Wybory 2010 - Strona 23

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Swój głos oddam na

Bronisław Komorowski
25
36%
Jarosław Kaczyński
30
43%
Nie oddam głosu
14
20%
Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Re: Wybory 2010

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 21 cze 2010, 9:51

Polsat i TVN robić mogą co im się podoba.
Właśnie o to chodzi,że NIE MOGĄ,jeśli nie pokrywa to się z prawdą.Co innego program publicystyczny,CO INNEGO WYNIK WYBORÓW.Znasz pojęcie tzw. czwartej władzy?Widzę,że dla ciebie ideałem jest Rosja czy Białoruś - media mówią jednym głosem,niekoniecznie pokrywającym się z prawda.

A MANIPULACJA sondażami jest naganna - ma na celu przekonanie niezdecydowanych - bo w końcu każdy woli glosować na zwycięzcę.Wczoraj ta bańka ładnie pękła.BTW - już sobie wyobrażam ten harmider gdyby Rzepa opublikowała w piątek sondaż,w którym Kaczyński wygrywa w pierwszej turze (tak jak GW i Michnik w piątek).
Każdy wiedział na jakiej grupie i w jaki sposób zostały przeprowadzone te badania. Czym się tak podniecać ? Wnioski są takie jak zawsze - do sondazy (jak i do całej polityki) podchodzić trzeba z dystansem :) Polityka to sztuka kłamstwa, ale nikt mi nie odmówi prawa do tego, żeby mieć swoje zdanie. Bo pomimo tego, że uważam to za syf i wielu wartościowych ludzi przy wiejskiej nie ma, to chcę wyrazić swoją opinie w wyborach. O pozwolenie tych "niezmanipulowanych" nie mam zamiaru się pytać. Wybaczycie ?
Nie misiu.Przeprowadzanie sondaży to czysta statystyka.Błąd większy niż 3% to ludzki błąd (jakoś zbyt często popełniany,nieprawdaż?),manipulacja albo celowe oszustwo.Poczytaj,sprawdź jak to funkcjonuje na zachodzie a może wreszcie coś do ciebie trafi.Odkąd pamiętam jeszcze NIGDY wyniki podawane tuz po zamknięciu urn nie odbiegały tak znacząco od rzeczywistości (mowa o SMG).Poza tym co mają TEORETYCZNIE sondażownie do polityki?NIC.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2010, 10:08 przez MazurXIII, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 21 cze 2010, 9:53

red85 pisze:Ale jakie to ma znaczenie w kontekście tego, że WYNIKI OFICJALNE i tak WSZYSTKO zweryfikują ?! Odrobinę zdrowego rozsądku ludzie :roll: Powtórzę - przed wyborami manipulację przy sondażach mają sens, ale po ?
Nie jestem psychologiem, PR rowniez niezbyt duzo posmakowalem... ale wg ma znaczenie, takie ze wyniki zostaja w glowie, druga sprawa jest ze moment "po wyborach" jest zarazem momentem przed wyborami w 2turze, a tutaj bardzo malo czasu zostalo.
A efekt tych sondazy widze taki.... kazdy czeka i ten co mocniej sie interesuje polityka i ten co mniej na wyniki, bowiem caly dzien trzymal go w niepwenosci, wyczekuje wyczekuje, a tu naraz 20 i na stacjach odrazu pokazuja slupki i te wyniki jako pierwszy rzut zostana w glowie, jako efekt tego wyczekiwania, wieksozsc pewnie jeszcze dzisiaj mysli, ze taka byla przewaga
Poza tym swiadomosc niektorych glosujacych jest przerazajaca... nasmiwaliscie sie ze wzielismy pod lupe aspekt zony... bylem swiadkiem, ze babka glosuje na jednego kadnydata bo ma 5tke dzieci
red85 pisze:Też się zastanawiam. Dwóch niezbyt dobrych kandydatów otrzymuje prawie 80% głosów.
to mnie akurat nie dziwi, na bezrybiu i rak ryba - frekwencja duza jak na bezrybie to dziwi
Kamil232 pisze:Wszyscy wiedzą, że to gówno ale do lokalu lecą.
Nie bylem :!: prosze nie uogolniac
red85 pisze:Marginalizowanie co niektórych kandydatów w TVP to jest problem.
bo publiczna to tak naprawde telewizja nie publiczna a zaczynajaca sie na ta sama literke.... polityczna w jakies skali - ta BYLO, JEST i Bedzie poki to partia rzadzaca bedzie wybierac ludzi
Mnie zastanawia jedna rzecz, czy ludzie głosujący za granicą mają w planie powrót do kraju :?: Może jakaś dyskusja była, nie wiem, ale sprawa jest ważna, bo wielu Polaków jest za granicą i co by nie było jakiś wpływ na wybory mogą mieć.
Tez mnie to zastanawia, jest to problemem wg mnie. Polonie nie powinny mimo wszystko glosowac, nie dotycza ich nasze problemy, zyja w innym swie3cie a moga zrobic niedzwiedzia przysluge
tutaj akurat podzelone Berlin/Rosja za Komorem, Kanada/Usa za kaczynskim

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 21 cze 2010, 11:09

red85 pisze: Polsat i TVN robić mogą co im się podoba.
Chyba zartujesz bo jak mozna na powaznie takie cos napisac albo sugerowac.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 21 cze 2010, 12:10

Chyba zartujesz bo jak mozna na powaznie takie cos napisac albo sugerowac.
Nie znam przepisów/regulacji/ustaw etc., ale nie widzę nic złego w tym, żeby nie państwowy koncern miał określone poglądy polityczne. Nie mówię tutaj tylko o Polsacie czy TVNie. Uważam jednak, że telewizja Polska to dobro narodowe i powinna być odpolityczniona.
Właśnie o to chodzi,że NIE MOGĄ,jeśli nie pokrywa to się z prawdą.
A skąd oni to mogli wiedzieć wczoraj ? Sami ankiet wszak nie przeprowadzali raczej. No oczywiście, według Was to była manipulacja, ale osobiście nie widzę w tym większego sensu. To zbyt irracjonalne.
Znasz pojęcie tzw. czwartej władzy?Widzę,że dla ciebie ideałem jest Rosja czy Białoruś - media mówią jednym głosem,niekoniecznie pokrywającym się z prawda.
Jestem większym zwolennikiem wolności niż wyborcy PiSu razem wzięci. Przytoczenie Rosji i Białorusi (jako rzekomo tych moich wymarzonych krain) wydaje się więc bardzo adekwatne :rotfl:

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 21 cze 2010, 12:45

Wilmore pisze:Co do wyborów - jak zwykle na TVP "cudowne" wyniki sondażowe, dziwię się, że nie dali zwycięstwa Kaczyńskiemu nad Komorowskim - jak już kłamać, to na całego. Wszystkie instytuty podają jedno, te pracujące dla TVP drugie. Fantastyczne. :rotfl:
:haha:

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 21 cze 2010, 12:49

A skąd oni to mogli wiedzieć wczoraj ? Sami ankiet wszak nie przeprowadzali raczej. No oczywiście, według Was to była manipulacja, ale osobiście nie widzę w tym większego sensu.
Albo kłamiesz w żywe oczy albo jesteś tępy.Ankiety zostały przeprowadzone NA ZLECENIE TVN czy Polsatu.Jak się za pewne rzeczy płaci to i się czegoś WYMAGA - najwidoczniej nie rzetelności.Te z TVP pokrywają się z prawda,te z 'wolnych mediów' nie.Co więcej jakimś cudem te 'wolne media' są tak uczciwe,że po latach dowalania rządzącej partii postanowili dowalać opozycji.Mimo tragicznej sytuacji gospodarczej,zaniedbań przy powodzi,przekrętów w stylu Mira i Zbycha.Co więcej w reżimowej (hehe) TVP pracuje taki Lis czy Żakowski,w 'wolnych mediach' ciężko znaleźć jakiegokolwiek redaktora choćby sympatyzującego z prawicą.Połącz to wszytko w jedną logiczną całość i przestań udawać idiotę.

