Ogólna dyskusja o polityce - Strona 180

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3333

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 07 paź 2011, 15:29

O kibice i deficyt.
Jezeli ktos chce wiecej o deficycie to na przyklad jest tutaj: http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 29196.html
Wklejanie wykresow bez komentarza i odniesienia do pewnych zmiennych moze byc mylace.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 07 paź 2011, 15:33

Wklejanie wykresow bez komentarza i odniesienia do pewnych zmiennych moze byc mylace.
Ja nie działam jak GW i TVN24 i nie narzucam wniosków. Każdy kto zobaczy ten wykres będzie mieć swoje własne spostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3333

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 07 paź 2011, 15:40

Marco_Van_Basten pisze:Ja nie działam jak GW i TVN24 i nie narzucam wniosków. Każdy kto zobaczy ten wykres będzie mieć swoje własne spostrzeżenia.
Marco juz samo haslo tam zawarte narzuca i sugeruje pewne wnioski.
Szczegolnie ci ktorzy nie interesuja sie sprawami ekonomicznymi czy jakas tam inflacja spojrza na liczby i dojda do takich wnioskow jakie zapewne chciala osiagnac osoba zestawiajaca te dwie rzeczy.

Ale jak to mowia: nie zabija sie poslancow :mrgreen:

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 07 paź 2011, 15:46

MVB- osmieszyc PO idzie na setki sposobow, niestety Twoj wykres jest mocno tendencyjny cos na wzor GP czy pfff Niezaleznej.
Nikt tutaj nie broni rzadow Donka jednak wykres,sopecialnie oznaczone slupki PO i podpis by wlaczyc myslanie itd

Cholernie jestem ciekawy wynikow wyborow,szkoda tylko za kampania byla beznadziejna.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 07 paź 2011, 15:47

Demokracja jest jednak skrajnie złym systemem - glosujący powinni zdawać jakiś test z wiedzy o kandydatach/partiach.

Ludzie nie chcą glosować na PO więc zagłosują na RPP (a nawet się nie zainteresują co ten pan zrobił w Komisji Przyjazne Państwo m.in. z kontrolami BHP).Pięknie to ktoś ujął - RPP to Samoobrona z miejskim rodowodem - pod płaszczykiem nierealnych obietnic (BTW - zagłosujecie na mnie?Dam wam pracę,10k zł i do tego paszport Polsatu...) kryje się jedynie chęć dorwania do koryta i dbania o indywidualny interes...

BTW - głos na RPP to pośredni głos na PO,bo obie frakcje nie kryją się z zamiarem zawiązania koalicji...dzisiejsza wypowiedź Tuska to ściema - po wyborach na 100% zacznie się śpiewka,że jednak wystąpiła konieczność historyczna i dla dobra kraju jednak trzeba,a z drugiej strony - zalegalizujemy marihuanę jutro kiedy spadnie snieg jak mawia moja 3-letnia córka w upalne dni kiedy zmuszam ją do wyłączenia laptopa i pójścia spać... :roll:

O,to już podanie danych o deficycie jest narzucaniem poglądów :lol: Niezłe.

PS.Jak będę miał czas to przed 12-ą podsumuję pełne sukcesów lata rządów PO (jak rozumiem temat zamykamy na czas ciszy wyborczej?).

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 07 paź 2011, 15:52

Marco_Van_Basten tyle, że twoje dane są niedokładne, bo nie odnoszą się do PKB co jest ważniejszą statystyką niż sumy bezwzględne. To co podał chłopaczek to nie jest opinia, a fakty rozwijające temat. Opinią może być dyskusja o tym jak duże znaczenie dla deficytu miał kryzys.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 07 paź 2011, 15:55

Jaki kryzys?Przecież Polska była jedyną zielona wyspą w Europie...chyba,że nasz szanowny premier lekko mijał się z prawdą :lol:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6647

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 07 paź 2011, 15:59

Niech ktoś przypomni sukcesu rządu PO, jakie wypisał wtedy czarny_samael bo nie mogę znaleźć nigdzie...

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 07 paź 2011, 16:00

Ta grafika powstała w określonym celu, twórcy są podpisani, więc jak może nie być tendencyjna? Aktualnie kibice walczą z Platformą z tego co się orientuję. A nie np. z SLD, by je zaznaczać. Wykres nie jest tendencyjny, jak może być? Komentarz jest, bo to zadanie komentarza.
MGiggs pisze:Twoj wykres jest mocno tendencyjny cos na wzor GP czy pfff Niezaleznej.
Nikt tutaj nie broni rzadow Donka jednak wykres,sopecialnie oznaczone slupki PO i podpis by wlaczyc myslanie itd
A Gazeta dziś wrzuciła wykres z poparciem pod nim wielki Tusk i mały Kaczyński, i cała reszta. To może coś na wzór pfff GW?

