AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 1089

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
17%
Antonio Conte
2
11%
Massimiliano Allegri
6
33%
Gian Piero Ventura
4
22%
Fatih Terim
2
11%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 25 maja 2011, 12:25

mete pisze:Seedorfowi się dziwię.
A ja nie. Pisałem tu jakiś czas temu, że Holender zdaje się dbać wyłącznie o własne interesy. Nie interesuje go opinia kibiców ani to, jak wiele jest w stanie dać w wieku 35 lat Milanowi. Na San Siro jest mu dobrze i nie chce się stąd ruszać, bo w tym wieku w innym klubie o miejsce w składzie musiałby walczyć, starać się. Tu wystarczyło że zagrał świetną końcówkę sezonu, wykorzystał media by niejako wywrzeć na zarządzie presję, by ten przedłużył z nim umowę i proszę, Clarence dziesiąty sezon w Milanie. Trzeba przyznać że rozegrał to znakomicie, widać nie tylko Galliani ma łeb do interesów :lol:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 25 maja 2011, 12:32

Ludzie by go zapamiętali jak choćby Rui Costę(Wielki piłkarz, ale odszedł bo wiedział, że nie jest już w stanie grać na takim poziomie jak wcześniej).
Na to jest już kilka lat za późno. No i okoliczności inne - Seedorf był zespołowi autentycznie potrzebny nawet za kadencji Leonardo, czego wielu tu nie dostrzegało, teraz jednak będzie klubowi wyrządzał raczej krzywdę - wolę młodzika rozwijającego talent, niż Seedorfa rozmieniającego się na drobne. Nie mówiąc już o obiecanym nowym transferze w razie jego odejścia. I okoliczności odejścia były inne - był w Milanie Kaka, był Seedorf, a nie Boateng jako ofensywny pomocnik. :roll:
Zresztą ja na nim psów nie będę wieszać. Zadbał o własne interesy, to jest przecież dla każdego najważniejsze. W końcu to jeden z ostatnich reliktów Milanu Ancelottiego, w którym właśnie prywatne interesy pod koniec były ważniejsze od dobra drużyny.
A tak jeżeli rozegra taki sezon jak ten to będzie wrzucony do jednego worka z Oddo, Kaladze czy Jankulovskim(Byle jak najwięcej kasy zarobić i żerować na sentymentach Gallianiego czy Berlusconiego).
Mam wrażenie, że kibice wyrobili sobie o nim takie zdanie już dawno temu.
Chciałem dodać, że mamy nieziemski potencjał ofensywny w naszej pomocy.
Potencjał ofensywny nawet nie jest kluczowy, tu chodzi o wytrzymałość graczy - jeśli Allegri chce wcielić swoje plany co do pomocy w życie, to potrzebni mu są zupełnie inni zawodnicy.

Inter rozwinie sobie Coutinho, Roma ściąga Lamelę, Juventus się wzmocni gwiazdeczką do ataku, a my będziemy polegać na Seedorfie na absolutnie najważniejszej dla ustawienia pozycji w taktyce. :roll:
wykorzystał media by niejako wywrzeć na zarządzie presję, by ten przedłużył z nim umowę i proszę, Clarence dziesiąty sezon w Milanie
Ale gdzie tu presja? Sorry, presja to była na PZPN, bo półgłówki ze środowiska kibiców wykoncypowały sobie, że Smuda będzie dobrym trenerem. I faktycznie była presja zewsząd. Co do Seedorfa trudno znaleźć głosy poparcia pomysłu przedłużenia z nim kontraktu nawet ze strony jego kolegów z boiska, nie mówiąc już o dziennikarzach, którzy prześcigali się w wymyślaniu nowych nazwisk na trequartistę.
WSZYSCY ze środowiska Milanu chcieli Seedorfa poza klubem, poza niewielką grupą kibiców. Nawet Allegri podkreślał, że nie jest możliwa realizacja jego oczekiwań. Wszyscy poza Gallianim i Seedorfem. W takich sytuacjach cenię sobie model angielski, w którym to trener ma pełnię władzy nad transferami, a ludzie jak Galliani tylko spełniają jego zachcianki.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2878

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 25 maja 2011, 13:07

Koniec świata. :cry:

