FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 498

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 07 paź 2007, 15:33

Nie rozumiem skąd to całe oburzenie? Chyba nie znacie znaczenia słowa skrzydłowy. Może u nas w Polsce stało sie ono tak powszechne, że używane jest zamiennie z bocznym pomocnikiem. Ale wedle terminologii angielskiej, która powinna stanowić podstawę w naszych rozważaniach są to 2 różne pozycje. Skrzydłowy (czyli tzw winger) to pewnego rodzaju napastnik. Z kolei boczny pomocnik (side midfielder) jak sama nazwa wskazuje operuje głownie po bokach. Te dwa pojęcia są ze sobą często mylone, ale znaczą bynajmniej coś innego. Jedyna wątpliwośc jaką można miec w tej sytuacji, to czy zakwalifikować Messiego badz Roniego jako wingerow czy tez attaking midfielders.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 07 paź 2007, 15:42

Tylko że w terminologii angielskiej na oficjalnej stronie Barcelony Ronaldinho i Messi zapisani są jako ,,forward" tak jak Eto'o czy Heniek a chocby na oficjalnej stronie Juventusu, Nedved czy Camor zapisani są jako midfielders.

Haraszo
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Haraszo » 07 paź 2007, 15:45

Mecz będzie, właśnie szwedzki "TV4 Sport" oraz "Jazeera Sport" to potwierdziły. Wcześniej spotkanie było usunięte z ramówki, teraz jest. Wniosek prosty :]

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 07 paź 2007, 15:53

Tylko że w terminologii angielskiej na oficjalnej stronie Barcelony Ronaldinho i Messi zapisani są jako ,,forward" tak jak Eto'o czy Heniek a chocby na oficjalnej stronie Juventusu, Nedved czy Camor zapisani są jako midfielders
Ok, ale tam nie masz wydzielonych konkretnych pozycji, a sprowadza się to tylko do poszczególnych formacji (goalkeeper, defender, midfielder, forward). Skrzydłowy to napastnik, a próbujecie mi tu wmówić, że jest inaczej.

Awatar użytkownika
krzychu212
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzychu212 » 07 paź 2007, 15:57

No i to ja lubie, tylko po co mi humor psuli? Liczę na piękny mecz, oby brak Toure nie odbijał się na naszej grze pressingiem jak to miało miejsce w Niemczech. Dzisiaj zobaczymy iście argentyśki bój pomiedzy Messim i Leo Franco oraz Milito kontra Kun. Oby nasi wygrali :P A jak dla mnie to Messi i Ronnie to piłkarze formacji ofensywnej i jest złoty środek :D

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 07 paź 2007, 15:59

Nedved, Marchionni i Camoranesi to napastnicy :?:

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 07 paź 2007, 16:07

maciek_88 pisze:Nedved, Marchionni i Camoranesi to napastnicy
To nie są wingers ale side midfielders. Pisałem przecież wcześniej, że należy rozróżnić te dwie pozycje.

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 07 paź 2007, 16:07

rkoeman pisze:wystarczy porownac np sgre skrzydlowych atletico madryt z naszymi bocznymi napastnikami.
Tyle ze Atletico nie gra jednym napastnikiem, a dwoma i juz tlumaczyle na czym polega gra 4-5-1.
maciek_88 pisze:Tylko że w terminologii angielskiej na oficjalnej stronie Barcelony Ronaldinho i Messi zapisani są jako ,,forward" tak jak Eto'o czy Heniek a chocby na oficjalnej stronie Juventusu, Nedved czy Camor zapisani są jako midfielders.
Tyle ze na tej samem stronie Deco czy Toure to tez ta sama pozycja, a chyba tak nie jest, no chyba ze uwazacie Deco za defensywnego pomocnika :P

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2415
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 07 paź 2007, 16:09

arek_ahig pisze:Ok, ale tam nie masz wydzielonych konkretnych pozycji, a sprowadza się to tylko do poszczególnych formacji (goalkeeper, defender, midfielder, forward). Skrzydłowy to napastnik, a próbujecie mi tu wmówić, że jest inaczej.
Robben jest pomocnikiem czy napastnikiem w takim razie? Kim jest Jesus Navas? Kim jest Vicente? Kim jest Joaquin? itd.

