Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 08 cze 2011, 0:09
Sammyy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 08 cze 2011, 0:32
Salas11
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 08 cze 2011, 0:41
Sammyy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 08 cze 2011, 1:09

Salas11

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 08 cze 2011, 1:14
Marco Van Basten
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 08 cze 2011, 1:23
Ja niemal zawsze grałem strefą na bokach (obrońcy, skrzydłowi) i 1 na 1 w środku (środkowi obrońcy, środkowi pomocnicy), dzięki temu unikałem głupich bramek po np. szybkim wznowieniu gry przez przeciwnika z autu. Bywają sytuacje grając strefą, że 2-3 zawodników kryje 1 gracza czy puste pole, a kolejnego zawodnika tylko jeden piłkarz i robi się lekki zamęt i zawsze mam problem by to wyeliminować dlatego staram się zachowywać pewną zależność. Jak dam strefę środkowym obrońcą to zapewne boczni automatycznie dostaną 1 na 1 etc.Salas11 pisze:Krycie 1 na 1 w przypadku gdy rywal gra jedym napastnikiem jest niepotrzebne. Szczególnie gdy ten napastnik nie jest jakiś szczególnie groźny. Strefa to zdecydowanie lepsza opcja i prawdę mówiąc coraz większa ilość graczy (w tym ja) w ogóle rezygnuje z krycia indywidualnego.
Nie no, jasne że tak. Ja nie mam tak że załamuję się 2-3 słabszymi meczami i już staram się coś zmieniać. Mimo wszystko jednocześnie staram się patrzeć szerzej i zawsze po zmianach odpalam sobie np. pierwsze 15 minut meczu całe by zobaczyć jak to wygląda, współpraca środkowych obrońców, środkowych pomocników (przemieszczanie się, wychodzenie do piłki, dokładne rozgrywanie) czy napastnika (wychodzenie do piłki, pokazywanie się, ucieczka na wolne pole). Ot lubię sobie dopracować wszystko by działało tak jakbym względnie chciał. No i mam ogromnego hopla jeśli chodzi o defensywę, nienawidzę tracić bramek więc do obrony przykładam ogromną uwagę.Salas11 pisze:Co do zmian, to zawsze coś odbywa sie kosztem czegoś. Efektywniejsza gra z tyłu rzutuje często na ilości strzelanych bramek i odwrotnie. Najważniejsza jest cierpliwość, bo nie zawsze kiepskie wyniki oznaczają źle dobraną taktykę. Skład a przede wszystkim poszczególne formacje zgrywają się określoną ilość czasu i nie ma od tego odstępstwa
Sammyy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 08 cze 2011, 1:44
Ja od krycia indywidualnego staram się znowu odzwyczajać. Z lenistwaSammyy pisze:Ja niemal zawsze grałem strefą na bokach (obrońcy, skrzydłowi) i 1 na 1 w środku (środkowi obrońcy, środkowi pomocnicy), dzięki temu unikałem głupich bramek po np. szybkim wznowieniu gry przez przeciwnika z autu. Bywają sytuacje grając strefą, że 2-3 zawodników kryje 1 gracza czy puste pole, a kolejnego zawodnika tylko jeden piłkarz i robi się lekki zamęt i zawsze mam problem by to wyeliminować dlatego staram się zachowywać pewną zależność. Jak dam strefę środkowym obrońcą to zapewne boczni automatycznie dostaną 1 na 1 etc.
Sammyy pisze:Ot lubię sobie dopracować wszystko by działało tak jakbym względnie chciał. No i mam ogromnego hopla jeśli chodzi o defensywę, nienawidzę tracić bramek więc do obrony przykładam ogromną uwagę.
Każdy tak chyba ma, nieraz człowiek przeciera oczy ze zdumienia że można coś rozegrać inaczej, efektywniejSammyy pisze:Mój największy problem to przyzwyczajenie do pewnych rzeczy, czasem przez to mam problem by zrobić pewne zmiany w ustawieniu czy grze.
