FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1216

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 15 wrz 2010, 1:10

Mentor pisze:To nie ten koleś co grał w Valencii? A ile Villi w Barcelonie obejrzałeś?
Uwierz, że śledzę na bieżąco mecze Barcy, bo ciekawi mnie postawa Villi.
Mentor pisze:Jeżeli nie pasuje do Barcelony to gdzie pasuje? Tylko do Valencii?
Teraz to Ty przesadzasz. Może Cię zaskoczę, ale wg mnie Villa jak nikt inny pasuje do Barcelony. Jak mówiło się o Chelsea, Man U, czy Realu, to modliłem się żeby poszedł na Camp Nou. Dlaczego? Bo tam jest drużyna, w której będzie mógł grać, strzelać i zdobywać trofea.
Mentor pisze:Jeżeli irytuje Cię częsty widok Villi po lewej stronie to odradzam oglądanie spotkań Barcelony bowiem to będzie jego najczęstszy rejon działań.
Będę oglądał do bólu i z czasem przyzwyczaję się. Chyba troszeczkę mnie źle zrozumiałeś, bądź ja się źle wyraziłem. Villa zapewne musi po pierwsze pogodzić się z tym, że pierwszym strzelcem to raczej nie będzie, bo Messiego trudno założyć. Lewa strona? Jak ma tam się dobrze czuć, to ok - mnie irytuje, bo Villa jakiego znałem to gwiazda, snajper i biegający lider. Wiesz, jak na Mestalla dostawał piłkę, to wszyscy czekali, aż umieści ją w bramce. Tutaj czasami trzeba będzie unieść głowę, bo przy takich partnerach aż żal nie oddać lepiej ustawionemu koledze. A sam dziś widziałeś (przy bramce na 3:1), że dwa podania, trzy kroki i ręce same składają się do oklasków. Valencia grała zupełnie inaczej. Przeglądając filmiki na YT zauważysz, że większość bramek Villi była po bardzo szybkich akcjach/kontrach. Tutaj więcej ataku pozycyjnego, podań, schematów. Sam wiesz, że czasami chłopaki przesadzają, że za dużo tego jest i zamiast przy... aż miło, to starają się akcję z PESa wydziergać.

Wiesz, może ja zbyt dużo analizuje, może zbyt dużo wymaga, ale wiem jedno. W czerwcu będziemy wspominać tą rozmowę, bo Guaje nie dość, że się sprawdzi, to jeszcze wraz z Messim zostanie najlepszym strzelcem drużyny.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 15 wrz 2010, 1:25

bartbuks pisze:Teraz to Ty przesadzasz. Może Cię zaskoczę, ale wg mnie Villa jak nikt inny pasuje do Barcelony. Jak mówiło się o Chelsea, Man U, czy Realu, to modliłem się żeby poszedł na Camp Nou. Dlaczego? Bo tam jest drużyna, w której będzie mógł grać, strzelać i zdobywać trofea.
No właśnie. Abstrahując już od potencjalnych trofeów to David do Barcelony pasuje ze względu na styl gry, profil czy jak to sobie kto nazwie. Mieliśmy eksperyment ze Zlatanem (wybór tego a nie innego zawodnika to bardzo złożona kwestia do której wracać nie chcę) a teraz wracamy do najprostszych rozwiązań bo podstawienie Villi do wzoru w miejsce Eto'o jest łatwe nieprawdaż? Wynik powinien się zgadzać :P Wspólne występy w reprezentacji robią swoje i zakup Davida w teorii był obarczony relatywnie niskim ryzykiem w kontekście zgrania z zespołem.

Wiem jak grał Villa u Was i naprawdę nie trudno jest dostrzec różnice pomiędzy grą Valencii (przynajmniej tą w ubiegłych latach a nie dzisiejszą :wink: ) a Barcelony. Tak czy inaczej uważam, że w Barcelonie można wyciągnąć z niego wszystko co najlepsze. Nie będzie w klubie gwiazdą tego samego formatu co w Valencii, ale wydaje mi się, że poświęcił ten status, aby walczyć o najwyższe laury z klubem.

Jeśli chodzi o jego miejsce na murawie to inaczej będzie to wyglądało kiedy rywale spróbują pograć coś więcej niż Grecy wczoraj. Myślę, że do oglądania niedzielnej potyczki z Atletico nie muszę nikogo zachęcać :wink: W takim meczu David powinien się częściej pokazywać jako bardziej klasyczny snajper bo Materace na pewno będą atakować bardziej śmiało a więc i okazje do szybkich kontrataków w wykonaniu Barcelony powinny się nadarzyć. W takich sytuacjach David pewnie nie będzie przyklejony do boku tylko raczej czaił się na prostopadłą piłkę. W meczu z Grekami nie miał ku temu za bardzo okazji.

