Finał LM: FC Barcelona- Manchester United - Strona 21

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Kto będzie triumfował na Wembley?

Czas głosowania minął 29 maja 2011, 0:32

Manchester United
24
56%
FC Barcelona
19
44%
Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Re: Finał LM: FC Barcelona- Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 27 maja 2011, 9:56

Co do samego meczu to ja widze dwie mozliwosci:

1.) Albo to bedzie wyrownany mecz i w takim wypadku wygra MU;
2.) Albo to nie bedzie wyrownany mecz tylko cos na wzor finalu sprzed dwuch lat, zacznie sie ciekawie a potem Barcelona zdobedzie przewage i zmiecie MU 2,3:0(1). To co podalem przed chwila to nie jest obstawianie wyniku :p, zeby nie bylo (troche opcji tam wypisalem).

Prochu nie wymyslilem, ale wydaje mi sie, ze jesli Barca ma wygrac to mus stlamsic MU, a jesli jej sie nie uda to ktoras konta Diablom wlezie do bramki, a atak Barcy bedzie sie rozbija o zmasowana obrone. NIe przewiduje mozliwosci zeby to MU zmiotlo Barcelone, bo chyba Ferguson nie popelni znowu tego samego bledu i wyjdzie na mecz z defensywnym ustawieniem i bedzie chcial zalatwic kwestie tytulu kontrami.

Czyli de facto wszystko zalezy od obrony MU, no i od tego czy Barca zdolala odzyskac swierzosc :)

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 27 maja 2011, 10:35

rkoeman pisze: dla mnie w finale gdy graja tak dobre druzyny faworyta nie ma. Barcelona teoretycznie powinna wygrać i dominowac caly mecz ale wiekszej kasy bym na to nie postawil
No właśnie teoretycznie tak być powinno, ale wiadomo jakie są finały: dużo nerwów i mało płynnej gry(z reguły).
Nie sądzę, że Manchester mógł stłamsić Barce w środku pola nawet przy harującym Rooneyu i Parku, ale mogą im wychodzić szybkie akcje po odbiorze piłki z uruchamianiem Hernandeza, Rooneya czy będącego w dobrej formie Valencji(na margnesie : w niesamowity sposób wrócił do formy po złamaniu nogi, brawo :) ), no i stałe fragmenty gry. Wiadomo, jak ktoś strzeli, to już jest inny mecz, życzył bym sobie powtórki z Rzymu, ale pewnie dlatego jej nie będzie :lol:

Teoretycznie faworyt jest jeden, ale tylko do 20:45 jak mówił bodaj Pep.
Potem obydwa zespoły zaczynają po 11 z wynikiem 0:0 (chociaż pewnie ktoś złośliwy napisze, ze 14 na 11) :lol:

tylerdurden
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 88

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tylerdurden » 27 maja 2011, 10:57

A ja mam nadzieję, ze SAF bedzie chcial "zabic mecz" jak okreslaja to kibice Barcelony, bo to najlepszy sposob na obecna Barcelone i kazdy o tym wie, lacznie z tymi kibicami Barceolony (dlatego piszą, ze nie cheiliby zeby SAF zabil mecz ;)). Nie czytałem wypowiedzi SAFA, ale pododbno cos mowil, ze nie popelni takiego bledu taktycznego jak dwa lata temu i chyba chodzilo o zbytnie otwarcie sie (tak zakladam)

Nie wiem w jakim stanie fizycznym wyjda zawodnicy Barcelony na ten mecz, ale jeśli nie bedzie on lepszy niz ten z mecóżw z Realem, to MU ma rowne szanse w tym pojedynku, bez patrzenia na slogany mowiace o braku faworytow w takich meczach

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 27 maja 2011, 11:13

IMO mecz bedzie wyglądał troche jak ten na Emirates. Tzn Barca bedzie grała swoje, ale znakomitych okazji za dużo mieć nie będzie (tak było w pierwszej połowie na Emirates :P) United będą kontrować, bo to potrafią. Jak United odeprą ataki Barcy, to będą w stanie groźnie skontrować. Podejrzewam, że długo może być 0:0 i jedna bramka zadecyduje, dla kogo ? pojęcia nie mam :lol:

ciekawostka znaleziona na twitterze:
Xavi has averaged just under 107 passes per game in Europe this term with an accuracy of 95%
ale chyba się już wszyscy do tego przyzwyczaili, wiec nie wiem czy kogoś to jeszcze interesuje :P

albo inne, chyba bardziej ciekawe:
If Barcelona beat Manchester Utd, Spain will overtake Italy in terms of most CL Cup trophies. Italy & Spain (12) England a close third (11).