Jak maszynka do strzelania bramek, to tylko Federico LauritoMarco_Van_Basten pisze:Marquinhos to jest mistrz FM 2009. Zawsze go kupuje na początku gry i mam mega piłkarza na lata. Przerabiam go zawsze na lewego pomocnika i człowiek ten non stop sieje zamęt w obronie rywalaW ogóle dobra opcja w FM 2009 jest z Velą. Na początku gry można go sprowadzić za 5 mln funtów (tak mi się zdarzyło), po czym facet po dwóch sezonach stał się maszynką do strzelania goli i jest już wyceniany na 30 baniek.
Salas11
Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 08 cze 2011, 7:10
BarcaQzYN
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 08 cze 2011, 17:59
Sammyy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 08 cze 2011, 18:33
Zmieniłeś polecenia dla stoperów tak, jak wcześniej planowałeś?Sammyy pisze:Salas11 rozmawialiśmy o błędach środowych obrońców co wyglądało z mojego punktu widzenia na największy problem. Oczywiście grali słabo przez co przeciwnicy mieli sporo okazji, no właśnie, okazji. Sprawdziłem ostatnie 8 spotkań (po zmianie taktyki, 6 ze screenu plus 2 dodatkowe) i z 10 straconych bramek (3:2 z Getafe i 2:1 z Villarreal doszło) straciłem w ten sposób tylko 3. Po zmianie ustawień ani Getafe ani Villarreal nie doszli do takiej sytuacji więc tu jest plus.
Miguel w mojej wersji FM-a jest mocno średnim zawodnikiem jeśli chodzi o grę w obronie. Specjalnie mnie więc jakoś jego błąd ustawienia nie dziwiSammyy pisze:5 tracę po rożnych (przegrana pojedynku przez Fernandesa, Ramiego, Munoza plus złe ustawienie Miguela w jednym).
Polecam zajrzeć sobie w bardzo pomocną tabelkę "Motywacja" w trakcie meczu. Dosyć częstym zjawiskiem jest, że wpuszczony rezerwowy ma opis: "wygląda na zadowolonego z siebie", co jest bardzo niebezpieczne, szczególnie gdy chodzi o obrońcę. Taki delikwent po prostu jest zbyt pewny siebie. W najnowszym FM-ie jest opcja opierdalania piłkarzy w trakcie meczu, czego nie ma w mojej wersji. Myślę że to bardzo przydatna funkcja w takich sytuacjachSammyy pisze:4 tracę po błędach wpuszczonych rezerwowych graczy (Miguel, Mathieu, Fernandez, Munoz).
Wywal tego Miguela, u mnie obrońca po tylu błędach prowadzących do utraty bramki nie miałby racji bytu w drużynie. Jeśli szukasz solidnego prawego obrońcy, sprawdź sobie Chretiena. U mnie jest mocny, ale nie wiem jak w nowszych wersjach FM-a.Sammyy pisze:4 padło po błędach Miguela, rezerwowego bocznego obrońcy (przegrana pojedynku 1na1, 2 razy gubi krycie, złe ustawienie przy rożnym).
3 gole po akcjach o których pisałem (2 razy Miguel gubi krycie, raz Mathieu (zawodnicy których kryli grają idealną piłkę sam na sam)).
2 bramki po przegranych pojedynkach 1 na 1 (Miguel, Mathieu).
Salas11
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 08 cze 2011, 19:16
Zmniejszyłem nastawienie na 6, zmniejszyłem grę przy przeciwniku na 6, zmieniłem na strefowe z 1na1, z tym że jednocześnie środkowi pomocnicy mają grę przy przeciwniku na 8-10 jakoś, a i bocznych obrońców nieco przystopowałem (miałem wysuniętych, dałem zwykłych) i ogólnie wygląda to o niebo lepiej. Przykładowo Inter w LM poza strzałami z dystansu nie był w stanie kompletnie nic zrobić co napawa optymizmem.Salas11 pisze:Zmieniłeś polecenia dla stoperów tak, jak wcześniej planowałeś?
