Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 05 mar 2008, 22:53
Łukasz_
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 mar 2008, 22:54
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 05 mar 2008, 22:58
wcale nie mialem takiego zamiaruMentor pisze:Generalnie dyskusja przybiera taki obrót jak przewidywałem. Wszystko można zanegować.
Mentor pisze: To może inaczej. Jak łatwiej osiągnąć szczęście. Mając pieniądze czy ich nie mając? Jak dla mnie zdecydowanie ta pierwsza opcja nie mniej jednak nie jest to równoznaczne ze stwierdzeniem, że pieniądze dają szczęście.
TS borys IFC
Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 05 mar 2008, 22:59
kaczy pisze:Co do Czarneckiego i innych Gatesów z Microsoftu to pomyśl sobie czy rzeczywiście jest on taki szczęśliwy .
kulekfcb
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Toudinho » 05 mar 2008, 23:08
Wilmore pisze:Że tak odpowiem za Toudiego - nie ma co rozwijać, to fakt i tyle. Nie ma dwóch równych ludzi, bo nie ma dwóch identycznych osób.
Toudinho

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 06 mar 2008, 11:44
Przyczepię się do tego zdania. Skakanie ze spadochronem do stosunkowo drogi sport (dla ludzi biedniejszych), więc można powiedzieć, że bez pieniędzy ten człowiek będzie w pewnym stopniu nieszczęśliwy. Oczywiście może się spełniać w innych dziedzinach, ale skoro właśnie spadanie ze spadochronem daje mu pełnię szczęście, to wniosek nasuwa się tylko jeden- pieniądze w znacznym stopniu ułatwiają osiągnięcie pełni szczęściakulekfcb pisze:Jeden zbiera znaczki, drugi skacze ze spadochronem, trzeci jest zapalonym hydraulikiem.
RóżA
Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 06 mar 2008, 12:55
RóżA pisze:Przyczepię się do tego zdania. Skakanie ze spadochronem do stosunkowo drogi sport (dla ludzi biedniejszych), więc można powiedzieć, że bez pieniędzy ten człowiek będzie w pewnym stopniu nieszczęśliwy. Oczywiście może się spełniać w innych dziedzinach, ale skoro właśnie spadanie ze spadochronem daje mu pełnię szczęście, to wniosek nasuwa się tylko jeden- pieniądze w znacznym stopniu ułatwiają osiągnięcie pełni szczęścia Krzywy .
kulekfcb

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 06 mar 2008, 13:52
RóżA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 06 mar 2008, 14:07
Nieprawda. Możesz być bogaczem utrzymywanym w niewoli przez swój majątek, a możesz być biedakiem, który w swoim mniemaniu jest wolny, bo robi to, co chce.bellus pisze:
Może wyrażę to trochę inaczej - własność daje wolność
Prawda. Wobec tego - "Nie ma dowodu na to, że pieniądze dają szczęście."bellus pisze:Jeśli się znajdzie chodź jeden przykład kiedy pieniądze dają szczęście to zdanie jest obalone
Bullshit. Ale żyjąc wyłącznie w warunkach europejskich możesz tak sobie myśleć - byłem dłuższy czas w Indiach i zdołałem poznać ludzi żyjących w warunkach koszmarnych, a zarazem szczęśliwych.Łukasz_ pisze:IMO nie mając pieniędzy nie osiągniemy szczęścia żyjąc na ulicy lub w bardzo skrajnych warunkach.
Wilmore

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 06 mar 2008, 14:14
Wilmore pisze:Bullshit. Ale żyjąc wyłącznie w warunkach europejskich możesz tak sobie myśleć - byłem dłuższy czas w Indiach i zdołałem poznać ludzi żyjących w warunkach koszmarnych, a zarazem szczęśliwych.
TS borys IFC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 06 mar 2008, 14:20
I co z tego? To dowód na to, że biedny może być szczęśliwy. Nigdzie nikt nie napisał, że chodzi mu tylko o biednego Polaka czy Anglika.TS borys IFC pisze: zgoda ale to tez jest takie dziwne porownanie. bo trzeba wziac pod uwage mentalnosc tych ludzi ktora sie przeciez rozni od naszej i to jakie oni maja w swoim kraju perspektywy.
Gdyby, gdyby...TS borys IFC pisze:bo pewnie gdyby dostali oni szanse na zycie w standardzie takim jak chocby twoj to by na to poszli, zreszta nie ma sie im co dziwic.
Wilmore

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 06 mar 2008, 14:23
Wilmore pisze:Gdyby, gdyby...
I to tyle słowem komentarza.
TS borys IFC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 06 mar 2008, 14:25
Dobrze, że ustaliliśmy pewne zasady.TS borys IFC pisze: zapomnialem ze jestes najmadrzejszy
Wilmore

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 06 mar 2008, 14:29
no i piona bo ja tezWilmore pisze:tak na poważnie - rozmawiamy o rzeczywistości. Gdyby mnie dano możliwość życia za połowę tego, co zarabiam, ale za to w miejsce poznanego przeze mnie Anglika na Goa - to bym poszedł na to bez mrugnięcia okiem
TS borys IFC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 06 mar 2008, 14:31
Oni nie wiedzą, co to jest troszeczkę więcej.TS borys IFC pisze:ale nie jestes na ich miejscu a wierz mi ze oni chcielby troszeczke wiecej.
Wilmore
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio