DISCO POLO - Strona 2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Disco Polo wśród nas ?

TAK ! ale tylko 21 h na dobę gdyż aż 3 muszę tracić na spanie
4
10%
Ponucę sobie z salą podczas imprez ...
20
51%
NIE ! ludzie tego słuchający to kompletni bezgustowcy !!
9
23%
Liczą się dziewczyny, które lecą na DP ... osobiście mi ono zwisa !
6
15%
Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 10 paź 2007, 17:39

Polecam coś nowego, Yo-Laos - Dziewczyno, Dziewczyno. Zobaczcie na Jutjubie. :travolta:

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 10 paź 2007, 18:24

kama_reda pisze:
Michał M pisze:
kama_reda pisze:Lombard - Przeżyj to sam
Nie wiedziałem, że Lombard zaliczany jest do disco-polo :shock: A przynajmniej ich wcześniejsza twórczość (nie wiem czy jeszcze nagrywają). Takim cudem jeszcze się okaże, że i taki Perfect czy Lady Pank to disco-polo :lol:
Nie, no. Wygłupiłem się z tym Lombardem. Naturalnie nie należy to do Disco Polo, choć pod koniec imprez także często słyszalne :wink:
Lombard jako zespół to może nie (na pewno nie), ale - co ciekawe - Piotr Zander - niegdysiejszy gitarzysta grupy (jeden z lepszych w Polsce), po rozpadzie pop-rockowej kapeli zajął się ...tworzeniem muzyki disco-polo.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 10 paź 2007, 18:31

MaWiK pisze:metal < disco polo
:roll:

Jak dla mnie to jest bardzo duże nadużycie, to tak jak by napisać "Metallica < Boys". Ogólnie porównywanie "muzyki", którą tworzy się w 5 minut w stodole przy użyciu jakiś obciachowych syntezatorów z bardzo trudnymi technicznie utworami metalu progresywnego jest jakąś wielką pomyłką. Ja nie jestem ekspertem od metalu i szczerze mówiąc death metal i black metal przyprawiają mnie o bół głowy(zresztą disco - polo i techno też), jednak większość ludzi kojarzy metal tylko właśnie z jego death i blach metalowego oblicza a to gruby błąd(taki rapcore np. jak można twierdzić, że jest gorszy od disco polo). O gustach sie nie dyskutuje, ale ja mając do wyboru Nu - metalową płyte zespołu KoRn pod tym samym tytułem a płyte np. zespołu Boys pt. "Zimny łokieć w moim kadecie z 1982" zdecydowanie wybrał bym ta pierwszą :wink:

To jest dobre:

W Rosji też mają disco polo :lol: :

Awatar użytkownika
Rumeczek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rumeczek » 11 paź 2007, 10:12

franz pisze:techno

bez obrazy ale wydaje mi sie, ze Ty tez po 1 znasz "techno" z jego Eskowego oblicza a na dodatek pewnie tez dla Ciebie do zrobienia w 5 min...jesli jest inaczej to prosze o wyjasnienie ;)

PS. jest duzo podgatunków muzyki elektronicznej tak samo jak metalu.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 11 paź 2007, 18:00

Rumeczek pisze:bez obrazy ale wydaje mi sie, ze Ty
Bez obrazy ale wydaje mi się, że ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. W poscie tuż nad twoim napisałem, że od słuchania techno boli mie głowa bo tak faktycznie jest i co to ma do jakiegoś Eskowego oblicza (żebym ja jeszcze wiedział co to jest to "eskowe oblicze") i ilości czasu potrzebnej do produkcji techno, otóż nic.
Rumeczek pisze:PS. jest duzo podgatunków muzyki elektronicznej tak samo jak metalu.
I co z tego? Ja nie pisałem o muzyce elektronicznej i jej podgatunkach tylko o disco - polo i metalu, a więc po co ta informacja?

A co do disco-polo to mam pytanko: Jak sie nazywa ta sławna już piosenka Łaga cziga... ? I kto ja wykonuje?

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 11 paź 2007, 18:18

franz pisze:Jak sie nazywa ta sławna już piosenka Łaga cziga... ? I kto ja wykonuje?
Janusz Laskowski - Śnił mi się rodzinny dom

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 12 paź 2007, 1:31

To jest dobre:

To jest chore.
franz pisze:W Rosji też mają disco polo Laughing :

['] Wyrwałeś jakąś tandetną piosenkę.

Natomiast jest kilka utworów, które nadają się na imprezy. Przy odpowiedniej dawce alko można się bawić naprawdę dobrze.