Albo inaczej - jak ci nie podoba się przykład Rosji i Białorusi - spójrz co we Włoszech wyprawia Berlusconi (było nie było medialny magnat) i porównaj to do sytuacji w Polsce,ok?

red - w obliczu nawet tak oczywistych dowodów (że nie będę przytaczał kłamstwa sondażowego GW z piątku) nadal idziesz w zaparte.Masz CZARNO NA BIAŁYM - ktoś wczoraj zamanipulował sondażami - i nie ważne czy metodą badań czy źle skonstruowanymi pytaniami - rąbnęli się w wynikach znacząco.TO JEST K**WA SKANDAL.
To zbyt irracjonalne.
Tiaaa...jakoś zbyt irracjonalne nie wydawały się tobie 4 podejścia czy Kaczyński zmuszający pilotów do lądowania w wąwozie.Obudź się człowieku i zacznij samodzielnie myśleć.Nie widzisz,że pewni ludzie w tym kraju robią wszytko,by jedna opcja miała monopol na rządzenie?

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 21 cze 2010, 12:55

Wczoraj podobała mi sie 1 scena

TVN i napieralski wygłasza przemówienie ,,na zywo,,. Ja chciałem sobie zobaczyc mecz wiec omylkowo daje na 1 a tam reporterka przeprowadza wywiad z Napieralskim,,na zywo,,....... daje na tvn i na 1 i sam nie wiem o co chodzi.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 21 cze 2010, 13:20

Albo kłamiesz w żywe oczy albo jesteś tępy.Ankiety zostały przeprowadzone NA ZLECENIE TVN czy Polsatu.Jak się za pewne rzeczy płaci to i się czegoś WYMAGA - najwidoczniej nie rzetelności.Te z TVP pokrywają się z prawda,te z 'wolnych mediów' nie.
Natomiast każdy myślący zadania sobie pytanie po co? Ja motywu nie widzę(trzeba naprawdę mocno chcieć, żeby go zobaczyć), więc trudno mi w to uwierzyć. To jak najbardziej racjonalne podejście do sprawy. I nie zarzekam się, że taka jest prawda - po prostu nie wydaje mi się to prawdopodobne, bo korzyści ( w porównaniu do strat) byłyby znacznie niższe.
Co więcej jakimś cudem te 'wolne media' są tak uczciwe,że po latach dowalania rządzącej partii postanowili dowalać opozycji.Mimo tragicznej sytuacji gospodarczej,zaniedbań przy powodzi,przekrętów w stylu Mira i Zbycha.
Problem jest w tym, że jesteś fanatykiem jednej partii i widzisz to, co chcesz.
Co więcej w reżimowej (hehe) TVP pracuje taki Lis czy Żakowski,w 'wolnych mediach' ciężko znaleźć jakiegokolwiek redaktora choćby sympatyzującego z prawicą.Połącz to wszytko w jedną logiczną całość i przestań udawać idiotę.
Taaaa :lol: Zaraz dojdzie do tego, że będziesz chciał, żeby twój pis miał prawo obsadzać stołki w prywatnych firmach :lol: To ich sprawa kogo zatrudniają. W TVP standardy powinny być jednak w MOJEJ OPINII inne.
Tiaaa...jakoś zbyt irracjonalne nie wydawały się tobie 4 podejścia czy Kaczyński zmuszający pilotów do lądowania w wąwozie.Obudź się człowieku i zacznij samodzielnie myśleć.Nie widzisz,że pewni ludzie w tym kraju robią wszytko,by jedna opcja miała monopol na rządzenie?
Irracjonalne to wydawały mi się teorie spiskowe o zamachu. A na sytuację w kraju potrafię z pewnością spojrzeć dużo bardziej obiektywnie niż fanatyk danej partii. Zdążyłem się jednak przyzwyczaić do tego, że jeśli nie idzie się za Kaczyńskim i spółką to z pewnością musi się być zmanipulowanym :lol: Zdrowie!

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 21 cze 2010, 14:01

red - zaryzykuje WP - najmądrzejszy to ty nie jesteś.Nie wiesz co to argument,jedyne co potrafisz powiedzieć to moim zdaniem,ja tu nic nie widzę etc.Otóż uświadom to sobie - nie jesteś alfą i omegą.Co więcej jesteś pewnie młodym,zindoktrynowanym człowiekiem,który za 3-4 lata obudzi się z ręką w nocniku.Najgorsze w tym wszystkim jest to,że nie zadajesz sobie pytań po co,dlaczego i tak starasz się projektować sobie rzeczywistość,by w obliczu nawet przeważających dowodów twoja opcja postrzegania była ta słuszną.Idealny przykład niewolnika za 1,2k,któremu starcza na chleb i coś do chleba i na tym kończą się jego ambicje.

BTW - Jeśli nie dostrzegasz zagrożenia zdominowania mediów przez jedną opcję to nie dorosłeś do demokracji.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 21 cze 2010, 14:15

red - zaryzykuje WP - najmądrzejszy to ty nie jesteś.
Wiesz...Wyżej sobie cenię szefa, kolegów po fachu oraz zdanie pięknych pań. Jakoś przeboleję więc opinie Mazura :*
Nie wiesz co to argument,jedyne co potrafisz powiedzieć to moim zdaniem,ja tu nic nie widzę etc.Otóż uświadom to sobie - nie jesteś alfą i omegą.Co więcej jesteś pewnie młodym,zindoktrynowanym człowiekiem,który za 3-4 lata obudzi się z ręką w nocniku.
Ja zindoktrynowany ? Najpierw Rosja, Białoruś, a teraz kolejny kwiatek. Strzelasz ślepakami.
Najgorsze w tym wszystkim jest to,że nie zadajesz sobie pytań po co,dlaczego i tak starasz się projektować sobie rzeczywistość,by w obliczu nawet przeważających dowodów twoja opcja postrzegania była ta słuszną.Idealny przykład niewolnika za 1,2k,któremu starcza na chleb i coś do chleba i na tym kończą się jego ambicje.
Problem w tym, że ja właśnie od kilku postów pytam po co. A o mojego wynagrodzenie się nie martw. Za tyle to bym z łóżka nie wstawał misiaczku :*

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 21 cze 2010, 14:32

Wyżej sobie cenię szefa
A więc masz szefa i jednocześnie w godzinach pracy siedzisz na www :?: Budżetówka :boruta:
Za tyle to bym z łóżka nie wstawał misiaczku :*
Czyli trafiłem w czuły punkt :twisted:
Ja zindoktrynowany ?
Czerwony - ty nawet nie zauważasz,że te twoje 'obiektywne' media mają finansowy udział w kampaniach takiego PO.TVN wspierał finansowo HGW,SMG Tuska w 2005.A później wychodzą takie kwiatki jak wczoraj z 'pomyłką' w wynikach.Oczywiście dla ciebie to mało znaczący szczegół,bo dla takich jak ty nie liczy się PRAWDA,tylko potwierdzenie tego,w co wierzy.Trochę to naiwne.I dlatego właśnie nie przeszkadzają ci te kłamstwa i nie widzisz w nich nic zdrożnego,a co gorsza uważasz to za NORMALNOŚĆ.
BTW - jeśli 85 to rok twoich urodzin to powinieneś być na tyle dojrzały,by zrozumieć co się dzieje obecnie w kraju.Pisanie ustaw pod siebie (np. Palikot i BHP),odbieranie funduszy 'niepokornym' regionom etc.Polska by red85.Polska kolesi,szemranych interesów,ruiny budżetowej i Tańca z Gwiazdami.