Miguel jest słaby, ale jak na rezerwowego to dotąd nie narzekałem, przyjrzałem się jednak uważniej i ręce opadają, a noty wyłapuje dobreSalas11 pisze:Miguel w mojej wersji FM-a jest mocno średnim zawodnikiem jeśli chodzi o grę w obronie. Specjalnie mnie więc jakoś jego błąd ustawienia nie dziwi Przegrane główki? Jeśli obrońca dobrze spisuje się w grze w powietrzu a mimo to przegra jakąś walkę, po której padnie bramka, można tylko rozłożyć ręce Ja już widziałem hece typu bramki Liveraniego po wygranym pojedynku główkowym z Samuelem, choć Muro w powietrzu jest przeujem.
Okienko motywacji mam względnie cały czas otwarte w trakcie gry by obserwować co się dzieje i reagować na tych co nie przykładają się do gry czy grają słabo. Problem z wpuszczonymi też jest bardziej zawiły. Noty mają dobre, bramki nie są przypisywane na ich konto przez grę, z tym że dla mnie to jest ich wina. Niby zwykłe dośrodkowanie z rożnego, niby zwykły gol, ale jednak bramkę strzela zawodnik który wcześniej urywa się mojego piłkarzowi wychodząc na względnie czystą pozycję - bramkarz nie ma nic do powiedzenia.Salas11 pisze:Polecam zajrzeć sobie w bardzo pomocną tabelkę "Motywacja" w trakcie meczu. Dosyć częstym zjawiskiem jest, że wpuszczony rezerwowy ma opis: "wygląda na zadowolonego z siebie", co jest bardzo niebezpieczne, szczególnie gdy chodzi o obrońcę. Taki delikwent po prostu jest zbyt pewny siebie. W najnowszym FM-ie jest opcja opierdalania piłkarzy w trakcie meczu, czego nie ma w mojej wersji. Myślę że to bardzo przydatna funkcja w takich sytuacjach
Nikt go nie chciał kupić, środków na transfery też wiele nie ma, po sezonie kończy się kontrakt (niepotrzebnie na początku gry przedłużałem bo już bym go nie miał od pół roku w zespole) więc zmiana nadejdzie, tym bardziej że mam poza Bosingwą w pierwszym składzie Vrsaljko na wypożyczeniu i Joela który także się ładnie rozwija w Getafe, będzie dobrze.Salas11 pisze:Wywal tego Miguela, u mnie obrońca po tylu błędach prowadzących do utraty bramki nie miałby racji bytu w drużynie. Jeśli szukasz solidnego prawego obrońcy, sprawdź sobie Chretiena. U mnie jest mocny, ale nie wiem jak w nowszych wersjach FM-a.
Sammyy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 08 cze 2011, 19:44
Nastawienie na 6 to jak dla mnie i tak dużoSammyy pisze:Zmniejszyłem nastawienie na 6, zmniejszyłem grę przy przeciwniku na 6, zmieniłem na strefowe z 1na1, z tym że jednocześnie środkowi pomocnicy mają grę przy przeciwniku na 8-10 jakoś, a i bocznych obrońców nieco przystopowałem (miałem wysuniętych, dałem zwykłych) i ogólnie wygląda to o niebo lepiej. Przykładowo Inter w LM poza strzałami z dystansu nie był w stanie kompletnie nic zrobić co napawa optymizmem.