Jak wygra United, to Van der Sar będzie najstarszym graczem, który wygrał LM. Najstarszym który grał w finale jest Zoff, ale on nie wygrał wtedy.

Awatar użytkownika
Toudinho
Hala Madrid

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Toudinho » 27 maja 2011, 12:20

Z Barcą nie da się grać jak Barca. Man Utd będzie przyjmować, i kontrować. Mają szybki i przebojowych graczy i to będzie największe zagrożenie dla Barcy. Jeśli będą poruszać się jak cień za piłkarzami Barcy co jest bardzo trudne to Barca nie będzie miała nic z gry poza posiadaniem piłki. Najgorsze jest to, że Messi potrafi rozegrać klepe na zajbistej szybkości i obecnie nie ma na to przeszkody, bo urywa się jak nikt. Mecze moim zdaniem nie będą się zbytnio różnić od GD, bo obecnie nie ma ekipy która zdominuje Barcelone w tym co nie istotne :P czyli posiadaniu piłki, a jak pokazały niektóre mecze można miec 70% czasu piłkę i przegrać :lol:

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 27 maja 2011, 13:38

Nie mówie ze Valencia jest bogiem,tylko ze ostatnio zmasakrował najlepszego lewego obronce na swiecie w grze defensywnej Cola.Napisaem to w kontekscie ze facet sobie ma nie pograc przy Puyolu czy Abidalu.W lidze Hiszpanskiej sa bardzo utalentowani gracze ofensywni ale nie widzialem skrzydłowego z dobrym dryblingiem(valencia ma sporo ograniczony) ale cholernie silnego i bardzo szybkiego.Ktokolwiek zagra na Antonio bedzie miał niesamowicie ciezko.

Bienas, mozesz to uznac za asekuracje :wink: ja pamiętam finał w moskie jak tydzien wczesniej chodziłem naładowany a sam finał to juz jeden wielki nerw i wszystko.Rok pozniej w Rzymie było juz inaczej bo jednak wygrana LM w moskiwe dała mi choernie duzo(wszak na finał czekalem 9 lat) niby wg Buków bylismy minimalnym faworytem,jednak bylismy druzyna gorsza a wygrana rok wczesniej dawała pewne zaspokojnie)

Jutro finał a ja o nim jeszcze nie mysle.Podstawa było wygranie 19 mistrzostwa, jest finał? jest wspaniale.Ile ja czytalem o slabym MU,ze bez Ronaldo i Teveza nic nie wygramy, czytalem o naszych transferach....je jakies wynalzaki itp.Napewno sie bede denerwowal ale nie ma jakiegos wielkiego cisnienia dla mnie,cisnienie to ja mialem w Moswkie,jutro mozemy pokonac dla wielu mityczna Barce i uwazam ze jestesmy wstanie tego dokonać.Nie jestesmy faworytami,gramy na Wembley.Licze na dobry finał bo ten z MS czy ostatni z LE to zenada dla oka.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 27 maja 2011, 13:47

nie ma jakiegos wielkiego cisnienia dla mnie,cisnienie to ja mialem w Moswkie,
Mam wrażenie, że jeśli jutro pokonacie Barcelonę, to za parę lat będziesz mówił, że miałeś przed Moskwą i Londynem niesamowite ciśnienie, a ten finał w Rzymie przetrwałeś na luzie zaspokojony sukcesami w roku wcześniejszym. :wink:

Ja mam tylko nadzieję na dobry finał i na to, że Manchester mnie pozytywnie zaskoczy. Jak dotąd oglądając ich mecze nie widziałem żadną miarą drużyny na miarę Barcelony czy zwycięskiej drużyny z 2008 roku, ale może po prostu trafiałem na ich gorsze dni. Prywatnie delikatnie skłaniam się ku Barcelonie, bo mam nadzieję, że uzyskają to, co rok temu im odebrano, ale przede wszystkim liczę na widowisko, dla mnie ta LM skończyła się na 5 kolejce fazy grupowej. ;)

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 27 maja 2011, 13:56

Na finał w Moskiwe czekalem 9 lat, dodatkowo była wtedy rocznika 68 roku. Teraz przystepujemy do finału z pozycji druzyny mocno niedocenianej i gramy z mityczna Barca.Cisnienie bedzie ale nie w połowie takie jak w 2008.

