FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 967

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 18 sie 2009, 15:58

Przepraszam, że będzie post pod postem, ale wolałem nie dawać EDIT. Temat dużo ważniejszy i warto go oddzielić od wróżenia z fusów na temat Dos Santosa czy Thiago.

Pep przemówił :]

http://www.blaugrana.pl/news/3513/pep:_ ... karzy.html
Pep: Brakuje jednego lub dwóch piłkarzy

Pep Guardiola powtórzył na dzisiejszej konferencji prasowej przed jutrzejszym meczem o Puchar Gampera, że celem sztabu szkoleniowego, jak i sekretariatu technicznego jest "zakontraktowanie jednego lub dwóch piłkarzy", jednak "w razie niepowodzenia w przeprowadzeniu tych operacji" postawi na wychowanków.

Guardiola zaprzeczył jakoby między nim a Txikim Begiristainem istniały nieporozumienia w kwestii polityki transferowej: "Txiki, tak jak ja, uważa, że brakuje nam jednego lub dwóch zawodników". Pep obiecał, że co by się nie wydarzyło w najbliższych dwóch tygodniach "nie pozwoli sobie na żadną wymówkę, jak to miało miejsce w roku ubiegłym".

"Jeżeli przyjdą nowi piłkarze, to dobrze. Jeżeli nie, nic się nie dzieje, ponieważ to czym już dysponuję jest dobre. Jeżeli się nie da, to się nie da. Będziemy szukać wzmocnień w rezerwach bądź juvenil. Nieporozumienie byłoby wtedy gdybym ja powiedział, że chcę transferów, a Txiki powiedziałby coś przeciwnego" - wyjaśnił szkoleniowiec Barcelony.

Biorąc po uwagę możliwość, że nie przyjdzie już żaden nowy piłkarz, Guardiola przyznał, że nie jest zaniepokojony sytuacją na rynku transferowym. Powtórzył, że "mocno wierzy" w wychowanków oraz zapewnił, jakim "przywilejem" jest dla niego bycie pierwszym trenerem Barçy, "co jest marzeniem dla większości trenerów".

"Brakuje nam jakiegoś elementu układanki. Wiem o tym ja, wie Txiki, Tito Vilanova, prezydent, wszyscy o tym wiedzą. Jeżeli się uda kogoś sprowadzić, świetnie, jeżeli nie, to nie. Jest ciężko ze względu na wysokie ceny i negocjacje. Nie jest tak, że jesteśmy Barceloną, jesteśmy ładniejsi od innych i wszystko jest tu łatwiejsze" - tłumaczył, nieco zrezygnowany, Guardiola.

Cesc nie przyjdzie, Eboué zapewne też nie

Guardiola po raz kolejny powtórzył, że "Cesc nie przyjdzie tego lata", podobnie jak Emmanuel Eboué. Obaj mogą dzisiaj wystąpić w czwartej rundzie eliminacji do Ligi Mistrzów, co właściwie zamknęłoby im drogę na Camp Nou.

"Nie wiem ile mamy pieniędzy do wydania, ale jest kilku piłkarzy, którzy chcieliby tu grać. Jednak pod uwagę trzeba brać ich cenę, zainteresowanie klubu oraz inne czynniki" - zaznaczył Pep, najbardziej zaniepokojony sytuacją w linii defensywnej katalońskiego klubu:

"Z tyłu kogoś nam brakuje. Są też inne opcje, oprócz Czyhrynskiego, ale środkowi obrońcy z największych klubów zazwyczaj mają zaporowe ceny" - zakończył.

Iniesta, Márquez, Ibra i Messi

Guardiola część konferencji poświęcił też piłkarzom, którzy wracają do zdrowia. Pep zapewnił, że zarówno Leo Messi, jak i Zlatan Ibrahimović zagrają w Pucharze Gampera.

Z kolei występ Iniesty i Márqueza w Superpucharze Europy jest na dzień dzisiejszy raczej wykluczony:

"Nie sądzę, by zdążyli. Mało grali w presezonie, leczyli urazy... Cieszy mnie, że rozpoczęli już treningi z drużyną, ale jeszcze trochę poczekają na występ w oficjalnym meczu".
Niby nic nowego w kwestii transferów się nie dowiedzieliśmy, ale takie oficjalne stanowisko było potrzebne. Nie mam zbyt wiele czasu na dyskusję więc zostawiam ewentualne pole do popisu a wieczorem pewnie raz jeszcze zabiorę głos w temacie.

Iniesta Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin87
Niereformowalny :/
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marcin87 » 19 sie 2009, 12:42

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 19 sie 2009, 12:48

Trudno powiedzieć ile w tym prawdy. Cena wydaje mi się trochę zbyt atrakcyjna mimo wszystko. Generalnie nie będę ani trochę zaskoczony jeżeli Cesc za rok trafi do nas o czym pisałem wielokrotnie.

