Ekstraklasa w sezonie 2008/2009 - Strona 52

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Kto mistrzem Polski 2008/2009?

Wisła Kraków
44
38%
Legia Warszawa
18
16%
Lech Poznań
37
32%
Groclin/Polonia Warszawa?
2
2%
Górnik Zabrze
3
3%
Ruch Chorzów
5
4%
GKS Bełchatów
0
Brak głosów
inny zespół
7
6%
Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Re: Ekstraklasa w sezonie 2008/2009

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 04 maja 2009, 0:57

Wilmore pisze: Najważniejszym piłkarzem dla Wisły jest Sobolewski i tego nie zmienią ani artykuły w prasie, ani opinie kibiców. Jeśli ten zagra gorzej z Legią, to cała Wisła będzie miała wielki problem.
A gruntowne krycie Brożka to nie jest złe rozwiązanie dla Wisły. Podwojone krycie jego powoduje, że więcej miejsca ma Zieńczuk/Boguski/Małecki/środkowi pomocnicy/kto tam jeszcze będzie w ataku. Wisła bez Brożka też grać potrafi, a ten ma taki talent, że nawet dobrze kryty w odpowiednim miejscu potrafi dostawić nogę.
Mecze z Piastem i Bełchatowem, to kiepski przykład, bo w obu Wisła miała miażdżącą przewagę i nie strzeliła zwycięskiej bramki tylko i wyłącznie przez głupie własne błędy.
Zmieniają to statystyki, Paweł jest kluczowym elementem ataku, a ten mecz musi być wygrany. Piast czy Lech w meczu ligowym, czy Pucharze Polski (oba na Reymonta), to właśnie najlepsze przykłady, że kiedy Brożek jest dokładnie pokryty, reszta się gubi i potrafi zwalić każdą sytuację, normalnie wykończaną z zimną krwią przez Pawła. O tym, że Sobolewski jest klasowym zawodnikiem nie trzeba mnie przekonywać, bo uważam go, obok Głowackiego i Pawła, za kręgosłup drużyny. Niestety on nie będzie odpowiadał za to jak będzie strzelał Zieńczuk, Ćwielong, Boguski czy Małecki. O ile drużyna pozbawiona kompletnie Brożka na boisku potrafiła rozłożyć odpowiednio akcenty, to z obecnym, ale niewidocznym, dokładnie przykrytym, szuka dziwnych, niepotrzebnych kombinacji, a w momencie strzelania zachowują się jakby kompletnie nie spodziewali się takiej wielkiej :) odpowiedzialności. Bo przecież to Brożek powinien być odpowiedzialny za rozprowadzenie akcji, nie mówiąc o zdobywaniu bramek. Nawet Skorża ironicznie powiedział, że sposób na powstrzymanie Wisły jest prosty: wystarczy tylko przykryć jednego zawodnika. Chociaż żart, to i tak najskuteczniejsza taktyka.
A o tym, że Paweł potrafi nawet z Dicksonem na plecach, też nie trzeba mnie przekonywać:

:lol:.
Pytanie w jakiej będzie dyspozycji, jak poradzą sobie jego partnerzy. Na szczęście na Reymonta gramy w 12i piłkarze tak się nie frustrują jak na wyjazdach.

Co do Lecha, to uważam, że za wcześnie jest na podsumowanie. Gdyby to Wisła traciła trzy punkty do lidera, który jedzie grać z wiceliderem, to pewnie byśmy twierdzili, ze nadal liczy się w walce o mistrzostwo. Remis na Reymonta i są o krok. Beka byłaby dopiero, gdyby tego mistrzostwa nie zdobyli, po całym sezonie pompowaniu balona i kilku przedwczesnych koronacjach. Jeśli chodzi o resztę, to raczej śmiały się osoby z Poznania, które przypadkowo kibicują Lechowi, więc chyba nie ma za bardzo co triumfować.
[EDIT] Tak po zastanowieniu - jednak bym nie pisał, że się liczy w walce :lol:.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 04 maja 2009, 19:32

Sobolewski jest dla tej drużyny najważniejszy, bo nadaje jej charakter. Potrafi zawsze odebrać piłkę, przyspieszyć grę, groźnie uderzyć, dobrze podać - co z tego, że nie zalicza X goli, czy Y asyst. Jest tym, czym Makelele dla Realu niegdyś, i nie chcę wiedzieć, co się stanie, jeśli Wisłę pozbawi się takiego gracza w pomocy. Brożek, Boguski i reszta strzelają dzięki temu, że Sobol przejmuje dla nich piłkę i robi sporo miejsca. Dlatego bardzo jestem ciekaw tego, jak się Legia zaprezentuje na środku pomocy - Iwański, Roger i Giza to raczej nie są piłkarze zdolni do czarnej roboty, i tych Sobolewski z Diazem zjedzą w defensywie. Pytanie tylko, czy i jak zagra Jarzębowski lub Borysiuk, bo oni prędzej mogliby z tyłu pograć.
Jeśli jednak Sobolewski i Diaz zagrają jak z Arką czy Górnikiem, agresywnie i do przodu, to będzie ok.

Awatar użytkownika
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: No_Name » 04 maja 2009, 23:20

Obecnie Polska Ekstraklasa jest najbardziej trzymającą w napięciu ligą. Najdziwniejsze jest w tej lidze to że nikt teraz nie odważy się wytypować Mistrza Polski, a jeszcze parę miesięcy temu wszyscy byli pewni Mistrzostwa Lecha, który w tym momencie jest najdalej od tego mistrzostwa. Taka liga mi się podoba ;) Biletów na Legię już brak, mecz o mistrzostwo ? Nie bardzo, ważniejszy będzie ten z ŁKS...

Tylko Wisła!

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 04 maja 2009, 23:48

Biletów na Legię już brak,
wasze najdrozsze jak na Legii najtansze :roll: Mam nadzieje ze na nowym stadionie bedzie w Warszawie podobnie z cenami jak u was. albo i taniej.

Lech ma szanse ale w normalnej lidze nie powinien. To jakas zenada a nie ekstraklasa. Lider slaby ale lider, to co prezentuje reszta...wole ogladac tylko bramki

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 05 maja 2009, 10:36

Bienias pisze:
Biletów na Legię już brak,
wasze najdrozsze jak na Legii najtansze :roll: Mam nadzieje ze na nowym stadionie bedzie w Warszawie podobnie z cenami jak u was. albo i taniej.

Lech ma szanse ale w normalnej lidze nie powinien. To jakas zenada a nie ekstraklasa. Lider slaby ale lider, to co prezentuje reszta...wole ogladac tylko bramki
Można znać ceny jakie są na Legii i Wiśle? Mam na myśli ceny na te hitowe mecze.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 05 maja 2009, 10:57

na Lecha w Wawie najtanszy 45 a najdrozszy 120.

Wisla na Legie najdrozszy 55 :shock:

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 05 maja 2009, 15:10

No to różnica ogromna. W Katowicach najdroższy 25 zł i pikniki jeszcze narzekają :lol:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8787
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 maja 2009, 18:30

U nas najdroższy bilet kosztuje 40 złotych (sektor po drugiej stronie). Na mecz z Arką bilety są po 25 złotych, ulgowe dla kobiet po 10 złotych. Też tak super tanio nie ma :wink:

Awatar użytkownika
sudden
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sudden » 05 maja 2009, 18:35

To tak dla porównania podam jaki u nas cennik, mimo nie jesteśmy w Ekstraklasie. Obecnie najtańszy 15 na niciarkę, i najdroższy 50 zł. I tak taniej niż w poprzedniej rundzie, gdzie najtańszy kosztował 27 zł na spotkania np z Dolcanem, Turem etc...
W Ekstraklasie na mecz z Lechem i z Legią najtańszy 40 zł, najdroższy 160...

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 maja 2009, 11:49

"Na szacunek musisz zapracować, nie zapłacić"

Polonia wczoraj znowu pokazała jak się walczy do ostatnich chwil 8) :mike:

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 09 maja 2009, 15:05

cloner pisze:"Na szacunek musisz zapracować, nie zapłacić"
Skąd masz pewność, że nie zapłacili? :boruta:

Nie no szacuneczek. Myślałem już że Polonia przedupi. Potem wyrównanie i nagle prowadzenie w końcówce meczu. Ciesze się z tego wyniku. Arka spadnie. :D

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 09 maja 2009, 19:02

Lech wygrał we Wrocławiu, nie wiem co jest z tym zespołem, lepiej moze gdyby nie grali w Poznaniu, bo lepiej wygladaja na wyjazdach. Z kazdym. :roll: Dzisiaj dobry mecz w wykonaniu Kolejorza po kwadransie powinno być 2-0, jednak na całe szczescie w drugiej polowie Arboleda strzelił, nie wiem jak to było z kontrowersyjna bramka dla Ślaska, C+ jak zawsze nie mial tam kamery :lol: . Oby z Lechia nie było remisu. Wrócił Hernan gra z przodu zaraz wygląda zdecydowanie lepiej, z tyłu z Turina, Tanevskim i Henriquezem było takze dobrze.
ŁKS chyba wywalił Górnika z Ekstraklasy, słabo to wygladało i raczej tak bedzie do końca. Arka drugi moj faworyt do spadku takze coraz niżej.
Nie wiem jaki wynik jutro jest dobry dla Lecha, ale chyba lepiej zeby był remis, bo Legia pewnie jeszcze cos straci, a Wisła gdyby wygrała przejedzie po kazdym.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 maja 2009, 19:06

Jarzinho pisze:Arka drugi moj faworyt do spadku takze coraz niżej.
Jak Arka zagra w ostatnich 3 meczach, jak wczoraj w Bytomiu, to powinna się utrzymać. Byli dużo lepsi od Polonii przez 80minut, ale chyba opadli z sił pod koniec meczu.

btw, czemu Cię we Wrocławiu nie ma :P

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 09 maja 2009, 19:20

cloner pisze:btw, czemu Cię we Wrocławiu nie ma
Nic nie kupiłem i nieczego nie sprzedawałem. :wink:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 09 maja 2009, 20:53

Jarzinho pisze:ŁKS chyba wywalił Górnika z Ekstraklasy, słabo to wygladało i raczej tak bedzie do końca. Arka drugi moj faworyt do spadku takze coraz niżej.
To niby Cracovia taka dobra? w jakims tam stopniu typujac te kluby.. wkalkulowales ze pozostale walczace o pozstanie uriwa pkt Lrchowi, albo raczje on da dupy... Lechia, Cracovia
Gornik bedzie grac w barazu chyba, duzo zalezy od dzisiejszego spotkania Odry - narazie wygrywa, co daje jej juz raczej pewne utrzymanie - co dla Gornika jest blogoslowienstwem,
Gornik - Odra, Craxa, i Polonia w ostatniej kolejce czyli moze juz grac o pietruszke...
Craxa - Belchatow, Gornik, Lech
Arka - Ruch, Belchatiow, Odra

edit
No i odra wygrala a Craxa sie wykartkowala... jest w dupie
Co zrobi Rysiu wieczorek w Zabrzu :think: odda pkt, ktore zrabal jesienia :think:

Zablokowany

Wróć do „Wracając Do Meritum”