A nie próbowałeś przy rzutach rożnych kazać skrzydłowym pilnować słupków? Jak tak jakiś czas robiłem, by większa ilość zawodników mogła skupić się na kryciu rywali, dzięki czemu rywalom bardzo rzadko udawało się urywać. Z przodu zostawiałem jedynie rozgrywającego (i tak by w powietrzu wiele nie zdziałał przy ewentualnym pojedynku) i napastnika. Ta dwójka po wybiciu w zupełności wystarczy, bo przeprowadzić zabójczą kontrę, bo rywal najczęściej przy rogach zostawia jedynie dwójkę zawodników (przeważnie bocznych obrońców)Sammyy pisze:Przy rożnym to on wyszedł od słupka 4-5 metrów, przegrał pojedynek, a futbolówka weszła w miejsce w którym on właśnie powinien być, dla mnie ewenement. Ogólnie z dośrodkowaniami jest lekki problem i muszę z tym powalczyć i pewnie sporo na zmieniam. Większość moich 'techników' z pierwszego składu ma skoczność na poziomie 4-10, dobrze że chociaż obrońcy wyglądają dobrze tutaj, zresztą już skoczność trenuję więc powinno być lepiej z czasem.
Noty są chimeryczne, ja coraz częściej w ogóle się nimi nie sugeruję. Silnik gry wystawia je według mnie zbyt arkadowo, ale trudno się z drugiej strony dziwić, to tylko gra.Sammyy pisze:Noty mają dobre, bramki nie są przypisywane na ich konto przez grę, z tym że dla mnie to jest ich wina
A jak wygląda w FM 11 Daniel Opare? U mnie przy odpowiednim treningu i w miarę regularnej grze potrafił rozwijać się w zawrotnym tempie.Sammyy pisze:tym bardziej że mam poza Bosingwą w pierwszym składzie Vrsaljko na wypożyczeniu i Joela który także się ładnie rozwija w Getafe, będzie dobrze
Salas11
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 08 cze 2011, 20:06
CoSalas11 pisze:W najnowszym FM-ie jest opcja opierdalania piłkarzy w trakcie meczu, czego nie ma w mojej wersji. Myślę że to bardzo przydatna funkcja w takich sytuacjach![]()
Slim91
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 08 cze 2011, 21:03
Przy wysuniętej obronie imo nie ma sensu cofać ich na maksa, ostatnio jak tak grałem to powstawała luka między obrońcami a pomocnikami. Poza tym gram obecnie dość ofensywnie, a jak mam obrońcę z podaniem 15 i niezłą błyskotliwością to szkoda go strasznie ograniczać. Obecnie póki co jestem zadowolony więc dalsze eksperymenty schodzą na dalszy plan.Salas11 pisze:Nastawienie na 6 to jak dla mnie i tak dużo Moi stoperzy mają góra na 3, wymagam od nich tylko skutecznej gry w obronie, niczego więcej. Grę przy przeciwniku daję im na 4, żeby trzymali się pozycji ale jednocześnie nie cofali zbyt głęboko. Obrońcami gram wysuniętymi, żal ograniczać takiego Kolarova. Środkowi pomocnicy, a w szczególności Kacar wykonuje świetną robotę przy asekuracji bocznych stref boiska w razie kontr.
U mnie z przodu tylko napastnik zostaje, ofensywny pomocnik gra 'na skraju pola karnego' (tego chyba nie było w FM09) więc przy kontrach jest 2 na 2, a skrzydłowi też czasem zdążą z podejściem. Boi boczni obrońcy i skrzydłowi w powietrzu to asy nie są więc wielkiej różnicy nie ma. 2 mecze rozegrane kolejne, nie udało się rywalowi nawet oddać strzału po stałych fragmentach więc także zaczyna dziać się dobrze.Salas11 pisze:A nie próbowałeś przy rzutach rożnych kazać skrzydłowym pilnować słupków? Jak tak jakiś czas robiłem, by większa ilość zawodników mogła skupić się na kryciu rywali, dzięki czemu rywalom bardzo rzadko udawało się urywać. Z przodu zostawiałem jedynie rozgrywającego (i tak by w powietrzu wiele nie zdziałał przy ewentualnym pojedynku) i napastnika. Ta dwójka po wybiciu w zupełności wystarczy, bo przeprowadzić zabójczą kontrę, bo rywal najczęściej przy rogach zostawia jedynie dwójkę zawodników (przeważnie bocznych obrońców)
Minus jest taki, że noty działają na morale zawodnikaSalas11 pisze:Noty są chimeryczne, ja coraz częściej w ogóle się nimi nie sugeruję. Silnik gry wystawia je według mnie zbyt arkadowo, ale trudno się z drugiej strony dziwić, to tylko gra.
