Czemu w Polsce nie ma dobrych gazet sportowych? - Strona 5

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: Czemu w Polsce nie ma dobrych gazet sportowych?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 22 kwie 2009, 21:42

Szkoda też, że pominąłeś zupełnie istotę tego co napisałem - że to tak naprawdę NIC nie dało - tylko wywołało personalne utarczki pomiędzy Stecem a Engelem.
Pominąłem, bo nie sądziłem, że jesteś tak naiwny, by oczekiwać od artykułu Steca wpływu na polskie szkolenie.
Obwinianie Steca o to, że PZPN źle szkoli piłkarzy, to IMO żart roku. On wskazał problem, opisał go (spróbuj zmieścić w trzech kolumnach, nawet niecałych, na jednej stronie A4 (no, nawet Ci a3 pozwolę zapisać) problem szkolenia w Polsce. Ale tak rzetelnie, porządnie i dogłębnie i fachowo, byś nie wyszedł na zielonego w temacie.), zrobił, co do niego należy i sobie poszedł. Piłeczka jest po stronie PZPN. Od kilkunastu lat już.

arti26
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arti26 » 22 kwie 2009, 23:06

Wilmore pisze:Pominąłem, bo nie sądziłem, że jesteś tak naiwny, by oczekiwać od artykułu Steca wpływu na polskie szkolenie.
Wilmore pisze: A potyczka słowna z Engelem nie byłaby bezproduktywna, gdyby tylko ktokolwiek z PZPN po takiej krytyce ruszył cztery litery do poprawy stanu szkolenia, który stoi na żenująco niskim poziomie. Żart polega na tym, że talentów jest naprawdę sporo, ale infrastruktura blokuje wszystko.
hmmm lekka sprzeczność

ja tego nie oczekiwałem i nie oczekuję. Cały czas chodzi mi tylko, że problem jest znany od wielu lat, od wielu lat nic się w tej kwestii nie zmienia, a list Steca w żaden sposób tego też nie zmieni. Więc po co to pisał i przedstawiał problem znany od dłuższego czasu. Ludzie znają problem od wielu lat i od wielu lat jadą po PZPN, że to tak wygląda. Dla mnie to było tylko wywołanie personalnej wojny z Engelem.

i dlatego coś takiego serwowanego w prasie mnie nie satysfakcjonuje. Ale Tobie się to podoba i ok. Niech Ci się podoba. Pozdro :)

marrecki14
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: marrecki14 » 23 kwie 2009, 0:16

Grzecznie proponuję dać już spokój Stecowi, bo mu się pewnie dredy prostują z tej dyskusji, a zaczynamy nieco od tematu odbiegać :)
Narzekamy czemu nie ma dobrych gazet. Może teraz czas zastanowić się, jakie gazety sportowe byśmy chętnie czytali? Co powinny zawierać, o czym pisac? Jaka grafika? Nie stwarzajmy nie potrzebnie napinki, tylko pogadajmy spokojnie i rzeczowo jak ludzie :)

arti26
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arti26 » 23 kwie 2009, 1:31

spoko, ja już nie wspomnę słowem. lepiej pomówić o gazetach.

co do dzienników to swietnie jest to prowadzone we Włoszech - La Gazzetta dello Sport i Corriere dello Sport maja codziennie ok.20 albo ponad stron o piłce - do czwartej ligi włoskiej + zagraniczna. Tam to można sobie poczytać. I to ciekawe tematy, o młodzieży w klubach, wywiady na 2-3 strony, konfrontacje, analizy taktyczne. Przegląd, któremu najbliżej do tego mógłby się uczyć. Grafika jest w porządku - to dzienniki więc szału tam nie ma. Najwyżej komuś mogą niepodpasić różowe strony La Gazzetty.

A magazyny? Jak już wspominałem - fajnie byłoby poczytać coś więcej niż artykuł na 1-2 strony, tylko bardziej poglebić temat. Jakieś statystyki na boku fajnie ustawione w zgrabnej tabelce. Fajne zdjęcia dobrej jakości. Kolory żeby też nie raziły oczu zbytnim zróżnicowaniem, bo czasami to dla mnei zbyt pstrokate są te strony.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 23 kwie 2009, 9:24

bartbuks pisze:
Kamil232 pisze:ad2 Agora ma swoje wymagania tym bardziej ze zwalnia wielu znanych dziennikarzy chocby Pola.
Ostatnio słyszałem od kolegi po fachu, że Wołowski także dostał wymówienie... Zwolnienia są spowodowane kryzysem, bo np WPROST zwolniło cały zespół, kazało założyć wszystkim działalność i zleca im tematy płacąc tylko od ilości i jakości, a nie jak wcześniej - za cały miesiąc.
Kamil ja slyszalem ze go zwolnili. I nie ma etatu tam. A ze w sport.pl prowadzi program to chyba inna kwestia.

bartbuks Wołowski pisal na swoim blogu cos o tym. Jest na wylocie. Dosc wielu dziennikarzy jest zwalnianych ale ty chyba o tym bedziesz wiedziec wiecej.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 23 kwie 2009, 13:55

A ze w sport.pl prowadzi program to chyba inna kwestia
Czy aby na pewno? Sport.pl to jedno z "dzieci" Agory.

arti26
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arti26 » 23 kwie 2009, 19:13

Jeszcze co do magazynów, omijając już wątki agorowe, to ważna też jest cena. Na wsiach, gdzie jeszcze internet nie jest taki powszechny to może być jedno z głównych źródeł informacji o piłce (poza tv ogólnie dostępną, a tam nie ma futbolu tak dużo). A jak gazeta będzie za droga albo badziewna to będzie zbierała kurz w kiosku. Zresztą po sprzedaży to widać właśnie, że ludzie nie chcą wydawać pieniędzy na obecne tygodniki i miesięczniki.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8384

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 23 kwie 2009, 22:59

arti26 pisze:Na wsiach, gdzie jeszcze internet nie jest taki powszechny
Uwierz mi, na wsi internet jest bardziej powszechny obecnie, niż chociażby Przegląd Sportowy. Wśród młodych ludzi, oczywiście. Teraz internet jest ogólnodostępny. Ludzie mają sieć w domu, a do sklepu muszą jechać po kilka kilometrów, bo u nich nie ma. Wiem co mówię, bo zdarza mi się przebywać w takiej miejscowości, szczególnie w okresie wakacyjnym.

marrecki14
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: marrecki14 » 25 kwie 2009, 18:18

Jeszcze co do magazynów, omijając już wątki "agorowe"
A ja się jeszcze jednak przyczepię wątków agorowych. Może Pola i Wołowskiego nie zwolnili, ale może po prostu zaproponowali im inne warunki pracy. To ponoć teraz częste, że dziennikarze tak samo jak fotoreporterzy "zachęcani" są do zakładania własnych firm, bo gazetom nie chce się płacić składek etatowych. Nie mam wtyków, by to sprawdzić dokładnie, ale myślę że w tych plotach jest trochę prawdy. A co do nazwisk. Wiecie może, gdzie pisuje teraz redaktor Zarzeczny? Jakoś zniknął mi z pola widzenia :( to kontrowersyjna postać - można jego teksty lubić lub wybitnie nie trawić (ja zaliczam się do tych pierwszych), ale jakoś tak się zawsze składa, że chcą go zatrudniać najlepsi i często pojawia się w największych tytułach. Wiecie co teraz robi? Bo się już pogubiłem...

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 615
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 25 kwie 2009, 18:27

Swego czasu pisał felietony w Interii i do "Wprost" pisywał. Co porabia teraz - nie wiem i jakoś mało mnie to obchodzi.

arti26
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arti26 » 25 kwie 2009, 19:51

Zarzeczny bedzie teraz pisał do Magazynu Futbol. Tam teraz doszło kilku dziennikarzy.

marrecki14
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: marrecki14 » 26 kwie 2009, 1:46

arti26 pisze:Zarzeczny bedzie teraz pisał do Magazynu Futbol. Tam teraz doszło kilku dziennikarzy.
No to mnie teraz mocno zaskoczyłeś. Ktos jeszcze ciekawy do nich dołaczył? Gdzie w ogole znalazłes to info?

arti26
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arti26 » 27 kwie 2009, 21:25

beda tam teraz pisac Stanowski, Basałaj, Kmiecik. zresztą o wszystkim można poczytać tu: http://www.wirtualnemedia.pl/article/26 ... noznej.htm

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 615
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 27 kwie 2009, 21:33

Zarzeczny? Basałaj? Kmiecik? Sama śmietanka. Znamy kolejny tytuł, który trzeba omijać. A szkoda, bo zdarzało mi się czasem "Futbol" w dotychczasowym wydaniu kupować.

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 4

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 27 kwie 2009, 21:54

No to jestem ciekaw zawartości "MF". Do tej pory przy cenie 4.90 wiele stron to były gołe reklamy, teraz cena idzie jakieś 70% w górę więc mam nadzieję, że więcej będzie artykułów, a jeśli tak to nie mam nic przeciwko podwyżce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”