Barcelona - AC Milan - Strona 10

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

A cieszyć się po meczu będą kibice

Milanu
21
57%
Barcelony
16
43%
Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Re: Barcelona - AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 14 wrz 2011, 12:52

Jasne, że nie zawsze wygrywa lepszy, to jest przecież piłka nożna. Pewnie, że błędy to część gry i właśnie o to mi się rozchodzi, że ten remis to głównie zasługa Barcelony, Katalończycy powinni to wygrać ale sami siebie mogą zapytać dlaczego tak się nie stało. Milan stał z boku, tylko temu dopomógł i chyba sam jest zdziwiony, że zdobył dwie bramki.

Nie wiem, ja zinterpretowałem post Mazura tak, że Milan na ten wynik zasłużył swoją postawą, jesli się mylę, niech mnie poprawi.

To, że Milan odstaje od ścisłego topu europejskiego i musi nadrabiać swoje braki w inny sposób też jest chyba oczywiste. Nigdzie nie napisałem, że Milan zagrał źle w obronie, napisałem, że zagrali dobrze bo tak było ale daleko mi do zachwytów nad ich postawą w defensywie i pisania przy okazji tego meczu, że to było potwierdzenie tego, że macie jedną z najlepszych defensyw w Europie (czego nie neguję). I nie zwalajmy pierwszej bramki tylko na geniusz Messiego bo defensywa w tym wypadku mogła i powinna zachować się lepiej. Swoją drogą Barcelona wczoraj z przodu zagrała poniżej swojego poziomu, w pewnej mierze na pewno to zasługa postawy Mediolańczyków a w pewnej, że to był słabszy mecz jeśli chodzi o żądła Barcy. Co do gry w ataku Milanu, nie spodziewałem się więcej po Milanie, nie dlatego, że są tak słabi w grze do przodu tylko z powodu tego, że na CN mało kto jest w stanie zagrać cokolwiek w ofensywie a Milanowi dodatkowo doszły poważne osłabienia w przedniej formacji.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 14 wrz 2011, 13:04

mete pisze:To, że Milan był o klasę gorszym zespołem każdy widział, ale żeby nie docenić dobrej gry w defensywie, która była kluczem do remisu trzeba nie mieć pojęcia o futbolu tak jak to pokazuje Ozdobny. Jeszcze hasła o desperackiej obronie - obrona była ustawiona pod rywala i to zaowocowało tym, że to co Barca ma najlepsze w ofensywie (Prostopadłe podania i wejścia pomocników w pole karne nie funkcjonowało tak jak zwykle) Czekam tylko na moment gdy Pirlo w drodze po swoją złotą piłkę przyjedzie na Camp Nou (może Juventus zostanie zaproszony na Puchar Gampera) zaliczy kilka asyst i bramek a Juventus będzie miał posiadanie piłki na poziomie 70%.

Jeżeli ktoś myślał, że Milan przyjedzie i będzie grał otwartą piłkę i tym sposobem wypnie dupę przed Barcą to chyba nie zna obecnych realiów światowej piłki. Zwłaszcza, że Allegri miał dostępnych dwóch napastników w kadrze.
Co Ty masz z tym Juve? Nerwy Ci puszczaja?

Zgadzam sie, ze nie mogliscie nic innego zagrac bo po prostu nie macie obecnie do tego warunkow. Ponadto obecnosc Ibry i Robinho tez wiele nie zmienilaby w Waszym obrazie gry, bo w tym momencie nie stac Was na rownorzedna walke z najlepszymi. Jakims cudem urwaliscie punkty z rozkrecajaca sie i oslabiona Barcelona i tyle. Milan wcale sie tak genialnie nie bronil, ale trafil na moent gdzie Barca nie repreztuje tego co powinna. Mieliscie farta i kazdy rozsadny i bezstronny kibic to przyzna. Nawiazujac do gry obronnej to wez sobie przypomnij jak bronil oslabiony Inter czy wczesniej Chelsea, bo to byly istne majstersztyki.