Inna sprawa, że to by była znakomita zagrywka Laporty. Cesc na pewno miał być kartą przetargową w następnych wyborach a takie porozumienie daje spory handicap namaszczonemu przez Joana kandydatowi.

Tak czy inaczej czeka nas minimum rok oczekiwania na Fabregasa.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 19 sie 2009, 13:04

Cesc bedzie taka sama kategoria przetargowa jak wielu innych pilkarzy, tyle ze pamietajmy on powinien byc najtansza. Te 30-35 to duzo jak na zawodnika ktory nas opuscil. Wolalbym ta kwote doinwestowac w transfer FR. Tym bardziej ze czas dziala na nasza korzysc i Cesca.

Hleb juz strzela dla Stuttgartu :shock:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 19 sie 2009, 13:29

No Hleb wrócił do słabszej ligi i szaleje :lol: Nauczył się czegoś od Messiego na treningach :lol: :wink:

Cesc kartą przetargową jak wielu innych? No nie wiem czy tak wielu. Jakieś konkrety Bienias :>

Fakt, że jest naszym wychowankiem nie ma żadnego wpływu na ceną jaką może podyktować Arsenal.

Jeżeli stanie na tej kwocie (30-35 mln) to będę umiarkowanie zadowolony.

No i mimo wszystko nie wolałbym tych pieniędzy dokładać w Ribery'ego. Za rok Franck będzie miał 27 lat a Cesc 23 lata. Poza tym Francuz będzie miał rok do końca kontraktu o ile się nie mylę. Kluczową rolę odegra chęć samego piłkarza. Odejdzie tam gdzie zechce.

Kto jeszcze może być łakomym kąskiem w kontekście wyborów? Fabregas i Ribery na pewno. Aguero pewnie również. Kto jeszcze?

Mandzaro
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mandzaro » 19 sie 2009, 15:35

No i gdzie wcisniecie Cesca ? Xaviego ani Adresa nie wypchnie ze skladu wiec w przypadku braku kontuzji bedzie nominalnym rezerwowym. A trzymac takiego gracza jak Fabregas na lawce to zbrodnia za ktora powinno grozic 20 lat ciezkiego wiezienia :?

A Ribery nie odejdzie do Barcy. Real za rok znow ponowi oferte i tym razem Bayern go pusci a czemu akurat Real ? A bo Francuz juz wielokrotnie powtarzal ze chce odejsc do MAdrytu, ze lubi Real itp. Podobnie jak Ronaldo - uparl sie ze chce do Kroloewskich i w koncu wywalczyl swoje.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 19 sie 2009, 15:45

Tak. Czytałem na bieżąco plotki dotyczące Francuza. W końcu sam zawodnik nie wytrzymał i zdementował pogłoski o tym jakoby chciał odejść do Realu. Oczywiście nie twierdzę, że tam nie trafi. Po prostu nie wydaje mi się, aby to było przesądzone. Przed rok może się jeszcze wiele wydarzyć.

A o miejsce Fabregasa się nie martw. Damy sobie radę. Cesc na pewno doskonale zdaje sobie sprawę z sytuacji z jaką musiał będzie się zmierzyć wracając tam gdzie jego miejsce.

Mandzaro
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mandzaro » 19 sie 2009, 16:04

Te dementi Franka brzmialy tak... malo wiarygodnie. Zbyt wiele szumu bylo wokol tego ze Ribery chce odejsc i jak szefostwo Bayernu jest skonsternowane jego zachowaniem zeby to wszystko moglo byc wyprostowane jednym zdaniem. Byc moze rzeczywiscie Frank wcale nie rozpoczal zadnego protestu w postaci olewania treningu Bayernu, byc moze faktycznie byl kontuzjowany, byc moze wcale nie rozgladal sie za domem w Madrycie ale i tak musialo byc cos na rzeczy ze Francuz pragnie odejsc a jako miejsce swego nowego pracodawcy upatrzyl sobie Madryt.

Poza tym niech Barca skupi sie na zakupieniu jakiegos obroncy i nie Evansa ani Vidicia bo Fergi i tak wobec "bogactwa" ManU w defensywie nie pusci zadnego z nich :wink:

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 19 sie 2009, 16:44

To prawda, że Alves zrobił sobie operację plastyczną uszu? :lol:

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1511
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 19 sie 2009, 17:19

Awatar użytkownika
Dusan
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dusan » 19 sie 2009, 17:21

Podobno zrobił ;)
Mandzaro pisze:Poza tym niech Barca skupi sie na zakupieniu jakiegos obroncy i nie Evansa ani Vidicia bo Fergi i tak wobec "bogactwa" ManU w defensywie nie pusci zadnego z nich
Ja wolalnym zeby zarzad skupil sie na kupnie napastnika lub pomocnika. Te pozycje bardziej wymagaja wzmocnien. Obrone jakos poskladamy, przeciez Puyol moze przejsc na prawa, mamy jeszcze Muniese i Fontasa którzy są ponoć bardzo utalentowani (wyżej w rankingu Pepa niż Henrique podobno). Oczywiście fajnie byloby gdyby przyszedł jakis dobry zawodnik na obrone (tylko kto?) ale to nie jest priorytet. Choć obawiam sie ze mozemy sie transferów juz nie doczekac w tym okienku...

