2007, 16:58

Najlepsze warunki to mieli bodajże ci co po pierwszej serii zajmowali 2-4 miejsce, no ale Jacobsen pokazał klase i już pewnie wygrał TCS. Ale o 2 miejsce bedzie pewnie zażarta walka bo młody Austriak (naprawde nie potrafie napisać jego nazwiska :P ) jest bodajże siódmy w klasyfikacji i traci chyba do Adama jakies 2 punkty. Brawo dla Stocha, który żadnego skoku nie zawalił no i bardzo ładne 15 miejsce zdobył, a w TCS jest 23. A ja sie ciesze ze ten młody Austriak nie wygrał.... nie z zazdrości, ale wg mnie był troche na siłę promowany przez niemieckojęzyczne media tak jak swego czasu Hannavald :evil:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 04 sty 2007, 17:05

nie można mówić, ze wygrał Jacobsen - ma bodajże 15 pkt przewagi nad Lappim, dzisiejszy konkurs pokazał, że to rzadna przewaga. Musiałby skoczyć podobnie [w kwalifikacjach] jak ci co są bezpośrednio za nim, zeby skakać mniej wiecej w tym samym czasie podczas konkursu. Inaczej warunki znów mogą okazać się przeszkoda nie do prze..skoczenia.
Schlierenzauer mimo wszystko miał bardzo dobry drugi skok, skoczył 122 m przy tylnim wietrze na całej długości zeskoku - Małysz miał wiatr pod narty a skoczył tylko 2 metry dalej ...
ostatni konkurs będzie niezwykle interesujący, bo o podium walczy kilkunastu skoczków, Małysz może jeszcze spokojnie zajać 2 miejsce, ale równie dobrze może spaśc poza pierwszą "10" Dużo zależeć będzie od warunków.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 04 sty 2007, 17:08

To nie tak mialo byc! Mimo 6 miejsca to Malysz nieco rozczarowal. Przeciez jego skoki treningowe i kwalifikacyjne oscylowaly w granicach podium... Na wygranie T4S nie ma co liczyc, rowniez nie licze na wyprzedzenie Lappiego. Jezeli Malysz bedzie 3 w T4S to bedzie OK. Malysz skaka dobrze ale zeby zajmowac miejsca na podium musi skakac zajebiscie. Tego mu jednak brakuje. Oby zlapal wieksza forme, bo nawet do glowy mi nie przychodzi fakt ze Malysz nie zajmie 2 razy miejsca na podium podczas zawodow w Zakopanem. Wszyscy sie ciesza ze Malysz jest wysoko ale powiedzmy sobie szczerze: jego stac na wiecej.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 04 sty 2007, 17:56

Co by nie powiedzieć o dzisiejszym kokursie, to jednak szósta pozycja troszkę mnie rozczarowała. Nie żebym w tym miejscu narzekał na jakość skoków Adama, ale na wielkiego pecha jakiego ma nasz zawodnik. Gdyby przynajmniej w jednym konkursie trafił na naprawdę dobre warunki to śmiem twierdzić, że bez problemów mógłby walczyć o pierwsze miejsce. Dzisiaj wiatr nie do końca mu sprzyjał, no ale polegli jednak więksi "faworyci" do końcowego zwycięstwa, więc zawsze mogło być gorzej.

Do do przewagi Jacobsena to tak jak napisał fieldy - 15 punktów to żadna przewaga i tak naprawdę w Bischofschofen cała klasyfikacja może się jeszcze przewrócić do góry nogami (tym bardziej, że tam lata się naprawdę daleko). Tak jak pisałem wcześniej, Małysz żeby walczyć o podium musi mieć troszkę szczęścia, bo forma jest wysoka, a że jak do tej pory wiatr rozdaje karty na turnieju to jestem dobrej myśli. :P

Moofasa
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moofasa » 04 sty 2007, 17:58

