Ogólna dyskusja o polityce - Strona 66

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 30 sie 2007, 15:11

Dzisiaj wielki dzień zatrzymań jak to ładnie w tvn24 ujęli. Oprócz trójki Kornatowski - Netzel - Kaczmarek poszukiwany jest także pan Krauze. Przed chwilą była relacja spod domu pana Ryszarda i była mowa o tym, że w środku cały czas są funkcjonariusze ABW. Krauze podobno jest za granicą, zatem po przyjeździe do Polski może czekać na niego niemiła niespodzianka. Wszystkie te zatrzymania i fakty układają się w jedną całość. Brakuje tylko pojmania posła Woszczerowicza.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 30 sie 2007, 15:26

Myślę że PIS chce wyłapać wszystkich i uspokoić chociaż trochę całą tą sytuacje przed wyborami bo te są chyba nieuniknione. PIS powinien się ich obawiać bo teraz na widok co dzieje się w sejmie ruszy do wyborów większość Polaków która na pewno nie poprze PISU, oni swoim nie zagłosowaniem 2 lata temu dopuścili ich do władzy, czas to zmienić.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 30 sie 2007, 15:31

Łukasz_ pisze:teraz na widok co dzieje się w sejmie ruszy do wyborów większość Polaków
Nie byłbym tego taki pewien. Wielu ludzi - zbyt wielu! - jest już bardzo zniechęconych obecną sytuacja polityczną i nie widzą z niej jakiegoś sensownego wyjścia. Po części i ja sie do takich zaliczam, choć na wybory raczej pójdę.
A PIS - co zadziwiające - ma wciąż rzeszę oddanych sympatyków, ba, nawet fanatyków, którzy z pewnością przyklaskują takim akcjom jak dzisiejsza, więc na minimum 20% nadal będą mogli liczyć.
A propos "państwa prawa", którego ideę zdaje się popierają/li rządzący, zwący się również Prawo i Sprawiedliwość:
onet pisze:Mec. Wojciech Brochwicz, reprezentujący zatrzymanego b. ministra SWiA Janusza Kaczmarka, nie został dopuszczony do swego klienta po tym, jak przewieziono go z ABW do prokuratury
Nie ma to jak prawo do obrony w IV RP :!:

Awatar użytkownika
Mates
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 61

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 30 sie 2007, 15:46

Łukasz_ pisze:bo teraz na widok co dzieje się w sejmie ruszy do wyborów większość Polaków która na pewno nie poprze PISU

Ja sie wrecz obawiam czegos zupelnie odwrotnego, mianowicie, ze duza grupa Polakow zdegustowana tym co sie dzieje ostatnio w polskiej polityce zwyczajnie do wyborow nie pojdzie. I na tym napewno skorzysta PiS, bo tak jak pisal Michał M oni maja taki betonowy elektorat ktory do wyborow pojdzie i napewno na Kaczorow odda glos. Oni maja pewne
15-20 % w wyborach( oczywiscie jesli do nich dojdzie).

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 30 sie 2007, 15:49

Michał M pisze:A PIS - co zadziwiające - ma wciąż rzeszę oddanych sympatyków, ba, nawet fanatyków, którzy z pewnością przyklaskują takim akcjom jak dzisiejsza, więc na minimum 20% nadal będą mogli liczyć.
Wg mnie, jeśli komisja śledcza nie zostanie powołana to PiS wygra wybory. Tak jak napisałeś - mają fanatyków, ale oprócz tego lepiej rozegrają kampanię wyborczą. Cały czas lecą spoty reklamowe, zaraz zaczną się zjazdy i wiece, gdzie Kaczyński dalej będzie mówił o wzroście gospodarczym, świetnych stosunkach z zagranicą (pochwali Fotygę) i CBA. Do tego przypiszą sobie (jako ich zasługi) przyrost naturalny, Euro 2012, i że niby autostrady wybudowali. PiS już łagodzi stosunki z Rydzykiem, żeby jego radio i telewizja pomogły mu w kampanii. Stare babcie powyżej 60 lat to jest ogromna grupa wyborców, która znów może dać Pisowi zwycięstwo. Wszystkie te babcie zawsze idą na wybory (bo mają po drodze z kościoła). Do tego takie ruchy jak niedawne porozumienie z Solidarnością, słowne: "dziadek w Wermachtu", "jak PO wygra to ulegnie Niemcom", "my jesteśmy tu gdzie wtedy, oni są tam gdzie ZOMO". Takie pranie mózgu jest znakomitą receptą na sukces. Dla starszych ludzi pojęcia jak "ZOMO", "komuznim" czy "Niemcy" źle się kojarzą, a PiS właśnie takie hasła przypisują Platformie i SLD. PO ma mniej asów w rękawie. Może tylko mówić jak to wspaniale nie będzie jak dojdą do władzy, mogą naskoczyć na Kaczyńskiego w spocie reklamowym. Tylko, że wtedy PiS naskoczy na Tuska.
PO jest pewna wygrania wyborów, i to ich może zgubić. Większą przytomność zachowuje SLD, dla których powołanie komisji będzie pewnikiem do powrotu do władzy.