Mówisz o rozróżnieniach pomiędzy skrzydłowym a bocznym pomocnikiem. A takiego rozróżnienia w istocie nie ma, bo kogo w takim razie nazwać bocznym pomocnikiem? Beckhama? Tylko dlatego, że nie drybluje? Czy np. Rosickiego w Arsenalu, który bywa ustawiany blisko boku? Co wcale nie oznacza, że nie pełni roli w zasadzie kolejnego rozgrywającego tylko nie na samym środku boiska? A Kanonierzy pozostają bez klasycznych skrzydłowych. Dzięki czemu mogą tym samym grać tak kombinacyjną piłkę, jaką grają, a na bokach dziury wcale nie ma, bo i np. Rosicky stoi blisko flanki, a są jescze boczni obrońcy. Jak to jest?

Pytam, bo rzucasz określenia bez żadnych konkretów.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 07 paź 2007, 16:19

arek_ahig pisze:Skrzydłowy to napastnik, a próbujecie mi tu wmówić, że jest inaczej.

Jak najbardziej potwierdzam twoje zdanie ... sam zapisałem chyba 20 postów na podobny temat , kiedy to REALFAN ironicznie wmawiał mi że Beckham jest napastnikiem .

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 07 paź 2007, 16:23

kaczy pisze:sam zapisałem chyba 20 postów na podobny temat , kiedy to REALFAN ironicznie wmawiał mi że Beckham jest napastnikiem .
Kiedy? Jak? Gdzie? napisałem, że Beckham jest napastnikiem? Nawet ironicznie? Gdzie i kiedy? Link.

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 07 paź 2007, 16:25

RealFan pisze: Robben jest pomocnikiem czy napastnikiem w takim razie? Kim jest Jesus Navas? Kim jest Vicente? Kim jest Joaquin? itd.

Mówisz o rozróżnieniach pomiędzy skrzydłowym a bocznym pomocnikiem. A takiego rozróżnienia w istocie nie ma, bo kogo w takim razie nazwać bocznym pomocnikiem? Beckhama? Tylko dlatego, że nie drybluje? Czy np. Rosickiego w Arsenalu, który bywa ustawiany blisko boku? Co wcale nie oznacza, że nie pełni roli w zasadzie kolejnego rozgrywającego tylko nie na samym środku boiska? A Kanonierzy pozostają bez klasycznych skrzydłowych. Dzięki czemu mogą tym samym grać tak kombinacyjną piłkę, jaką grają, a na bokach dziury wcale nie ma, bo i np. Rosicky stoi blisko flanki, a są jescze boczni obrońcy. Jak to jest?

Pytam, bo rzucasz określenia bez żadnych konkretów.
Oczywiscie Robben to skrzydlowy tak, Joaquin tak samo, a Beckham to bardziej boczny pomocnika nie dlatego ze nie drybluje ( to jest kompletny absurd i nie porozumienie ) tylko dlatego ze nie gra az tak ofensywnie jak jak chocby Robben.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 07 paź 2007, 16:26

RealFan pisze:Mówisz o rozróżnieniach pomiędzy skrzydłowym a bocznym pomocnikiem. A takiego rozróżnienia w istocie nie ma, bo kogo w takim razie nazwać bocznym pomocnikiem?
Widzisz starasz mi się wmówić cos, co w rzeczywistosci nie ma miejsca. Istnieją w terminologii piłkarskiej takie pojęcia jak winger i side midfielder. I są to dwa odmienne terminy. Podobne nie znaczy tożsame. Patrzysz na to okiem kibica i moze dlatego nie dostrzegasz różnicy. Przeczytaj sobie np. encyklopedię pana Giffarda, może wtedy zmienisz zdanie.
Wracając jeszcze na koniec do sedna naszego sporu. Jak to w końcu jest? Skrzydłowy to nie napastnik? Czekam na refleksje osób, które twiedziły, że w istocie to nie mogą być skrzydłowi, bo przeciez są napastnikami.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2007, 16:30 przez arek_ahig, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 07 paź 2007, 16:29