EDIT: Powiedz mi gdzie pisalem o Zlotej Pilce dla Pirlo? I gdzie sie napinalem? Wedlug mnie nie potrafisz rozpoznac trzezwej oceny od napinki i nie rob z tego tematu gowna, bo tylko wymieniamy tu opinie na temat wczorajszego meczu.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2011, 13:13 przez ozob, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1370
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 14 wrz 2011, 13:12

Czy Milan zasłużył na remis?Patrząc tylko przez pryzmat gry obronnej - raczej tak.Patrząc całościowo na to co zaprezentowały obie drużyny - już niekoniecznie :lol: Ale z Barcą NIE DA się grać otwartej piłki.Szczególnie na Camp Nou.To samobójstwo. Mieliśmy trochę szczęścia (1,5 stacji bramkowej = 2 bramki :lol: ),niby Barca ma lekką zadyszkę (spieprzony okres przygotowawczy?),ale Milan miał tu polec z 5-0,a Barcelona miała co chwilę wjeżdżać do bramki.Okazuje się jednak,że dzięki odpowiedniej taktyce można uniknąć blamażu nawet z Barceloną,ba - można wyrwać nawet jakieś punkty.Od zawsze jestem zwolennikiem dobrej gry obronnej (w końcu uwielbiam calcio!) i takie mecze,kiedy moja drużyna znakomicie się broni i kąsa kontratakami ogląda mi się dużo lepiej (i na większym poziomie adrenaliny :lol: ) niż atak pozycyjny i bicie głową w mur (vide Tottenham).

Wolę takie 2-2 po całym meczu w defensywie niż 4-5 bramek w dupę od MU po otwartej grze.

Co do marnych napiniek - słuchajcie - to nie ja wskakuję do tematu Juve i ironicznie zapraszam na nowy stadion czy wszelkie argumenty w dyskusji zbijam i tak dostaniecie wpierdol na Camp Nou... :wink:

Hmmm...mam nadzieję,że to powrót starego,dobrego Milanu w LM.Niby nic nie gramy,niby kadra odstaje od najlepszych,ale wynik korzystny jest.

EDIT - co do ZP dla Pirlo to oczywiście ironia po spuszczaniu się nad jego grą po jednym meczu z megamocną Parmą i jednoczesnym wytykaniem indolencji działaczy ACM(no bo jak można oddać taka GWIAZDĘ za darmo).Co do trzeźwego oceniania gry - to nie ja jestem piłkarskim ignorantem określającym wczorajszą grę w defensywie ACM mianem desperackiej.Mecz Milanu z Barca,a najwięcej do powiedzenia ma wcześniej trafnie przewidujący wynik (wpierdol!wpierdol!) meczu kibic Juve :lol: Ciekawe,prawda?
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2011, 13:28 przez MazurXIII, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 14 wrz 2011, 13:23

MazurXIII pisze:Od zawsze jestem zwolennikiem dobrej gry obronnej (w końcu uwielbiam calcio!) i takie mecze,kiedy moja drożyna znakomicie się broni i kąsa kontratakami ogląda mi się dużo lepiej (i na większym poziomie adrenaliny :lol: ) niż atak pozycyjny i bicie głową w mur (vide Tottenham).
A gry obronnej Totenhamu juz nie doceniasz? I jak pamietam to Milan procz dobrej gry obronnej zawsze slynal z ataku i sily ofensywnej zeby tylko wspomniec Kake z Pirlo czy Szewe z Kaka lub Van Bastena i Gulitem.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 14 wrz 2011, 13:26

dramat, jakiś dzieciak z 7 postami na koncie, zaprosił was do obejrzenia inauguracji JUVE. Mazur nie wiedziałem, że jesteś tak wrażliwy :wink:

Żeby nie robić burdelu w temacie. Zaintrygowała mnie jedna statystyka podana gdzieś w 70 minucie. Otóż Barcelona mimo posiadania 70 % piłki przebiegła w tamtym momencie 78 kilometrów, a Milan jedynie 72. Zazwyczaj jest tak, że ten kto nie ma piłki ten zapierdala więcej. Czyli co? Nie ma sensu głupio biegać jeśli można mądrze stać?

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 14 wrz 2011, 13:27

Nie wiem do konca o czym jest dyskusja, bo juz sie przyzwyczailem ze glownie chodzi o bicie piany, wiec nie czytalem jej uwaznie, ale Milan naprawde wczoraj zaimponował gra obronna i taktyka. Trzeba im to oddac. Momentami przecieralem oczy ze zdumienia. Lepsze zachowanie Abate i Barcelona wbiłaby bramke tylko ze stałego fragmentu gry! Na Camp Nou gdzie Arsenal czy Real dostawały po 4,5 bramek! Wg mnie to o czyms swiadczy - o klasie Milanu. I wg mnie słusznie, ze nie zagrali otwarcie.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 715

