Czemu w Polsce nie ma dobrych gazet sportowych? - Strona 2

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: Czemu w Polsce nie ma dobrych gazet sportowych?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 20 kwie 2009, 19:54

Żaden poważny trener nie będzie analizował taktyk w prasie. Po pierwsze ma za dużo zajęć w klubie, a po drugie takie wyrocznie niszczy się szybko, nie ma w Polsce trenera, który mógłby innych taktyki analizować i krytykować/chwalić w zależności od własnego uznania, nikt nie ma takiego autorytetu.
Poza tym środowisko zupełnie sprawiedliwie by człowieka zniszczyło.
Co innego pchać się do mediów i powiedzieć kilka zdań w studiu/dla prasy, a co innego regularna praca.
A miesięczniki nie są od tego, by publikować takie sprawozdania. Przeciętnego polskiego kibica bardziej jara "JP", "Legia/Wisła/Lech/dowolny wybrany klub to stara *****", a nie poważna analiza taktyczna. Miesięczniki i tygodniki dobrze wpasowują się w wymagania przeciętnych kibiców - a ogólnopolskiego magazynu dla garstki zapaleńców nie ma co tworzyć.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 20 kwie 2009, 20:48

Czytam Piłkę Nożną od 96 roku... Ostatni rok to dno... Znany wywiad z Wichniarkiem o jego Świętach i Sylwestrze, który ukazał się przed Wigilią... Potem np dowiedziałem się, że trenerem Realu jest Sergio Ramos, za jakiś czas o tym, że podopieczni Franka Rijkaarda - Godlewski nie zauważył, że Barcę trenuje już Guardiola? Takie kwiatki, że tragedia. Przeglądu od dawna nie kupuje... Szkoda kasy. Ostatnio w ręce mi wpadł tygodnik Tylko Piłka - żadna rewelacja, ale dość szczegółowy przegląd lig europejskich...

Jeżeli chodzi o samo dziennikarstwo to temat złożony. Każdy ma własne gusta i będzie lubił to co jemu się podoba. Fakt, że coraz więcej jest fuszerki i odwalania pańszczyzny, ale nikt nic na to nie poradzi. Sam pracuje jako dziennikarz sportowy na terenie Warszawy. Od razu zaznaczam, że studiuje dziennikarstwo i dopiero szlifuje swój zawód. Dlatego podjąłem pracę w tym zawodzie. Ostatnio np przyszedł na konferencję prasową jeden z bardziej znanych komentatorów. Zadał pytanie trenerowi i sam się zastanowiłem czy on zrozumiał o co pyta? Nie chcę nikogo krytykować, bo dzisiejszych czasach to zbyt proste - internet daje nam takie możliwości, że każdy może Cię zbesztać anonimowo.
Co do Rafała Steca... Większość nie lubi go przez jego ekstrawagancki wygląd. Na szczęście facet ma warsztat. Jeżeli chodzi o dziennikarstwo - wiedzę także posiada i nie jeden pismak może mu zazdrościć... Dla mnie gorszą sprawą jest strasznie mała ilość komentatorów, którzy by potrafili zaciekawić meczem, a nie spowodować serię boleści kończących się miganiem przedsionków. I to nie z powodu emocji piłkarskich.

Zimoch - większość się z niego śmieje, ale któż inny w taki sposób potrafi relacjonować w radiu wydarzenia sportowe jak on? Facet ubarwia, upiększa, wpływając na wyobraźnię słuchacza. Coś w tym jest...

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 20 kwie 2009, 20:50

Nie ma dobrych gazet...w ogole nie ma gazet. Ile jest dziennikow stricte sportowych? "Przeglad" i.... katowicki "Sport". Duzo nie? doliczajac tygodniki,miesieczniki i kwartalniki, wyjdzie moze 30, 40 czasopism? w normalnym, cywilizowanym kraju jest co najmniej 10, 15 dziennikow :!: co do poziomu...hmm....chyba najwiekszy problem polega na tym, ze "Przeglad" , to tylko i wylacznie pilka nozna. Kowalczyk zdobyla PS, wskoczyla na 1 strone , a po 3 dniach znikla. I wszedzie tylko pilka i pilka. Co do dziennikarzy, to jest paru, ktorych cenie - Stec, Wołowski, Cebulewski(od NFL), Rutkowski z Wujcem za "Fruwajac pod koszem". Stec ma niesamowicie bogaty zasob slow. Wypracowal nawet swoj wlasny idiolekt. Czytajac jego teksty wiadomo,ze to jest jego, nawet bez podpisu.

Problem polega przede wszystkim na tym, ze dziennikarze prasowi pojawiaja sie regularnie w radiu i TV. Dziennikarze maja duza wieksza kase i do tego mozliwosc wypowiedzi na zywo, na innych nosnikach, niz papier. A pozniej w prasie pisza to samo, co mowili dzien wczesniej...co moga wiecej dodac? nic.

Ktos tu cytowal "Chlopakow". To wszystko prawda. Ludzie chca czytac, ze Boruc pali, Korzeniowski maca Domachowska, a MIchalczewski sie rozwodzi.

Co do gazety stricte taktycznej, to jest to nawet niezly pomysl. Ale chyba nie jako oddzielne czasopismo. Moze wrzucic do miesiecznika dzial "taktyka", "prosto z murawy" czy jakos to inaczej ujac...tylko,ze kto moglby to robic? Gmoch? Engel? Bodzio Kaczmarek? wszedzie Ci sami eksperci, a co jeden to gorszy. Wszystko tez zalezy do kogo pismo mialoby byc kierowane? nie stoi na przeszkodzie, zeby takie pismo powstalo wlasnie dla tej garstki zapalencow. Dlaczego nie? Z tym,ze mogloby sie nie zwrocic i po niedlugim czasie znikniecie z rynku.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 617
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 20 kwie 2009, 21:02

bartbuks pisze:Zimoch - większość się z niego śmieje, ale któż inny w taki sposób potrafi relacjonować w radiu wydarzenia sportowe jak on? Facet ubarwia, upiększa, wpływając na wyobraźnię słuchacza. Coś w tym jest...
Jeszcze jest Jońca. Słuchałem komentowanego przez niego meczu Polska-Dania (ręczna). Miłe przeżycie, miotanie granatów w stronę duńskiej bramki przez rudego łysielca można porównać do "polskiego Orła z wąsami" Zimocha.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 20 kwie 2009, 21:05

Przez długi czas kupowałem tygodnik "Piłka nożna", oraz "Sport" w poniedziałki, by przeczytać w nim o weekendowych wydarzeniach w polskich ligach piłkarskich. Od pewnego czasu jednak nie kupuję żadnej z tych gazet. Dlaczego? Odpowiedź jest następująca. "Piłka nożna" zbytnio skupiła się na pisaniu w kółko o tych samych drużynach z polskiej ekstraklasy, będących w czubie tabeli ligowej, pomijając zupełnie pozostałe. "Sport" natomiast relacje ze spotkań okroił do paru zdawkowych zdań. Na temat spotkań w niższych ligach to już w ogóle ciężko było coś wyczytać. Wszystko było opisane tak jakby na odczep się, żeby czasem się pan redaktor specjalnie nie napracował. A i czytelnik pewnie jest na tyle głupi (zdaniem pismaków), że obszernej relacji czytać by mu się nie chciało. Niestety - mnie artykuł oparty tylko i wyłącznie na paru zdaniach opisujących wydarzenia na boisku, bez żadnej analizy poczynań piłkarzy, porządnie opisanych statystyk i ciekawostek pozwalających lepiej wyobrazić sobie mecz, nie zadowalał.

Awatar użytkownika
adam89
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: adam89 » 20 kwie 2009, 21:13

Wedlug mnie nie macie racji piszac, ze ludzie chca czytac o skandalach Boruca i tym, ze jakis bokser szuka konia Joli Rutowicz. Najprostszym dowodem na to, ze jest inaczej, jest ilosc stron pilkarskich tworzonych przez amatorow, nie bede wymienial z nazwy, bo nie chce narazic sie modom :p, ale wszyscy chyba wiemy, ile stron maja druzyny takie jak Manchester, Real Madryt, Liverpool, Chelsea albo Barcelona. Z jakiegos powodu inne kraje, ktorych ligi nie sa na tak wysokim poziomie, nie posiadaja az takiego nawalu informacji o zagranicznych klubach w internecie. Powod jest jak dla mnie prosty - po prostu polska prasa sportowa jest na szokujaco niskim poziomie.

Przez ostatnie dwa lata mieszkalem w Anglii i to, co tam sie dzieje wokol futbolu jest nieporownywalne z sytuacja tutaj. Nie wierze, ze Polacy wola wybierac w kiosku miedzy dwudziestoma tygodnikami o polityce, na ktora narzekaja - ze jest nudna i do dupy, a o pilce moga poczytac sobie jakies laickie teksty w Przegladzie albo Pilce Noznej, najlepiej na niskim poziomie, zeby kazdy zrozumial.

Czym innym jest to, ze pora gonic Europe i edukowac sie w niektorych sprawach, pilkarskich tez. Dlatego wlasnie chcialbym zobaczyc w koncu jakies pismo fachowe, ktore zna sie na rzeczy i mam nadzieje ze takie powstanie, nawet jezeli tylko dla 'garstki zapalencow'.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 20 kwie 2009, 21:18

10 pisze:Jeszcze jest Jońca. Słuchałem komentowanego przez niego meczu Polska-Dania (ręczna). Miłe przeżycie, miotanie granatów w stronę duńskiej bramki przez rudego łysielca można porównać do "polskiego Orła z wąsami" Zimocha.
Racja :) Wyobrażacie sobie np Szpakowskiego w radiu? Komentator radiowy musi mieć finezję i w sposób niekonwencjonalny zaciekawić słuchacza. Jak byłem młodszy to np uwielbiałem Studio S-13... Spędzałem sobotnie popołudnie przy radiu. Teraz nie mam na to czasu. Większość meczów oglądał z trybun prasowych na Legii i Polonii. Jakbyście zobaczyli kto pisze do działów sportowych w codziennych gazetach to byście zaśmiali się... Przychodzi jeden kolo i włazi do d*py piłkarzom, a nie napisał od 5 lat krytycznego tekstu pod adresem żadnego grajka - zawsze wazelina po maksie :P . Potem drugi kolo robi wywiad z trenerem - patrzę a on ani dyktafonu, ani nic nie notuje! Myślę sobie jakiś talent - zapamiętuje wszystko :shock: Jadę do drugiego klubu. Wchodzę do trenera do biura, a ze mną przedstawicielka jednej ze znanych gazet. Siedzimy 2 godziny i gadamy z coachem. Następnego dnia z ciekawości kupuje ową gazetę, aby przeczytać to co ona wypociła. Dwie godziny rozmowy, a w artykule zacytowała 2 zdania trenera - reszta jej wymysły... a najlepsze, że ona od 3 tyg wałkuje temat pewnego piłkarza co mu trener pozycję zmienił. I się pyta na okrągło - panie trenerze ten pomysł jest fantastyczny! jak pan na to wpadł?

marrecki14
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: marrecki14 » 21 kwie 2009, 9:57

Problem polega przede wszystkim na tym, ze dziennikarze prasowi pojawiaja sie regularnie w radiu i TV. Dziennikarze maja duza wieksza kase i do tego mozliwosc wypowiedzi na zywo, na innych nosnikach, niz papier. A pozniej w prasie pisza to samo, co mowili dzien wczesniej
No tak. Ważną rzecz tu zauwazyles. Tresci sie powtarzaja, bo ludzie Ci sami.
Jakbyście zobaczyli kto pisze do działów sportowych w codziennych gazetach to byście zaśmiali się... Przychodzi jeden kolo i włazi do d*py piłkarzom, a nie napisał od 5 lat krytycznego tekstu pod adresem żadnego grajka - zawsze wazelina po maksie :P . Potem drugi kolo robi wywiad z trenerem - patrzę a on ani dyktafonu, ani nic nie notuje! Myślę sobie jakiś talent - zapamiętuje wszystko :shock: Jadę do drugiego klubu. Wchodzę do trenera do biura, a ze mną przedstawicielka jednej ze znanych gazet. Siedzimy 2 godziny i gadamy z coachem. Następnego dnia z ciekawości kupuje ową gazetę, aby przeczytać to co ona wypociła. Dwie godziny rozmowy, a w artykule zacytowała 2 zdania trenera - reszta jej wymysły... a najlepsze, że ona od 3 tyg wałkuje temat pewnego piłkarza co mu trener pozycję zmienił. I się pyta na okrągło - panie trenerze ten pomysł jest fantastyczny! jak pan na to wpadł?
Widze, ze masz niezle wtyki :) Troche zal mi tej kobiety, ze tyle czasu traci na jeden temat, no ale to juz jej brocha :P Ten brak krytyki i wchodzenie do d*py to to jakby odwrotność wyssanej z palca krytyki,szukania sensacji. Ciekawe ilu takich ludzi pisuje w gazetach?

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 21 kwie 2009, 11:02

marrecki14 pisze:Widze, ze masz niezle wtyki :) Troche zal mi tej kobiety, ze tyle czasu traci na jeden temat, no ale to juz jej brocha :P Ten brak krytyki i wchodzenie do d*py to to jakby odwrotność wyssanej z palca krytyki,szukania sensacji. Ciekawe ilu takich ludzi pisuje w gazetach?
Krytyka jest wskazana, ale obiektywna i z rozsądkiem. Po prostu trzeba wyczuć granicę... Piłkarz to takie stworzenie, że zazwyczaj po dość ostrej zjebce w prasie potrafi się obrazić na media. Taki niestety los dziennikarza, ale przecież nie można pisać po każdym meczu, że było bosko, jak ktoś dawał ciała po maksie.

Najbardziej mnie irytuje fakt, że tak naprawdę na palcach jednej ręki można policzyć w prasie artykuły np o takich klubach jak Newcastle, Napoli lub nawet Marsylia. Jak jakiś klub robi wynik to coś na jego temat się pojawia. A tak to w kółko Manchester, Milan, Real, Barca i reszta z czołowki. A o średniakach się zapomina. I te bezsensowne raporty ile kto zarobił, kto najwięcej czerpie z praw TV itp i itd...

marrecki14
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: marrecki14 » 21 kwie 2009, 11:51

bartbuks napisał(a): Krytyka jest wskazana, ale obiektywna i z rozsądkiem. Po prostu trzeba wyczuć granicę... Piłkarz to takie stworzenie, że zazwyczaj po dość ostrej zjebce w prasie potrafi się obrazić na media. Taki niestety los dziennikarza, ale przecież nie można pisać po każdym meczu, że było bosko, jak ktoś dawał ciała po maksie.
Jasne, ze krytyka jest potrzebna. I to ta mocna. Dawanie ciała na boisku od razu zasluguje na mocny strzal. Pilkarz, ktory sie za to obrazi, sam sobie szkodzi tak naprawde. Co innego, gdy te granice sie zatracają. Bo jesli ktos regularnie dostaje jak to nazwales "zjebki" tylko za to, ze nazywa sie np. Boruc i pisze sie o nim, co tylko sie da najgorszego, to to juz nie ma nic wspolnego z krytyka. A na pewno nie ta piłkarską. Od krytyki zycia prywatnego sa Pudelki, papiloty i inne badziewne portale.
bartbuks napisał(a):Najbardziej mnie irytuje fakt, że tak naprawdę na palcach jednej ręki można policzyć w prasie artykuły np o takich klubach jak Newcastle, Napoli lub nawet Marsylia. Jak jakiś klub robi wynik to coś na jego temat się pojawia. A tak to w kółko Manchester, Milan, Real, Barca i reszta z czołowki. A o średniakach się zapomina. I te bezsensowne raporty ile kto zarobił, kto najwięcej czerpie z praw TV itp i itd...
Dokładnie. Tak było m. in. w Pilce Noznej o Hoffenheim czy Hull City. Był wynik - był tekst. Nie ma wyniku - jest lipa. Tak samo z polskimi klubami jest i to od dawna. Wiadomo, ze niektore druzyny maja wiecej kibicow i jest wieksza potrzeba pisania o nich, ale nie znaczy ze trzeba pomijac inne. Kiedys było tak, ze mialem wrazenie, ze dziennikarzom nie chce wyjezdzac sie z Warszawy. Jako przyklad moge podac bravo sport - tam pisali tylko o Legii, potem Widzewie. raz chybabyl art o Lechu jak ktos ich zjechal. A to juz kilka lat wstecz bylo. Od tamtego czasu zapominanie o sredniakach wciaz trwa i jest razace. np. na Slasku taki Piast jakby sie nie przebil do Ekstraklasy, to by rzadko pojawial sie w tekstach. teraz tak jest z Podbeskidziem. A trener Brosz naprawde robi tam fajna robote - ale jak juz pisza, to w stylu "kto zatrudni Brosza"... A raporty sa faktycznie bezsensowne - nic konkretnego tylko opisowe przedstawienie tabelek.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 21 kwie 2009, 12:04

marrecki14 pisze:A trener Brosz naprawde robi tam fajna robote - ale jak juz pisza, to w stylu "kto zatrudni Brosza"..
Tak naprawdę w ciągu ostatniego półrocza znalazłem w prasie tylko jeden obszerny wywiad z Broszem... Nie mówię tu o jakiejś pogawędce pomeczowej w stylu "gratuluje" lub "panie trenerze fantastycznie ustawił pan zespół". A to był wywiad z jajem... o detalach i szczegółowo na temat gry Podbeskidzia.

Tak jak mówisz - jest sukces - jest artykuł. Jest klops - jest artykuł. A zauważyliście, że PN od lat robi co pół roku coś takiego, że podsumowuje poczynania klubów w Europie - np kto zaskoczył i kto zawiódł. To już tradycyjne artykuły na które zawsze czekam z utęsknieniem :rotfl:

arti26
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arti26 » 21 kwie 2009, 12:33

PN od lat zjada swój ogon. Zaczynając od artykułów aż po przestarzałą szatę graficzną. Mnie strasznie denerwują te tabelki kolorowe - raz niebieska, raz szara i to jeszcze na jednej stronie. żadnej spójności. Oni to chyba za 5 dwunasta robią i odwalają, żeby tylko było.

Co do dzienników, to tutaj też ciężko - albo propaganda GW, albo miałkość Przeglądu. OStatnio jak chciałem przeczytać relacje z dwóch spotkań (Stal Sanok - Legia i Bayern - Barcelona), to o meczu tam były ze 2 zdania. Że ktoś gola strzelił i tyle. Cała reszta zupełnie o czym innym. No ale jeżeli wywiady wyglądają tak jak piszesz barbuks, to nie ma czemu się dziwić

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 21 kwie 2009, 14:39

arti26 pisze:Co do dzienników, to tutaj też ciężko - albo propaganda GW, albo miałkość Przeglądu.
Kolejny :roll:
Czy dla Ciebie też propaganda = opisywanie zdarzeń z perspektywy normalnego kibica, nie kibola?
GW - choć dział sportowy, mimo że najlepszy w Polsce, to jest mocno średni - odwala w sprawie artykułów o kibicach świetną robotę, nie boją się napisać 100% prawdy.
A to że banda idiotów (pozdrowienia dla franza) w krytyce GW hiperbolizuje, i to na całego, to inna rzecz.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 21 kwie 2009, 16:27

Wilmore pisze:pozdrowienia dla franza
Również pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 21 kwie 2009, 17:12

Wilmore pisze:opisywanie zdarzeń z perspektywy normalnego kibica, nie kibola?

Wilmore
nie chcę się z Tobą kłócić, ale rozgraniczaj :) jak ktoś chce to czyta tygodnik Niedziela, jak ktoś lubi to Przegląd Sportowy... Czy wg Ciebie np taki twór jak TO MY KIBICE jest czymś złym? Ja osobiście byłem na Legii pierw kibolem, potem kibicem, a teraz jestem dziennikarzem, który pomimo miłości do (L), potrafi napisać w artykule miłe słowa o Czarnych Koszulach. Dziś jestem tak często na Łazienkowskiej jak i na Konwiktorskiej... Przestań szufladkować ludzi i rozgraniczać na dobrych i złych. Jak kibol chce to niech pierze po mordzie innego kibola. Mi to nie przeszkadza, ale niech robi to poza stadionem i nie bije niewinnych ludzi. Zastanawiam się czy Ty kiedykolwiek byłeś na meczu. MECZU. Skąd jesteś? Byłeś kiedyś w tzw młynie? w samym centrum największych fanatyków? Jeżeli Franz ma inne poglądy to nie trzeba od razu go przyczepiać do bandy idiotów...

Każda gazeta ma swoje zasady, swój styl narzucony przez kolegium i tym się to różni. Jeden czyta to, inny tamto. Demokracja, wolny rynek i tyle w temacie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”