Filmy - Strona 54

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 07 sty 2009, 16:28

Rezus pisze: Na pewno nie polecam filmu "Tylko taniec" czy jakoś tak, wiadomo, że to wcale ambitne kino by nie było ale kurde taki film w ostatnich latach powstaje praktycznie co rok. Z koleżanką go oglądałem i musiałem wódkę otworzyć bo na trzeźwo się nie dało, ale bękę mieliśmy bo co chwilę zgadywaliśmy co się stanie i 99 % przypadków mieliśmy rację, takie przewidywalne.
Ten film to pod tym względem prawdziwy fenomen :haha: Też go oglądałem i miałem dokładanie tak samo :P W zasadzie nie dało się stworzyć bardziej przewidywalnego, typowego filmu z bardziej papierowymi postaciami. No chyba że ktoś zna film gdzie przewidzenie całej fabuły zajmuje mniej niż 10 min :lol:
Swoją drogą film twa 80 min a ja go oglądałem "na trzy" bo więcej niż 30 min nie wytrzymywałem :lol:

Ale za to polecam Prestiż.
Obrazek
Film opowiada o 2 iluzjonistach rywalizujących między sobą, jest pełen zagadek, tajemnic, bardzo intygujący. Jak zwykle u Nolana wielkim atutem filmu jest też ciekawa, rozbudowana fabuła. W zasadzie mogę powiedzieć, że to jeden z moich ulubionych reżyserów młodego pokolenia, bo KAŻDY jego film bardzo mi się podobał. Film też w świetnej obsadzie, która jak dla mnie jest kapitalnie trafiona (Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Scarlett Johansson). Naprawdę bardzo dobry film dla mnie 8,5/10

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 16 sty 2009, 10:48

Ja w koncu obejrzalem "Mrocznego Rycerza"

Jeden z najbardziej psychodelicznych filmow jakie ostatnio widzialem. W zyciu nie myslalem,ze ekranizacja komiksu, moze byc tak psychopatyczna. Patrzac na Jokera robilo mi sie po prostu nie dobrze. Wszedzie polmrok i mrok, cien. Budynki i ludzie, to bezksztaltna masa , zywcem wzieta z "Procesu" Kafki. Musze przyznac,ze nie ogladalo mi sie tego filmu super przyjemnie. Co tu wiecej powiedziec....Film bardzo dobry, ale troche zbyt "bojazliwy" , popieprzony wrecz.
Ale i tak 8/10

Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 16 sty 2009, 22:24

Obrazek
The Curious Case of Benjamin Button

Absolutna rewelacja. Sam pomysł genialny, wykonanie jeszcze lepsze, Fincher z Pittem po raz kolejny zrobili arcydzielo, do tego rewelacyjna Cate Blanchett. Ukazanie życia od tyłu, historie mężczyzny który całe życie młodnieje, pokazane to jest w bardzo ciekawy sposób. Film długi, ale wciągający od początku do końca, jeden z kandydatów do Oscara na pewno.
9,5/10

Obrazek
Slumdog Milionaire
Dobry film. Nawet bardzo dobry. Świetnie ukazana historia biednego chłopaka ze slumsów, jego droga do szczęścia. Indie pokazane w sposób niesamowity, bardzo realistyczny, urzekający. Pięknie po prostu. Z tego co patrzyłem młodzi aktorzy w większości debiutowali w tym filmie i nie można im nic zarzucić, dali radę. Do tego dochodzi bardzo dobra muzyka. Film zdobył Złotego Globa za najlepszy dramat, czy słusznie, w sumie nie jestem przekonany, bo mi osobiście trochę bardziej podobał się Benjamin Button. No, ale to może ze względu na ten jakby nie patrzeć zapach bollywoodu unoszący się przy Slumdogu ;). W każdym bądź razie, polecam.
9/10

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2894

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 27 sty 2009, 17:08

Freedom Writers - w recenzji na Filmwebie film został zjechany, lekko mówiąc, jako kalka "Gangsta's paradise". Przyznam się szczerze, po ja wiem 40 min. filmu właśnie przeczytałem ową recenzję i miałem ochotę wywalić film, całe szczęście tego nie zrobiłem. Nie chcę opisywać o co w filmie chodzi bo kto oglądał przebój sprzed lat to będzie wiedzieć. Przy "Freedom writers" tamten film jest płaski i cienki jak Polsilver. Dodatkową przewagę ma to, że jest na faktach. Wiadomo ma swoje minusy ale nie robią one na mnie większego wrażenia.

9/10

Ps. chyba z rok ten film miałem na dysku zanim go przed chwilą pooglądałem, jaki człowiek głupi jest. :D

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 27 sty 2009, 17:49

Ciekawy przypadek Benjamina Buttona - jedna z największych pomyłek ostatnich lat przy nominacjach do oscarów. Rozumiem, że komercyjny Titanic spowodował, że byle ***** może zdobyć oscara, ale bez przesady...
Ale od początku - Fincher nie miał zielonego pojęcia ze scenarzystami, jak wytłumaczyć przypadek Buttona, a więc... Nie ruszył tego w ogóle. Efekt jest więc taki, że widzimy świat, w którym stawanie się coraz młodszym jest rzeczą zupełnie normalną, nikogo to bowiem nie dziwi. To zresztą jedno z setek niedociągnięć w filmie - wątki pojawiające się z kosmosu, postaci z historią nieopowiedzianą wcześniej, do której nawiązują później, masa historii, których nie sposób ogarnąć w trakcie tak długiego filmu, a które nie wnoszą nic do głównego wątku - katastrofalny scenariusz, nie wiem, kto za niego odpowiadał, ale na litość, to scenariusz adaptowany, tak? Nie dość, że dostali świetną historię, którą trzeba było tylko spisać w formie scenariusza, to jeszcze mieli pełną dowolność w wyborze wątków i kwestii, mogli zrobić coś o wiele lepszego - a schrzanili to makabrycznie.
Aktorstwo? Od Pitta nie oczekuję nic - ot, kolejny piękniś, który grać potrafi najwyżej w bilard. Nie wiem, za co dostał w rolę, który chciał być filmem "ambitnym" (cóż, nie wyszło), bo naprawdę dało się znaleźć kogoś, kto potrafiłby grać na odpowiednim poziomie. Pitt niestety aktorem jest miernym - co udowadnia po raz kolejny.
Jego partnerka aktorką jest niewątpliwie wybitną i na oscara za tę rolę zasługuje, ale... I tak jej nie lubię, brzydka jest. :wink:
Ogółem film to zmarnowane ponad dwie godziny z życia (robiłem doń trzy podejścia), polecano mi go niezmiernie twierdząc, że to arcydzieło. Jak się później dowiedziałem - polecający filmu nie obejrzał, li tylko kilka pierwszych minut i poczytał kilka hurraoptymistycznych recenzji (co musieli brać ludzie, którzy je pisali, to ja nie wiem...), a później film przekazał mnie. Żałuję, że tyle czasu zmarnowałem, ale tak to jest, kiedy się chce filmy oglądać do samego końca. Twórcy "Ciekawego przypadku..." chcieli niewątpliwie zrobić coś ciekawego, mieli świetną historię i duże pieniądze, a zrobili mierne dziełko nastawione na zyski, obdarte do cna ze wszystkich wartości emocjonalnych... Twórcy mogą tylko żałować, że film wejdzie do kin po rozdaniu oscarów, bo chyba tylko one - do ludzi przyznających statuetki od dawna nie mam żadnego szacunku, filmowe odpowiedniki Moggiego - przyciągną do filmu ludzi. Jeśli jednak ktoś jest zauroczony historią - niech sobie ją wyobrazi, a do kina nie idzie, bo się rozczaruje.
Ocena?
4/10

Za Blanchett i fabułę, która nawet spieprzona przez scenarzystów i reżysera, i tak jest ciekawym pomysłem.
Współczuję, naprawdę, gustu tym, którzy ten film uważają za arcydzieło. Mroczny rycerz - tak, jestem fanem Batmana, ale to sprawa drugoplanowa - jest filmem stokroć lepszym warsztatowo i ciekawszym. Oscara "Ciekawy przypadek..." może dostać tylko ze względu na brak konkurencji - pozostałych filmów jednak nie znam.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 28 sty 2009, 2:25

Postanowiłem też wtrącić swoje zdanie o ciekawym przypadku Benjamina Buttona, bo opinia Wilmora dla mnie jest jednak niesprawiedliwa.
1. Jeśli chodzi o samego Pitta to nie jestem jego zwolennikiem.Amant, w dodatku grał takie role jak w Troi za które w ogóle go nie szanuje, ale jednak nie mogę powiedzieć by był przeciętnym aktorem, bo 2 razy dla mnie wzbił się na absolutny szczyt aktoskiego piemontu i jego role w "Fight club" i 'Se7en" to naprawdę majsterszytyki. Za role w Uśpionych też należy mu się szacunek.
Co do samego filmu oczywiście można się przyczepić, że w filmie nie wytłumaczono dlaczego życie Benjamina potoczyło się "odwrotnie", ale czy tak nie jest lepiej gdy pomysł na film nie jest rozrywany na strzępy w celu wytłumaczenia zagadki przy czym zabija się całą magję tego pomysłu, który sam w sobie jest naprawdę intrygujący? Dla mnie to jest doskonały wytrych do poprowadzenia niebanalnej fabuły i to mi się podoba. Do tego bardzo mi się podobał początek filmu, który jest nie dość, że bardzo epicki, i klimatyczny to jeszcze znakomicie pokazuje świat i podejście do życia starszych ludzi. Tej tematyki nikt nawet nie stara się w filmach poruszyć a jak na nią trafiam zazwyczaj bardzo mi się podoba (pora umierać, Choć goni nas czas). W dodatku niesamowite było jak w tym staruszku tliło się dziecinne pragnienie poznanie świata i ogólnie jak psychika szła inną drogą niż ciało główego bohatera, który na starość mimo ciała nastolatka miał w sobie wielką mądrość życiową. Dla mnie to największy plus tego filmu, niejdenoznaczność bohatera. Do tego znakomita Cate Blanchett, ładne zdjęcia, interesujące i orginalne postacie poboczne, których histornie potrafią wciągnąć (kapitan artysta, babka z Rosji, która przepłyneła kanał)
Dla mnie ten film ma bardzo wiele atutów, a wady...
no cuż czasem fabuła spowalnia, przez co film jakby tracił rytm, trochę nie w moim stylu, bo to jednak melodramat, trochę czasem zbyt patetyczny...
Ale ogólnie dla mnie
8,5/10

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 29 sty 2009, 12:27

Spotkanie
Obrazek

...a raczej Visitor, bo angielski tytuł znacznie jest znacznie fajniejszą grą słów. Film opowiada o o profesorze ekonomii. Człowieku, który prowadzi życie nudne do granic możliwości, uczy do czego już dawno stracił serce, pisze książke, do której w ogóle nie przywiązuje większej uwagi, stara się nauczyć grać na pianinie, ale nie ma talentu. W jego życiu nikogo nie ma, jest tylko rutyna i nuda. nagle jak to zwykle bywa coś musi się zmienić. Nasz bohater musi jechać na konferencję do Nowego Yorku, gdzie kiedyś żył, wraca do mieszkania, gdzie mieszkał ze swoją zmarłą żoną...
.... i okazuje się, że mieszkają tam Tarek i Zainab, para młodych emigrantów. On jest z Syrii ona z Senegalu. Miedzy kompletnie różnymi ludźmi zawiązuje się nić przyjaźni i wspólna pasja, ale gdy nasz profesor Walter zaczyna budzić w sobie życie, wszystko się zmienia i Tarek zostaje złapany jako nielegalny emigrant co równa się z więzieniem i procesem deportacyjnym...
Film bardzo mi się podabał, ba zrobił na mnie wrażenie! Jest bardzo oszczędny w przekazie, tak jak człowiekiem skrytym jest nasz bohater. Nie jesteśmy zasypywanie ogromem bezsensownych tekstów, które mają zapełnić czas filmu, w zasadzie każdy dialog, każde spojżenie czy gestykulacja pokazują nam w jakimś stopniu relację między postaciami czy po części ich samych. Film też warto zobaczyć, ze względu na muzykę, za którą stoi Jan A.P. Kaczmarek, który znakomicie gra dźwiękiem, czasem film dzięki muzyce staje się spontaniczny, czasem panuje kompletna cisza, wywierająca spore wrażenie bo w zasadzie teraz filmy zawszę są zabudowane muzyką, która ma nam dokładnie powidzieć co mamy czuć, jaki typ sceny mamy itp. Tu wygląda to troszkę inaczej, w ogóle film jest mało hollywoodzki, nie jest trudny, poprostu inaczej się go ogląda.

Naprawdę polecam!
8,5/10
A no i jeszcze słowo o reżyserze, którym jest Thomas McCarthy. Facet jest w zasadzie 3 planowym aktorem, grał w kilku bardziej znanych filmach (Good Night, and Good Luck, Michael Clayton), ale role wręcz minimalne tymczasem jako reżyser wypuścił 2 filmy, ktore naprawdę bardzo imponują ten drugi właśnie wam opisałem, natomiast pierwszy to "Drużnik", który zebral znakomite recenzje i jest oceniany nawet lepiej od "Visitora", co znaczy że już niedługo go obejrze i może nawet wam opiszę. Faktem jest, że jako na reżysera napewno warto na tego kolesia zwrócić uwagę bo ma potencjał.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 30 sty 2009, 0:22

A no i jeszcze słowo o reżyserze, którym jest Thomas McCarthy [...] wypuścił 2 filmy, ktore naprawdę bardzo imponują ten drugi właśnie wam opisałem, natomiast pierwszy to "Drużnik", który zebral znakomite recenzje i jest oceniany nawet lepiej od "Visitora", co znaczy że już niedługo go obejrze i może nawet wam opiszę
i jak zapowiedziałem tak robie, tymbardziej że film zrobił na mnie wrażenie :wink:

Dróżnik
Obrazek

Film, który w jednym zdaniu mogę określić mianem "mały wielki film". Są takie obrazy, który niby nie pokazują czegoś nadzwyczajnego, ot prosta historia, ale przy okazji są naprawdę wielkie i tą prostotą mogą zachwycić. Jest takich filomów trochę, najbardziej klasycznym oklepanym przykładem niech będzie "Forrest Gump" czy choćby "Juno". Dróżnik nie jest do nich podobny, ale ma też właśnie to "coś", co robi ze zwykłego filmu film niezwykły. Poznajemy historię Fina, karzełka, który fascynuje się pociągami i zamieszkuje w malutkiej chatce dróżnika przy torach w miejscu gdzie świat w zasadzie nie dochodzi i jak na złość nawet w takim miejscu trochę zmęczony ludźmi nie ma szans na spokój i brak zaintersowania swoją osobą. Dalej opowiadać nie będę, bo to film, którego opowiadać nie wolno, w niego wpada się po uszy od samego początku i z żalem rostaje gdy się kończy, a film jest bardzo krótki i ucieka szybciej niż świat za szybą pociągu. Bije od niego ciepło, prosta sympatia do trójki ludzi, których poznajemy. Jest bardzo zabawny, no i jest jedna scena na końcu filmu, która wprost powala! Prawdziwe mistrzostwo ze strony reżysera, bo potrafi wywołać w kilkanaście sekund taki wachlaż emocji, że hej! No i dotego naprawdę znakomite zakończenie. To zresztą coś co bardzo podobało mi się w obu filmach McCarthy'ego, fakt, że nie kończą się banalnie i że w ogóle jego filmy nie są banalne mimo że są nieskomplikowane. Uderzają zwykłością świata jaki pokazują i wrażliwością emocjonalną reżysera. Naprawdę czekam na jego kolejne filmy i pewnie nie jeden raz zobacze te 2, które już widziałem.
Moja ocena:
9/10

Gorąco polecam!

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 03 lut 2009, 21:38

To moze jeszcze ja dorzuce cegielke na temat "Benjamina Buttona".

Nie umiem nawet okreslic tego filmu. Slowo "dziwny" mi nie pasuje. "Nudny", "poruszajacy" , "swietny"..nic nie pasuje oprocz "ciekawy". Powiem szczerze,ze jak uslyszalem o tym filmie, to od razu zaczalem sie zastanawiac, jak mozna opowiedziec taka historie; sam pomysl jest dla mnie rewelacyjny i pewnie kiedys siegne po ksiazke.....
Film dlugi; momentami ekscytujacy, momentami melancholijny, nudny, nuzacy, ale ostatnie pol godziny sprawia, ze jestem naprawde zachwycony. Czuje niedosyt , ale scena, gdy 5-latek choruje na Alzheimera, jest jedna z najlepszych jakie w zyciu widzialem...cos niesamowitego i strasznego zarazem. Moze tak to na mnie dziala, bo znam starsza osobe,ktora zachorowala na to...

Bardzo dobra rola Blanchett(Kate Winslet w "Drodze do Szczescia zagrala duzo lepiej, az dziw bierze,ze nie dostala nawet nominacji), choc jak Wilmore napisal-brzydka jest :wink: nie w moim typie.
Brad? taki sztywny....z biegiem "utraty" lat , Pitt gra co raz slabiej. Te same miny, pozy, ruchy...moja ocena moze bierze sie z tego,ze jakos nie przepadam za nim. Ale zle tez nie zagral....powiedzialbym raczej,ze nie wykorzystal scenariusza,lub to wlasnie scenariusz byl najslabszym pkt filmu. Nie czytalem ksiazki, wiec nie mam odniesienia, ale czuje niedosyt spowodowany przez spowalnianie akcji. Wydluzanie niepotrzebnie niektorych watkow (Elizabeth i randki w hotelu).

The curious case of Benjamin Button dal mi do myslenia.
Pomimo wad nowe dzielo Finchera jest warte obejrzenia. I te niecale 3 godziny nie beda strata;]

8/10

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 102

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 03 lut 2009, 21:58

Nie mam talentu do opisywania filmow ,wiec aby wam nie zepsuc zabawy o ile jescze ich nie widzieliscie , chcialbym cos polecic :
1.Boisko Bezdomnych(pl) --niezly polski film
2.Zdarzenie--dobry thriller
3. WALL.E --naprawde swietna animacja
4. Hellboy: Złota Armia--niezla rozrywka
5.21 - The Movie --tajemnice black jacka
6.Wrestler--cos dla fanow wrestlingu
7.Opowiesci na dobanoc -- mozna sie posmiac
8.Uprowadzona- trhiller w polaczeniu z fileme akcji
9.Wszystko za życie(orginalny tytul Into the Wild) - kapitalny film po prostu trzeba go obejrzec 10/10.
Moglbym tak wymieniac , to tak na poczatek , choc i tak wiekszosc z was pewnie widziala te filmy.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 05 lut 2009, 21:26

Chcialem tylko powiedziec, ze zaluje iz poswiecilem tyle czasu na "Benjamina Buttona" jak i na "Droznika".

Oba filmy ocena - 4.

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 05 lut 2009, 21:37

Wszystko za życie
Przestaniesz zalowac Mistyk :P
9+/10

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 05 lut 2009, 22:50

Wróciłem właśnie z filmu 'Zmierzch'. Przygotowałem się przed oglądnięciem prawie perfekcyjnie (nie przeczytałem książki :roll: ), poczytałem o filmie, poczytałem co inni sądzą na jego temat, pierwsze miejsce w TOP10 na filmweb.pl oceniony jako bardzo dobry i co? Mam mieszane uczucia. Na pewno nie tego się spodziewałem bo więcej było romantycznych spacerów i całusów niż akcji z wampirami :? tego na pewno nie można nazwać horrorem tylko typoym romansidłem. Dobre role nowych aktorów i fajne aktoreczki (czyt. wampirki 8) ). Moja ocena 6/10

Awatar użytkownika
Kendo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kendo » 06 lut 2009, 12:39

A ja się zupełnie nie zgodzę z filmem 'Wszystko za życie'. Wg kryteriów Pazury przydieliłbym ten film do kategorii dla wyspanych'. Czytałem opinie, że to genialny film i cały czas trwania broniłem się żeby nie usnąć i przegapić tej najważniejszej rzeczy. I takowej oczywiście nie było. Film jest dla 'chłopców' jarających się buntem jednostki wobec rzeczywistości i dla dziewczynek, które zakochały się pewnie w głównym bohaterze, bo przecież niepokornych buntowników się kocha. Dla mnie ten gość nie był za mądry, zmarł w młodym wieku z powodu własnej, wrodzonej głupoty.

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 06 lut 2009, 23:34

Takie jest twoje prawo oczywiscie. Ale moim zdaniem realizowal marzenia i takie tam , a zmarl ja wiem czy z glupoty ? Kazdy mogl sie pomylic . Pozatym dla mnie ogromna wartosc w filmie odgrywa to ze jest na faktach autentycznych , a nie jakas zmyslona historia .Buntem sie nie jaram i nie jestem tez dziewczynka zakochana w bohaterze a mimo to film mi sie podobal . I czy oto chodzi w filmie by mial ten najwazniejszy moment ? Takie filmy sa wlasnie dla odstresowania sie a nie wyczekiwania wraz z obgryzaniem paznokcii na uratowanie Ziemi czy jakas spektakularna akcje .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”