Zgadzam sie z Martinho że Małysz roczarował. Mimo dobrych skoków w kwalifikacjach, podczas turnieju już mu nie szło. W sumie, trzeba patrzeć jeszcze na to, że Polak nie miał szczęścia i kiedy on skakał, nad skocznią było 'cicho' i przy takich warunkach skok jaki oddał Małysz był bardzo dobry. Kiedy miałby wiatr pod nart, to jestem przkonany,że zająby to miejsce na podium i miałby jeszcze mneijszą stratę w TCS. W sumie nie chodziło o wygraną tylko o zmniejszenie strat do zawodników którzy sa przed nim, więc IMHO raczej dobrze się stało, ze Kuettel zwalił skok i był tam (chyba) 7 niż żeby Małysz wygrał a Szwajcar był zaraz za nim :wink:
Co do młodego Austriaka, to widac było tę presję. Skakał wcześniej wspaniale, ale jeśli miał skakać przed właśną publicznośćią, na własnej skoczni, to go trochę 'zaciłeo'. Jak na 16-to letniego skoczka 10 (?) miejsce to dobry wynik, ale on już niektórych przyzwyczaił do swoich dobrych skoków, więc sam sobie winny :P
No i oczywiście cieszy forma Stoch który zają dobre 15 miejsce. Chłopak IMHO jest już pewniakiem co do składu polaków, a takimi skokami tylko to utwierdza.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 04 sty 2007, 18:04

Moofasa pisze:Zgadzam sie z Martinho że Małysz roczarował.
Moofasa pisze:przy takich warunkach skok jaki oddał Małysz był bardzo dobry
:think: to jak w końcu ? rozczarował, czy oddał bardzo dobry skok :lol2:

Nie wiem, skąd pomysły że Małysz rozczarował dzisiaj.
Zajął 6 miejsce, w sumie jest 5, do podium traci ok ok 1,5 metra.
Nic tylko pogratulować. Małysz już nie będzie wygrywał jak dawniej, kiedy przeskakiwał resztę o 15 metrów. Swoje zrobił, teraz dobrze będzie jak utrzyma się w czołówce - i to robi w tym sezonie.

Moofasa pisze:Co do młodego Austriaka, to widac było tę presję.
Jacobsen miał w obu skokach wiatr pod narty, Schlierenzauer wręcz odwrotnie, w I i II serii skakał z wiatrem w plecy, a mimi to potrafił skoczyć 122 metry, zajął odległe miejsce, ale trzeba mieć na uwadze, że gdyby [juz nie mówie o wierze pod narty] miał 'cisze' na skoczni - to poleciałby dużo dalej.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 sty 2007, 18:35

Zgadzam sie calkowicie z fieldym. Wiatr byl glownym powodem slabszego miejsca Schlierenzauera. Jacobsen wygral zawody juz w 1.serii, a szkoda bo nie byly to najciekawsze zawody :wink:
Małysz znowu w czolowce, za co mozna go chwalic. Szoste miejsce jest bardzo dobre, punktowane, zarobil znowu troszke. Nawet odrobil troszke punktow do swoich przeciwnikow w TCS :P Pochwalic trzeba tez Stocha, ktory skacze - jak to mawia Apoloniusz - regularnie i calkiem dobrze.

Jest dobrze, oby w Bischofschofen bylo jeszcze lepiej.

Moofasa
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moofasa » 04 sty 2007, 18:40

fieldy pisze:to jak w końcu ? rozczarował, czy oddał bardzo dobry skok
oj fieldy, fieldy :lol:
jesteś tutaj 'starym' userem a do tego moderatorem a nie umiesz rozszyfrować :P
Chodziło mi o to, że po skokach kwalifikacyjnych ja (i może większość oglądających skoki) liczyłem na lepsze miejsce, ale biorąc pod uwagę warunki w jakich skakał to skoczył bardzo dobrze :wink:

fieldy pisze:ałysz już nie będzie wygrywał jak dawniej
Też tak sądze. Małysz znacząco przyczynił się do podwyższenia jakości skoków. Te niemal legendarne pojedyniki między nim a Schmittem :wink: A potem miezy nim a Hnnawaldem :twisted: Sądze też że to nie on skacze gorzej ale 'zmuśił' konkurencję do tego aby oni wysili się jeszcze bardziej i żeby skakać lepiej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”