Tenis - Strona 64

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2135

Re: Tenis

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 16 lis 2009, 12:19

Ranking przedstawia punkty z ostatnich 12 miesięcy. Więc co poniedziałek odpada jeden tydzień (ten sprzed roku) i jest zastępowany tym, który właśnie minął.
Jeśli rok temu zawodnik zdobył 300 punktów, a teraz w analogicznym tygodniu zdobył 200 - to ostatecznie jego wynik tak naprawdę spadnie o 100. Przestało mu się zaliczać 300 punktów, a zaczęło 200.

Musiałbyś zerknąć jak spisywali się dokładnie rok temu obaj tenisiści by wiedzieć skąd ta zmiana.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 16 lis 2009, 13:10

Tak tylko że Djoko wygrał turniej a więc żadne punkty mu spaść nie mogły bo z tego co wiem to w zeszłym roku nie było o tej porze żadnego WS a potem są właśnie turnieje ATP Masters :P A co do postu clonera to nawet jak Nadal dobył te 300 pkt to czemu przewaga wzrosłą aż o 800 :?: A jeśli Djoko wygrał turniej to pkt powinny mu wzrosnąć bo w zeszłym roku w Paryżu nie wygrał, a spadły mu o 500 :shock:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8636
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 16 lis 2009, 13:21

majer13 pisze:A co do postu clonera to nawet jak Nadal dobył te 300 pkt to czemu przewaga wzrosłą aż o 800 :?:
Podałem przykład z tymi 300 punktami, nie wiem do której rundy dotarł Nadal, ile punktów zdobył. Wiem tylko jak wygląda sposób punktowania (mniej/więcej).

Awatar użytkownika
smudge_90
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smudge_90 » 15 sty 2010, 14:14

Czas przerwać to dwumiesięczne milczenie z jakże miłego powodu, juz za dwie noce będziemy mogli rozkoszować się pierwszym w tym roku turniejem wielkoszlemowym :D

Dziś w nocy odbyło się losowanie par 1 rundy i tak prezentuje się sytuacja Polaków:
Urszula Radwańska zmierzy się z rozstawioną z numerem jeden Sereną Williams. Normalnie nie dawałbym Polce szans, ale Amerykanka podczas dzisiejszego meczu finałowego w Sydney doznała kontuzji kolana i nie wiadomo w jakiej będzie dyspozycji. Gdyby Polce udałoby się wygrać, później byłoby już z górki.
Starsza z sióstr zmierzy się z Niemką Tatjaną Malek. Aż do 1/8 nie powinno być większych problemów.
Póki co jedyny z Polaków w turnieju głównym - Łukasz Kubot, sklasyfikowany na 88 miejscu rankingu ATP zagra w pierwszej rundzie z Mischą Zverevem (GER, 80). Gdyby udało mu się awansować w następnej rundzie powinien trafić na Tommiego Robredo.
Jest jeszcze szansa, że w turnieju głównym wystąpi drugi Polak - Michał Przysiężny, który dziś w nocy zagra w ostatniej rundzie kwalifikacji z reprezentantem gospodarzy Matthew Ebdenem.

Jako faworytów do końcowego tryumfu w turnieju mężczyzn widzę, tradycyjnie R. Federera oraz Argentyńczyka Del Potro, który znakomicie czuje się na kortach twardych. Ciekawy jestem także formy Davydenki, który w ostatnim turnieju pokonał zarówno Rogera jak i Nadala. Nie wiem czego do końca spodziewać się po Hiszpanie, który po kontuzji prezentował dużo niższą formę niż na początku poprzedniego sezonu :(

U kobiet tradycyjnie siostry Williams. Może któraś z duetu wracających Belgijek - Henin & Clijsters :think:

