Umiesz pisac, Udowodnij !! - Strona 3

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Kamilo
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamilo » 22 sty 2005, 15:44

Ja niewiem czy umiem pisać felietony jeszcze nigdy nie probowałem chodziaż miałęm taki zamiar, ale chyba zabrakło mi odwagi. Może teraz zdecyduję sie coś napisać oczywiście o Bundeslidze bo na tym znam się najlepiej :wink:
Teraz są ferie, więc w najbliższym czasie powinienem coś napisać :D

Awatar użytkownika
smitu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smitu » 22 sty 2005, 15:47

Kamilo pisze:Ja niewiem czy umiem pisać felietony jeszcze nigdy nie probowałem chodziaż miałęm taki zamiar, ale chyba zabrakło mi odwagi. Może teraz zdecyduję sie coś napisać oczywiście o Bundeslidze bo na tym znam się najlepiej :wink:
Teraz są ferie, więc w najbliższym czasie powinienem coś napisać :D

napisz, opublikuj i sie okarze czy umiesz pisac, do odwaznych swiat nalerzy, zycze ci szybkiego przyplywu weny :D

tymczasem ja zapodam jeszcze cos swojego ...

Z piedestalu na dno, w drodze znow na szczyt …

Wielkie zwyciestwa czasem musza sie skonczyc, gdy po serii meczy bez porazki nagle z niczego zaczyna sie przegrywac, nie wychodzi nic co wczesniej było az tak proste. Zwykle podania, które wczesniej ze stuprocentowa dokładnością dochodzily do kolegow z druzyny, teraz posylane sa w sina dal, nie możliwe do opanowania. Akcje z klepki, które wczesniej cieszyly oko kibicow teraz już nie wychodza, strzaly, uderzenia na bramke, czasem nawet pilki które na 100 % powinny znaleźć się w siatce mijaja slupek bądź poprzeczke o kilka metrow. Ale co jest tego przyczyna? Trening, trener czy piłkarze. Może my kibice, może za malo wspieramy naszych pupili, może cos jeszcze innego? Pieniadze, sława, brak motywacji bo zdobylo się już wszystko co można w pilce mieć?
To jest chyba stwierdzenie najbliższe prawdy, a gdy już pilkarze chca pokazac ze jednak chca, jeszcze potrafia, to dlaczego nie widac tego na boisku, w wywiadach wciarz powtarzaja: mam olbrzymia chec do gry, chce wygrac z ta druzyna wszystko co się da. Dlaczego nie pokazuje tego tam gdzie powinni, dlaczego nie wyjda na boisku i nie zostawia tam serca, nie pokarza ze naprawde im zalerze. Pozniej dziwia się, maja pretensje do kibicow, ze ci ich nie wspieraja, a jak maja ich wspierac skoro widza w swoich pupilach brak ochoty do gry, widza pilkarzy którzy zamiast styrani po 90 min w brudnych strojach schodzic z boiska prawie na czworaka, schodza jak wielcy panowie, wypoczęci, i od razu biegna do swoich komorek i załatwiają kolejne kontrakty reklamowe, rozmawiaja z agentami o tym co nie ma nic wspolnego z piekna gra z futbolem. Tak stalo się z druzyna która pokochałem Realem Madryt. Po tzw. tłustych latach, obfitych w wiele sukcesow, marszu na piedestal, nastąpił nagly spadek. Pilkarze którzy czarowali, stali się marketingowymi marionetkami, pupilami mediow, niemal gwiazdy estrady z dnia na dzien zamiast zajmowac się pilka zajeli się tym by jak najlepiej wypasc w telewizji. Takie podejście musialo dac swój plon, w postaci coraz to słabszej gry, doszlo nawet do tego ze po zmianie trenera, na takiego który chciał wprowadzic rezim treningowy, pilkarze się zbuntowali, odmowili ciezkiego treningow, dalo to w efekcie rezygnacje trenera, poddanie się, rzucenie rękawic, zanim nawet jeszcze wyszedl na ring. Ten zastapiony zostal człowiekiem który wczesniej nie miał pojecia o trenowaniu tak wielkiego klubu wziął się za robote z werwa lecz efekty były mierne, pilkarze dalej niczym nie przypominali tych dla których madritias gotow byli stracic glos wspierając głośnym spiewem. W miedzy czasie, wielu poczęło wyśmiewać tych których jeszcze do niedawna podziwiali, czuli do nich respekt, zachwycali się ich gra. Jakby zapomnieli co ci ludzie osiągnęli, kim sa, na co ich stac, nagle niczym grom z jasnego nieba posypaly się slowa krytyki, fala niezadowolenia, niczym azjatyckie tsunami poczela niszczyc to co niedawno jeszcze było niezniszczalne. Teraz madritias musieli zaczac znosic obelgi kierowane w ich strone, wiele razy ponizani, uwazani za kibicow beznadziejnego klubu, klubu który jest zabawka i nie liczy się już na arenie pilkarskiej, klubu który tylko potrafi się dobrze sprzedac, wyjechac do Azji i tam rozprowadzac swój wizerunek za olbrzymie sumy pieniedzy. Inni kibice chyba zapomnieli ze, gdy Real był na szczycie żaden z prawdziwych madritias nigdy nie wywyższał się, nigdy nie ukazywal pychy i nie poniżal wroga, nawet najsłabszego, nawet najmniejszego, najbiedniejszego, każdego darząc szacunkiem. Pokazując kto jest tak naprawde wielki, pokazując klase prawdziwego mistrza, tak jak to robil Tiger Michalczewski gdy przegral mistrzostwo swiata pokazal jakim jest mistrzem, uścisnął reke zwycięscy, a gdy wczesniej wiele razy wygrywal nigdy nie poniżył przeciwnika. Po tych wszystkich poniżeniach, chyba wreszcie cos zaczyna dziac się pozytywnego, człowiek odpowiedzialny za obraz druzyny, którym jest Florentino Perez, wprowadza swój plan odbudowy, sprowadza do klubu nowych ludzi którzy maja pomoc wyprowadzic klub z dolka wprowadzic go znow na piedestal. Nowy trener, dyrektor sportowy, nowi pilkarze, w których pokładane sa olbrzymie nadzieje, maja ciezkie zadanie przed soba, czy im się uda, tego na razie nie wie nikt. Droga prowadzi przez cierniste krzaki, jest bardzo trudna do pokonania, ale nie niemożliwa, tym bardziej ze nie bez powodu pilkarze Realu Madryt zwani sa Galacticos. Wierze w to ze jeszcze nie raz będę mogl cieszyc się z kolejnych pucharow, ale na pewno w przypływie radości i dumy nie będę poniżał tych którzy przegrali w walce o te puchary. Wierze ze klub ktory kocham znow osiągnie to czego wszyscy od niego oczekuja, wierze bo taka jest moja rola, bo miłość jest slepa i do konca zycia.

