ROCK i gitarowe brzmienia - Strona 23

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 25 wrz 2007, 16:07

PiDi Ok rozumiem tylko na przyszłość po prostu, nie zestawiaj w dość zawiłym zdaniu pop punka z Hendrixem, bo to szarganie świetości :wink: . A co do tego Billy Talenta to może być, da sie tego posłuchać taki klasyczny pop-punk to nie jest. Z tego klasycznego pop-punka to np. Good Charllote mogą podpadać w pełni w tą kategorię a Billy Talent nie do końca.

Dobrze, że jeszcze ktoś słucha starego dobrego Hendrixa, znaczy swiat się jeszcze nie kończy.

ps: Ze mnie to taki pan jak z Kwasniewskiego abstynent.

Awatar użytkownika
PiDi
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PiDi » 25 wrz 2007, 16:16

franz pisze:nie zestawiaj w dość zawiłym zdaniu pop punka z Hendrixem
Rzeczywiście, to jak Torres z formą i Piotr Włodarczyk bez.
franz pisze:A co do tego Billy Talenta to może być, da sie tego posłuchać taki klasyczny pop-punk to nie jest. Z tego klasycznego pop-punka to np. Good Charllote mogą podpadać w pełni w tą kategorię a Billy Talent nie do końca.
Good Charlotte sami nie wiedzą, co grają. Próbowali być punkowcami, ale wyszło jak wyszło i zaczęli rapować itp. Ale ogólnie to takie imoł-skrimoł jest.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
girlfromipanema
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: girlfromipanema » 06 paź 2007, 18:37

pop punk to jedna z gorszych rzeczy, jakie spotkały muzykę dla mnie.
dlatego PiDi nie dziwię się, że napisałeś, że zagłębiasz się w muzykę "ambitniejszą, a co za tym idzie starszą"- ale to jednak trochę krzywdzące dla dzisiejszego muzycznego świata, który niekoniecznie jest mniej ambitny.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 07 paź 2007, 0:24

Mam do was takie pytanko (tak naprawde 2) czy Dream Theater to Progresywny Metal czy co :?: :?: :?:
Bo ostatni album dla mnie jest poprostu fenomenalny i chciałem znaleść coś w podobnym brzmieniu, i tu pytanie numerek 2 CO :?: :?: :!: :!:

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 07 paź 2007, 1:22

(L)oczkerson pisze:Mam do was takie pytanko (tak naprawde 2) czy Dream Theater to Progresywny Metal czy co :?: :?: :?:
Bo ostatni album dla mnie jest poprostu fenomenalny i chciałem znaleść coś w podobnym brzmieniu, i tu pytanie numerek 2 CO :?: :?: :!: :!:
Ciezko jest znalesc drugi taki zespol i raczej takowego nie znajdziesz. Jezli spodobal Ci sie ostatni album Dreamow to moze tez spodoba Ci sie Joe Santriani i jego "Engines of Creation". To w sumie troche cos innego, no ale :P

Ja teraz dorwalem nowgo LIMBONIC ART i mimo iz nie jest to juz In Abhorrence Dementia czy Moon in the Scorpio to i tak mi sie podoba, mam nadzieje ze Daemon i Morpheus moze rozpoczna jakas trase koncertowa.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 07 paź 2007, 1:58

coś czuję że będę musiał obadać strasze albumy Dream Theater, zaczynam od "Octavarium" 8)

Awatar użytkownika
skorpss
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: skorpss » 07 paź 2007, 10:23

Dream Theater to metal progresywny pełną gębą i jedna z bardziej uznanych firm w tym gatunku :)

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 07 paź 2007, 12:41

A ja jako stary fan metalu :wink: jakoś do Drem Theater nie mogę się przekonać. Czegoś mi tam brakuje, ale być może nie nazbyt dokładnie się wsłuchałem w ich utwory.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 08 paź 2007, 14:20

Nowa płyta genialnego zespołu RadioHead, która miała sie ukazać w roku 2008, będzie dostepna już 10 pazdziernika!

Ciekawy sposób wybrali Radiohead na promocje płyty.

gw pisze:Radiohead zdecydowali się na nietypowy sposób dystrybucji nowych piosenek. Album "In Rainbow" będzie można kupić za pośrednictwem strony zespołu, Dead Air Space. Sam w sobie fakt ten nie byłby jeszcze dziwny, ale okazało się, że zespół pozwala fanom samodzielnie zdecydować, ile chcą zapłacić za muzykę.

Materiał można będzie również kupić w nieco bardziej tradycjnej formie boksu. Znajdzie się w nim płyta CD, winyl oraz dodatkowy krążek z bonusowymi piosenkami i zdjęciami. Boks pojawi się w sprzedaży około 3 grudnia.

Oto tracklista "In Rainbows":

"15 Step"

"Bodysnatchers"

"Nude"

"Weird Fishes/Arpeggi"

"All I Need"

"Faust Arp"

"Reckoner"

"House of Cards"

"Jigsaw Falling Into Place"

"Videotape"

Na dodatkowej płycie znajdą się:

"MK 1"

"Down Is the New Up"

"Go Slowly"

"MK 2"

"Last Flowers"

"Up on the Ladder"

"Bangers and Mash"

"4 Minute Warning"
Ciekawe czy to się sprawdzi, bo jesli tak to możemy mieć małą rewolucje na rynku muzycznym. Ja czekam jednak najbardziej na samą płyte nie wazne w jakiej formie sprzedazy, obym się nie rozczarował.

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 08 paź 2007, 15:52

pippen pisze:A ja jako stary fan metalu :wink: jakoś do Drem Theater nie mogę się przekonać. Czegoś mi tam brakuje, ale być może nie nazbyt dokładnie się wsłuchałem w ich utwory.
Mam tak samo jak ty :P

Awatar użytkownika
skorpss
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: skorpss » 08 paź 2007, 19:28

Ja nie jestem jakims fanem Dream Theater, ale to na pewno ciekawa kapela. Ogólnie jednak też wolę tradycyjny metal ze Scorpions na czele. Progresywne granie czasami mnie jednak kręci. Tak tworzyli Scorpions na początku kariery i Iron Maiden na późniejszych albumach.

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 827

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 08 paź 2007, 19:47

Scorpions i tradycyjny metal? Ciekawa teoria :)

Awatar użytkownika
skorpss
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: skorpss » 08 paź 2007, 19:49

Podaj jakiś argument obalający tę teorię. Jeśli ktoś opinie o Scorpions opiera na dwóch balladach męczonych do bólu w radiu, to potem pojawiają się takie kwiatki...

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 827

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 09 paź 2007, 14:02

Dla mnie Scorpions od zawsze byli zespołem hard rockowym, jeśli już mamy gdzieś ich zaszufladkowac. Ale nie jestem żadnym specjalistą w tej dziedzinie, jednak określenie ich muzyki mianem metalu jest wg mnie sporym nadużyciem.

btw: widzę, że z tego samego miasta piszemy :)

Awatar użytkownika
skorpss
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: skorpss » 09 paź 2007, 19:11

Nebula RN pisze: Dla mnie Scorpions od zawsze byli zespołem hard rockowym, jeśli już mamy gdzieś ich zaszufladkowac. Ale nie jestem żadnym specjalistą w tej dziedzinie, jednak określenie ich muzyki mianem metalu jest wg mnie sporym nadużyciem.
Różnica między hard rockiem a heavy metalem (pamiętaj, że to tylko jeden z gatunków metalu) jest tak naprawdę niezwykle płynna i ciężko określić, w którym momencie mamy jeszcze hard rock, a w którym już heavy metal. Scorpions z wyjątkiem dwóch badziewnych płyt w drugiej połowie lat 90 zawsze grali coś pomiędzy hard rockiem i heavy metalem i ogólnie jest to metal. Posłuchaj sobie takich utworów jak Virgin Killer, Polar Nights, Another Piece of Meat, Can't Get Enough, Now, Dynamite czy Alien Nation. Iron Maiden nigdy tak ciężko nie grali, a mimo to na określenie ich mianem zespołu metalowego nikt się nie obrusza.
Nebula RN pisze: btw: widzę, że z tego samego miasta piszemy :)
Ja nie mogłem zauważyć, bo nie raczyłeś umieścić miasta w profilu :wink: Ale skoro tak to miło widzieć kolejnego tyszanina na tym forum :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”