El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF - Strona 60

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Jakim wynikiem zakończą się najbliższe Gran Derby?

Zwycięstwem Barcelony
65
49%
Remisem
19
14%
Zwycięstwem Realu
48
36%
Awatar użytkownika
Toudinho
Hala Madrid
Reputacja: 0

Re: Gran Derby // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Toudinho » 05 kwie 2010, 23:18

Bienias pisze:
czy bedziecie atakowac cos ala 2-6 czy zagracie taktyke ala 0-1 Baptista.
Ja obstawiam coś w deseń z pojedynku z 7 maja 2008 roku :wink: :P

pasza
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pasza » 06 kwie 2010, 0:29

Toudinho pisze:Ja obstawiam coś w deseń z pojedynku z 7 maja 2008 roku :wink: :P
obstaw lepiej awans do cwierfinalu ligi mistrzow :haha:

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 06 kwie 2010, 0:56

Napinka mode on: obstawimy, jesli Ty obstawisz czy Barca przed rokiem 2030 zblizy sie chociaz do Realu w liczbie zdobytych LM. Huhu.

Co do meczu, cholera wie, spodziewam sie wszysktiego, nic nie obstawiam, niech sie dzieje.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2323
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 06 kwie 2010, 5:58

lol najpierw Guardiola pieprzy ze El Clasico nie wazne teraz to:
Real Madrid coach Manuel Pellegrini, defender Christoph Metzelder and goalkeeper Iker Casillas have all played down the importance of this Saturday's 'Clasico' with Barcelona, insisting it will not be the decisive night in the La Liga title race.

Pellegrini's team secured their 12th successive Primera Division victory on Sunday - 2-0 at Racing Santander - to ensure the will head into Saturday's 'Clasico' on top of the standings on goal difference from Barca with eight games remaining, but Metzelder believes Real's focus is not solely on the match at the Bernabeu.

"We had to win [against Santander] no matter what,'' Metzelder told Real's official website. "The fact that we didn't concede any goals and that we are leaders again is good news.

"Both Barcelona and Real Madrid are winning all their matches, so I am sure next week's game will be crucial. However, there are still other difficult matches to be played, meaning that Saturday's will not decide who wins La Liga.''

For the third successive round, Madrid had been provisionally knocked off the summit by second-placed Barca winning 24 hours previously, but the capital club responded again with a hard-fought victory over lowly Racing.

Cristiano Ronaldo's first-half penalty and Gonzalo Higuain's strike 14 minutes from time secured the points for the visitors at El Sardinero.

Pellegrini will take his side into next weekend's clash with Pep Guardiola's team at the Bernabeu in understandably confident mood, but has warned his players not to get careless.

"We need to do what we do on a daily basis in order to win next Saturday,'' Pellegrini said. "We cannot lose our identity. We will seek the victory and whoever makes the fewest mistakes will win.

"Both of us won our matches this weekend. We are up against a great opponent, but I am sure we will win if we focus and stick to our football.

"The Clasico is just another match that has to be played and it is followed by more matches. We cannot make any mistakes from here on out because we won't be facing any easy teams.''

Spain goalkeeper Iker Casillas was delighted to shut out Racing and paid tribute to the men in front of him.

"Our defence was outstanding and we managed to keep a clean sheet. We did a good job,'' he said. "Saturday's Clasico is just another match on the calendar. It will be fun. I am shocked about how many points we both have. It's quite unusual.''
:lol:

No co? Siedze i czytam newsy o el clasico bo nie chce myslec o meczu z Barcelona za 14,75 godzin :lol:

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 06 kwie 2010, 9:44

guardiola nigdy nie mowil ze el clasico nie jest wazne. niestety wiele osob nie rozumie tego co czyta. przykro mi

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 08 kwie 2010, 13:27

Można (należałoby?) powoli grzać atmosferę, ale jakoś ciężko mi się zebrać. O nadchodzącym starciu myślę dużo, ale zbyt wiele rozbija się o zdrowie dwóch piłkarzy - Zlatana i Pique. Teoretycznie obaj powinni zdążyć, ale nie będę w szoku jeżeli żaden nie wyjdzie w pierwszym składzie :/ W poprzednich GD Ibra wszedł w 50 minucie i strzelił zwycięską bramkę. Jeżeli nie będzie na 100% przygotowany to wątpię, aby Pep tropem Fergusona i Wengera wystawił go od pierwszej minuty. Jego ewentualny brak to duża strata bo ogranicza nasze możliwości.

Przyjmując optymistyczne założenie, że Szwed będzie gotów na grę od pierwszego gwizdka to obok niego w ataku widziałbym oczywiście Messiego na prawej a na lewej... Iniestę. Dlaczego? Środek pola z Busquetsem/Toure, Keitą i Xavim działa bardzo dobrze. Creus mając obok siebie takich piłkarzy czuje się wyraźnie dobrze i pewnie co świetnie wypływa na naszą grę. Dlatego uważam, że nie warto tego rozbijać choć oczywiście możemy zagrać z Iniestą obok Xaviego.

Z drugiej strony trudno przewidzieć jak zagra Blady, ale mam do niego pełne zaufanie. Pedro może wejść z ławki bo dobrze się spisuje w roli jokera.

Skoro załatwiłem już atak i pomoc to pozostała obrona i tutaj również jest ciekawie. Niestety wypadł Abidal a więc pozostaje nam Maxwell albo... Puyol :] Potrzebujemy jednak zdrowego Pique, który dołączy na środku do Milito. Carles na lewej w takim meczu pasuje mi bardziej niż Maxwell choć nie mam większych zastrzeżeń do gry tego drugiego.

Jak widać drobne urazy, który przytrafiły się Zlatanowi i Pique nabierają kluczowego znaczenia. Jeżeli obaj będą mogli wyjść w pierwszym składzie to zajebiście. Jeżeli nie to zobaczymy :P

Średnio mnie interesuje natomiast skład Realu. Wiadomo, że najgroźniejsi są Cristiano i Higuain przy czym jakoś bardziej obawiam się tego drugiego. Poza tym trzeba porządnie zagrać pressingiem, aby Xabi nie mógł spokojnie rozgrywać.

Co prawda terminarz spotkań po GD nie dotyczy bezpośrednio tego spotkania, ale to bardzo ważna kwestia. Wiele osób sądzi, że to będzie mecz o mistrzostwo.

Moim zdaniem jeżeli Real wygra to rzeczywiście będzie miał olbrzymie szanse na majstra. Po GD czeka ich jeszcze:
U siebie - Valencia (2), Osasuna (4), Bilbao (6)
Na wyjeździe - Almeria (1), Saragossa (3), Majorka (5), Malaga (7)

Przed Barceloną staną z kolei:
U siebie - Deportivo (1), Xerez (3), Teneryfa (5), Valladolid (7)
Na wyjeździe - Espanyol (2), Villarreal (4), Sevilla (6)

Cyfry w nawiasach oznaczają kolejność spotkań. Nie ma co ukrywać, że Real ma dużo łatwiejszy terminarz. Wyjazd na Majorkę może wyglądać obiecująco, ale obawiam się, że ewentualne zwycięstwo nad Barceloną da im takiego kopa, że nie stracą już ani punktu. My z kolei będziemy mieli wyjazdy do Villarrealu i Sevilli oraz derby z Espanyolem. W takiej sytuacji uważam za bardzo możliwe, że jeszcze gdzieś punkty stracimy. Przypominam, że po drodze czeka nas jeszcze dwumecz z Interem.

Suma summarum dla Realu to może być rzeczywiście mecz o mistrzostwo. Jeżeli wygra Barcelona to walka będzie trwała do ostatniej kolejki, ale IMO zrobimy olbrzymi krok ku obronie tytułu. Ważne jest, aby nie przegrać. Remis przywróci nas na fotel lidera bo pierwszym mecz wygraliśmy. Zapowiada się niesamowita końcówka ligi. No i przede wszystkim wielki mecz na Santiago Bernabeu.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 08 kwie 2010, 13:39

Można (należałoby?) powoli grzać atmosferę
trzeba.
Z drugiej strony trudno przewidzieć jak zagra Blady, ale mam do niego pełne zaufanie. Pedro może wejść z ławki bo dobrze się spisuje w roli jokera.
pierwsza 11 czy joker to chyba nie ma roznicy. Pedro jak ma zagrac dobry mecz to i tak zagra. Ja osobiscie wole go w pierwszym skladzie. No chyba ze Iniesta prezentuja dobra forme wyzsza niz przed kontuzja. Decyzja Pepa. Mysle ze Zlatan oraz Pique beda gotowi do gry.
Suma summarum dla Realu to może być rzeczywiście mecz o mistrzostwo. Jeżeli wygra Barcelona to walka będzie trwała do ostatniej kolejki, ale IMO zrobimy olbrzymi krok ku obronie tytułu. Ważne jest, aby nie przegrać. Remis przywróci nas na fotel lidera bo pierwszym mecz wygraliśmy. Zapowiada się niesamowita końcówka ligi. No i przede wszystkim wielki mecz na Santiago Bernabeu.
Jestem przekonany(85%) ze w przypadku wygranej Real bedzie mistrzem. Barcelonie w adekwatnej sytuacji daje (70%). W przypadku remisu, Real chyba dalej bedzie liderem. Mecze bezposrednie brane sa pod uwage dopiero po ostatniej kolejce. Jezeli sie myle niech mnie ktos poprawi.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 08 kwie 2010, 13:50

Bienias pisze:W przypadku remisu, Real chyba dalej bedzie liderem. Mecze bezposrednie brane sa pod uwage dopiero po ostatniej kolejce. Jezeli sie myle niech mnie ktos poprawi.
No patrzcie Bienias znowu nie ma racji. Alez z niego znawca. Ulalala. :lol:
Rezultaty w bezposrednich pojedynkach sa uwzgledniane zaraz po rozegraniu obu spotkan, a nie po ostatniej kolejce.

pasza
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pasza » 08 kwie 2010, 14:01

Mentor pisze:Jeżeli nie będzie na 100% przygotowany to wątpię, aby Pep tropem Fergusona i Wengera wystawił go od pierwszej minuty. Jego ewentualny brak to duża strata bo ogranicza nasze możliwości.
do trzech razy sztuka, moze teraz ryzyko sie oplaci. poza tym ja bym zaryzykowal lekko zlatana na ten mecz. kontuzje ma niegrozna, nawet jak sie poglebi czy odnowi, to na dlugo go nie wykluczy.

iniesta, nie wiem co jest lepsze, czy na skrzydle i keita busquets w srodku, czy w srodku i pedro na skrzydle, chyba jednak ta pierwsza opcja. jakby sie nie kleilo w srodku, to zawsze mozna dokonac zmiany. pedro lubi wchodzic z lawki i strzelac gole.

no abidala szkoda. maxwell niby sobie radzi, niby jest ok, ale gola zawalic potrafi. puyol na lewej. dobry pomysl, on jest wszedzie dobrym pomyslem :mrgreen: tylko jak pique sie nie wyleczy, do kto mialby stanac obok militio, marquez? o zgrozo. pewnie wyjdzie maxwell bo pike nie zdazy.

co do realu i ich sily ofensywnej, to zdecydowanie bardziej obawiam sie ronaldo niz higuaina. ronaldo ciagnie ich gra, kreuje, rozciaga, daje szybkosc i tworzy okazje. higuain po prostu strzela gole. proponuje wykosic ronando na poczatku, i do tego zadania desygnuje maxwella. mysle ze lepiej by nam sie gralo w 10 przeciw 11 realu bez ronaldo niz 11 na 11 z ronaldo. poza tym dodatkowe korzysci, to prawdopodobne pogubienie punktow prze real w pozostalych spotkaniach. takze wycinka musi byc dobra. :mrgreen:
a powaznie, to indywidualnie nie ma co go kryc, ewentuani przeszkadzac w kazdym przyjeciu i asekurowac... wypychac
co do xabiego, to xavi to to nie jest, takze nie ma co demonizowac. lubi chamsko zagrac, wiec zadanie dla sergio zeby go sprowokowac.

co do terminarza, to la liga jest tak zdominowana przez duopol, ze kazda utrata punktow pozniej bedzie niespodzianka, mniej lub bardziej prawdopodobna, ale niespodzianka, czy to wyjazd do sevilli czy na majorke. jakby policzyc AKO to wychodzi, ze zdobycie kompletu graniczy z cudem, ale w pojedynczych meczach zawsze real i barca beda faworytami. u barcy pewnie AKO wieksze i to sporo. ale to nic, trzeba spiac poslady na koncowke.

moj typ na sobote to messi 3 real 0
:mrgreen:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 08 kwie 2010, 14:27

Bienias pisze:Pedro jak ma zagrac dobry mecz to i tak zagra. Ja osobiscie wole go w pierwszym skladzie. No chyba ze Iniesta prezentuja dobra forme wyzsza niz przed kontuzja. Decyzja Pepa.
Myślę, że Iniesta bankowo wyjdzie w pierwszym składzie. Co by nie mówić o jego grze przed kontuzją to jest zajebistym piłkarzem. Pedro gra w porządku, ale nie aż tak zajebiście żeby wychodził na Gran Derby w pierwszym składzie kosztem Iniesty. Oczywiście zakładam, że Andresito jest w pełni gotów do gry.
Bienias pisze:Jestem przekonany(85%) ze w przypadku wygranej Real bedzie mistrzem. Barcelonie w adekwatnej sytuacji daje (70%).
Widzę to podobnie choć jakbym miał bawić się w procenty do dałbym odpowiednio 90% i 75%, ale to w gruncie rzeczy bez znaczenia. Wiadomo o co chodzi.
pasza pisze:proponuje wykosic ronando na poczatku, i do tego zadania desygnuje maxwella. mysle ze lepiej by nam sie gralo w 10 przeciw 11 realu bez ronaldo niz 11 na 11 z ronaldo. poza tym dodatkowe korzysci, to prawdopodobne pogubienie punktow prze real w pozostalych spotkaniach. takze wycinka musi byc dobra.
[']
pasza pisze:a powaznie
Ulżyło mi :]