Przeciętniak.Salas11 pisze:A jak wygląda w FM 11 Daniel Opare? U mnie przy odpowiednim treningu i w miarę regularnej grze potrafił rozwijać się w zawrotnym tempie.
Sammyy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 08 cze 2011, 21:48
To nie takie proste. Wysunięta obrona służy skracaniu pola gry i efektywniejszym łapaniu rywali w pułapki offsidowe i tak z założenia ma to właśnie wyglądać. Nie mogę jednak pozwolić sobie, by stoperom weszło w krew atakowanie rywala na 30 - 40 metrze (zależnie od rozwoju sytuacji) bo wybitniejsi technicy bezczelnie mi ją objadą i wyjdą sam na sam. U mnie działa to tak, że wysunięta obrona wywiera jedynie pressing na atakujących rywala, cofa się za akcją i atakuje dopiero w określonej strefie boiska (nastawienie + gra przy przeciwniku) Dodatkowo też moi środkowi pomocnicy mają dość defensywne nastawienie (nie rozgraniczam ich ról na boisku) dzięki czemu niweluje się luka między obroną a pomocą o której wspominałeś.Sammyy pisze:Przy wysuniętej obronie imo nie ma sensu cofać ich na maksa, ostatnio jak tak grałem to powstawała luka między obrońcami a pomocnikami.
Cóż, jak pisałem wcześniej - dla mnie środkowy obrońca ma bronić i nic więcej. Od czegokolwiek innego na boisku są piłkarze na innych pozycjach. Raczej nie da się idealnie wykorzystać zalet każdego z zawodników podstawowego składu. Ktoś dla dobrego działania taktyki przeważnie nieco się "zmarnuje".Sammyy pisze:Poza tym gram obecnie dość ofensywnie, a jak mam obrońcę z podaniem 15 i niezłą błyskotliwością to szkoda go strasznie ograniczać.
No nie ma. U mnie jest albo 'przód', albo 'cofnij się' co oznacza powrót w pole karne.Sammyy pisze:U mnie z przodu tylko napastnik zostaje, ofensywny pomocnik gra 'na skraju pola karnego' (tego chyba nie było w FM09)
U mnie różnica jest i to spora. Wymagam od bocznych obrońców co najmniej przyzwoitej gry głową i taką też moi wybrańcy mają. Skrzydłowi z oczywistych względów mieć nie musząSammyy pisze:Boi boczni obrońcy i skrzydłowi w powietrzu to asy nie są więc wielkiej różnicy nie ma.
To fakt... Laurito posypał mi się na początku sezonu. Kilka spotkań z notą poniżej 6.0 (oczywiście bez bramki) i morale bardzo niskie. Klasyczny dołek formy, ale dojdzie do siebie, bo wiem na co go stać. Na szczęście strzelają za niego póki co inni, więc tragedii nie robię, choć wyłapał już oficjalne ostrzeżenie i publicznie wyraziłem niezadowolenie z jego formy. Reakcja była pozytywna, zawodnik zdaje sobie sprawę, że gra padakę i powinien w najbliższych meczech bardziej się sprężyć. Grunt by za mocno nie jeździć po piłkarzu, bo załamie się całkiem i nic już się z niego nie wyciśnie.Sammyy pisze:Minus jest taki, że noty działają na morale zawodnika
Gdzieś słyszałem, że w najnowszym FM-ie można krzyczeć na piłkarzy w trakcie trwania połowy. Dotąd można ich było opierdalać tylko w przerwie lub po meczu... To jak w końcu jest, można czy nie?Sammyy pisze:Możesz nawet jeździć po graczach przeciwnika w ten sposób. Mazur to ładnie opisał 2-3 strony temu (Obstawiam, że o to chodziło Salasowi).
Salas11
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio