Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 259

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420
Kontakt:

Re: Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 02 sty 2009, 14:44

nikt nie stawia messiego na jednej polce z adebayorem. tylko tyle, ze obaj sa napastnikami, a to nie jest precyzyjne okreslenie. dlaczemu klamiesz? dlaczego nie czytasz uwaznie wszystkich postow?

berbatov wychodzi tu na napastnika, z tym, ze nie jest to gracz wysuniety az tak mocno jak typowy snajper i dlatego czesto jest w okolicach 16 metrow od bramki.

pokaz mi tu, gdzie na screenach sa srodkowi pomocnicy united? lampard i gerrard wyszliby na bardzo ofensywnych pomocnikow, gdyby robic screeny. ale na pewno nie na napastnikow. bo ile razy znalezliby sie w ataku?

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 02 sty 2009, 15:04

Tyle trudu w to włożyłeś, a wyszło na to, co pokazywał kamil na tak wyśmiewanej przez wielu grafice. Nikt nigdy nie przeczył, że Ronaldo zdarza się grać w napadzie, ale to tak samo jak Rooney'owi zdarza się grać na skrzydle. Żeby jakakolwiek tego typu analiza miała sens, to trzeba mieć więcej punktów odniesienia niż jeden mecz. To tak jakby analizować sprzedaż roczną na podstawie miesiąca.

Śmieszne to trochę. Gdzie więc mają być Twoim zdaniem skrzydłowi/boczni pomocnicy, jak akcja prowadzona jest po przeciwnej stronie boiska, a pozycje po bokach zajmują najczęściej obrońcy? Mają się dublować? Przecież to oczywiste, że schodzą do środka.I pisałem to już dawno.
pokaz mi tu, gdzie na screenach sa srodkowi pomocnicy united? lampard i gerrard wyszliby na bardzo ofensywnych pomocnikow, gdyby robic screeny. ale na pewno nie na napastnikow. bo ile razy znalezliby sie w ataku?
pierwszy screen - Carrick w tej samej linii co ROnaldo.
drugi - Fletcher na 5-tym metrze (najbardziej wysunięty zawodnik).
czwarty - Carrick najbardziej wysunięty, a w polu karnym nawet Rafaela mamy. Ba chyba nawet Pat zaznaczony na zielono.
siódmy - znowu Carrick najbardziej wysunięty

Carrick to zaiste bardzo ofensywnie grający zawodnik. :boruta:

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 02 sty 2009, 16:04

Na oficjalnej stronie Manchesteru można wyczytać iż w tym okienku transferowym nasze szeregi wzmocni Zoran Tosic. Jest to środkowy pomocnik myślę że to dobry ruch kontuzjowany jest Owen ,Scholes też coraz częściej kontuzje no i już pomału nie ten wiek a Carrick i Anderson to trochę mało patrząc na ilość meczy które zostaną do rozgarnia w drugiej części sezonu. Zawodnik jest młody ma 21 lat a już 12 krotnie wystąpił w reprezentacji Serbii. Nie ma specjalnie dobrych warunków fizycznych ale ponoć jest obecnie największym talentem Serbskiej piłki. Będzie u nas grać z numerem 14 nie wiem ile nas kosztował oraz ile będzie zarabiał oficjalne przedstawienie nastąpi 14 stycznia ;) Mam nadzieję że Alex jeszcze jakiegoś skrzydłowego dołoży bo jak Cris dostanie kontuzji do boki nie będą za ciekawie wyglądały :P

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 02 sty 2009, 16:08

Tosic to raczej lewoskrzydłowy. Zapłaciliśmy za niego oraz młodziutkiego Llajica, który ponoć jest wielkim talentem, ok 16 mln funtów. Tosic jeśli wierzyć Serbom na redcafe jest przeciętniakiem.

