FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 906

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
6%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
6%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
16
52%
Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 12 cze 2009, 20:54

Plota z wp - Krysia ma zarabiać 9.5 mln E przez 6 lat - w miarę sensowny kontrakt - ale uwaga z klauzulą podwyżki 25 % co sezon :shock: Jeśli to prawda,to Perez za mądry raczej nie jest...

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 12 cze 2009, 21:11

wszyscy jechali z Arabami z MC i ich petrodolarami, ze zmienia porzadek swiatka transferowego, jechali jak po burej suce i co?
MazurXIII pisze:Krysia ma zarabiać 9.5 mln E przez 6 lat - w miarę sensowny kontrakt - ale uwaga z klauzulą podwyżki 25 % co sezon
trzeba miec jakis umiar.... potem sie dziwic ze ktos jest tak zmanierowany jak Kryska - krzywde mu wyrzadzaja

Strusiek
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Strusiek » 12 cze 2009, 21:23

Killerbean napisał(a)
90 było w kasie + za 80 chcą sprzedać , reszta kredyt. Suma zadłużenia na koniec mercato 700 mln
Jestem ciekaw skąd wzięło się 700 mln zadłużenia w Realu. Na stronie forbesa podają co innego a oni chyba są bardziej w temacie
http://www.forbes.com/lists/2009/34/soc ... 40002.html
Poza tym z danych ze sprawozdania finansowego Realu do którego link podał RealFan wynika, że na koniec czerwca choć to szacunkowe liczby Real ma 125 mln długu. Nie wiem czy dobrze liczę ale dług Realu wg Forbesa to 23% wartości klubu czyli jakieś 230 mln więc łatwo obliczyć, że:
Na transfery ok 300 mln
90 w kasie
80 ze sprzedaży zawodników
130 mln kredyt
230+130 = 360mln

Awatar użytkownika
carekk
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: carekk » 12 cze 2009, 21:59

czeher o tym samym pomyślałem jak Araby City sadzili się na wszystko i wszystkich to było beee a teraz jak Real szasta kasa na lewo i prawo to " wam ktoś zabroni? " To jest to samo tylko że Real ma historie a City nie

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 12 cze 2009, 22:09

Strusiek pisze: Killerbean napisał(a)
90 było w kasie + za 80 chcą sprzedać , reszta kredyt. Suma zadłużenia na koniec mercato 700 mln

Jestem ciekaw skąd wzięło się 700 mln zadłużenia w Realu. Na stronie forbesa podają co innego a oni chyba są bardziej w temacie
http://www.forbes.com/lists/2009/34/soc ... 40002.html
Poza tym z danych ze sprawozdania finansowego Realu do którego link podał RealFan wynika, że na koniec czerwca choć to szacunkowe liczby Real ma 125 mln długu. Nie wiem czy dobrze liczę ale dług Realu wg Forbesa to 23% wartości klubu czyli jakieś 230 mln więc łatwo obliczyć, że:
Na transfery ok 300 mln
90 w kasie
80 ze sprzedaży zawodników
130 mln kredyt
230+130 = 360mln
Wywiad z Calderonem

-On 18 April 2006 you said Madrid owed €425 million.
-No, no. Madrid’s debt is now about €250 million, but we owe that money because we have it. Before it was owed because it was being lost. We invested €140 million in Valdebebas and 120 in the Bernabéu. That’s practically all the debt.

Potem info o tym że real za calderona przynosił 100 mln euro straty na sezon ( w ostatnim sezonie prawdopodobnie pobił nawet rekord . Słabo w lidze i pucharach + kilka nieudanych transferów ) .

A potem otwarłem żeby zobaczyć jakie kluby wg tego rankingu są niezadłużone i mamy np:
- AC Milan który ma 200 mln długu ( wobec właściciela ) . Ale skoro sie lepiej znają to znaczy że galiani ratował fikcyjną dziurę w budżecie . :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Ewidentnie ranking nie uwzględnia pewnych zobowiązań i dlatego wszystko wygląda tak a nie inaczej . Poczekaj aż opiszą ten sezon to pogadamy .

Dane z 2006 roku http://www.forbes.com/lists/2006/34/Debt_1.html
tam real ma 500 mln euro długu , już po odejściu Flo . Słyszałeś żeby Calderon coś takiego spłacał . Ja też nie
a tu dane z 2007 roku z 540 mln długu zostaje 100 mln .
http://www.forbes.com/lists/2007/34/biz ... s_DOV.html

Jaki klub na świecie jest w stanie spłacić takie zadłużenie 440 mln w 12 miesięcy , przynosząc straty .
W następnym roku znowu dług rośnie w tym też .
Aha w roku 2008 Chelsea figuruje jako klub niezadłużony , mimo że każdy wiedział , iż klub wisi i to sporo . teraz jej dług to 600 - 800 mln euro

Ranking jest niekompletny i niezbyt dokładny .