Zmierzam do tego, że sposób gry El Guaje ulegnie zmianie nie tyle ze względu na inną rolę jaką przewiduje dla niego trener, ale ze względu na zespół wobec którego rywale zachowują się inaczej niż wobec Los Ches. Sorry, ale ciężko jest zagrać kontrę kiedy przeciwnik poza własną połowę wychodzi jednym czy dwoma piłkarzami :wink:

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 15 wrz 2010, 1:32

Mentor pisze:Tak czy inaczej uważam, że w Barcelonie można wyciągnąć z niego wszystko co najlepsze. Nie będzie w klubie gwiazdą tego samego formatu co w Valencii, ale wydaje mi się, że poświęcił ten status, aby walczyć o najwyższe laury z klubem.
Guaje był świadom tego, że sukces=odejście, a transfer=strata pewnego statusu. Sam przecież rok temu wyznał, że na Wyspy się nie wybiera, a jego transfer to tylko zmiana klubu w obrębie La Liga. Nigdzie dalej. Dlatego nie rozumiałem późniejszej napinki kibiców klubów z Premier League, którzy licytowali się, w czyim zespole zagra. Zauważ, że Villa, tak jak np Xavi, bądź Iniesta, nie jest type piłkarza-gwiazdora. To nie Zlatan.
Mentor pisze:Sorry, ale ciężko jest zagrać kontrę kiedy przeciwnik poza własną połowę wychodzi jednym czy dwoma piłkarzami
Logiczne. Wiesz, z 5 takich akcji na 10 kolejek może się trafi, ale na pewno nie tyle co u nas.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 15 wrz 2010, 1:48

http://www.fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=33567

:olaboga:

Pięć lat temu w grupowym meczu LM przeciwko (a jakże) Panathinaikosowi Leo zdobył swojego pierwszego gola w tych rozgrywkach. Wydaje się jakby to było wczoraj. Dzisiaj ma już bramek 27 :] Średnia imponująca. Będzie gonić Raula :> Na pewno choć to zadanie z gatunku tych najtrudniejszych. Odległa przyszłość, wiele się może po drodze wydarzyć więc temat do odłożenia na półkę póki co.

stary rupieć
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stary rupieć » 15 wrz 2010, 9:27

Mentor pisze:Widzę, że niektórzy wyjątkowo słabo znieśli wczorajszą kompromitację. Wysyłanie Maxwella na ławkę to jawny zanik myślenia.
Dobrze, że Guardioli zdarzył się nagły zanik myślenia i na lewej wystawił Abidala :P Jeszcze lepiej, że w tym zaćmieniu posadził gościa od którego zazwyczaj rozpoczynał ustalanie składu i który to podobno idealnie wypełniał założenia taktyczne. Zważywszy na to, że Bojan zaczął mecz na ławce teoria o przygotowaniach mocno podupadła. Teraz w niedzielę ciężki wyjazd na Vicente Calderon i podejrzewam, że wybiegnie najsilniejszy skład bez względu na to kto jest na jakim etapie przygotowań

Co do meczu, to oczywiście super to wyglądało, ale prawda jest taka że dawno nie widziałem zespołu, który zostawiłby nam tyle miejsca i grał tak słabo w destrukcji. Pierwszy lepszy zespół, nawet z ogona PD potrafi się lepiej bronić. Mistrzowie Grecji ani nie bronili, ani poza jedna sytuacją nie atakowali. Nie wiem jaki w ogóle mieli cel przyjeżdżając na Camp Nou grać w ten sposób. W niedzielę z Atletico będzie o wiele trudniej, i nie można stracić koncentracji nawet na moment.

Awatar użytkownika
daniel10_15
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: daniel10_15 » 15 wrz 2010, 19:43

Racja.. Atletico to mimo wszystko lepszy zespół niż Panathinaikos i Barcelonie może być w tym meczu ciężko.. Ale sadzę że Katalonczycy przebudzą sie po ostatniej porażce i wygrają! :D

Awatar użytkownika
Marcinhp
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 182

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marcinhp » 15 wrz 2010, 20:34

Oglądam obecnie studio na n-ce i jestem zażenowany orgazmem 'ekspertów' nt. wczorajszego meczu Barcelony. No proszę - rozumiem, że Barca zagrała fajnie, ale żeby od razu przebąkiwać o finale i podniecać się grą drużyny, która zagrała dużo lepszych spotkań chociażby w poprzednim sezonie. Gdyby Panata była miarodajną drużyną dla Barcy to oczywiście, ale różnica klas była wyraźna i oczywiste było, że gospodarze wygrają zdecydowanie mimo wpadki z Herculesem (także rozdmuchanej do granic wytrzymałości :lol: ). Może to zabrzmi jak głupota, ale wczoraj goście taktycznie zagrali dobrze... Gra drużyny Guardioli to nie jest trudna do rozgryzienia układanka, Grecy przegrali fizycznie (o dziwo ! ) i przede wszystkim z powodu braku indywidualności. Paradoksalnie gol Govou im zaszkodził, totalnie odpuścili, a powinni przycisnąć jeszcze mocniej. Z Barcą można wygrać dzięki 'wojnie na nogi' tak jak zrobił to Inter na Camp Nou. A tak dali się zwieść Xaviemu, który zaliczył genialną asystę...