A co do CM'ów to chyba zapomniałeś o Fletchu.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 02 sty 2009, 16:17

red85 pisze:A co do CM'ów to chyba zapomniałeś o Fletchu.
Racja ;)
red85 pisze:Tosic jeśli wierzyć Serbom na redcafe jest przeciętniakiem.
Jakoś mi się nie wydaje żeby za przeciętniaka Alex wyrzucił tyle pieniędzy ,poza tym ufam jego noswoi do transferów ostatnio przecież Raffael , a także "niedawno" Evra, Vidic no i Cris z Carickiem. A też ludzie pisali że są trochę zbyt słabi np. Vidic czy Evra a teraz jakoś nie wyobrażam sobie naszej gry bez nich więc o poziom Serbów jestem spokojny :p

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 02 sty 2009, 16:31

Jakoś mi się nie wydaje żeby za przeciętniaka Alex wyrzucił tyle pieniędzy ,poza tym ufam jego noswoi do transferów ostatnio przecież Raffael , a także "niedawno" Evra, Vidic no i Cris z Carickiem. A też ludzie pisali że są trochę zbyt słabi np. Vidic czy Evra a teraz jakoś nie wyobrażam sobie naszej gry bez nich więc o poziom Serbów jestem spokojny
Zdziwię Cię, ale pamiętam wypowiedź niejednego Serba na redcafe, który był przekonany, że Vidić zrobi u nas furorę. Evra to była już uznana marka, więc mało kto pisał, że to jest kiepski piłkarz.

A Tosić ma już 21 lat i póki co jego kariera za różowo nie wygląda. Nie widziałem go w akcji, ale ponoć wyróżnia go jedynie silny strzał z lewej nogi. Wydaje mi się, że bardziej zależało nam na Llajicu. W każdym razie przekonamy się. Oby i tym razem Fergie miał rację, chociaż on też nieomylny nie jest.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 02 sty 2009, 16:39

w innych meczach wyszloby podobnie. roznice zawsze by byly, ale nie tak by odwrocic wszystko do gory nogami. bo chyba nie jest przypadkiem, ze ronaldo sie tu na skrzydle prawie nie widywalo?

ronaldo nie zdarza sie grac w ataku, tylko gra tam w wiekszosci akcji (jako wysuniety lub jako cofniety), a na skrzydle jest rzadko. to juz pisalem wiele razy. podobnie jak to, ze ronaldo gra na skrzydle, ale daleko od bramki. gdy ta jest juz dosc blisko to ronaldo zwykle jest w srodku.
red85 pisze:Śmieszne to trochę. Gdzie więc mają być Twoim zdaniem skrzydłowi/boczni pomocnicy, jak akcja prowadzona jest po przeciwnej stronie boiska, a pozycje po bokach zajmują najczęściej obrońcy? Mają się dublować? Przecież to oczywiste, że schodzą do środka.I pisałem to już dawno.
skrzydlowi bardzo czesto sie dubluja z bocznymi obroncami, jesli sa skrzydlowymi/bocznymi pomocnikami, a nie tak jak ronaldo bocznymi napastnikami. po prostu rozciagaja gre i czesto dosrodkowuja, graja jeden na jeden z bocznym obronca w okolicach linii bocznej na wysokosci pola karnego. ronaldo tego wszystkiego od "okolic" pola karnego nie robi.

srodkowy pomocnik moze sie czasem pojawic z przodu (wejscie na glowke jak drugi screen lub zrobienie przewagi z glebi pola) i nie ma w tym nic dziwnego. za to trzeba wziac pod uwage to ze czesto ich nawet nie widac, znajduja sie daleko od bramki i jak czesto zdarza sie by dwojka srodkowych pomocnikow byla tak wysoko. na pierwszym screenie ronaldo jest przed polem karnym i znajduje sie na pozycji ofensywnego pomocnika/cofnietego napastnika, wiec nie ma w tym nic dziwnego, ze carrick jest tam w tej samej linii - jest to normalna pozycja.

i tak fletcher raz jest na piatym metrze, a poza tym chyba tylko raz jest w ogole widoczny pod polem karnym.
carrick dwa razy jest w ataku, widac go jeszcze tylko dwa razy na jego co by nie mowic normalnej pozycji (dla wspominanych lamparda i gerrarda tym bardziej). poza tym jest znacznie glebiej.

wiec jak widzisz latwo mozna uzasdnic, ze nie sa napastnikami.

za to ciagle czekam na te wasze argumenty na potwierdzenie, ze ronaldo to pomocnik. dwa sam juz wymienilem (schemat opierany na ukladzie, gdy walka toczy sie w srodku pola i nawet napastnicy potrafia sie wyraznie cofnac) i wypowiedz fergusona, ktora juz podwazalem i zadawalem do niej pytania. i nie doczekalem sie odpowiedzi. oraz te srednie pozycje pilkarza w meczu, ktore sa uzaleznione od tego czy mecz jest wyrownany, czy ktorac strona dominuje, a na ostatnim z nich wyraznie ronaldo byl wsrod graczy wysunietych. nawet wysuniety bardziej niz berbatov. wiec jak, beda te argumenty za tym, ze ronaldo jest pomocnikiem, czy nie?

czy z braku argumentow na obrone tezy zgodzicie sie ze wszystkimi nie kibicami united, ktorzy uwazaja go za napastnika badz ewentualnie nie maja jednoznacznej opinii?

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 02 sty 2009, 16:46

Skończ waść. 55 razy o tym samym nie mam zamiaru pisać. Wszystko tu jest. Rozumiem jednak, że należysz do kategorii ludzi "nikt nie wmówi nam, że białe jest białe, a czarne jest czarne".
skrzydlowi bardzo czesto sie dubluja z bocznymi obroncami, jesli sa skrzydlowymi/bocznymi pomocnikami, a nie tak jak ronaldo bocznymi napastnikami. po prostu rozciagaja gre i czesto dosrodkowuja, graja jeden na jeden z bocznym obronca w okolicach linii bocznej na wysokosci pola karnego. ronaldo tego wszystkiego od "okolic" pola karnego nie robi.
To włącz sobie co weekend mecz United i zobacz. Boże, co za głupoty. Jeśli atak idzie prawą stroną to właśnie Ronaldo bardzo często rozgrywa piłkę na skrzydle z Rafaelem/Nevillem/Brownem. Jeśli akcja idzie po przeciwnej stronie boiska to ścina do środka JAK KAŻDY SKRZYDŁOWY!

Kabaret, po prostu kabaret...

PS sam pokazywałem z 5 innych graik, na których było widać, że Ronaldo był szeroko ustawiony i bynajmniej nie najbardziej wysunięty. Skończ zaśmiecać w końcu ten temat, bo chcemy już rozmawiać o rzeczach poważnych, a Ty dalej swoje :D

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 02 sty 2009, 16:51

Pisałem z 20 minut już posta odpowiadając każdemu, ale się przypadkiem skasował, wiec tylko opisze screeny, z których jednoznacznie wychodzi, że Ronaldo grał jako prawo skrzydłowy.

Obrazek

Na zielono Park na lewej stronie, Rooney środkowy napastnik który wybiegł z pola karnego dostał piłkę, na jego miejsce wbiega cofnięty napastnik Berbatov do tego wbiega tam nawet środkowy pomocnik Carrick. Ronaldo jak typowo prawo skrzydłowy, w momencie kiedy akcja idzie z lewej strony, schodzi do środka, w dole ekranu widać Rafeal prawego obrońcę który zajmuję miejsce skrzydłowego. Tak więc samobój nr. 1 z Twojej strony.

Obrazek

Kolejny raz akcja z lewej strony. Zbiega tam środkowy napastnik Rooney, co w takim momencie robi prawko skrzydłowy jeśli wysunięty napastnik zbiega na lewe skrzydło i wrzutka idzie z tamtej strony? Logiczne, że wbiega w pole karne. Każdy by tak zrobił, po cholerę miałby niby stać na prawym skrzydle dalej? :D Samobój nr. 2

Obrazek

W środku pola karnego mamy dwóch napastników, to kto miałby nibyć być w miejscu w którym jest Ronaldo jak nie prawo skrzydłowy? :shock:

Obrazek

To już w ogóle rzuciłeś się sam na deski. Środkowy napastnik Rooney schodzi do skrzydła robiąc miejsce innym graczom, wbiega w pole karne i Berbatov- cof. napastnik, i Carrick środkowy pomocnik i Park lewoskrzydłowy. Znajduje się tam nawet Rafeal prawy obrońca :haha: To co miał grać Ronaldo, zebyś go uznał za prawoskrzydłowego? Być przy sędzi liniowym? Logiczne jest, ze jak nawet prawy obrońca się tam znalazł to Ronaldo zbiegł do środka. Po raz kolejny zachowując się jak typowo prawo skrzydłowy.

Obrazek
:shock: Ronaldo znowu jak typowo prawo skrzydłowy. Rooney środkowy napastnik, bodaj zgrał tam piłkę do Parka który przebiegł parę metrów, miejsce Roo zajął Berbatov, a Ronaldo znajduję się na prawym skrzydle...

Obrazek
Obrazek

Ronaldo tu nie widzę, zapewne jest jak zwykle na prawym skrzydle.

Ostatnie dwa screeny to podsumowanie tych wyżej, Ronaldo na prawym skrzydle.

Nie wiem jak Ty to analizowałeś, nie wiem może nie wiesz że jak akcja idzie z lewej strony to prawko skrzydłowy przesuwa się do środka, tym bardziej jak się włącza do akcji prawy obrońca. No cóż mam nadzieje, że iedyś do tego dojdziesz.

Aha nigdzie nie napisałem, że Ronaldo to pomocnik. Dla mnie to jest Skrzydłowy. Dla jednych skrzydłowy to napastnik dla innych dla których taktyka 4-4-2 to 4-4-2 a nie 4-2-4 to pewnie pomocnik. Ja go nazywam skrzydłowym nie precyzując czy to napastnik czy pomocnik, raz bywa tym raz tym. Bez wątpienie jest on graczem nieszablonowym, wielokrotnie już opisywałem jego grę czy też zgodziłem się z Twoim opisem, więc trudno go przypisać do jednej pozycji. MI napastnik zawsze będzie się kojarzył z graczem który głównie atakuje, a pod własnym polem karnym jest od święta, a i zadań defensywnych ma minimum. Ja rozróżniam dwa typy wysunięty napastnik i cofnięty napastnik, Ronaldo nie pasuję do żadnego z nich, dlatego napastnikiem go nazywał nie będę.

w innych meczach wyszloby podobnie. roznice zawsze by byly, ale nie tak by odwrocic wszystko do gory nogami. bo chyba nie jest przypadkiem, ze ronaldo sie tu na skrzydle prawie nie widywalo?
SŁUCHAM? :shock: :haha:
ronaldo nie zdarza sie grac w ataku, tylko gra tam w wiekszosci akcji (jako wysuniety lub jako cofniety), a na skrzydle jest rzadko.
OMG...Miałem rację ty naprawdę nie wiesz o tym, ze jak włacza się prawy obrońca, ze jak akcja idzie z lewej strony i jeszcze wysunięty napastnik robi miejsce to prawo skrzydłowy przesuwa się do środka...

wypowiedz fergusona, ktora juz podwazalem i zadawalem do niej pytania
Weś sobie sam poszukaj, bodaj w temacie Złota piłka wklejałem tą wypowiedź. NIe każdy ma czas bawić się screeami etc. etc.

oraz te srednie pozycje pilkarza w meczu, ktore sa uzaleznione od tego czy mecz jest wyrownany, czy ktorac strona dominuje,
:haha: No ja wysiadam, a może te Twoje screeny nie były uzależnione od tego, ze United dominowali i w związku z tym 7 graczy było w polu karnym przeciwnika? To chyba logiczne, że pozycja gracza jest uzależniona od tego jak przebiega mecz.... :shock:
a na ostatnim z nich wyraznie ronaldo byl wsrod graczy wysunietych. nawet wysuniety bardziej niz berbatov.
W tej samej lini co Park Ji-Sung. Czyli graliśmy taktyką 4-2-1-3. Zresztą w wielu spotkaniach tak było, tak więc następnym razem nie zapomnijcie umieściu Parka wśród napastników.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 02 sty 2009, 17:07

w ten sposob kamilu mozna wszystko wymyslic. w tych akcjach (wszystkie gorzne akcje) rooney byl na skrzydle trzy razy, a ronaldo raz jak zostal tam wyrzucony przez kiks berbatova - fakt jasny jak slonce.

on juz od 30 metra ucieka do srodka. porownaj go sobie z jakims skrzydlowym, a nie bocznym napastnikiem. porownaj go chocby z cazorla, porownaj go nawet z lennonem. jak chcesz to i z drenthe :lol: (robben to boczny napastnik) i to jak czesto oni schodza do srodka bo akcja jest z drugiej strony. zachowania ronaldo w ofensywie to nie sa zachowania skrzydlowych, chocbys nie wiem jak bardzo staral sie naginac rzeczywistosc.

nawet w typowym 4-3-3 boczny napastnik jest w ataku na skrzydle czesciej niz w meczu z boro byl ronaldo.
red85 pisze:PS sam pokazywałem z 5 innych graik, na których było widać, że Ronaldo był szeroko ustawiony i bynajmniej nie najbardziej wysunięty. Skończ zaśmiecać w końcu ten temat, bo chcemy już rozmawiać o rzeczach poważnych, a Ty dalej swoje :D
tak. na to juz odpisalem. srednia pozycja w meczu messiego, gdyby jego druzyna nie dominowala bylaby podobna.

juz widze, ze argumentow nie bedzie, wiec nie ma sensu... tez chcac bronic tezy, ze ronaldo to pomocnik (bo przeciez skrzydlowy to nie napastnik) mialbym problem, aby cos sensownego wykombinowac.

caly glupi problem, bo nie widzi sie roznicy pomiedzy skrzydlowym, a bocznym napastnikiem ktorej to nazwy anglicy rzadko uzywaja. jak pech to pech.

podziekowal. nie wiem, czy ciagniecie ma jakis wyzszy cel.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 02 sty 2009, 17:25

RealFan pisze:porownaj go chocby z cazorla, porownaj go nawet z lennonem. jak chcesz to i z drenthe
Nie porównuj ich do Ronaldo bo Cris ma w zespole takiego zawodnika jak Roo ,który bardzo często schodzi w głąb lub do noku boiska i ktoś musi go zastąpić a że Ronaldo jest jednym z bardziej jeśli nie najbardziej uniwersalnym zawodnikiem w ofensywie to robi to on i często wygląda jak by grał w napadzie :P Na swoich screenach pokazałeś że Ronaldo często jest mocno z przodu i w środku a skoda że nie pokazałeś tych kiedy jest w bocznych sektorach i przeprowadza rajdy ... A to że u nas w drużynie jest duża wymienność pozycji w trakcje meczu a nawet podczas jednej akcji to tak wygląda :!: Poza skrótami to ile obejrzałeś meczów Manchesteru w tym sezonie ( całych - od deski do deski ) :?:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 02 sty 2009, 17:28

calych 4 czy 5. nie ogladam ich regularnie bo czesto w tym samym czasie wybiore sobie cos innego, albo po prostu nie mam mozliwosci obejrzenia :wink:

a retransmisje jakos do siebie nie ciagna :P

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 02 sty 2009, 17:30

w ten sposob kamilu mozna wszystko wymyslic. w tych akcjach (wszystkie gorzne akcje) rooney byl na skrzydle trzy razy, a ronaldo raz jak zostal tam wyrzucony przez kiks berbatova - fakt jasny jak slonce
Ja nic nie wymyślam tylko analizuję CAŁĄ AKCJĘ jak przebiegła. Toż to jak Np. taki Lucio się włącza do akcji ofensywnych można zrobić screen w pewnym momencie i się ukaże go jako środkowego napastnika :haha:
on juz od 30 metra ucieka do srodka. porownaj go sobie z jakims skrzydlowym, a nie bocznym napastnikiem. porownaj go chocby z cazorla, porownaj go nawet z lennonem. jak chcesz to i z drenthe :lol: (robben to boczny napastnik) i to jak czesto oni schodza do srodka bo akcja jest z drugiej strony. zachowania ronaldo w ofensywie to nie sa zachowania skrzydlowych, chocbys nie wiem jak bardzo staral sie naginac rzeczywistosc.
Nie naginam rzeczywistości. I po raz kolejny przypominam, że juz niejednokrotnie pisałem, że nie gra on jak typowy skrzydłowy, bo jest piłkarzem nietuzinkowym i kazanie mu grać tylko na skrzydle byłoby marnotrastwem. Ale widać, że masz problem z czytaniem tak więc jak chcesz będę Ci to powtarzał i przypominał.
tak. na to juz odpisalem. srednia pozycja w meczu messiego, gdyby jego druzyna nie dominowala bylaby podobna
Bzdura kompletna bzdura. Jakby Barca była przez cały mecz jechana i jedynie by potrafiła kontrować to by średnia pozycja Messiego nie była taka sama jak w przypadku dominacji Barcy. Co za herezje facet prawisz.

juz widze, ze argumentow nie bedzie, wiec nie ma sensu... tez chcac bronic tezy, ze ronaldo to pomocnik (bo przeciez skrzydlowy to nie napastnik) mialbym problem, aby cos sensownego wykombinowac.
Jak obiecałem wyżej znowu przypomnę, niektórym ślepcom to i praca magisterska nie wystarczy. Zresztą w poprzednim poście dokładnie na ten temat napisałem znowy wg. obietnicy przypomnę.
Aha nigdzie nie napisałem, że Ronaldo to pomocnik. Dla mnie to jest Skrzydłowy. Dla jednych skrzydłowy to napastnik dla innych dla których taktyka 4-4-2 to 4-4-2 a nie 4-2-4 to pewnie pomocnik. Ja go nazywam skrzydłowym nie precyzując czy to napastnik czy pomocnik, raz bywa tym raz tym. Bez wątpienie jest on graczem nieszablonowym, wielokrotnie już opisywałem jego grę czy też zgodziłem się z Twoim opisem, więc trudno go przypisać do jednej pozycji. MI napastnik zawsze będzie się kojarzył z graczem który głównie atakuje, a pod własnym polem karnym jest od święta, a i zadań defensywnych ma minimum. Ja rozróżniam dwa typy wysunięty napastnik i cofnięty napastnik, Ronaldo nie pasuję do żadnego z nich, dlatego napastnikiem go nazywał nie będę.
No i odpowiesz na pytanie bo kto inny mi odpowiedział nie Ty. Park to też napastnik? A taktyka 4-4-2 to tak naprawdę 4-2-4?

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 02 sty 2009, 17:43

Kamil232 pisze:Ja nic nie wymyślam tylko analizuję CAŁĄ AKCJĘ jak przebiegła. Toż to jak Np. taki Lucio się włącza do akcji ofensywnych można zrobić screen w pewnym momencie i się ukaże go jako środkowego napastnika
alez ja juz x razy pisalem, ze w poczatkowej fazie akcji ronaldo gra tam, gdzie jest przedstawiony na papierze. normalne dla napastnika bocznego (nie srodkowego). za to fakt bycia bocznym napastnikiem, a nie skrzydlowym czy bocznym pomocnikiem ukazuje w dalszej fazie akcji.
Kamil232 pisze: Nie naginam rzeczywistości. I po raz kolejny przypominam, że juz niejednokrotnie pisałem, że nie gra on jak typowy skrzydłowy, bo jest piłkarzem nietuzinkowym i kazanie mu grać tylko na skrzydle byłoby marnotrastwem. Ale widać, że masz problem z czytaniem tak więc jak chcesz będę Ci to powtarzał i przypominał.
gra tak jak normalny boczny napastnik, bo kazanie mu grac jak skrzydlowy rzeczywiscie byloby marnotrwastwem.
Kamil232 pisze: Bzdura kompletna bzdura. Jakby Barca była przez cały mecz jechana i jedynie by potrafiła kontrować to by średnia pozycja Messiego nie była taka sama jak w przypadku dominacji Barcy. Co za herezje facet prawisz.
zle zrozumiales. napisalem, ze gdyby barca nie dominowala srednia pozycja messiego bylaby podobna do sredniej pozycji ronaldo ze schematow wlepionych iles tam czasu temu :wink:

widzisz, dla ciebie skrzydlowy to po prostu skrzydlowy i juz. a ja rozrozniam skrzydlowego, bocznego napastnika i sa nieliczni pilkarze - boczni pomocnicy. o tym tez juz pisalem jakis czas temu. na papierze czesto wygladaja tak samo - w praktyce znacznie sie roznia :)
Kamil232 pisze:Jak obiecałem wyżej znowu przypomnę, niektórym ślepcom to i praca magisterska nie wystarczy.
gdyby bylo cos poza tym co sam napisalem po prostu ukazlbys to. a ze nie bylo to wtedy sa takie teksty. szkoda.

park napastnikiem bywa, ale nie jest nim tak jak ronaldo w naturalnym stylu gry. zalezy od ustawienia. w 4-4-2 nie jest czyt. gra tam znacznie rzadziej niz cris.

4-4-2 czesto przemienia sie w 4-2-4 w trakcie akcji ofensywnej. przy czym moze przybierac znacznie wiecej form, bo wystarczy wyjscie bocznych oborncow i juz mamy trzech lub dwoch graczy z tylu.

pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 02 sty 2009, 18:13

alez ja juz x razy pisalem, ze w poczatkowej fazie akcji ronaldo gra tam, gdzie jest przedstawiony na papierze. normalne dla napastnika bocznego (nie srodkowego). za to fakt bycia bocznym napastnikiem, a nie skrzydlowym czy bocznym pomocnikiem ukazuje w dalszej fazie akcji.
W tych sytuacjach które przedstawiłeś zachował się typowo dla skrzydłowego, każdy inny skrzydłowy by się tak samo przesunął jak on.
widzisz, dla ciebie skrzydlowy to po prostu skrzydlowy i juz. a ja rozrozniam skrzydlowego, bocznego napastnika i sa nieliczni pilkarze - boczni pomocnicy. o tym tez juz pisalem jakis czas temu. na papierze czesto wygladaja tak samo - w praktyce znacznie sie roznia :)
Ja rozróżniam po prostu różne typy skrzydłowych. Makelel i Sissoko to obaj def. pomocnicy. Makelele gra wręcz jak trzeci stoper asekurując środkowych obrońców wręcz nie przekracając środkowej linii boiska, a Sissoko zapieprza starając się być tam gdzie jest piłka by podwoić danego gracza(przynajmniej tak grał w LFC) Ta sama pozycja dwa różne typy i nie trzeba tu wymyślać nowych pozycji.
dyby bylo cos poza tym co sam napisalem po prostu ukazlbys to. a ze nie bylo to wtedy sa takie teksty. szkoda.
To już jest żałosne, gdyby nie było argumentów to byś nawet nie miał się do czegoś odnieść i dyskusja by już się dawno zakończyła. Skończ.
park napastnikiem bywa, ale nie jest nim tak jak ronaldo w naturalnym stylu gry. zalezy od ustawienia.
Park jest ustawiony podobnie jak Ronaldo tylko z drugiej strony boiska(to, że Ronaldo potrafi więcej jest bardziej aktywny i umie lepiej wykorzystać tą pozycję nie ma nic do rzeczy) Tak więc jeśli Ronaldo jest napastnikiem to Park też.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”