Mało znane a świetne zespoły - Strona 6

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1463
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 30 lip 2007, 11:12

czas odswiezyc temat , polecam wszystkim zespół Cała Góra Barwinków a szczególnie piosenke 24 godziny , swietna muzyka i słowa , naprawde warto przesłuchac

illes
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: illes » 30 lip 2007, 11:37

Ja mogę polecić:
Supergrass - Moving
Supergrass - St. Petersburg
Incubus - Megalomaniac
Blur - Song 2
Alice in Chains - Nutshell

Osobiście najbardziej lubie zespół Radiohead ale ich chyba wiekszosc zna wiec sobie odpuściłem. Jeśli ktoś nie zna to polecam piosenki: Fake Plastic Trees i Karma Police.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 30 lip 2007, 13:10

Tytul tematu:
Mało znane a świetne zespoły
illes pisze:Incubus
Blur
Alice in Chains
:roll:

illes
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: illes » 30 lip 2007, 16:32

Musisz mi uwierzyc na słowo, ze w moim towarzystwie osoby które określają sie mianem znawców muzyki nie znały tych zespołów. A pozatym to osoby wczesniej tez wymieniały zespoły znane i popularne. Wiec nie rozumiem twojego zdziwienia.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 lip 2007, 17:37

O :shock: Blur i Incubus to chyba kazdy zna, poza tym, Ci drudzy to calkiem calkiem dobra muzyka 8)

illes
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: illes » 31 lip 2007, 11:39

ze swojej strony polecic jeszcze moge:
Feeder - Feeling a moment
the blutones - if ; Marblehead Johnson
the pixies - where is my mind
the boo radleys - there she goes again

A z polskich piosenek polecam piosenke Polowanie na wielbłada wszystkim znanego zespołu Myslovitz. Zespół bardzo znany ale piosenka mało znana i popularna.

Awatar użytkownika
skorpss
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: skorpss » 31 lip 2007, 17:33

Co prawda Scorpions to uznana marka na świecie, ale wielu ludzi w Polsce wciąż kojarzy ten zespół jako balladowców, a to głównie przez jego dokonania w drugiej połowie lat 90. Nic bardziej mylnego. Owszem, w balladach nie mają sobie równych, ale to prawie zawsze mniejszość na ich płytach. Polecam takie albumy jak:

In Trance - tutaj jest jeszcze sporo naleciałości z rocka progresywnego i psychodelicznego, ale już większość numerów to dość krótkie hard-rockowe kawałki. Prawdziwa uczta dla uszu z genialnym Uli Rothem na gitarze prowadzącej.

Virgin Killer - po prostu miazga miazgi, szczególnie utwór tytułowy.

Taken By Force - to już czysty heavy metal i muzyka, która inspirowała wiele wschodzących gwiazd ciężkiego grania z Wielkiej Brytanii, szczególnie Iron Maiden

Lovedrive - wspaniała płyta, z kilkoma killerami, genialnym utworem instrumentalnym i dwiema cudownymi balladkami, skoro już tak o nich się dużo mówi w przypadku Scorpions :wink:

Blackout - to już absolutne arcydzieło, jedna z najlepszych płyt w historii ciężkiego grania. Po prostu klasyk, inspirujący rzesze późniejszych kapel, które jednak przeważnie nie dorównywały Skorpionom do pięt.

Powiem tylko tyle: jeżeli ktoś uważa się prawdziwego fana rocka i metalu, to musi znać te albumy :)

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 31 lip 2007, 17:52

Xentrix - Dilute to Taste - fajna plytka choc ja mam wersje kasetowa, mocne brzmienia poparte dobrym podbiciem, ale tez pare solo ... na plycie znajduje sie mniej wiecej dobry Cover Ghost Busters ( pogromcy duchow to z tego filmu ) plytka jest live tzn z koncertu :)

Polecam :wink:

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 31 lip 2007, 18:05

Dorzucę coś od siebie. Może sporo z was zna zespół Zabili Mi Żółwia, ale dla większej rzeszy słuchaczy nazwa tego zespołu już pewnie za wiele nie mówi. W muzyce, którą grają można śmiało dostrzec elementy ska, reggae i punka, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Zespół pochodzi z Bielska, ale dość często gościł w Tychach. Z początku grali jeszcze za free lub za marne grosze. Z czasem jednak troszkę ich poniosło i za wstęp na koncerty liczą już sobie niezłe pieniądze. Znam wokalistę zespołu i jak stwierdził sztuka kosztuje, więc nie mieli wyboru. Rok temu uczestniczyli w Punky Reggae Live razem z takimi ekipami jak Całą Górą Barwinków, Akurat czy też farben Lehre :wink:

ZMZ jeśli są chętni do posłuchania kawałków ZMZ to można je ściągnąć właśnie tej stronki. Polecam.

Ktoś z was słyszał o zespole 100 Twarzy Grzybiarzy :>

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 31 lip 2007, 22:22

Duch pisze:Ktoś z was słyszał o zespole 100 Twarzy Grzybiarzy
Słyszał. Na koncercie był. Razem i innymi 15 osobami. Choc oczywiscie zepoł zasuguje na zdecydowanie wieksza publike. Z tego co słyszałem to w Tychach publika podobnie liczna, nie Duch potwierdzi.
O ZMZ chyba sie juz gdzie na forum wypowiadałem, nie przepadam, jedynie z sentymentu Dzien wagarowicza czy Jaracz.
Duch pisze:ka, ale dość często gościł w Tychach.
Kiedys za piatke grali Na wschdniej, czy jakos tak ten 'lokal' sie nazywał, z 2-3 lata temu to było, moze bylismy w tym samym czasie.

Scorpions ssie.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 31 lip 2007, 23:13

Berele Lewartow pisze:Kiedys za piatke grali Na wschdniej, czy jakos tak ten 'lokal' sie nazywał, z 2-3 lata temu to było, moze bylismy w tym samym czasie.
No możliwe bo Na Wschodniej dość często bywałem. Szkoda, że knajpa została już jakiś czas temu zamknięta :roll:
Berele Lewartow pisze:Słyszał. Na koncercie był. Razem i innymi 15 osobami. Choc oczywiscie zepoł zasuguje na zdecydowanie wieksza publike. Z tego co słyszałem to w Tychach publika podobnie liczna, nie Duch potwierdzi.
W Tychach potrafią docenić dobrą muzykę 8) Ostatnio grali w Scrubsie (może pamiętasz klub) i trzeba przyznać, że było dość sporo ludzi. Warto ich posłuchać, choćby dla samych tekstów :wink:

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 31 lip 2007, 23:38

Duch pisze:No możliwe bo Na Wschodniej dość często bywałem. Szkoda, że knajpa została już jakiś czas temu zamknięta
Zamknieta,bo pewnie nie spełniała elementarnych wymogów + bezproblemowe sprzedawanie alkoholu nieletnim.
Duch pisze:W Tychach potrafią docenić dobrą muzykę
Bez przesady:) Troche tam jestem rozeznany i az tak dobrze nie ma.
Duch pisze:Scrubsie (może pamiętasz klub)
Pamietam, dawno nie byłem, słyszałem, moze plotak,ze teraz w wiekszosc dresy przejeły kontrole?

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 01 sie 2007, 23:47

Berele Lewartow pisze:Zamknieta,bo pewnie nie spełniała elementarnych wymogów + bezproblemowe sprzedawanie alkoholu nieletnim.
Moja kumpela lała tam kiedyś piwo mając zaledwie 16 lat :D
Berele Lewartow pisze:Bez przesady:) Troche tam jestem rozeznany i az tak dobrze nie ma.
No może i masz trochę racji, bo pod koniec lipca podobno w Tychach zagra Ich Troje :?
Berele Lewartow pisze:Pamietam, dawno nie byłem, słyszałem, moze plotak,ze teraz w wiekszosc dresy przejeły kontrole?
Widzę złe wieści szybko się rozchodzą. Z dawnego klimatu knajpy już mało co zostało (np zepsute pisuary). Nie ma się jednak czemu dziwić skoro sam klub jest właśnością dresa :roll:

Żeby już całkowicie nie odbiegać od tematu to dodam, że ostatnio wspomniany zespół 100 Twarzy Grzybiarzy zagrał całkiem fajny (mimo tego, że kameralny) koncert w Oświęcimiu, na który się załapałem :wink:

kaka17
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaka17 » 07 lis 2007, 17:29

Ja polecam Running Wild :twisted: Falkenbach :twisted: Anathema :twisted:
Arkona :twisted: :!:

BUNCH

Re: Mało znane a świetne zespoły

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BUNCH » 13 wrz 2008, 5:12

Idlewild - z takimi hitami jak "Love steals us from loneliness" czy "No emotion".
Natomiast "fifacze" powinni kojarzyć ten utwór "You held the world in your arms tonight" (from FIFA2003).

A co sądzicie o kompozytorze Stevenie Cravisie? - ale jego na bank nie znacie. "Children of beslan" - polecam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”