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 25 maja 2011, 13:18

Wilmore pisze:Ale gdzie tu presja?
Nie o takiej presji myślałem. Chodziło mi raczej o te wywiady, w których Seedorf utyskiwał na brak chęci zarządu w celu przedłużenia mu umowy.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 25 maja 2011, 13:20

Ja jebie. Seedorf niby byl ulubiencem Carlo ale to Galliani jak debil przedluza z nim kontrakt. Carlo w Milanie nie ma ale to nieistotne bo czy za Leonardo czy Allegriego Holender ciagle twardo czlapie po boisku. Clarence jestes legenda.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 488

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 25 maja 2011, 13:25

Gorszej wiadomości być nie mogło.
Transfery :?:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 25 maja 2011, 13:56

Chodziło mi raczej o te wywiady, w których Seedorf utyskiwał na brak chęci zarządu w celu przedłużenia mu umowy.
To taką presję wywiera każdy zawodnik na każdy klub, od tego jest rozum działaczy, żeby kierowali się interesem klubu. Gdyby został na zasadach Pippo czy Romy - grosze w kontrakcie i brak oczekiwań w kwestii miejsca w składzie - to byłoby ok.
Ale gość zostaje w klubie zabierając miejsce jednemu z piłkarzy, których mogliśmy sprowadzić, zabierając miejsce komuś młodemu, którego moglibyśmy wprowadzić do zespołu, zero zalet.
Dziwię się, że taki szczwany lis jak Galliani podjął taką decyzję. W ostatnich latach, w których w Milanie często podejmowano decyzje irracjonalne, to on był ostoją rozsądku, a tu taki zonk. Nie podoba mi się to ani trochę.

Corriere della Sera już reaguje na tę decyzję - Pastore do Milanu, Cassano do Palermo. To byłby świetny scenariusz, oczywiście, ale...
Skoro pozostanie w klubie Cassano oznaczałoby odejście Seedorfa i vice versa (a na to wskazuje obecny układ wydarzeń: Seedorf zostaje, więc pomoc mamy prawie skompletowaną, Robinho przesunięty do ataku, czyli dla Cassano brak miejsca), to wolałbym, by został Cassano. Obecny atak: Ibra, Pato, Robinho, Cassano, Pippo i Paloschi w razie czego spokojnie można poukładać. Ibra z Pato w pierwszym składzie, na ławce dwóch lub nawet trzech z tej grupy, albo Pastore albo Robinho jako ofensywny pomocnik i dzięki rotacji bezproblemowo każdy będzie zadowolony.
Ale nie, trzeba było zostawić Seedorfa. To przedłużenie kontraktu można byłoby bezproblemowo wyjaśnić kwestiami taktycznymi, tylko Allegri sam go nie chciał. :lol:

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 721

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 25 maja 2011, 13:58

Transfery :?:
Z wypowiedzi Gallianiego jasno wynika, że jeden transfer, ale znając Łysego stawiam, że kupimy środkowego pomocnika i ofensywnego pomocnika. Wydaje mi się, że będzie to Asamoah + ktoś z "większym" nazwiskiem.

Dodać trzeba, że Gattuso na poważnie się zastanawia nad propozycją z Rosji a nie wiadomo co z Flaminim - za rok kończy się mu kontrakt, zarabia dużo a oczekiwań chyba nie spełnił.

BTW - Flamini i Gattuso są w tej chwili najlepiej zarabiającymi pomocnikami w Milanie. Seedorf plasuje się jakieś 2 melony za nimi...

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 25 maja 2011, 14:05

Z wypowiedzi Gallianiego jasno wynika, że jeden transfer, ale znając Łysego stawiam, że kupimy środkowego pomocnika i ofensywnego pomocnika. Wydaje mi się, że będzie to Asamoah + ktoś z "większym" nazwiskiem.
No dobra, ale wtedy w pomocy będą:
Ambrosini, van Bommel, Gattuso, Strasser, Merkel, Emanuelson, Seedorf, Boateng i Flamini, na pozycję ofensywnego pomocnika jeszcze ten ktoś nowy i Robinho dodatkowo. 11 zawodników na 4 pozycje, co wymaga odchudzenia kadry.
Gdyby nie przedłużenia kontraktów, to spodziewałbym się paru odejść i nowych zakupów, bo to lato to jest idealny moment na przebudowę pomocy, skoro za rok będzie rewolucja na innych pozycjach. A tak?
Dwóch nowych powoduje tłok w pomocy, czego tak łatwo się oddaniem Strassera i Merkela nie zniweluje, bo i tak wtedy ktoś wielki będzie musiał grzać trybuny.
Oddanie Flaminiego to głupota, bo facet zaczął coś grać, jest dość młody, a w sytuacji wiekowej reszty graczy Francuza trzeba zatrzymać choćby z braku laku.
W tej sytuacji nie zdziwi mnie oddanie Gattuso do Rosji. Ambrosini i van Bommel zgodnie z zapowiedziami Gallianiego zamieniający się pozycją defensywnego pomocnika, Boateng, Asamoah, Emanuelson, Flamini czy nawet Seedorf na dwie pozostałe pozycje.

Wykonanie dwóch dodatkowych ruchów (+ Mexes i Taiwo) tego lata to głupota, bo są pieniądze na zbudowanie zaplecza, jak to się zrobiło w zeszłym mercato - sprowadziliśmy masę piłkarzy rezerwowych, dzięki którym mogliśmy wygrać ligę.

Ciekawi mnie jeszcze przyszłość Emanuelsona, gdzie go widzi Allegri.
Dodać trzeba, że Gattuso na poważnie się zastanawia nad propozycją z Rosji a nie wiadomo co z Flaminim - za rok kończy się mu kontrakt, zarabia dużo a oczekiwań chyba nie spełnił.

BTW - Flamini i Gattuso są w tej chwili najlepiej zarabiającymi pomocnikami w Milanie. Seedorf plasuje się jakieś 2 melony za nimi...
Nie zdziwię się, jeśli ze względu na finansowe fair play odejdą obaj, choć ja bym Flaminiego zostawił, nawet przedłużył z nim kontrakt - tylko ze względu na to, że jego odejście tworzy kolejną lukę do załatania.

Ciekaw jestem, jak Allegri rozegra kwestię opaski kapitańskiej. Wydaje mi się, że Ambrosini przegrał rywalizację sportową z van Bommelem, czyli osoba drugiego kapitana będzie niezwykle istotna. Tyle że w takim ustawieniu najmocniejszym:
Abbiati - Abate, Nesta, Silva, Taiwo - van Bommel - Ktoś nowy (Asamoah?), Boateng - Ktoś nowy/Robinho - Pato, Ibrahimović
Nie widzę specjalnych kandydatów. Abbiati lub Nesta? Gattuso niby jest wciąż vice, ale przecież on wcale nie musi grać w pierwszym składzie.
Szkoda, że rezygnujemy z dotychczasowego systemu, a takie miałem nadzieje na transfer Poliego po degradacji Sampdorii. :(
Mam nadzieję, że kilka ruchów Galliani wykona - sprzedaż co najmniej jednego z naszych pomocników, a w zamian za niego głęboki rezerwowy, o ile Strasser odejdzie na wypożyczenie.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2011, 14:16 przez Wilmore, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 25 maja 2011, 14:13

Jeżeli chcemy się liczyć w Europie i utrzymać pozycje we Włoszech to dwójka nowych pomocników musi być. Młodzież wysłać na ogranie - dla nich miejsca nie będzie. Merkelowi właśnie zabrał je Seedorf. Zostajemy z van Bommelem, Ambrosinim, Gattuso, Flaminim, Seedorfem, Emmanuelsonem(który nie pasuje do naszej taktyki) i Boatengiem. Co ciekawe 5 z tych graczy kończą się za rok kontrakty co oznacza za rok rewolucje przy ograniczonych środkach pieniężnych(zasada Fair Paly), więc jeżeli z tym fantem nie zrobimy coś w to mercato to to po prostu jesteśmy w dupie.