Cliver- zaufaj mi, Noc nam dziś nie zaszkodzi, Lekarstwo na gorzkie łzy 8), Skalar- w te noc

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 12 paź 2007, 2:15

guru pisze:Cliver- zaufaj mi, Noc nam dziś nie zaszkodzi, Lekarstwo na gorzkie łzy Cool, Skalar- w te noc
Ej to też jest suuuper :mike: :roll:
guru pisze:Lekarstwo na gorzkie łzy Cool,
A to chyba jest jakiś plagiat bo jest coś na tą samą nutę tyle że zagranicznego, tak? Bo na meczach podobne cudo słyszałem a już się bałem że to to samo :P

W ankiecie zagłosowałem na opcję nr 3.

Bawcie sie dobrze :mike:

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 12 paź 2007, 2:32

Yukasz pisze:Ej to też jest suuuper Majkel Rolling Eyes
Wiesz ja nie mówię, że masz się tym delektować w wolnych chwilach, gdy masz ochotę posłuchać sobie muzyki. Chciałbym Cię zobaczyć na takiej np. wiejskiej zabawie. :] Na pewno byś nie narzekał. Ba! Nawet byś "hulał" jak mało kto. :lol:
Yukasz pisze:A to chyba jest jakiś plagiat bo jest coś na tą samą nutę tyle że zagranicznego, tak? Bo na meczach podobne cudo słyszałem a już się bałem że to to samo Razz
Basshunter- Boten Anna :wink:

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 12 paź 2007, 16:58

Ogólnie rzecz biorąc nie przepadam za disco polo, ale jak już wspomniał Mentor: alkohol + disco polo = :peace: .

PS.
Łage Czygi Czygi Czygi Czygi Czygi Czygi Czygi Taaa...

Awatar użytkownika
carekk
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: carekk » 12 paź 2007, 18:01

a to jest tez dobre

Awatar użytkownika
girlfromipanema
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: girlfromipanema » 14 paź 2007, 20:58

słuchanie disco polo to obciach. czasem kontrolowany typu "jest impreza, jesteśmy pijani, zróbmy coś głupiego", ale obciachem pozostaje.
natomiast do tej kategorii nie kwalifikuje się słuchanie metalu czy muzyki elektronicznej. oczywiście co gorsi przedstawiciele tych gatunków razem ze swoimi fanami powodują rozbawienie, ale to wina ich braku umiejętności czy ograniczenia, a nie gatunku samego w sobie. jeśli przecież popatrzymy na najlepszych wykonawców w/w gatunków, można mówić o sztuce, jakimś przesłaniu, inteligencji, talencie i ciężkiej pracy, a o czym można mówić w przypadku disco polo?
zero emocji, bo to robienie ludzi w balona (przynajmniej mam taką nadzieję, bo jeśli to po prostu głupota, to przykro mi, że tacy ludzie się rodzą). zero umiejętności, bo zarówno moi, jak i prawdopodobnie wasi znajomi mogliby podobne hity wymyślić przy odrobinie wódki :) zero przesłania. tylko łatwy sposób na dorobienie się, nawet fortunki w niektórych przypadkach, na prymitywnych ludziach. za cenę zrobienia z siebie niewyobrażalnego głupka.
prawdę mówiąc denerwuje mnie, że nazywa się ich muzykami i że to się nazywa muzyką. i że ktokolwiek ma takie do muzyki podejście.

oczywiście jak już powiedziałam na wejściu, niektórzy "są ponad" i w ten sposób się bawią, bo to ich śmieszy. i kółko się zamyka, bo disco polo jest skierowane do niewymagających, prostych, nieosłuchanych ludzi, ale przenika też do inteligentniejszych, którzy z kolei odnajdują w tych pseudo muzykach wyżej wymienione cechy i z tego drwią ;)

też mi się czasem zdarza, częściej mimowolnie. ale jeśli już mam się śmiać to wolę z artystów, którzy czasem robią z siebie głupków, ale w ciekawy, coś wart sposób. przytoczę choćby Junior Senior, Scissor Sisters, !!!, Peaches. a jak chce się nieskomplikowane melodyjki i teksty, to można przecież 50s & 60s, nie trzeba od razu upadać najniżej :>

Awatar użytkownika
African
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: African » 14 paź 2007, 21:23

girlfromipanema pisze:słuchanie disco polo to obciach.
Dlaczego ? a słuchanie techno, metalu, popu czy rocku to nie jest obciach ? muzyka jak każda inna, ma tylko ten plus, że praktycznie każda piosenka łatwo wpada w ucho i przyjemnie się jej słucha, czego nie można powiedzieć o piosenkach z innych gatunków muzycznych.
girlfromipanema pisze:natomiast do tej kategorii nie kwalifikuje się słuchanie metalu czy muzyki elektronicznej.
A w czym te gatunki są lepsze ? że są fajniejsze teledyski, że wykonawcy to większe gwiazdy i więcej zarabiają itp. ? co Ci się w tym disco-polo nie podoba ? nie mów, że wszystko, bo to nie odpowiedź. Poproszę o konkrety.
girlfromipanema pisze:a o czym można mówić w przypadku disco polo?
Można mówić o prostocie i melodyjnej muzyce, co czyni ten gatunek bardzo przyjemnym dla słuchacza. Trzeba też umieć docenić banalne rzeczy, a nie tylko lansowane przez media utwory, które w wielu przypadkach są głupie, a jednak pieniądze za jakie są produkowane, sprawiają, że ludzie ich słuchają, bo to co drogie i tworzone przez kogoś znanego to zawsze musi być lepsze. A tak wcale nie jest.
girlfromipanema pisze:zero umiejętności, bo zarówno moi, jak i prawdopodobnie wasi znajomi mogliby podobne hity wymyślić przy odrobinie wódki

Do wymyślenia każdej piosenki potrzeba talentu. Ludzie wymyślający teksty obojętnie jakiej piosenki to artyści. Po co Ci do tego wódka, przecież to takie głupie i banalne jest, więc bez wspomagaczy wymyślisz jakiś disco-polowy tekst.

A jakie przesłanie ma śpiewanie o ćpunach, diabłach i innych rzeczach ?
girlfromipanema pisze:prawdę mówiąc denerwuje mnie, że nazywa się ich muzykami i że to się nazywa muzyką. i że ktokolwiek ma takie do muzyki podejście.

Jest to śpiewane, więc muzyką siłą rzeczy musisz to nazwać. Trudno, niektórzy muszą to jakoś przeboleć.
girlfromipanema pisze:bo disco polo jest skierowane do niewymagających, prostych, nieosłuchanych ludzi
Mnie się tam disco-polo podoba, więc jestem prosty, nieosłuchany itd. Dobra, ja z tym mogę żyć. Nie będę się wstydził tego, że lubię disco-polo, bo to muzyka jak każda inna. Ja o nieosłuchanych ludziach powiem o tych, którzy słuchają techno, czyli ciągłego łupu, cupu :roll: to jest dopiero muzyka, nie ma co.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 14 paź 2007, 21:43

African pisze:muzyka jak każda inna, ma tylko ten plus, że praktycznie każda piosenka łatwo wpada w ucho i przyjemnie się jej słucha, czego nie można powiedzieć o piosenkach z innych gatunków muzycznych.
Jak jeszcze nie mierzyłbyś wszystkich swoją miarą to byłoby fajnie. Mi akurat to coś nazywane disco polo nie wpada w ucho i nie jest dla mnie przyjemnością gdy ją słyszę a co za tym idzie bardziej cierpię niż się odprężam i bawię.
African pisze:A w czym te gatunki są lepsze ?
Np w tym że ci wykonawcy metalu czy innego takiego którego notabene nie słucham mają pojęcie o muzyce. A gwiazdą disco polo może być każda osoba z ulicy która zostanie dobrze wypromowana i podsunie sie jej jakieś teksty do 'śpiewania' lub sama zaśpiewa - 'widziałem ją, ona patrzyła na mnie tratatatata; wzięliśmy sie za ręce i było nam fajnie tratatatata' itp i już masz piosenke disco :roll: A zeby uprawiać rock czy cos takiego trzeba mieć pojecie o śpiewaniu czy ogólnie o muzyce jakiej nie jest w stanie zrobić prosta osoba próbująca śpiewać disco polo.
African pisze:Trzeba też umieć docenić banalne rzeczy, a nie tylko lansowane przez media utwory
Metal lansuja media? Media lansują głównie laski z silikonem.
African pisze:Do wymyślenia każdej piosenki potrzeba talentu. Ludzie wymyślający teksty obojętnie jakiej piosenki to artyści. Po co Ci do tego wódka, przecież to takie głupie i banalne jest, więc bez wspomagaczy wymyślisz jakiś disco-polowy tekst.
Mam wrazenie ze jesteś osobą nie wierzacą we własne umiejętnosci. Głowa do góry tobie też sie uda :lol:
African pisze:Jest to śpiewane, więc muzyką siłą rzeczy musisz to nazwać.
A Wiśniewski z Mandaryną są muzykami czy robią po prostu show? Niektórzy uważają ze oni śpiewaja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”