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 14 wrz 2011, 13:28

A i jeszcze jedno, bo widzę, że na razie tylko Mentor to zauważył. Ktoś tam wcześniej pisał, że Barcelona była osłabiona brakiem Puyola czy Pique, że są w słabszej formie i grają na 40% możliwości. Trzeba przyznać, że Milan za to nie miał żadnych problemów, bo jaki to problem brak Ibrahimovica czy Robinho (A Ozdobny może nadal pisać głupoty, że ich obecność na boisku nie dała by Milanowi czegoś więcej niż Cassano. Zwłaszcza, że Zlatan mógłby się utrzymać przy piłce lub przejąć w powietrzu przeciwko słabym nienominalnym środkowym obrońcom Barcy, a Robinho zapewniłby o wiele więcej pracy w defensywie niż Cassano jak i lepsze wyjście do kontry i nieustanny pressing). Co z tego, że nie mógł grać Gattuso, Flamini czy Taiwo. Co z tego, że Bommel, Seedorf i Zambrotta wrócili dopiero co po urazach. To się nie liczy.
A gry obronnej Totenhamu juz nie doceniasz?
Mazur już kilka razy pisał, że waliliśmy głową w mur Tottenhamu. Nie jest to docenienie?
I jak pamietam to Milan procz dobrej gry obronnej zawsze slynal z ataku i sily ofensywnej zeby tylko wspomniec Kake z Pirlo czy Szewe z Kaka lub Van Bastena i Gulitem.
My też pamiętamy. Pamiętamy też jak wygrywaliśmy z Barceloną 4-0, ale te czasy minęły i nieprędko wrócą.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2011, 13:31 przez mete, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 14 wrz 2011, 13:31

Babel to jest oczywista oczywistość, że taktyka była dobra i Milan można chwalić za postawę w obronie. Z drugiej strony warto zauważyć, że Villa i Pedro ostatnio grali marnie i Milan mimo wszystko miał łatwiej niż Real czy Arsenal, którzy trafiali na rozpędzoną do granic możliwości Barcelonę, w dodatku z najlepszym środkiem obrony świata. Mnie postawa Milanu bardzo cieszy i gdyby tylko potrafili choć przez krótki moment utrzymać się przy piłce by trochę uspokoić grę to by było wręcz idealnie. Tak to już jest jak się gra z Barceloną i nie ma teamu mogącego liczyć na więcej.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 14 wrz 2011, 13:32

Mnie postawa Milanu bardzo cieszy i gdyby tylko potrafili choć przez krótki moment utrzymać się przy piłce by trochę uspokoić grę to by było wręcz idealnie.
I tu jest kluczowy brak Zlatana, który dałby taką możliwość, ale przecież wg znawcy z forum jego brak nie miał żadnego wpływu na grę w ofensywie graczy Milanu.

Jeszcze co do twojej statystki - wczoraj ją słyszałem na transmisji i lekko się zdziwiłem. Zawsze mówiono, że przeciwko Barcelonie się bardziej męczy, bo więcej trzeba biegać. A tu Milan biegał mniej a wynik nie jest tragedią.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1370
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 14 wrz 2011, 13:36

Jeśli w ogóle wrócą :lol:

Dla mnie ACM to przede wszystkim:

Tassotti---Baresi---Costacurta---Maldini
przez
Cafu---Stam---Nesta---Maldini
do
Abate---Silva---Nesta---Zambro/Taiwo (wygląda to nieciekawie porównaniu do powyższych formacji :( )

a nie Kaki,Szewy czy v.Basteny ;) W Juve też np. wyżej cenię Scireę od jakiegoś tam Platiniego,Nedveda czy Del Piero :roll:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 14 wrz 2011, 13:40

Trzeba przyznać, że Milan za to nie miał żadnych problemów, bo jaki to problem brak Ibrahimovica czy Robinho (A Ozdobny może nadal pisać głupoty, że ich obecność na boisku nie dała by Milanowi czegoś więcej niż Cassano.
Ej, ej.
Brak Robinho mógł faktycznie być dotkliwy, ale brak Ibrahimovicia na pewno nie.
Szwed grałby z automatu. Zabrałby więc miejsce komuś innemu - Pato? Bramka mniej. Seedorfowi? Brak rozegrania. Boatengowi? Brak pracy w defensywie.
Albo zmalałaby siła ofensywna na tyle, że nie byłoby mowy o strzeleniu bramki w taki sposób, albo siła defensywna, która dosłownie na styk starczyła na remis. Brak Szweda nas wzmocnił.
waliliśmy głową w mur Tottenhamu.
Ciekawe określenie rozgrywania piłki na środku boiska i braku przyspieszenia w końcówce meczu, gdy faktycznie trzeba było walić głową w mur. Litości, czy naprawdę tylko ja widziałem ten mecz w Londynie?
Z drugiej strony warto zauważyć, że Villa i Pedro ostatnio grali marnie
Seedorf się postarzał, Boateng gra z urazem, Pato jest pod formą. Jeśli chcesz wskazywać na słabości Barcelony, to nie wiem, czy znajdziesz taką, która była bardziej dotkliwa dla Milanu.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 14 wrz 2011, 13:59