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 19 sie 2009, 19:46

Zarząd raczej skupi się na tych pozycjach, które wskaże trener a Guardiola życzy sobie obrońcy a nie napastnika. To zamyka temat. Przyjdzie obrońca, względnie jakiś pomocnik (chociaż na to już mniejsze szanse) albo nikt. Jeżeli obrońca to pewnie prawy, aby Puyol mógł pozostać na środku.

Tymczasem nieco ponad 2 godziny do meczu :] Puchar Gampera zawsze jest bardzo fajny. Rywal o tyle dobry, że nastawiony raczej na ofensywę co powinno nam odpowiadać :] Zresztą w Gamperze zawsze pada dużo bramek (średnio powyżej trzech z tego co czytałem) i dzisiaj powinno być podobnie. Nareszcie zadebiutuje Zlatan, ale trudno wyczuć ile zagra. Marzy mi się 45 minut jego i Leo, ale aż tak dobrze chyba nie będzie :think: Ani minuty nie zagra Iniesta :/ Andresito wróci chyba dopiero na pierwszy mecz ligowy a więc trochę słabo to wygląda, ale nic.

Niestety w tym roku nie ma Gampera na łatwo dostępnym kanale TVE więc przewiduję problemy z dobrą transmisją :/ Obym się mylił.

[EDIT]

Wyjściowa '11' na Gampera:

Pinto - Montoya, Puyol, Fontas, Maxwell - Sergio Busquets, Touré, Gudjohnsen - Pedro, Jeffren, Bojan

Grubo :lol:

[EDIT]

Po pierwszej połowie mimo przewagi i momentami niezłej gry przegrywamy 1:0. Do momentu utraty bramki byliśmy zespołem zdecydowanie lepszym, ale City wyszła jedna akcja (praktycznie jedno podanie) i zrobiło się 0:1. Potem trochę siedliśmy a City starało się straszyć i pod koniec mogli nawet podwyższyć przy odrobinie szczęście.

Nie gramy źle, ale czegoś brakuje. Za dużo rezerwowych, którym brakuje zgrania jak na moje oko.

Toure bardzo dobrze. Dobrze Jeffren. Słabo Bojan. Dobrze Maxwell. Słabo Gudi.

Czekam na wejście kilku lepszych grajków i jakieś bramki z naszej strony.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 20 sie 2009, 0:19

O! Zaczarowana bramka.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 20 sie 2009, 0:22

Przegrywamy z bogaczami z City 0:1.

Gra byla naprawde dobra, szczegolnie biorac pod uwage fakt, ze gralo wielu mlodzikow i sklad byl daleki od optymalnego. Spokojnie moglismy ten mecz wygrac, bo bylismy zdecydowanie lepsi.

Strzaly 25 :4
Strzaly celne 11:1
Rozne 15:2

To sporo mowi. Bylo troche nieskutecznosci, sam Ibra mogl strzelic dzisiaj przynajmniej jedna bramke i pecha - poprzeczka Dos Santosa i slupek Ibry. Ten Dos Santos mi sie naprawde podoba, moga byc z niego ludzie.

Ide spac zadowolony, bo naprawde pokazalismy dzisiaj troche dobrej pilki i wielu mlodzikow rowniez pokazalo sie z dobrej strony.

Visca!

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 20 sie 2009, 0:25

Thiago \o/

No i po meczu. Wynik to wielki rozczarowanie niestety. Najbardziej zawiódł mnie Messi ['] Beznadziejna gra pomimo strzału w słupek w ostatnich minutach.

Zlatan przeciętnie. Z jednej strony było mu ciężko bo widać totalny brak zgrania, ale bramkę mógł strzelić. Poza tym za mało biegał jak dla mnie.

Są jednak pozytywy i to nie byle jakie.

Thiago :shock: :zgon:

Pierwszy raz widziałem go w normalnym meczu i jestem w szoku. Świetnie grał po prostu! Gudi fuera a Thiago z Dos Santosem niech grają :P Nie wiem czy nie był najlepszy na boisku w II połowie. Nawet jeśli nie to i tak bardzo dobra gra. Dobrze również Gai.

Thiago \o/

Szkoda wyniku (i moich pieniędzy :P ), ale trudno. Niech się Zlatan zgrywa bo tego brakuje najbardziej. To było jego pierwsze 45 minut w barwach Barcelony.

Pisałem już, że Thiago zagrał zajebiście?

Thiago \o/

Chyba zostaną Thiagofilem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”