normalnie prosze o ocene i komentarze :D 8)

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 22 sty 2005, 16:43

bede brutalny, smitu powiem tak do Gombrowicza Ci duzo brakuje....

oceniam tekst na 3 minus za dobre checi wzasadzie; gdybym mial pisac konkretnie co mi się nie podobało to bym napisał post porównywalny lub dłuższy niż twój felieton. Jednak próbuj dalej, jeśli tylko sprawia Ci to radość. Bo mi radości nie sprawa czytanie takich felietonów.

Awatar użytkownika
smitu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smitu » 22 sty 2005, 16:58

bellus pisze:bede brutalny, smitu powiem tak do Gombrowicza Ci duzo brakuje....

oceniam tekst na 3 minus za dobre checi wzasadzie; gdybym mial pisac konkretnie co mi się nie podobało to bym napisał post porównywalny lub dłuższy niż twój felieton. Jednak próbuj dalej, jeśli tylko sprawia Ci to radość. Bo mi radości nie sprawa czytanie takich felietonów.

nie lubie gombrowicza wiec nawet mnie do niego nie porownuj, a jezeli chodzi o felieton, dziex za krytyke, mam nadzieje ze kiedys bede pisal tak ze bedzie ci sie to milo czytac ... 8) :? 8)

Awatar użytkownika
King_of_CKM
Rezerwowy
Rezerwowy

"Włoska liga-kto tam rządzi..."