Nareszcie koniec dwu miesięcznej posuchy :jupi:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 15 sty 2010, 14:20

smudge_90 pisze:Jako faworytów do końcowego tryumfu w turnieju mężczyzn widzę, tradycyjnie R. Federera oraz Argentyńczyka Del Potro, który znakomicie czuje się na kortach twardych. Ciekawy jestem także formy Davydenki, który w ostatnim turnieju pokonał zarówno Rogera jak i Nadala.
Ogladałem sobie ten półfinał z Federerem i Szwajcar grał, jakby był na mega potężnym kacu. Nie wiem, czy jest zupełnie bez formy, czy co, ale nie wyglądało to za ciekawie. Rusek grał pewnie, a Federer wdawał się w niepotrzebne długie wymiany, któe wiadomo było, że raczej z Ruskiem przegra. Masa błędów Rogera, gra jakby od niechcenia. Zagrał może ze 2, 3 świetne piłki i tyle.
Finału już nie oglądałem więc nie wiem jak Nadal wyglądał w meczu z Ruskiem, zdaje się ze Arsenal grał akurat :P albo PNA się rozpoczął. Nie pamiętam.

Jak Roger się nie ogarnie to raczej może mieć ciężko o końcowy triumf. W pierwszej rundzie ma Igor Andreeva, więc będzie mógł sie odegrac na rodaku :lol: Męczył się z nim w US Open przed 2 laty, więc moze byc ciekawy pojedynek, choć ostatnio Andreev nic nie pokazuje ...

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 23 sty 2010, 12:50

Kubot jednak w 4. rundzie :jupi:

Co prawda awans wywalczony bez walki, bo Youzhny oddał mecz walkowerem. Moim zdaniem nie umniejsza to w żadnym stopniu sukcesowi Polaka. Teraz ciężkie spotkanie z Djokovicem i kto wie? Murowanym faworytem jest Serb, ale w końcu tenis już nie takie cuda widział. Ostatni raz obaj panowie spotkali się w finale turnieju z Belgradzie.

Radwańska popłynęła zgodnie z przewidywaniami.

Wczoraj przeżyłem dość spory szok po meczu Kim. Jak to możliwe, że taka tenisista została wręcz zmieniona z kortu przez przeciętną Rosjankę - do tej pory się zastanawiam :think:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 23 sty 2010, 13:00

Petova trenowała kiedyś i mieszkała w Krakowie jeśli się nie mylę, wiec wiesz :lol:
Yuzhny już w meczu z Francuzem w 1 rundzie miał problemy ze zdrowiem i choć obaj fajnie grali, to obu wyeliminowały kontuzje. Kubotowi większych szans nie daję i lepiej się nie napalać specjalnie :lol:

_Leos_
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: _Leos_ » 26 sty 2010, 16:44

Rafael Nadal przegrał z Murrayem. Ogólnie nie lubię oglądać gry Andy'ego, ale tym razem zrobił na mnie dobre wrażenie, zagrał świetny mecz, widać że jest w dobrej formie. Hiszpan natomiast hmm, jego styl oparty na ciągłym bieganiu i grze siłowej jest bardzo wyczerpujący dla organizmu. To już chyba początek końca Rafy.

Czeka nas mecz Federera z Davydenko, ja mimo wszystko stawiam na Szwajcara. niby Rusek wygrał dwa ostatnie mecze, ale Szlem to Szlem, Fed zawsze spina się na nie szczególnie i imo wygra w 4 setach, choć trzeba przyznać, że Nikołaj gra ostatno jak nigdy.

Łukasz Kubot odpadł :/ Szkoda, lecz nie oszukujmy się Djokovic to jednak za wysokie progi, owszem Polak miał kilka ładnych akcji, ale przegranie seta do 1 i 2 chluby nikomu nie przynosi. W deblu też przegrał, ech, rok temu był w półfinale więc trochu punktów spadnie. Przed Novakiem pierwszy wymagający rywal - Tsonga imo to że Serb nie spotkał do tej pory nikogo mocnego działa tylko na korzyść Wilfreida.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 26 sty 2010, 16:50

Ja bym nawet powiedział, że Szkot zagrał znakomicie. Nie bał się ryzykować i przeważnie wychodziło mu to na dobre. Nadal poza kilkoma akcjami nie przypominał siebie sprzed roku, kiedy wygrywał turniej.

Choć zawsze kibicowałem Rogerowi, to tym razem wydaje mi się, ze moze odpaść. Z Hewittem co prawda już grał znacznie lepiej, ale wciąż mam w pamięci 1/2 finału z Doha, gdzie Davydenko pewnie wygrał. Na pewno bedzie ciekawy pojedynek i myślę ze 5 setów nie jest wykluczone.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 26 sty 2010, 19:50

_Leos_ pisze:Łukasz Kubot odpadł Szkoda, lecz nie oszukujmy się Djokovic to jednak za wysokie progi, owszem Polak miał kilka ładnych akcji, ale przegranie seta do 1 i 2 chluby nikomu nie przynosi.
Novak dobrze widział na co stać Kubota. Podkreślał to w kilku wywiadach i było widać, że ani myśli o zlekceważeniu przeciwnika. Zagrał swoje i zasłużenie wygrał. W meczu z Tsongą tak łatwo już mieć jednak nie będzie. Jo to jednak wariat na korcie i jak nic będzie tam jakieś pięć setów.

O meczu Rogera już pisałem w pewniaku. Chciałbym jednak żeby awansował Szwajcar. Pojedynek Federer - Murray w finale może przejść do historii.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 18 lut 2010, 15:40

Tak sobie ogladam Radwanska i nie moge wyjsc z podziwu jak Ruska, ktora po przegraniu kilku gemow z rzedu nagle poczula olbrzymi bol w plecach i nie mogac kontynuowac gry poprosila o pomoc medyczna, pani fizjoterapeutka pomacala ja chwile i nagle po przerwie zapierdacza jak mlody gepard. Oby Agnieszka wygrala, bo nie zdzierze tej symulantki.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2877

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 11 wrz 2010, 23:16

Ludzie jak mnie to bydło amerykańskie wkurwia, ciągłe pomrukiwania, jakieś krzyki. Przed chwilą podczas meczu Djokovic-Federer przy 1 serwisie Serb trafia w siatkę a tam brawa. :roll: Wieś, no ale czego się spodziewać po usach.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 11 wrz 2010, 23:31

I w takich wypadkach opłaca się mieć rozwalony dźwięk na karcie telewizyjnej. Btw, fajny meczyk.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 11 wrz 2010, 23:38

Rezus pisze:Ludzie jak mnie to bydło amerykańskie wkurwia, ciągłe pomrukiwania, jakieś krzyki. Przed chwilą podczas meczu Djokovic-Federer przy 1 serwisie Serb trafia w siatkę a tam brawa. :roll: Wieś, no ale czego się spodziewać po usach.
Polacy nie są wcale lepsi. Pamiętam mecz jak Radwańska awansowała dośc wysoko w Wimbledonie, więc na widowni było sporo Polaków. Jeden z pierwszych gemów spotkania, przeciwniczka (nie pamiętam czy to była Swieta czy Serena) popełnia podwójny błąd serwisowy a Polacy wstają i aplauz na trybunach.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2877

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 12 wrz 2010, 0:01

No tak ale my można powiedzieć nowi jesteśmy w tym sporcie (jeśli to można tak określić), nawet Polaków na myśli nie miałem. Nawet przytoczony Wimbledon w porównaniu z US Open to niebo i ziemia.

Ps. jeszcze o jednym miałem napisać już jakiś czas temu. Straszna beka to podający piłki, na wszystkich turniejach podaję się piłkę po ziemi a w stanach rzucają ją do siebie. Apogeum to chyba zauważyłem na początku turnieju jak koleś machnął przekątną przez cały kort. :haha:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”