Awatar użytkownika
KASZUB
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KASZUB » 21 cze 2010, 14:33

Jako czlowiek identyfikujacy sie z ludem robotniczym musze zaprotestowac wobec zachowania niejakiego 'red85'. Oznajmiajac iz za wyzej podane wynagrodzenie nie opuszczalbys nawet lozka pogardziles ciezka, uczciwa i sumienna praca wielu tysiecy ludzi ( ktorzy nie zarabiaja wiele ) czyli de facto nimi samymi. Ja takiej postawie mowie stanowczo 'NIE'. Zacytuje Tobie cos - wiesz co sie liczy? szacunek ludzi ulicy-. Ale co Ty o tym wiesz bedac schowanym za monitorem komputera?! Mialbys odwage powtorzyc to co powiedziales przed tysiacem tychze pracownikow? Po stokroc nie. Zatem siedz ukryty ze swoja pogarda w myszej dziurze bo tam Twoje miejsce.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3333

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 21 cze 2010, 14:36

Popieram zdanie Reda. Manipulacja oszustwo spisek? Po co? Pare godzin pozniej i tak prawda wychodzi na jaw. Czasami najprostsze zalozenie - w tym przypadku ze oba osrodki przyjely bledna niemiarodajna metode sondazowa - jest najblizsze prawdy. Dla takich kanalow jak TVN24 najwazniejsza jest wiarygodnosc i wizerunek. Wiadomo ze teraz gdy ludzie beda myslec o tych nieprawdziwych wynikach sondazowych to w pierwszej kolejnosci pomysla o stacji ktora je zlecila a nie o instytucie ktory je zrobil. To duzy cios w ich wiarygodnosc a gdyby zlecili zrobienie falszywych badan to w zasadzie sami by nadstawili dupe skoro niedlugo potem mialy byc oglaszane wyniki czastkowe z lokali wyborczych ujawniajace ich rzekome oszustwo.
Taki zabieg sie po prostu nie oplaca. Ze wzgledu na osoby neutralne ogladajace stacje. Jasnym jest ze dla zwolennikow PiS nawet gdyby wyniki byly dokladne do piatek miejsca po przecinko nic by to nie zmienilo w ocenie TVN24. Natomiast dla zwyklego Kowalskiego ktory po prostu wlaczyl tv zeby dowiedziec sie o wyniki wyborow a potem dowiaduje sie ze byly one przeklamane zapala sie czerwona lampka w glowie.
A moze TVN z Polsatem byly w zmowie i reka w reke zmanipulowaly wynikami zeby razem wygladalo na bardziej przekonywujace? Nie wykluczam tez ingerencji Putina i Rosji. Jak zawsze zreszta.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 21 cze 2010, 14:43

A więc masz szefa i jednocześnie w godzinach pracy siedzisz na www :?: Budżetówka :boruta:
Pudło 8)
Czyli trafiłem w czuły punkt :twisted:
Niestety, ale nie rozumiem. To jednak nie jest temat, aby się przechwalać, więc więcej nie powiem. Ciągle próbujesz wbijać szpilki, ale jakoś marnie Ci to wychodzi. Uderzasz pod niewłaściwy adres.
Jako czlowiek identyfikujacy sie z ludem robotniczym musze zaprotestowac wobec zachowania niejakiego 'red85'. Oznajmiajac iz za wyzej podane wynagrodzenie nie opuszczalbys nawet lozka pogardziles ciezka, uczciwa i sumienna praca wielu tysiecy ludzi ( ktorzy nie zarabiaja wiele ) czyli de facto nimi samymi. Ja takiej postawie mowie stanowczo 'NIE'. Zacytuje Tobie cos - wiesz co sie liczy? szacunek ludzi ulicy-. Ale co Ty o tym wiesz bedac schowanym za monitorem komputera?! Mialbys odwage powtorzyc to co powiedziales przed tysiacem tychze pracownikow? Po stokroc nie. Zatem siedz ukryty ze swoja pogarda w myszej dziurze bo tam Twoje miejsce.
Nie gardzę nikim, kto jest chętny pracować. Ja jednak mówię z mojego punktu widzenia - z punktu widzenia człowieka, który przez kilkanaście lat pracował na swoje wykształcenie i z punktu widzenia człowieka, który musi się ciągle uczyć, żeby być na czasie. Sorry, ale 1200 zł to mi pasowało jak byłem na drugim roku. Zaczynałem zresztą swoję pracę w poprzedniej firmie od stażu, gdzie dostawałem bodaj ok 450 zł/m-c. Wiem co to praca za marną kasę. Mam jednak ambicje dużo większe, a kolega Mazur zarzucał mi ich brak - kolejny raz zresztą chybił.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”