Wilmore- 3 mecze z Chelsea w ostatnich tygodniach zagralismy bardzooo dobrze.Ogolnie... 6 miesiecy bez Valenci,Roo z problemami,połamany wiecznie Rio,Park w najlepszej formie zycia wyjezdza na puchar azji u nie grac 3 miesiace i mimo wszystko jestemy mistrzami i gramy w finale.Zgadzam sie ze w wielu meczach nie było pieknej gry, ale mentalnie ta ekipa jest cholernie silna.Jesli ktoś ma pokonac Barce to tylko SAF ktory zdobył 19 tytuł mistrza Angli.

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 27 maja 2011, 13:59

tylerdurden pisze: Nie wiem w jakim stanie fizycznym wyjda zawodnicy Barcelony na ten mecz, ale jeśli nie bedzie on lepszy niz ten z meczów z Realem, to MU ma rowne szanse w tym pojedynku, bez patrzenia na slogany mowiace o braku faworytow w takich meczach
To może być kluczowe. Oby Guardiola dobrze rozegrał mini okres przygotowawczy przed finałem :wink: Mam wrażenie, że ostatni mikrocykl, czyli styczeń, luty nie do końca wyszedł może po prostu 4-mecz z Realem ekstremalnie wyczerpał naszych graczy,a w przypadku mocno eksploatowanych od 2/3 sezonów Xaviego, Iniesty, Puyola czy Messiego był zabójczy.
Do tego doszedł spadek formy Villi, Pedro, Pique :lol:

Reasumując, Messi, Xavi, Iniesta będą wygladali dużo lepiej, Puyol to wojownik i on da radę a co reszty wymienionych to Bóg raczy wiedzieć, ale to jest finał i muszą się ogarnąć

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 27 maja 2011, 14:35

2 tygodnie na przygotowania to wystarczająco dużo, wydaje mi się, że zarówno Barcelona jak i MU pod względem kondycyjnym i jeśli chodzi o świeżość będą dobrze wyglądały. Oczywiście, że będąc w finale chce się go wygrać, nie po to walczy się cały rok w LM żeby potem samo dojście do finału uważać za sukces. Tyle, że po drugiej stronie będzie Barcelona, która jest faworytem i która potrafi grać na poziomie nieosiągalnym dla nikogo.

Pewnie, że kibice Barcy chcieliby żeby MU zagrał otwarty futbol i poszedł na wymianę ciosów. Mam jednak nadzieję, że Ferguson nie jest samobójcą i wie, że nie mamy szans wygrać grając z Barceloną w ich własną grę jak to miało miejsce 2 lata temu. W tamtym meczu nie było takiego ciśnienia u nas, sportowej złości, wygraliśmy rok wcześniej LM, sprawialiśmy wrażenie zadowolonych z siebie a po stracie pierwszej bramki wyglądaliśmy jakby mecz się skończył. Paradoksalnie wyglądało to tak jakbyśmy nie docenili siły Barcelony. Nie było płaczu po przegranej,nie było też widać wściekłości, nie było widać tej waleczności z której słynie MU. Barcelona nas zjadła, wygrała 2:0, mogła wyżej a my na to tylko patrzyliśmy. Potwierdzają to dzisiejsze słowa Scholesa:
"It wasn't a nice night and the summer afterwards felt very long. This time we intend to at least give it a go."
Trochę to wyglądało jakbyśmy podeszli do tamtego spotkania jak do każdego innego z mocną drużyną. A obecna jak i tamta Barcelona wymaga i zasługuje na to żeby grać z nią inaczej niż z Chelsea, Arsenalem, Bayernem czy każdą inną drużyną na świecie.

Widać po wypowiedziach naszych zawodników, że jednak tamten mecz zostawił pewną zadrę i chęć rewanżu jest duża. To jest finał i oczywiście wszystko jest możliwe ale nie oszukujmy się to nie naszego zwycięstwa spodziewa się większość. To czego się obawiam to środek pola. Barcę można powstrzymać co pokazał Mourinho ale nie wiem czy mamy do tego zawodników. W naszych szeregach ciężko znaleźć takiego Pepe. Gdyby Fletch był w formie... Barcelona poza tym, że gra przyjemnie dla oka, gra też futbol najbardziej dla nas niewygodny i taki z którym najgorzej sobie radzimy. Ciągły pressing to jest dość dobry sposób na MU. No i atak, Villa i Pedro ostatnio może byli bez formy ale to niewdzięczny typ zawodników, z którymi Rio i Vida będą mieli zdecydowanie więcej problemów niż np. ze Zlatanem czy Adebayorem. Ferguson jednak to wszystko pewnie wie a my też mamy swoje atuty. Bardzo wiele będzie zależało od pierwszej połowy, jeśli szybko stracimy bramkę może być powtórka sprzed dwóch lat i po meczu, jeśli dobrze wejdziemy w mecz i będziemy wypełniać zalecenia taktyczne możemy powalczyć. Nie zdziwi mnie kilkubramkowa wygrana Barcelony ale po cichu liczę, że wygramy to jedną bramką.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 27 maja 2011, 14:48