Szczerze po tym spotkaniu jeszcze bardziej czekam na mecz z Atletico 8)

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 15 wrz 2010, 23:16

Być może jest jakaś mania na Barcelonę, bo co poczytam trochę to widzę naruszany temat LM i wszędzie jest Barcelona typowana do tytułu i to przez praktycznie każdego tranera- Benitez, Ferguson, Wenger, van Gaal, Carlo(być może kogoś dodałem omyłkowo). Nie wiem, dlaczego tylu znalazło sobie punkt odniesienia w Barcelonie. Później nie ma się czemu dziwić.
Sama gra była dobra i pochwały się Barcy należały, ale na "n" są dość wybitne jednostki, więc nie przejmowałbym się tym.
Mecz Barcelony oglądałem na pół-świadomy, dużo nie zapamiętałem, ale kilka akcji takich jakie wymaga się właśnie od drużyny Pepa. Skład chyba najbardziej podstawowy z możliwych, widać to na boisku. Mam nadzieję, że z Atletico Pep niczego nie zmieni, będzie ciężko, ale jak zawodnicy się mocniej postarają i nie zakrztuszą się tą wygraną, to 3 oczka z VC można wywieźć.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 15 wrz 2010, 23:47

Jarzinho pisze:Być może jest jakaś mania na Barcelonę, bo co poczytam trochę to widzę naruszany temat LM i wszędzie jest Barcelona typowana do tytułu i to przez praktycznie każdego tranera- Benitez, Ferguson, Wenger, van Gaal, Carlo(być może kogoś dodałem omyłkowo).
Wenger wymienił 10 zespołów które jego zdaniem mają szanse, oczywiście Barcę też, ale wspomniał również o Spurs, więc wiesz ... :lol:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 15 wrz 2010, 23:54

Oj przecież wiadomo, że teraz (już od pewnego czasu) jest straszny hype na Barcelonę. Mówi się o nas za dużo i praktycznie bez przerwy. Wszystko jest wyolbrzymiane i niestety nie zapowiada się na rychły koniec. Media muszą sobie znaleźć inny obiekt westchnień, ale Barcelona chyba im pasuje więc nie liczyłbym na zmianę. Komentatorzy mnie raczej nie denerwują z tego względu, że ich nie słucham. Polecam ten prosty trik :lol:

Co prawda na mecz z Herculesem należałoby spuścić zasłonę milczenia albo w ogóle wymazać go z historii, ale tak się nie da więc może zapodam coś pozytywnego z tego spotkania :P

Drenthe :lol2: Podobało mi się bo to było jeszcze przy 0:0 :roll:

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 15 wrz 2010, 23:59

Tak to jest jak zawodnicy biorą się za coś czego nie potrafią bądź nie opanowali w choćby poprawny sposób. Drenthe chyba wreszcie znalazł sobie klub na miarę talentu i możliwości.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 16 wrz 2010, 11:13

W dniach 1-3 października w Warszawie będzie można zobaczyć najcenniejsze klubowe trofeum piłkarskie na Starym Kontynencie - Puchar Europy. W podróży trofeum towarzyszyć będą oficjalni ambasadorowie touru, m.in. Brazylijczycy Cafu i Giovane Elber, Portugalczyk
Luis Figo
oraz Czech Vladimír Smicer.
Jak ktos bedzie wiedzial kiedy i gdzie dokladnie ma sie pokazac z pucharem figo niech da znac. Chetnie go powitam :boruta:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2416
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 16 wrz 2010, 11:51

Drenthe :haha: No to było zagranie w jego stylu, zabrakło tylko tego, by się jeszcze przewrócił i byłby on w pełnej krasie.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 16 wrz 2010, 13:18

Barca ponoć jakiś rekord udanych podań w meczu z Grekami ustanowiła ?
729 czy coś w tym stylu.
Co ciekawe Busquets (128) i Xavi (120) mieli więcej dokładnych podań niż cała ekipa Panathinaikosu (100) :lol:

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 16 wrz 2010, 13:33

Jeśli faktycznie tyle to niewiele wiecej od Bayernu z Romą. Bayern wymienił 806 podań z 87% skutecznością, co daje 705 udanych podań. Roma miała 219 udanych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”