Post Wyświetl pojedynczy post autor: King_of_CKM » 22 sty 2005, 17:22

Stosując się do pewnych kryteriów,które sam starałem się opracować,sprawdziłem czy czołówka Serie A w czasie ostatnich pięciu sezonów nie zmienia się,i która ekipa prezentuje najrówniejszą formę przez te lata.
I co się okazuje, ,że jak się większość z was domyślało na czele jest wielka szóstaka Serie A czyli Juventus,Milan,Roma,Inter,Lazio oraz Parma.
Zacznijmy jednak od miejsca dziewiątego,które w moim rankingu okupują
Atalanta i Fiorentina.Nie są to wielkie ekipy lecz zajęły one po razie siódme i dziewiąte miejsce w ciągu tych pięciu sezonów.Atalanta dziewiąte zajęła w sezonie 2001/2002 a siódme rok wcześniej,Fiorentina za to była
siódma w sezonie 1999/2000 a w następnym roku świętowała dziewiąte.
Ósme w mym rankingu miejsce przypada Chievo Verona,ekipa ta w trzech ostatnich latach robiła wrażenie solidnej, zajęła nawet piąte miejsce w sezonie 2001/2002.W latach 2002-2004 było jednak nieco gorzej (7 i 9 miejsca).
Siódme miejsce minimalnie przed Chievo zajęła ekipa z Udinese,mająca w tym sezonie szanse na wielki sukces czyli medal,ale skupmy się jednak na tym co prezentowaliprze ostanich pięć sezonów.
Ospowiednio sezony do miejsc 99/00-8 miejsce 02/03-6miejsce 03/04-7miejsce,bardzo solidnie.
Szósta jest Parma, nie zajęła ona w zadnym sezonie miejsca na podium(!), ale jednak jest wysoko.A to dzięki jednemy czwartemu miejscu(sezon00/01) i trzem piątym miejscom,zadrzyła się również wpadka(10 miejsce w sezonie01/02),ogólnie grali dobrze w pucharach europejskich więc raczej nie ma watpliwości co do ich miejsca.
Piąta pozycja to Inter,który na własne zyczenie nie zdobył mistrzostwa w sezonie 02/03 lecz drugie miejsce.Było tez raz trzecie miejsce w sezonie 01/02,dwa czwarte oraz piąte.Ogólnie widac, że nie schodziła ta druzyna poniej pewnego poziomu ale i nie zdobyła mistrza kraju.
Jesteśmy blisko podium-czwrte miejsce czyli Lazio,napewno każdy kibic tego klubu z łezką w oku przypomina sobie czasy, w których Lazio sięgało po mistrzostwo,nie było to tak dawno bo w sezonie 99/00.
W tej ekipie grali wspaniali zawodnicy powiedzieć tylko Nesta,Mihajlovic,Veron,Lopez czy Crespo i wszystko staje sie jasne.
Była tez ta ekipa raz druga,raz czwarta i dwa razy szósta.
I mamy podium razem na jego drugim stopniu stoją Milan i Roma.
Kibice Milanu ze szczególną radością wspominaja ostatni sezon, w którym zdobyli mistrzostwo, byli też dwa razy trzecią ekipą w kraju(sezony 99/00 i 02/03),raz czwartą i mała wpadka czyli szóste miejsce w sezonie 00/01.
Napewno i w tym roku żaden z Mediolańskich kibiców Milanu by się nie obraził gdyby ich ulubieńcy pokazali plecy rywalą.
Roma stawała aż trzy razy na podium, ekipa Tottiego i spółki była mistrzem sezonu 00/01 i wicemistrzem w sezonach 01/02 oraz 03/04.
Gdyby nie wpadki w latach 99/00(6 miejsce) i 02/03(8 miejsce) to z pewnością Roma byłaby samotnym wiceliderem mojego rankingu.
Wydaje się, że niestety w tym sezonie rzymianie nawiążą raczej do sezonu 02/03 a nie do wspaniałego 00/01.
Lider mojego rankingu to oczywiście Juventus Turyn!
Byli dwa razy mistrzami Włoch(01/02 i 02/03),dwa razy wicemistrzami(99/00 i 00/01) i w poprzednim sezonie zajęli najniższe miejsce w tych ostatnich pięciu sezonach-trezcie.
Bez wątpienia jest to najbardziej utytułowana drużyna ostatnich lat we Włoszech,mało w której europejskiej lidza jest taka supremacja jednej drużyny,która jednak w tym sezoni będzie miała ciężka przeszkode w drodze do tytułu Milan i może....Udinese.
Włoska Serie A jest liga zdominowaną ostnimi czasy przez sześć ekip,
które jednak coraz bardziej stają sie pezystepne dla innych klubów takich jak wcześniej wspomniane Udinese.Zapowiada się, że wielka szóstaka straci na sile ponieważ z Serie A pożegna sie najprawdopodobniej Parma.
Nie ma sie jednak co martwić są godni zastępcy.

komentujcie. :?: :?: :!: :!: :arrow: :arrow: :idea: :idea:

Awatar użytkownika
Kotek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kotek » 22 sty 2005, 17:28

Nie tak źle ale i nie tak dobrze. Moim zdaniem średnio średni tekst :wink: Ale jak dojdziesz do wprawy to myśle, że Twoje felietony będą naprawdę dobre.

Awatar użytkownika
smitu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smitu » 22 sty 2005, 17:40

Kotek pisze:Nie tak źle ale i nie tak dobrze. Moim zdaniem średnio średni tekst :wink: Ale jak dojdziesz do wprawy to myśle, że Twoje felietony będą naprawdę dobre.

kotek a moze mnie tez skomentujesz ??

