1/2 Finału LM FC Schalke 04 - Manchester United

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

1/2 Finału LM FC Schalke 04 - Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 26 kwie 2011, 13:30

A co mi tam! Założę sobie temat o tym mało spektakularnym sptkaniu, o którym każdy sądzi, że jest rozstrzygnięte.

Na początek moje subiektywne spostrzeżenie. Otóż uważam, że to wicemistrz Niemiec miał trudniejszą drogę do tego etapu rozgrywek. Silna grupa, z której nawet nie oczekiwałem, że wyjdą. Natępnie będąca w dobrej formie Valencia, która jest trzecią siłą ligi hiszpańskiej, aż wreszcie najlepszy klub Europy i świata - Inter Mediolan. Czerwone diabły z kolei w grupie miały mocnych tylko Hiszpanów, zaś potem Marsylię i Chelsea - oba dwumecze wygrane, ale nie na spokoju.

Schalke to debiutant, ale całkiem niedawno, bo w 2008 roku byli w ćwerćfinale LM, zaś w 2006 dostąpili zaszczytu grania w półfinale ówczesnego Pucharu UEFA. Ale to nic w porownaniu z Manu, dla którego to czwarty półfinał w przeciągu ostatnich pięciu sezonów. Żeby podgrzać atmosferę to wspomnę nieco fajnych historyjek.

Otóż w 1997 roku w 1/2 LM zmierzyły się ze sobą Borussia Dortmund, dla której ogromniastym sukcesem był sam awans tak daleko no i Manchester. Faworyt był jeden. Skończyło się sensacyjnie - dwa razy 1-0 dla BVB i w finale na dodatek ogolili naładowany gwiazdami Juventus. Analogiczna sytuacja jak teraz :lol:

2002 rok. Bayer Leverkusen. Klub, który nigdy nie był nawet mistrzem swojego kraju z dużą ilością anonimowych piłkarzy jedzie do Manchesteru. Szok. 2-2. Ale to nic. W rewanżu będzie lepiej. Tymczasem po szczęśliwym 1-1 (fuksa mieli Niemcy co niemiara) Bayer jedzie na finał. Przegrywa w finale z Realem. Analogiczna sytuacja jak teraz :lol:

Ja oczywiście będę za słabszym jak to zwykle mam w zwyczaju. Licze na sensację, ale obiektywnie stwierdzam, że szans wielkich Schalke nie ma. Niemniej oni w lidze Mistrzów grają znakomicie. Przegrali tylko jeden mecz i to we wrześniu. Poza tym mają kilka imponujących wyników jak wysokie wygrane z Benficą, Valencią, Interem czy Lyonem.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Re: 1/2 Finału LM FC Schalke 04 - Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 26 kwie 2011, 14:02

Żeby się nie powtarzać, zacytuję się z tematu o MU
Morrow pisze: Dziś w cieniu pojedynku Realu z Barcą, pierwszy z półfinałów z Schalke. Nie pojechali Berbatov i Fletcher. Martwi mnie ta nieobecność Darrena i obawiam się, że w tym sezonie już z niego pożytku nie będzie. W ekipie z Gelsenkirchen znacznie więcej osłabień.

Ostatnio nasze spotkania nie porywały i forma pozostawiała sporo do życzenia ale liczę, że ostatnia wygrana pozwoli nam wrócić na właściwe tory a LM jak zwykle wywoła dodatkową mobilizację. Schalke w lidze cieniuje ale to jest drużyna typowo turniejowa co potwierdza obecna LM. Nie oszukujmy się, jesteśmy zdecydowanym faworytem tego dwumeczu i nasze odpadnięcie byłoby sensacją ale pamiętając o zeszłorocznym festynie z Bayernem należy zachować koncentrację od pierwszej do ostatniej minuty tego dwumeczu. Wszyscy już widzieliśmy Inter przed pojedynkiem z ekipą z Gelsenkirchen w półfinale a jak to się skończyło doskonale wiemy. Schalke nie ma nic do stracenia, my wszystko, trzeba zagrać konsekwentnie dzisiaj. Tak jak zwykle na wyjazdach w LM. Liczę dziś na Carricka, w ostatnich tygodniach, oprócz fatalnego błędu z City to jeden z naszych najlepszych zawodników. Skład jak zwykle może zaskoczyć ale podejrzewam, że w obronie zobaczymy O'shea, Rio, Vidę i Evrę, w pomocy oprócz Carricka typowałbym Valencię, Parka i Giggsa a w ataku Roo z Javierem. Mam przeczucie, że dziś Nani zacznie na ławce choć niewykluczone, że Fergie posadzi kogo innego. Świetnie, że rewanż gramy na OT.
Nie mogę się zgodzić z tym:
Ebi pisze:Na początek moje subiektywne spostrzeżenie. Otóż uważam, że to wicemistrz Niemiec miał trudniejszą drogę do tego etapu rozgrywek. Silna grupa, z której nawet nie oczekiwałem, że wyjdą. Natępnie będąca w dobrej formie Valencia, która jest trzecią siłą ligi hiszpańskiej, aż wreszcie najlepszy klub Europy i świata - Inter Mediolan. Czerwone diabły z kolei w grupie miały mocnych tylko Hiszpanów, zaś potem Marsylię i Chelsea - oba dwumecze wygrane, ale nie na spokoju.
Grupy były porównywalne, Rangers i Valencia to w tym sezonie podobna skala przeciwników co Lyon i Benfica, Hapoel i Bursaspor wyraźnie odstawały. Valencia to trzecia siła La Liga, zgoda, za to Marsylia to obecny i zapewne przyszły mistrz Francji, Inter najlepszą drużyną świata i Europy był w tym sezonie niestety tylko z nazwy, smutne jest co się stało z tym teamem po odejściu Mou, powinni odpaść z Bayernem ale tylko frajerstwu Bawarczyków i szczęściu zawdzięczali to, że mogli grać dalej co Schalke dobitnie pokazało w ćwierćfinale . Chelsea też nie gra najlepszego sezonu ale w ostatnim czasie grają dobrze i podejrzewam, że ekipa z Gelsenkirchen miałaby z nimi znacznie cięższą przeprawę niż z Interem. Na pewno nie pisałbym, że Schalke miało trudniej.

Po wynikach z Interem głupotą byłoby lekceważyć Schalke i nie wierzę żeby Ferguson popełnił taki błąd. Szansą dla Schalke jest to, że ostatnio nie gramy najlepiej, rozgrywamy sporo meczów, przed nami w najbliższych kolejkach Arsenal i Chelsea gdzie rozstrzygnie się kwestia tytułu a nam brakuje już teraz nieco świeżosci. Poza tym to na nas spoczywa presja, Schalke nic nie musi, tylko może, w lidze już o nic nie grają i nie wiadomo kiedy kolejny raz będą mieli okazję pokazać się w LM. My mamy rewanż u siebie a to duży handicap i liczę, że niezależnie od dzisiejszego wyniku magia Old Trafford pomoże nam znaleźć się w finale.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 kwie 2011, 14:07

Ja napiszę krótko: do boju Schalke i do boju Raul :!:

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 26 kwie 2011, 14:22

Gdzieś w The Mirror było napisane, że niewiele brakowało a Ferguson zakontraktowałby Raula gdy ten odchodził z Realu ale jako, że był już Berba, Roo, Chicarito i Owen...

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 26 kwie 2011, 14:23

Jeśli Schalke chce mieć szanse na awans, koniecznie musi u siebie zrobić jakąś zaliczkę przed wyjazdem na Old Trafford. ManUnited nie dadzą sobie wbić pięciu bramek (być może w ogóle nie dadzą wbić) Niestety mam dziwne przeczucie że z zaliczką wyjadą z Niemiec Czerwone Diabły :think: Fajnie byłoby zobaczyć finał Schalke - Real i Raula witającego się z Casillasem, ale dla drużyny z Gelsenkirchen to już chyba zbyt wysoki level.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 26 kwie 2011, 14:24

Ja bym wolał zobaczyć Cristiano witającego się z Fergusonem ;)

Awatar użytkownika
EuGeniusz
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EuGeniusz » 26 kwie 2011, 14:28

Siły tych drużyn są nieporównywalne .MU na 10 meczów wygrywa 9.
Mam tylko nadzieję że jeśli miałby to być właśnie ten 10-ty mecz to sędzia nie będzie odwalał żadnych cyrków.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 26 kwie 2011, 14:29

Morrow pisze:Ja bym wolał zobaczyć Cristiano witającego się z Fergusonem ;)
Bez porównania, Raul z Casillasem wygrywali Ligę Mistrzów gdy o Cristiano Ronaldo nikt jeszcze (z oczywistych względów) nie słyszał :P Coś mistycznego, jak WM 2006 i przywitanie Beckhama z Dwightem Yorke'iem :) Uwielbiam takie smaczki.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 26 kwie 2011, 14:50

Wiem do czego zmierzałeś, po prostu dla mnie jako kibica United scenariusz jaki zaproponowałeś jest nie do przyjęcia ;)

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 26 kwie 2011, 14:58

Morrow pisze:Wiem do czego zmierzałeś, po prostu dla mnie jako kibica United scenariusz jaki zaproponowałeś jest nie do przyjęcia ;)
Dla mnie jako kibica Interu każdy scenariusz jest teraz do przyjęcia :P Najmniej chciałbym finał ManUnited - Barcelona (czyli ten raczej najbardziej prawdopodobny :lol: ) bo po prostu niedawno taki już był.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 26 kwie 2011, 15:42

Jeszcze ze smaczków to ładnie skojarzył mi się dwumecz z 2000 roku pomiędzy Realem a Manchesterem. W pierwszym spotkaniu, w Hiszpanii 0-0, zaś rewnż to jeden z najsłynniejszych meczów LM w historii. Raul dwukrotnie uciszający OT i kapitalna akcja Redondo. Legendarna akcja :wink:

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 26 kwie 2011, 15:54

Ebi pisze:kapitalna akcja Redondo. Legendarna akcja :wink:

Berg mistrzowsko pocerowany :lol:

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 26 kwie 2011, 16:00

Nie stracilismy gola na wyjezdzie w tej LM, od paru lat gramy bardzo wyrafinowany football na wyjazdach.3 razy z drużynami z Niemiec odpadaliśmy choć piłkarsko byliśmy lepsi, raz wygralismy finał gdzie byliśmy dużo słabsi :mrgreen: .Schalkie nie ma co lekceważyć, osobiście nie nastawiam się na fajerwerki z naszej strony,pewni swej jakości rozpoczniemy spokojnie licząc że coś wpadnie , no OT w Schalke nie wierze.U nas brakuje tylko berby który by i tak nie gral, który jest w LM zablokowany.Reszta zdrowa i zwarta do walki.Super ważne 4 mecze się szykują, może być majster i finał LM- zobaczymy.Nigdy nie lekceważę rywali choć cięzko mi sobie wyobrazić Niemców ktorzy by nas wywalili z Ligi mistrzów.
Życze sobie dobrego meczu bez popisów sędziowskich.

Awatar użytkownika
EuGeniusz
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EuGeniusz » 26 kwie 2011, 19:40

są już składy na ten mecz:
Schalke : Neuer -Sarpei,Papadopoulos,Metzelder,Uchida-Baumjohann,Jurado,Matip,Farfan,Edu - Raul

ManU: - der Saar-Fabio,Ferdinand,Vidic,Evra-Walencia,Giggs,Carrick,Park -Rooney,Hernandez

Nie ma jednak Hovedesa,a Nani, zgodnie z przewidywaniami tutejszych forumowiczów na ławie.
Dziwi mnie trochę że sędzi z Hiszpanii,po co mają być jakieś podteksty.Rozumiem że to pierwszy mecz,ale...
Przecież jest jeszcze paru dobrych sędziów z krajów "niezaangażowanych" .
Jutro sędziuje Niemiec? Także by to było dla mnie dziwne.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 26 kwie 2011, 19:54

EuGeniusz pisze:Jutro sędziuje Niemiec?
Owszem, Wolfgang Stark. Dodam jeszcze, że sędzia dzisiejszego meczu jest z Madrytu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”