Matura - Strona 105

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2409
Kontakt:

Re: Matura

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 03 lis 2009, 16:53

Ja to dobrze rozumiem. Choć akurat matematyka jest czymś, przed czym i tak w życiu się tak do końca nie ucieknie :wink:

Po prostu dziwne jest dla mnie (mimo wszystko), że jest coś takiego, jak zadania zamknięte z matmy. Proste, bardzo proste, a nawet banalne zadania otwarte to coś logicznego w zaistniałej sytuacji. Zadania zamknięte właściwie leżą dla mnie w sprzeczności z sensem obowiązkowej matury z matematyki. Zadania takie nie sprawdzają umiejętności i są tylko po to, by każdy mógł spokojnie zdać. A jeśli obowiązkową maturę robi się tak, by nie sprawiła wielkich trudności nikomu (tak tylko przypuszczam), to nie rozumiem po co do jej wprowadzenia dążono.

Tak na marginesie. Może ktoś podać przykład takiego zadania zamkniętego? Bom ciekaw. :)

EDIT:

Aha, równie dobrze tak jak matematykę można by podważać maturę z polskiego. Nie każdy musi ładnie pisać i wczuwać się w myśli autora jakiegoś tekstu, a co gorsza szukać w tekście drugiego czy trzeciego dna/znaczenia. I jeszcze znać środki stylistyczne. To faktycznie w życiu się nie przydaje.
Ostatnio zmieniony 03 lis 2009, 17:01 przez Kluchman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 03 lis 2009, 16:56

Równie dobrze można by zrobić z historii bo dlaczego człowiek ma mieć średnie wykształcenie jak nie zna historii Polski
Nie chciałbym się wtrącać w waszą debatę, ale niedoboru inżynierów nie uzupełnisz maturzystami, którzy są dobrzy z historii. Ministerstwo nasze postąpiło słusznie i dzięki temu więcej osób zdecyduje się studiować na kierunkach technicznych. Ze znajomością geografii mostów nie zbudujesz.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2253
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 03 lis 2009, 16:59

lisek_chz pisze:W życiu zawsze matematyka jest potrzebna, więc trochę bez sensu jest takie gadania, że jest się humanistą
Jasne, że jest potrzebna, ale idąc do sklepu po mleko nie potrzebuję obliczać sinusa lub funkcję kwadratową żeby wiedzieć ile zapłacić.Nie mówię, żeby się tego nie uczyć, ale dlaczego robić z tego obowiązkowy egzamin ?Czy humanista czy nie mnie na przykład nie jest to potrzebne ponieważ na studia zdaję WOS na rozszerzeniu i francuski na rozszerzeniu.Matematyka jest zbędna, a tylko co może zrobić to przy nie zdanym egzaminie spowolni bądź w ogóle zrujnuje czyjeś plany.
lisek_chz pisze:No tak, ale tą podstawę, chyba każdy, nawet w małym stopniu inteligentny maturzysta zda.
Tyle, że nie którzy na prawdę nie zdadzą i będzie nie miło.Dzisiaj profesor, który siedział na sali wspominał, że ogromny problem będą mieć licea profilowane bo tak zdawalność jest na poziomie 20 %.Jeżeli jest się w miarę rozgarniętym i w szkole rzeczywiście się naucza to można zdać.

Jeżeli chodzi o mnie to ja zdałem dziś, ale jakiś rewelacyjny wynik to nie będzie, ale mnie nie chodzi o wynik, a tylko o zaliczenie.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 03 lis 2009, 17:06

Real Fan na gazecie.pl masz cały arkusz z odpowiedziami.
Marco_Van_Basten pisze:ale niedoboru inżynierów nie uzupełnisz maturzystami, którzy są dobrzy z historii. Ministerstwo nasze postąpiło słusznie i dzięki temu więcej osób zdecyduje się studiować na kierunkach technicznych.

To już jest zmuszanie.Myślisz, że jeżeli kazali mi napisać matematykę to pójdę na jakiś kierunek związany z matematyką ? Popytam ludzi w szkole czy obowiązkowa matura z matematyki zmieniła ich preferencje.

Piszesz, że zrobili słusznie.Dobre jest takie mówienie jak się nie pisze, albo się pisało i się jest dobrym, że matematyka to dobre rozwiązanie.Ilu uczniom się to podoba ? Wg. ten kto chcę niech piszę matematykę.

EDIT : Sorry, że post pod postem.

Awatar użytkownika
liam
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: liam » 03 lis 2009, 17:12

najlepsze było zadanie log 3 x = 9 (czyli a=3, b=x a c=9) i trzeba było wybrać ile wynosi x (odp A) 2 odp B) 0.5 odp C) 3 do 9 i odp D) 9 do 3 ) :D
Matura na poziomie podstawowym rzeczywiście jest prosta. Co do tych studiów inżynierskich wydaję mi się, że jeśli ktoś chce być inżynierem to i tak powinien zdawać maturę na poziomie rozszerzonym albo chociaż w miarę opanować ten materiał. Ciekawe jak wyglądał klucz odpowiedzi do tej próbnej matury, bo pamiętam kiedyś widziałem takie zadanie gdzie 1 punkt dawali za układ równań z klamerką a 2 punkt za układ równań bez klamerki. Tak więc z tymi wynikami może być różnie.

Awatar użytkownika
Scoooby
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scoooby » 03 lis 2009, 18:45

Matura próbna była prosta, a zamknięte to smiech na sali. 25/25 po sprawdzeniu , wiec jest dobrze. Z moich wyliczen bede mial min 70%, reszta zalezy od egzaminatory czy uzna czy nie. Najlepsze zadanie z zamknietych bylo: Na seansie filmowym sprzedano 280 biletów, w tym 126 ulgowych. Jaki % biletów stanowia bilety ulgowe?" Mniej wiecej takie bylo polecenie. Takie zadanie robi sie w podstawowce :roll: . Wazne , ze do przodu :D

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 38

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 03 lis 2009, 19:01

Scoooby pisze:Na seansie filmowym sprzedano 280 biletów, w tym 126 ulgowych. Jaki % biletów stanowia bilety ulgowe?" Mniej wiecej takie bylo polecenie.
Jeżeli taki mniej więcej jest poziom tej matury to ja nie wiem z kąd te pretensje? Taka matura ma przefiltrować idiotów od ludzi przeciętnie rozgarniętych. Podobnie jest z językiem polskim w podstawie, gdzie naprawdę nie trzeba nic czytać żeby mieć te 50% - w moim przynajmniej przypadku, a z polskiego byłem totalnym nieogarem.

A ze słowami Marco VB się nie zgadzam, nikt nie zmienia swoich upodobań pół roku przed maturą poprzez pisanie matmy podstawowej.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 03 lis 2009, 20:19

EnJoy's pisze:To już jest zmuszanie.Myślisz, że jeżeli kazali mi napisać matematykę to pójdę na jakiś kierunek związany z matematyką ? Popytam ludzi w szkole czy obowiązkowa matura z matematyki zmieniła ich preferencje.
uważam, że dobrze, że wróciła królowa nauk na maturę choć sam jej zawsze unikałem jak ognia. Błędem nie jest jej ponowne wprowadzenie do matury, błędem było wycofanie jej 25 lat temu. Co do Twoich słów EnJoy's to każdy przecież pisze polski i nikt nikomu nie każe, nie zmusza iść na filologie polską... wg mnie dobrze jest, że jest matma, bo ludzie powinni coś z niej ogarniać, na pewno nie powinna być trudna, ktoś kto się jej wcale nie uczy ale jest w miarę mądry powinien mieć bez problemów 30%. Dobrze jest, że te wzory dają, bo nie powinni wymagać wkuwania wzorów bo nie o to chodzi, ale radzenia sobie, byś umiał ogarnąć zadanie z podanymi wzorami. Pamiętam, że z polskiego nic się nie uczyłem, książki pamiętałem tylko ze streszczeń i 55% z podstawy i tak miałem, żadnego zresztą stresu nie miałem podchodząc do polaka, podobnie powinno być z matą, maturzyści powinni do niej podchodzić na luzie, a kto ambitniejszy to powinien pisać rozszerzenie które powinno być wymagane na polibudach (podstawa odpada) no i trochę już jednak trudne. Tak to widzę.

btw. mógłby ktoś mi dać konkretny link do tej próbnej maty podstawowej bo nie mogę znaleźć na gazecie.pl ;>
z góry dzięki

Moofasa
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moofasa » 03 lis 2009, 20:21

http://bi.gazeta.pl/im/2/7216/m7216182.pdf

jeszcze dodam od siebie, że humanista to człowiek wszechstronnie uzdolniony, więc gadanie, że "poszedłem na humana uciekając przed matematyką/fizyką" jest śmieszne :]

chciałoby się rzec "dziś prawdziwych humanistów już nie ma" :lol:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 03 lis 2009, 20:43

Aker pisze:uważam, że dobrze, że wróciła królowa nauk na maturę choć sam jej zawsze unikałem jak ognia.
Dla Ciebie jest to Królowa nauk, dla innego Królową nauk będzie historia czy język francuski [ jak dla mnie ].Ale jakoś historii czy j.francuskiego nie trzeba zdawać bo to dla mnie jest ważne.Uważam, że decydują o tym, że jest matematyka na maturze osoby, które są już po maturze, i nie miały jej na egzaminie.Zwolenników też widzę tylko wśród osób które są już po maturze i wątpię, żeby ją pisały obowiązkowo.
Ja nie twierdze, że nie trzeba się jej uczyć, ale obowiązkowy egzamin jest zbędny.Nie znam osoby, która nie potrzebuje matematyki na wybrane studia zdają sobie tak for fun ten przedmiot.

I na koniec.Królują tutaj prześmiewcze opinie na temat dzisiejszego arkuszu, jest on wyśmiewany bo prosty, bo dla debili.Może i tak, ale w takie razie po co robić taką szopkę z tym egzaminem - zamknięte pytanie itd.Wszystko byłoby na poziomie gdyby zdawali matematykę ''specjaliści''.
Vianuch pisze:Taka matura ma przefiltrować idiotów od ludzi przeciętnie rozgarniętych.
Z tego co kojarzę jesteś w moim wieku, tak ;) ?
To jest takie mówienie - ja cały czas drążę temat np. historii, mogę powiedzieć, że idiotą jest osoba, która nie wie kiedy była bitwa pod Cedynią, a z tego egzaminu nie ma.
Moofasa pisze:jeszcze dodam od siebie, że humanista to człowiek wszechstronnie uzdolniony, więc gadanie, że "poszedłem na humana uciekając przed matematyką/fizyką" jest śmieszne

Nie wiem czy aluzja do mnie, ale jak siebie tak nie nazwałem, nie mniej jednak bardziej interesuje mnie historia, WOS czy j. francuski.Dlaczego ja mam pisać przykładowo matematykę, a osoba która zajmuje się fizyką, chemią czy matematyką ma nie pisać historii ?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 08 lis 2009, 1:25

Moofasa pisze:http://bi.gazeta.pl/im/2/7216/m7216182.pdf

jeszcze dodam od siebie, że humanista to człowiek wszechstronnie uzdolniony, więc gadanie, że "poszedłem na humana uciekając przed matematyką/fizyką" jest śmieszne :]

chciałoby się rzec "dziś prawdziwych humanistów już nie ma" :lol:

Obrazek

Trafione w sedno

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 27 kwie 2010, 11:18

Jak nastroje? Matura za tydzień :twisted:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 27 kwie 2010, 13:03

U mnie najtrudniej z matą będzie, później mam wos rozszerzony [ tutaj mi najbardziej na wysokim wyniku zależy ], a pod koniec francuski podstawa i rozszerzenie.

Lisek a co Ty zdajesz ?

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 27 kwie 2010, 13:14

W technikum jesteś, czy LO?

Moj kolego (który nawet ze mną teraz mieszka w Rzeszowie) jest na lotnictwie i w tamtym roku napisał rozszerzona matmę na 92%. Fiza rozszerzona (chyba) na 85%. :shock:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 27 kwie 2010, 13:20

Kończę LO, u mnie też jest mnóstwo osób co są świetni z matematyki, mnie ona nie za bardzo potrzebna na studia, także zdaję podstawę.

Nie żebym nie zdał, ale na rewelacyjny wynik nie liczę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”