Morrow pisze:Bardzo wiele będzie zależało od pierwszej połowy, jeśli szybko stracimy bramkę może być powtórka sprzed dwóch lat i po meczu, jeśli dobrze wejdziemy w mecz i będziemy wypełniać zalecenia taktyczne możemy powalczyć. Nie zdziwi mnie kilkubramkowa wygrana Barcelony ale po cichu liczę, że wygramy to jedną bramką.
Mam dokladnie takie samo zdanie. Tyle tylko, ze ja licze na wygrana Barcy oczywiscie :P

Jesli nie zrobicie urzytku z zawodnikow, ktorzy do gry z kontry sa idealni (jak Valencia czy Hernandez) zanim Barca cos ustrzeli to moze byc z Wami kiepsko... ale jesli Blaugrana sie nadzieje na jakas kontre zanim cos strzeli to 1:0 mozecie dowiezc do konca...

No chyba, ze srodek pomocy Blaugrany zagra na takim poziomie jaki tylko oni potrafia osiagnac... wtedy nic MU nie pomoze, ale wydaje mi sie, ze nie zagra.

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 27 maja 2011, 14:49

tylerdurden pisze:A ja mam nadzieję, ze SAF bedzie chcial "zabic mecz" jak okreslaja to kibice Barcelony, bo to najlepszy sposob na obecna Barcelone i kazdy o tym wie, lacznie z tymi kibicami Barceolony (dlatego piszą, ze nie cheiliby zeby SAF zabil mecz ;)). Nie czytałem wypowiedzi SAFA, ale pododbno cos mowil, ze nie popelni takiego bledu taktycznego jak dwa lata temu i chyba chodzilo o zbytnie otwarcie sie (tak zakladam)

Nie wiem w jakim stanie fizycznym wyjda zawodnicy Barcelony na ten mecz, ale jeśli nie bedzie on lepszy niz ten z mecóżw z Realem, to MU ma rowne szanse w tym pojedynku, bez patrzenia na slogany mowiace o braku faworytow w takich meczach
MU moze wychodzic z zamiarem zabicia mezu tak jak to czyni twoj idol mourinho aka nieslusznie wywalili mi pilkarzy w 4 meczach z rzedu tylko pytanie czy ma do tego graczy? ja licze ze nie zagra takiej padaki jak real bo lubie dobre i plynne mecze a nie symulowanie (di maria), ciagle machanie lapkami i robienie groznych min (marcelo) albo szarpanie przeciwnikow (pepe, arbeola i ramos). jezeli zdecyduje sie na taka gre moze liczyc sie z wywaleniem ktoregos z jego graczy. w barcelonie nie graja debile i juz nauczyli sie jak mozna reagowac. a mozna na wiele sposobow. real ma o wiele lepsza pomoc niz MU i mou mogl sobie na to pozwolic. choc wyszlo slabiutko bo ciezko inaczej nazwac oddanie 3 celnych strzalow w dwumeczu i gre na 0-0 u siebie

jednak jak juz pisalem - dla mnie w meczach finalowych nie ma faworytow chyba ze gralibysmy z jakims schalke czy innymi spursami

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 27 maja 2011, 15:08

rkoeman pisze:ja licze ze nie zagra takiej padaki jak real bo lubie dobre i plynne mecze a nie symulowanie (di maria), ciagle machanie lapkami i robienie groznych min (marcelo)
rkoeman jak zwykle w formie :lol:

petrdcm
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 27 maja 2011, 15:19

Cris7 pisze:
rkoeman pisze:ja licze ze nie zagra takiej padaki jak real bo lubie dobre i plynne mecze a nie symulowanie (di maria), ciagle machanie lapkami i robienie groznych min (marcelo)
rkoeman jak zwykle w formie :lol:
:lol:
A już chciałem skomentować to jego zdanie ale swoim celnym spostrzeżeniem mnie skutecznie od tego odwiodłeś.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”