Nie wiem mete czy dobrze zrozumiałem, ale ja nigdzie nie deprecjonowałem osłabień Milanu. Zwróciłem tylko uwagę na to, że brak Puyola i Pique to dla nas naprawdę bardzo, bardzo duże osłabienie. Carles pojawił się w drugiej odsłonie, ale bardziej by się przydał w pierwszych sekundach meczu :wink: Pique też zapewne miałby większe szanse powalczenie o główkę z Silvą, ale bynajmniej nie chce się tutaj bawić w jakieś gdybanie. Keita jest również solidny, ale nic poza tym i Busquets w porównaniu do niego naprawdę robi różnicę. Iniesta szybko wyleciał z urazem, Sanchez kontuzjowany, Pedro bez mocy a Villa ledwie z przebłyskami.

Taka gra Barcelony powinna wystarczyć na odniesienie czterech zwycięstw a w ostatniej kolejce powinniśmy pojechać do Mediolanu na mecz o pierwszej miejsce w grupie. Przynajmniej teoretycznie tak powinno być, ale czy tak będzie? To jednak nic pewnego. Fajnie jednak, że rewanż nie będzie prawdopodobnie meczem bez stawki bo pierwsze miejsce powinno być dla Barcelony naprawdę ważne choć tutaj trzeba jeszcze poczekać na rozstrzygnięcia w innych grupach.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 14 wrz 2011, 14:03

Ja co do Szweda mam inne zdanie. Zlatan mógłby w środku pola przetrzymać piłkę i grałby za pewne kosztem Cassano (Allegri mówił gdy Zlatan jeszcze był zdrowy, że on i Pato są faworytami do gry). Ibra dałby nam napewno więcej niż Antek, który nie nadaj się do gry z kontry. Dodatkowo Ibra mógłby wygrać walkę w powietrzu i tym sposobem uruchomić Pato. W pressingu też by dał więcej niż Cassano. Ibrahimovic jest jednym z tych graczy, którzy mogą zrobić coś z niczego. Oczywiście nie twierdze, że nagle ze Zlatanem zdominowalibyśmy Barcelonę a Szwed strzeliłby kilka bramek. Jednak brak takiego gracza w takim meczu jest odczuwalny na boisku i w głowach graczy.

Pisanie, że brak Zlatana czy Robinho był nieodczuwalny to tak jakby napisać, że Real nie odczułby straty Ronaldo w takim meczu, bo i tak się będą bronić czy Manchester Ronneya dla przykładu.

Mentor ja właśnie napisałem, że jako jeden z niewielu zauważyłeś, że sytuacja Milanu też nie była kolorowa. Wspomniałeś o brakach w szeregach Barcelony, ale o tym, że w Milanie sporo brakuje też wspomniałeś.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 14 wrz 2011, 14:28

To jak gra Ibra w prestizowych meczach CL wiedza najlepiej kibice Juve, Interu i Barcy. Czy niektorzy kibice Milanu jeszcze tego nie zauwazyli?

EDIT: A jak nazwac moment gdzie Messi w towarzystwie 4 graczy Milanu przebiega wzdluz pola karnego i znajdujac miejsce po stronie Abate, ktory mimo wslizgu rozpaczy zostawia go za plecami na metrze konczac asysta do Pedro?

EDIT: A slepe wykopy pilki z przed pola karnego?

EDIT: Nastepnie tylko niepoprawni optymisci mogli wczoraj wierzyc w remis o zwyciestwie juz nie wspominajac. Wystarczy sprawdzic jak sie przedstawiala sytuacja u bukmacherow.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2011, 16:01 przez ozob, łącznie zmieniany 3 razy.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 14 wrz 2011, 14:31

Z brakiem Robinho zgoda, ale co do nieobecnosci Zlatana wczoraj - jestem prawie ze pewien, ze z nim na boisku byscie ten mecz przegrali ;] Powody Willmore wypisal.

Fajnie by bylo gdyby Milan nigdzie pkt nie pogubil na ogorkach, bylby w koncu fajny mecz na zakonczenie fazy grupowej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”