Awatar użytkownika
Makis
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Makis » 30 sie 2007, 15:57

Michał M pisze:A PIS - co zadziwiające - ma wciąż rzeszę oddanych sympatyków, ba, nawet fanatyków, którzy z pewnością przyklaskują takim akcjom jak dzisiejsza, więc na minimum 20% nadal będą mogli liczyć.
To wysokie poparcie wynika z tego, ze PiS przejal czesc elektoratu Samoobrony i LPRu. Poza tym, ma pod soba publiczne media oraz media ojca Rydzyka, dzieki czemu ma mozliwosc oddzialywania na ludzi, ktorzy biora czynny udzial w wyborach. Do tego ma pod soba specsluzby i czesto z nich korzysta, czego mamy przyklad chocby dzisiaj. Kaczynski ma wiec w reku sile karty. Pozostaje liczyc, ze na wybory rzeczywiscie wybierze sie spora grupa naszych rodakow, bo im wiecej ich bedzie, tym gorzej dla PiSu.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 30 sie 2007, 16:04

Wzrost gospodarczy jest ale są to owoce SLD a PIS się tym chwali, jaką oni wprowadzili ustawę że wzrost ten nastąpił ?

Każdy Polak powinien ruszyć teraz do urn. Nie twierdzę że Kaczmarek mówi w 100% prawdę bo gdyby tak było to połowa obecnej władzy dostałaby odsiadkę ale głupi nie jest i jakaś prawda w tym musi być.
Dzisiejsze aresztowania wywołały u mnie nienawiść do PISU. Takie hieny jak Giertych i Lepper się tym podsycają i nie zostawiają suchej nitki na Kaczyńskim.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 30 sie 2007, 16:07

czeher pisze:Slucham komentrzay i slysze: republika bananowa - w sumie lekkie naduzycie ale co tam
Według mnie to jest duże a nawet bardzo duże naduzycie, ale co tam.
czeher pisze:Kaczmarek za tydzien mial wyglosic expose
Jasne chyba tylko według polityków LISu czy tam LISa bo nie wiem jak ten dziwaczny twór sie zwie.
Michał M pisze:Widzę, że dyskutujecie o ojcu Tadeuszu
No własnie wracając do ojca Dyrektora. Już jakiś czas temu zauwazyłem, że aby uważać sie w pewnych kregach za oczytanego inteligenta trzeba ślepo nienawidzic Rydzyka i krytykować go za wszystko co robi. Mi osobiscie jego nie ciekawe i nudnawe jak dla mnie radio nie przeszkadza ale jest bardzo wielu ludzi, którzy chcą je zwalczać ciekawe z jakiej przyczyny. Taki np. Jurek Owsiak ciekawe co on ma do Rydzyka, wiem że Radio i TV Trwam cos tam bełkotało o Woodstocku ale żeby sie tym na tyle przejmowac to troche przesada. Ostatnio Owsiak zaczyna sie pluc w jakis zenujacy sposób bo Rydzyk dostał dotacje od WS, której nie lubi a on proWS Jurek O. kasy nie dostał z powodu słabosci i błedów jego dokumentów czyli co za jego błędy tez odpowiada Rydzyk. Owsiak tym swoim głupawym listem i postawą dziecka, które nie dostało cukierka wiele stracił w moich oczach.
Michał M pisze:IV RP
IV RP nie istnieje! Jeszcze długo nie bedzie istniała, watpie czy kiedykolwiek zaistnieje.
Corinthians pisze:Wg mnie, jeśli komisja śledcza nie zostanie powołana to PiS wygra wybory
Mam podobne zdanie na ten temat. Populizm i socjalizm może wygrac te wybory bo: Wiadomo mistrzowie kampani są po ich stronie duza kasa z budżetu państwa na kiełbase wyborczą tez i jak wiadomo elektorat PiS jest bardzo zdyscyplinowny oni na pewno beda głosować. Poza tym prosty l*d kocha tego pseud prawnika Ziobre, który na politka demokratycznego się swietnie nadaje (potafi wciskać kit i to swietnie) no i wiadomo ciemny l*d to kupi(program pis).
Corinthians pisze: SLD, dla których powołanie komisji będzie pewnikiem do powrotu do władzy.

Jak wygra PO to czerwoni i tak wrócą do władzy i komisja nie bedzie potrzebana. PS: Chroń nas Jahwe Allahu i co tam jeszcze jest przed władza SLD.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 30 sie 2007, 16:14

franz pisze:IV RP nie istnieje! Jeszcze długo nie bedzie istniała, watpie czy kiedykolwiek zaistnieje.
nigdy nie zaistnieje, bo się będzie zbyt źle kojarzyła [choć jej w ogóle nie było] od razu bedzie V.

kto mi powie na kogo warto zagłosować w wyborach ?

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 30 sie 2007, 16:15

franz pisze:Jasne chyba tylko według polityków LISu czy tam LISa bo nie wiem jak ten dziwaczny twór sie zwie.
Czekaj ale skoro jest wniosek o konstruktywne wotum nieufnosci to nie ejst tak ze przemawia kandydat na premeira :?? w tym przypadku Kaczmarek - ja tam sie nie znam zbytnio na prawie sejmowym
Już jakiś czas temu zauwazyłem, że aby uważać sie w pewnych kregach za oczytanego inteligenta trzeba ślepo nienawidzic Rydzyka i krytykować go za wszystko co robi.
Masz racje, zreszta dzialo sie tak samo lub dzieje z PiSem - chociaz akurat w tym momencie jest taki balagan ze ... - ale ta krytyka byla duzo wczesniej gdzie w duzej mierze byla bezpodstawna - i nie pisze tego jako sympoatyk PiSu
fieldy pisze:kto mi powie na kogo warto zagłosować w wyborach ?
Juz o tym pisalem, ja wlasnie ejstem zdania ze na nikogo :!:
Ostatnio zmieniony 30 sie 2007, 16:17 przez czeher, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 30 sie 2007, 16:16

Są chyba 2 jedyne opcje. PSL i PO. Generalnie powinno ja jedno wyjść bo pewnie powstanie taka koalicja dlatego lepiej chyba oddać głos na PO żeby przpadkiem PIS nie utrzymał się przy władzy.

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 30 sie 2007, 16:17

Łukasz_ pisze:Wzrost gospodarczy jest ale są to owoce SLD a PIS się tym chwali, jaką oni wprowadzili ustawę że wzrost ten nastąpił ?
Raz się spotkałem z wypowiedzią Kurskiego, który - co prawda - pół żartem, pół serio powiedział, że Euro 2012 jest zasługą PiS-u. Natomiast przyrost naturalny jest konsekwencją poprzedniego przyrostu z początku lat 80. a swego czasu Giertych wymieniał to wśród swoich zasług (po wprowadzeniu becikowego), a teraz robi to PiS.
franz pisze:Taki np. Jurek Owsiak ciekawe co on ma do Rydzyka, wiem że Radio i TV Trwam cos tam bełkotało o Woodstocku
Ja się Owsiakowi nie dziwię. Przez Rydzyka przecież Woodstocko najprawdopodbniej przestanie istnieć. Przecież to Trwam wyemitowało film, o tym, że na Woodstocku są narkotyki, przez co stracił on uznanie w oczach opinii publicznej.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 701

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 30 sie 2007, 16:21

Corinthians pisze:Ja się Owsiakowi nie dziwię. Przez Rydzyka przecież Woodstocko najprawdopodbniej przestanie istnieć. Przecież to Trwam wyemitowało film, o tym, że na Woodstocku są narkotyki, przez co stracił on uznanie w oczach opinii publicznej.
:lol:
Jedziesz, jedziesz Corinthians.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 30 sie 2007, 16:26

PIS " wygrał " Euro, zaraz je komuś odda a potem powie że dana partia rządząca je przegrała...

Na Woodstocku jakieś prochy na pewno były bo nie da się tego uniknąć na żadnym koncercie a co dopiero na tak dużej imprezie ! Oczernić coś lub kogoś poprzez film można bardzo łatwo. Wystarczy wybrać te złe rzeczy nie pokazując tych dobrych bądź wyciągnąć coś z kontekstu bądź ogólnej całości.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 30 sie 2007, 16:30

fieldy pisze:od razu bedzie V

W V RP niczego nie bedzie!

"Bo wszystko było to było zle nie bedzie nic dobrze bedzie.
Nie bedzie kościoł, nie bedzie religi, piractwa, ani prohibicji, nie bedzie koalicji ani opozycji, nie bedzie ni prawdy ni fikcji."
fieldy pisze:kto mi powie na kogo warto zagłosować w wyborach ?
To Mazakk na zlocie jeszcze ci nie przekonał za co on dostaje te kase. Na kogo głosować? są trzy opcje:

a) na nikogo i miec swiety spokój

b) na UPR i "zmarnowac swój głos" bo i tak sie do Sejmu nie dostanie

c) zaglosowac na ta sama złodziejska bande która smiejąc sie nam w twarz okrada nas od lat czyli SLD, PO, PSL, SO, LPR, PIS itd.

czeher pisze:Czekaj ale skoro jest wniosek o konstruktywne wotum nieufnosci to nie ejst tak ze przemawia kandydat na premeira ? w tym przypadku Kaczmarek - ja tam sie nie znam zbytnio na prawie sejmowym

Co z tego, że jest wniosek skoro Marszałek Sejmu niejaki Dorn Ludwiczek zreszta może go nie poddac pod głosowanie nawet kilka miesiecy. A expose to jest wtedy gdy przemawia premier a nie kandydat na to stanowisko jakim jest/był pan Kaczmarek, a wiec faktycznie nie znasz sie na powiedzmy "prawie sejmowym".
Łukasz_ pisze:PSL
Łukasz_ jestes rolnikiem z Czechowic czy fanem Waldka "strazaka" Pawlaka? Bo inczej nie potrafie wytłumaczyc sobie tego ze ktos moze chciec głosowac na PSL.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”