Ale przecież oni sie lepiej znają
Ostatnio zmieniony 12 cze 2009, 22:24 przez Killerbean, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2430
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 12 cze 2009, 22:24

MazurXIII pisze:Plota z wp - Krysia ma zarabiać 9.5 mln E przez 6 lat - w miarę sensowny kontrakt - ale uwaga z klauzulą podwyżki 25 % co sezon :shock: Jeśli to prawda,to Perez za mądry raczej nie jest...
to samo wp.pl napisalo, ze transfer bedzie w jednej racie, co jest kompletna bzdura, bo bedzie w czterech po 20 mln funtow. warunkow kontraktu jeszcze nie ustalono i nie pisaly o tym zadne zagraniczne media, a wp.pl juz wszystko "wie" :lol:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 12 cze 2009, 22:28

- AC Milan który ma 200 mln długu ( wobec właściciela ) . Ale skoro sie lepiej znają to znaczy że galiani ratował fikcyjną dziurę w budżecie .
Dziura w budżecie a dług to są dwie kompletnie różne sprawy.
Poza tym trudno, by Forbes w rankingu zapisał już kwestię dziury budżetowej, która narosła w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Milan jeszcze chyba nie opublikował takich danych. Ale to w sumie też jest możliwe.

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 12 cze 2009, 22:33

Wilmore pisze: - AC Milan który ma 200 mln długu ( wobec właściciela ) . Ale skoro sie lepiej znają to znaczy że galiani ratował fikcyjną dziurę w budżecie .

Dziura w budżecie a dług to są dwie kompletnie różne sprawy.
Poza tym trudno, by Forbes w rankingu zapisał już kwestię dziury budżetowej, która narosła w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Milan jeszcze chyba nie opublikował takich danych. Ale to w sumie też jest możliwe.
Wiem że to 2 różne sprawy . Nieprecyzyjnie sie wyraziłem . Jest 200 milionów długu i to powinno być uwzględnione . Dziura budżetowa to oczywiście nabytek tego sezonu i kwestia przeszacowania ( lub w niektórych przypadkach działanie zamierzone ) .
Ale w przypadku milanu dziura jest w pewnym sensie również pochodną długu . Ja jestem po prostu ciekaw czemu w milanie nie uwzględniono tego długu. Chelsea obciązono w tym zestawieniu długiem , dopiero po długim czasie od rzeczywistego momentu jego pojawienia .

Ale jak już pisałem ten ranking jest nieprecyzyjny .

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 12 cze 2009, 22:46

Ja jestem po prostu ciekaw czemu w milanie nie uwzględniono tego długu.
Bo Berlusconi wykładał te pieniądze i oczekiwał zwrotu na święty nigdy? Nie tłumaczy to przykładu Chelsea, ale w Milanie to całkiem prawdopodobne. Stąd, o ile wiem z praktyki polskich klubów, na takie długi patrzy się zupełnie inaczej - również w wypadku zaciągania kredytów bankowych.

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 12 cze 2009, 22:48

nie no ja wiem o co chodzi . Tylko jeśli ja bym robił ranking to bym uwzględniał obiektywnie wszystkie należności .

Strusiek
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Strusiek » 12 cze 2009, 23:29

Killerbean pisze: Ewidentnie ranking nie uwzględnia pewnych zobowiązań i dlatego wszystko wygląda tak a nie inaczej . Poczekaj aż opiszą ten sezon to pogadamy .

Dane z 2006 roku http://www.forbes.com/lists/2006/34/Debt_1.html
tam real ma 500 mln euro długu , już po odejściu Flo . Słyszałeś żeby Calderon coś takiego spłacał . Ja też nie
a tu dane z 2007 roku z 540 mln długu zostaje 100 mln .

Jaki klub na świecie jest w stanie spłacić takie zadłużenie 440 mln w 12 miesięcy , przynosząc straty .
Faktycznie nie sprawdzałem co było wcześniej ale zgodzę się że spłata 440 mln w jeden rok jest nie możliwa. Czegoś w tym rankingu mogli nie dopisać.
Tak samo nie wierzę, że transfer Ronaldo czy Kaki będzie zapłacony w jednej racie (chociaż z Perezem nic nie wiadomo). W ogóle te kwoty które zapłaci Real za Kakę i Ronaldo są chore.

Awatar użytkownika
rati
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rati » 13 cze 2009, 10:04

RealFan pisze: to samo wp.pl napisalo, ze transfer bedzie w jednej racie, co jest kompletna bzdura, bo bedzie w czterech po 20 mln funtow. warunkow kontraktu jeszcze nie ustalono i nie pisaly o tym zadne zagraniczne media, a wp.pl juz wszystko "wie" :lol:
jeżeli Ferguson sprzedał Cristiano Ronaldo na takich zasadach: 4 X 20 to zaryzykuję stwierdzenie, że nie sprzedał go, tylko oddał. Za tą kwotę teraz kupi sobie co rok jakiegoś genialnego zawodnika dokładając ze 3 dychy do każdego.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 13 cze 2009, 10:50

kazdy drogi transfer jest przeprowadzany w ratach. sporo juz sie mowilo nawet o tym, ze real kupil garaya za 10 mln cala kwote przelewajac od razu, bo to sie zdaza bardzo rzadko.

Awatar użytkownika
rati
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rati » 13 cze 2009, 11:02

Wiem o tym, ale 4 X 20 w/g mnie jest bzdurą. Lepsze byłoby 3 X 30. Manchester nie dyktował warunków przy tym transferze?

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 13 cze 2009, 11:33

ponoc wszystko poszlo bardzo szybko. byc moze dostali oferte, przeanalizowali ja i zaakceptowali.

jak to jest z tym kontraktem vv? ponoc ma wymagania godne wielkiej gwiazdy :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”