Galliani potwierdza, że w przyszłym sezonie kadra będzie liczyć 26-27 zawodników. Na ten moment mamy 30(z Mexesem, Taiwo i Paloschim) a mamy sporo graczy, którzy mogą iść na wypożyczenie lub zostać sprzedanym. Vila, Merkel, Strasser mogą trafić na wypożyczenie/współwłasności. Oddo coś przebąkiwał o Lazio, Gattuso o Rosji, nieznana jest przyszłość Flaminiego, Emmanuelsona i Cassano. Oduamadi i Zigoni najprawdopodobniej odejdą. Także jest spore pole do popisu dla Łysego i duża szansa na odpowiednie wzmocnienie pomocy.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 25 maja 2011, 18:04

Właśnie skończyło się spotkanie między Gallianim i agentem Bozzo i sprawa wyjaśniona - Antek zostaje w Mediolanie. Natomiast Legro oficjalnie odszedł z Milanu.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 25 maja 2011, 18:11

Galliani potwierdza, że w przyszłym sezonie kadra będzie liczyć 26-27 zawodników.
Kurde, skąd Ty bierzesz te wiadomości? ;)

Czyli wykona ze trzy-cztery ruchy jeszcze, ciekawe jakiej klasy. Tak wychodzi z moich obliczeń. ;) Dwóch bardzo klasowych piłkarzy to minimum, ale o odejściu mówił dziś Gattuso, to by stworzyło potrzebę ściągnięcia jeszcze jednego piłkarza.
Szkoda mi Legrottaglie, w tej sytuacji pewnie Bonera będzie piątym środkowym. Może Albertazziego włączą do kadry na stałe?

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 25 maja 2011, 18:13

Kurde, skąd Ty bierzesz te wiadomości? ;)
Forum red&black - kopania wiedzy o Milanie. Zaczynając od chłopców z Primavery kończąc na transferach. Wszystko tam można znaleźć. Wywiady, artykuły, nagłówki z niemal każdej gazety sportowej na świecie. Są ludzie, którzy mają dostęp do programów takich jak SportItalia itp.

BTW - chyba znalazłem jedną z najgłupszych plotek transferowych odnośnie Milanu. Galliani chce Demirela za 15 baniek i oferuje mu 3 mln rocznie. Plota ujrzała światło dziennne akurat dziś a wczoraj kupiliśmy Amelie i mamy lepszego Abbiatiego. Ktoś ma chyba bujną wyobraźnie.
Szkoda mi Legrottaglie, w tej sytuacji pewnie Bonera będzie piątym środkowym. Może Albertazziego włączą do kadry na stałe?
Bonera na 5 w kolejce obrońce to fajna opcja. Nie marudzi, może grać na każdej pozycji w defensywie a gdy nie łapie kontuzji to gra w miarę pewnie. Tylko jego zarobki nie pasuje do gracza o jego statusie w drużynie.

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 920

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 25 maja 2011, 18:32

Panowie wszystko fajnie z tym Bonerą jako 5 obrońcą, ale on zarabia 2 mln rocznie, ciekaw jestem w jakim innym klubie 5 w kolejce do gry obrońca dostaje taką kasę. Bonere najlepiej wytransferować np. do Juve i do składu włączyć ALbertazziego.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 25 maja 2011, 18:33

BTW - chyba znalazłem jedną z najgłupszych plotek transferowych odnośnie Milanu. Galliani chce Demirela za 15 baniek i oferuje mu 3 mln rocznie. Plota ujrzała światło dziennne akurat dziś a wczoraj kupiliśmy Amelie i mamy lepszego Abbiatiego. Ktoś ma chyba bujną wyobraźnie.
Nie żartuj, może Galliani też chce mieć swojego Melo w składzie? :wink:
Bonera na 5 w kolejce obrońce to fajna opcja.
Nie, to nie jest fajna opcja. Fajna opcja jako numer 5 to jest Albertazzi. Bonera na piątym miejscu w kolejce to jest zapchajdziura zarabiająca 2 miliony euro netto, dodatkowo blokująca talent młodzików zapchajdziura. Legrottaglie zarabiający połowę tego, dający zespołowi tyle samo, a będący wielkim fanem Milanu, to dla mnie o wiele fajniejsza opcja na numer 5.
Ale cóż, dojdzie chyba do tego, że Bonera spędzi w klubie czas od "młodego zdolnego" do "doświadczonego mentora". :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”