RealFan pisze:
kaczy pisze:sam zapisałem chyba 20 postów na podobny temat , kiedy to REALFAN ironicznie wmawiał mi że Beckham jest napastnikiem .
Kiedy? Jak? Gdzie? napisałem, że Beckham jest napastnikiem? Nawet ironicznie? Gdzie i kiedy? Link.
Nie jestem jakimś twoim cieciem żeby teraz ci wyszukiwać dokladne linki do tych postów ... jak tak bardzo chcesz to przeszukaj se temat o królu strzelców w Hiszpani . Twój post wyglądał mniej wiecej tak :
"haha to w takim razie Beckham jest napastnikiem lol "

Powiem ci tyle ... najpierw tworzysz własną tezę , zaczynasz w nią wierzyć, a następnie próbujesz wmówić to wszystkim ...

prawda jest taka jak pisze arek_ahig i twoje posty tego nie zmienią ...

pzdr. HALA MADRID

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 07 paź 2007, 16:32

Asteniu - Można się kłócić. Bo popatrz, że Beckham wcale nie gra bardziej defensywnie. Fakt, miał (mówię o Realu) więcej zadań w obronie, kiedy rywal miał piłkę niż np. Robben. Ale kiedy to Real był w posiadaniu piłki, nie można powiedzieć, że Beckham nie grał tak ofensywnie. To mogą być pozory wynikające jedynie ze stylu gry obydwu piłkarzy. Robben poprzez swoją grę indywidualną stwarza wrażenie, Beckham poprzez grę większą ilością podań (w tym długich) i nieskończoną ilością dośrodkowań wydaje się być piłkarzem mniej ofensywnym. Ale to nieprawda. Pozory wynikające z samych wrażeń wzrokowych spowodowanych "czarowaniem" mogą mylić. Prawdą jest, że podczas ataku Robbena można było zakwalifikować w Chelsea jako napastnika - kiedy był tylko jeden snajper w środku. Takie miał zadania.

EDIT:

arek
Istnieją w terminologii piłkarskiej takie pojęcia jak winger i side midfielder. I są to dwa odmienne terminy.
Dlaczego odwaracasz wąsacza pupą w moją stronę? Poprosiłem Cię o napisanie konkretnych różnic pomiędzy jak uważasz skrzydłowym i bocznym pomocnikiem. Kogo nazwać tak, kogo tak i dlaczego. Tak, jak ja zrobiłem ze skrzydłowym i napastnikiem.
Skrzydłowy to nie napastnik? Czekam na refleksje osób, które twiedziły, że w istocie to nie mogą być skrzydłowi, bo przeciez są napastnikami.
Wszystko zależy od sposobu jego gry. Popatrz właśnie na Chelsea sprzed dwóch, trzech lat i będziesz widział jak wygląda takie coś, kiedy skrzydłowy pełni rolę jak dodatkowy napastnik w momencie, kiedy zespół jest w trakcie ataku. W temacie o taktyce też coś o tym było. A jeśli dalej pijesz do Ronaldinho i Messiego to oni grają kompletnie inaczej niż skrzydłowi i pojmij to w końcu, bo wszystko zostało już wyjaśnione.

kaczy - Nie pamiętam tego postu z mojej strony. Jeśli coś takiego było, to na pewno nie jest to charakter próby wmawiania czegoś, jak zasugerowałeś, bo tamta dyskusja tyczyła się czegoś zupełnie innego. Zupełnie. To nie Beckham był na tapecie. Pozwól, że resztę Twojego postu pominę milczeniem... Nie ma czego komentować. A nie! Jest! Tylko nie ma sensu. Tego co jest żałosne się nie komentuje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”