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6634

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 08 kwie 2010, 14:31

Rezultaty w bezposrednich pojedynkach sa uwzgledniane zaraz po rozegraniu obu spotkan, a nie po ostatniej kolejce.
Nie wiem jak to jest w lidze hiszpańskiej, zakładam, że ty oczywiście masz taką wiedzę i wiesz na 100%, ale w lidze włoskiej jest tak, że bezpośrednie mecze naliczane są dopiero po zakończeniu sezonu. I tak dla przykładu, Juventus w zeszłym sezonie przed ostatnią kolejką był 3 z równą liczbą punktów co Milan, ale gorszym bilansem bramek. Każdy jednak wiedział, że jak Juve wygra ostatni mecz z Lazio to wskoczy na 2 miejsce dzięki lepszemu bilansowi bezpośrednich spotkań.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 08 kwie 2010, 14:42

arek_ahig pisze:
Bienias pisze:W przypadku remisu, Real chyba dalej bedzie liderem. Mecze bezposrednie brane sa pod uwage dopiero po ostatniej kolejce. Jezeli sie myle niech mnie ktos poprawi.
napisalem chyba wiec biore pod uwage ze nie mam racji. A znowu to ty dajesz ciala. Piszesz z powietrza a moze bys dal konkretny paragraf, chyba jednak znasz hiszpanski.

Dalej czekam na wyjasnienie powyzszej kwestii. Wiem ze jest zawila ale moze ktos wie na 100%.

Boromir tez tak mysle ale chce sie upewnic od jakiegos fachowca nie od Moggiego

tylerdurden
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 88

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tylerdurden » 08 kwie 2010, 14:54

W PD liczy sie raczej od rozegrania dwumeczu, tak bylo w sezonie 06/07.
Nie wiem jak wam chlopaki wychodza te procenty, ale imo wygrana daje barsie wiecej niz realowi (chyba ze ten wygra na SB wiecej niz jedna bramka. a to kolejny warunek, ograniczajacy te procenty).
Najciekawiej bedzie jak real wygra jedna bramka, a potem straci gdzies (Saragossa,Majorka?) 3 pukty i cala para pojdzie w roznice bramkowa :D .
Piekielnie ciezki mecz, Guardiola nie przegral chyba jeszcze waznego meczu, a Real od dawna takiego nie wygral z mocnym przeciwnikiem. Najciekawszy dla rozgrywek bylby remis, bo nie daje nikomu marginesu bledu w nastepnych meczach.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 08 kwie 2010, 14:58

Tak trudno wbic na oficjalna http://www.lfp.es/Default.aspx?tabid=65&IDLanz=2 i sprawdzic zespoly, ktore maja tozsama ilosc punktow i ktore rozegraly juz oba spotkania?

Sevilla - Mallorca maja po 48 pkt. Oba bezposrednie pojedynki wygrala Sevilla 2-0 i 3-1, bilans bramkowy lepszy ma Mallorca, w tabeli wyzej jest Sevilla.

Almeria - S. Gijon po 37 pkt: (3-1 i 0-1), bilans lepszy ma Sporting, w tabeli wyzej Almeria.

Proste?

We Włoszech jest oczywiscie tak jak pisze Boromir. Pojedynki bezposrednie uwzglednia sie dopiero na koniec sezonu.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2010, 15:02 przez arek_ahig, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 08 kwie 2010, 15:27

tylerdurden pisze:Nie wiem jak wam chlopaki wychodza te procenty, ale imo wygrana daje barsie wiecej niz realowi (chyba ze ten wygra na SB wiecej niz jedna bramka. a to kolejny warunek, ograniczajacy te procenty).
Słuszna uwaga z tymi bramkami. Ja właśnie nie byłem przekonany jak to jest. W przypadku dajmy na to zwycięstwa Realu 2:1 to Barcelona jest liderem dzięki bramce na wyjeździe w tym dwumeczu? Czy może jest po prostu remis i liczymy ogólny bilans bramek w lidze?

Kto może zyskać więcej to kwestia punktu widzenia. Uważam, że Real może zyskać więcej bo ewentualne zwycięstwo przybliży go do mistrzostwa bardziej niż zwycięstwo Barcelony do obrony tytułu. Oczywiście to wszystko czysto teoretycznie bo punktowo wychodzi na to samo, ale terminarz macie łatwiejszy.

Porażka w GD oddali nas od ostatecznego triumfu bardziej niż Was. Tak mi się wydaje.

Z drugiej strony macie więcej do stracenia z tego względu, że to jedyne rozgrywki w jakich gracie a Barcelona ma jeszcze szanse na triumf w Lidze Mistrzów. Dla Was porażka w wyścigu o majstra to katastrofa a przynajmniej tak powinniście to odbierać :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”