King_of_CKM -- gdybys bardziej to rozwinal, podal kryteria jakie miales, dokladniej przeanalizowal gre tych zespolow, to byloby to bardzo ciekawe, a tak troche tego malo i zbyt ogolnie 6/10

Handsome Boy

Re: "Włoska liga-kto tam rządzi..."

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 22 sty 2005, 17:42

zenada, stary, zenada, tylko tyle!! nie chce mi sie tego szerzej komentowac, bo nie ma to wiekszego sensu!! ode mnie dostajesz 1,5/10 (0,5 za checi). nie pisz wiecej.

Awatar użytkownika
Kotek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kotek » 22 sty 2005, 17:45

Szkoda tyko, że czasami przewijają się błędy ortograficzne a to zraża czytelnika.

Awatar użytkownika
King_of_CKM
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: King_of_CKM » 22 sty 2005, 17:48

zawdi pisze:zenada, stary, zenada, tylko tyle!! nie chce mi sie tego szerzej komentowac, bo nie ma to wiekszego sensu!! ode mnie dostajesz 1,5/10 (0,5 za checi). nie pisz wiecej.
Szanuje twoją krytyke ale widze po twoich 8 ostrzezeniach, że sie skupiłeś tylko na krytyce więc lepiej sam coś napisz "mistrzu"to chętnie sobie pokrytykujemy razem.ok? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
smitu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smitu » 22 sty 2005, 17:53

King_of_CKM pisze:
zawdi pisze:zenada, stary, zenada, tylko tyle!! nie chce mi sie tego szerzej komentowac, bo nie ma to wiekszego sensu!! ode mnie dostajesz 1,5/10 (0,5 za checi). nie pisz wiecej.
Szanuje twoją krytyke ale widze po twoich 8 ostrzezeniach, że sie skupiłeś tylko na krytyce więc lepiej sam coś napisz "mistrzu"to chętnie sobie pokrytykujemy razem.ok? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

zawdi juz tak ma, troche moze przesadzil :D no ale to caly on :D

ale widze ze moj felieton to zescie olali cieplym sokiem :D 8)

Handsome Boy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 22 sty 2005, 18:00

smitu pisze:normalnie prosze o ocene i komentarze :D 8)
sam tego chciales :D
4/10, za duzo "pupili", moglbym troche popolemizowac z twoja wypowiedzia, ale nie od tego jest ten temat.

do kinga ckmu: duza czesc z tych 8 ostrzezen dostalem calkowicie nieslusznie!!! skupilem sie na krytyce na tym temacie, bo sami tego chcecie, a jezeli krytykuje (nie tylko tutaj) to w znacznej wiekszosci przypadkow mam racje (nie pamietam kiedy ostatnio nie mialem). musze cie zawiesc, nic nie napisze, poniewaz wiem doskonale, ze nie potrafie, nie mam talentu i wogule mnie do tego nie ciagnie (ale za to moge ci policzyc jakies zadanie z matmy).

Awatar użytkownika
smitu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smitu » 22 sty 2005, 18:05

zawdi pisze:
smitu pisze:normalnie prosze o ocene i komentarze :D 8)
sam tego chciales :D
4/10, za duzo "pupili", moglbym troche popolemizowac z twoja wypowiedzia, ale nie od tego jest ten temat.

do kinga ckmu: duza czesc z tych 8 ostrzezen dostalem calkowicie nieslusznie!!! skupilem sie na krytyce na tym temacie, bo sami tego chcecie, a jezeli krytykuje (nie tylko tutaj) to w znacznej wiekszosci przypadkow mam racje (nie pamietam kiedy ostatnio nie mialem). musze cie zawiesc, nic nie napisze, poniewaz wiem doskonale, ze nie potrafie, nie mam talentu i wogule mnie do tego nie ciagnie (ale za to moge ci policzyc jakies zadanie z matmy).

mnie tam mozesz z matma pomoc :D

doskonale wiem ze apropo mojego felietonu poszlaby miedzy nami niezla wymiana pogladow, ale mamy od tego inne tematy :D dziex za ocene zawsze cos :D :? 8)

Awatar użytkownika
Kotek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kotek » 22 sty 2005, 18:10

smitu: Z Twoim felietonem nie jest źle, aczkolwiek jakoś przypomina mi czytanie mitów greckich czy jakiś innych legend. Nie wiem takie są moje odczucia. I jeszcze jedno. Jak piszecie jakieś teksty to zwróćcie uwagę na ortgrafię ;)

Handsome Boy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 22 sty 2005, 18:17

piszcie w wordzie to wam sprawdzi. do ckma: nie wal tyle enterow, zle sie tak czyta, albo jak mowilem nie pisz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”