Różnica polega na tym, kto wmawia obiektywne podejście i pod tym płaszczykiem sprzedaje tezy, często manipuluje i przeprowadza ataki, a kto zwraca na uwagę jakiś fakt, atakuje kogoś lub krytykuje i się z tym nie kryje.
Ludzie mają strasznie wyprane mózgi, jeśli widzą obiektywną informację z celowo podpisanym komentarzem i krzyczą "O Boże, ale to nie udaje obiektywizmu". kościół wobec aborcji, Palikot wobec marihuany, geje wobec odbytów, PO wobec PiS i odwrotnie, recenzenci w prasie też nie udają obiektywizmu. Spalcie ich.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2326
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 07 paź 2011, 16:01

(a nawet się nie zainteresują co ten pan zrobił w Komisji Przyjazne Państwo m.in. z kontrolami BHP)
możesz rozwinąć albo do czegoś ciekawego zalinkować? zainteresowało mnie to.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 07 paź 2011, 16:11

PIwus, nie czytam wyborczej wiec za bardzo nie wiem po co ta uwaga. GP od poczatku swojej dzialalnosci popiera PIs i jest rownie obiektywna jak GW w druga strone.

Nie bronie PO bo mi do tego daleko, pisze tylko ze tabelka MVB jest nastawiona na ludzi ktorzy zobacza slupkia nie zaglebia sie szerzej w temat.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 07 paź 2011, 16:12

Jaki kryzys?Przecież Polska była jedyną zielona wyspą w Europie...chyba,że nasz szanowny premier lekko mijał się z prawdą :lol:
kryzys w Polsce nie spowodował recesji, ale spowodował spowolnienie gospodarcze. Czyli nasza gospodarka rozwijała się wolniej niż można było przypuszczać. Jeśli rząd planuje budżet to zakłada jakiś przychód i na tej podstawie planuje wydatki. Jeśli nagle się okazuje, że przychody są powiedzmy o 2% mniejsze niż założono (bo w kryzysie ludzie nie kupują tyle ile w hossie gdy czują się bezpieczni, czy bo duże firmy nie tylko nie zatrudniły nowych pracowników, ale wręcz zredukowały zatrudnienie i wzrosło przez to bezrobocie) to deficyt będzie większy o te 2% względem zakładanego.
Do tego dochodzi np. też obsługa długu. Każde państwo roluje swój dług i w czasie kryzysu gdzie koszty pożyczania pieniędzy są wyższe jest to większym obciążeniem dla budżetu.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 07 paź 2011, 16:21

MGiggs pisze:PIwus, nie czytam wyborczej wiec za bardzo nie wiem po co ta uwaga. GP od poczatku swojej dzialalnosci popiera PIs i jest rownie obiektywna jak GW w druga strone.
Różnica jest taka, że GP nie udaje obiektywizmu i nie kreuje rzeczywistości dla milionów Polaków. Czytają ją ludzie z ukształtowanym światopoglądem, równie dobrze można mieć zarzut do Faktów i Mitów, że nie udają obiektywnych. Dostałeś obiektywny wykres z komentarzem. Według tego co piszesz, to jest niedopuszczalne. Czy tak jest naprawdę?

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 07 paź 2011, 16:30

Piwus jesli pis zdobedzie wiekszosc a przyjdzie 2 fala kryzysu(bardzo prawdopodobna) i mimo najlepszych intencji wykres tem bedzia dla zwolenikow Jarka niekorzystny to moje pytanie brzmi czy bedzie tak samo podany by zwykly Kowalski mog zobaczyc ,,o urwa ale ten zadluzyl kraj won z nim!!,,. :lol:
Wypadalo by podac wiecej argumentow o czym pisze Chlopaczek .

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 07 paź 2011, 16:56

Ludzie nie chcą glosować na PO więc zagłosują na RPP (a nawet się nie zainteresują co ten pan zrobił w Komisji Przyjazne Państwo m.in. z kontrolami BHP).Pięknie to ktoś ujął - RPP to Samoobrona z miejskim rodowodem - pod płaszczykiem nierealnych obietnic (BTW - zagłosujecie na mnie?Dam wam pracę,10k zł i do tego paszport Polsatu...) kryje się jedynie chęć dorwania do koryta i dbania o indywidualny interes...
A jaka jest alternatywa? Zagłosować wbrew swoim przekonaniom na prawicowe betony ? O ile jeszcze z sld w kwestiach światopoglądowych raczej się zgadzam, o tyle kwestie gospodarcze zupełnie mi nie leżą.

Są dwie możliwości - pójść na wybory i oddać głos na partie, która jest może i najmniej pewna, ale jest najbliższa moim przekonaniom, albo nie pójść wcale.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”