Ogólna dyskusja o polityce - Strona 204

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 03 lis 2011, 16:18

Obaj jednak maja podobne metody dzialania (moim zdaniem). Stalin mial inne "narzedzia".
Strzeliłeś ślepakiem całkiem celnie - walki w samym KC były bardzo podobne do tych, jakie prowadzi Kaczyński, nie było opcji skazania na gułag największych politycznych przeciwników w latach 40 i 50, więc były rozgrywki zakulistowe, otaczanie się miernotami i kasowanie w partii przeciwników wybijających się. Polityka Stalina była identyczna do tej, jaką prowadzi Kaczyński, przy czym do pewnego momentu z chęcią korzystał on z obozów pracy. Dobra książka Miedwiediewa jest na ten temat.

Co do diagnozy konfliktów w PO masz oczywiście rację, ale nikogo do tego nie przekonasz tutaj. ;) Dla takiego Kamila skasowanie PJN nie jest gorsze od skasowania Rokity, Gilowskiej czy Płażyńskiego. :lol:
Ale co mu się dziwić - wielu wyborców interesują tylko "ich" partie i nie mają pojęcia o tym, co się dzieje o przeciwników.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 03 lis 2011, 16:22

No w sumie masz racje kamilu, oszczedziles mi nerwow bo ja z toba rowniez nie powinienem dyskutowac.

Tylko zanim zaczniesz komus mowic, ze nie ma wiedzy to zastanow sie nad swoja bo glupszego od ciebie na tym forum ze swieczka szuac. Pokaz mi jaki masz dyplom wszystkowiedzacy autorytecie. Ale tak to jest: najwiecej o swiecie wiedza ludzie, ktorzy nigdy za granica nie byli, najwiecej o polityce tacy, ktorzy czytaja TYLKO nasz dziennik czy tam sledza TYLKO inne rownie oswiecone media.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 03 lis 2011, 16:30

Strzeliłeś ślepakiem całkiem celnie - walki w samym KC były bardzo podobne do tych, jakie prowadzi Kaczyński, nie było opcji skazania na gułag największych politycznych przeciwników w latach 40 i 50, więc były rozgrywki zakulistowe, otaczanie się miernotami i kasowanie w partii przeciwników wybijających się. Polityka Stalina była identyczna do tej, jaką prowadzi Kaczyński, przy czym do pewnego momentu z chęcią korzystał on z obozów pracy. Dobra książka Miedwiediewa jest na ten temat.
No to można i powiedzieć, że polityka Stalina był identyczna do tej jaką prowadzi Tusk.

Co do diagnozy konfliktów w PO masz oczywiście rację, ale nikogo do tego nie przekonasz tutaj. ;) Dla takiego Kamila skasowanie PJN nie jest gorsze od skasowania Rokity, Gilowskiej czy Płażyńskiego. :lol:
Ale co mu się dziwić - wielu wyborców interesują tylko "ich" partie i nie mają pojęcia o tym, co się dzieje o przeciwników.
Jasne w PJN żadna z osób nigdy nie była tak wysoko jak wyżej przedstawione osoby. Płażynski na początku można nawet powiedzieć numer.1, ewentualnie numer 2., GIlowska numer. 2 po Tusku, Rokita numer. 2 premier z Krakowa, bodaj również był w swoim okresie przewodniczącym klubu parlamentarnego. Jak to się ma do jakiś pjonków z których żadna nawet osoba nie była wiceprezem partii?

Ja nie mam pojęcia co się dzieje u przeciwników. Ciekawe kolego. "Daleko od Miłości" Reszki i Majewskiego czytał? Ksiażke Palikota czytał? Zresztą "Daleko od Wawelu" Reszki i Majewskiego również czytałem, swietnie obie ksiażki które jasno obrazują kulisy władzy. Więc nie kreuj się po raz kolejny na wszystko wiedzącego, bo pewnie twoja cała wiedza to to co wyczytałeś w wyborczej, a akurat takie kulisy władzy mnie niezwykle jarają, więc jak może masz do polecania mi jakąś książkę, odsłaniają lepiej kulisy władzy Tuska od "Daleko od miłości" to chętnie poczytam, żeby się dokształcić.
Tylko zanim zaczniesz komus mowic, ze nie ma wiedzy to zastanow sie nad swoja bo glupszego od ciebie na tym forum ze swieczka szuac. Pokaz mi jaki masz dyplom wszystkowiedzacy autorytecie. Ale tak to jest: najwiecej o swiecie wiedza ludzie, ktorzy nigdy za granica nie byli, najwiecej o polityce tacy, ktorzy czytaja TYLKO nasz dziennik czy tam sledza TYLKO inne rownie oswiecone media.
Z twoich ust takie słowa to tylko komplement. Nie moja wina chłopie, że masz podstawowe braki w wiedzy i teraz znowu musisz mieć ad personam atakować jakimiś wymyślnymi argumentami. Doszkól się to pogadamy.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 03 lis 2011, 16:30

Kamil232 pisze:któremu taka jakaś byle sekretarka Jakubiak stała się kimś ważnym?
Jestes tak głupi czy tylko tak wyrachowany ze masz innych za głupkow? Pani Elżbieta Jakubiak byla ministrem Sportu i Turystyki w rządzie pana Jarosława Kaczyńskiego, a wczesniej była Szafem Gabinetu Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego. Klasyczna BMW - bierna, mierna, ale wierna. Dopoki był wierna byla eksponowana na stanowiska przez Kaczynskich. W momencie niesubordynacji została sprowadzona do roli kogos kim mozna poniewierac i pokazac kto tu rzadzi. Przeciez to sie powtarza cyklicznie: porazka PiS-u, niezadowolenie i chec zmian u kilku posłow, zrobienie z nich szmat i wyrzucenie z PiS-u, otoczenie sie nowymi BMW itd. Co kto lubi.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 03 lis 2011, 16:33

Jestes tak głupi czy tylko tak wyrachowany ze masz innych za głupkow? Pani Elżbieta Jakubiak byla ministrem Sportu i Turystyki w rządzie pana Jarosława Kaczyńskiego, a wczesniej była Szafem Gabinetu Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego. Klasyczna BMW - bierna, mierna, ale wierna. Dopoki był wierna byla eksponowana na stanowiska przez Kaczynskich.
No chyba jednak ty jesteś głupi. Przecież jasno napisałem kim była Jakubiak zanim jej Kaczyńscy nie zaczęli ciągnac do góry, czyli na wyżej wymienione przez Ciebie stanowiska. WSZYSTKO co osiągnęła w Polityce zawdzięcza czy to Lechowi czy Jarkowi Kaczyńskiemu, gdyby nie oni pewnie nadal by była sekretarka.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 03 lis 2011, 16:45

Kamil232 pisze:Z twoich ust takie słowa to tylko komplement. Nie moja wina chłopie, że masz podstawowe braki w wiedzy i teraz znowu musisz mieć ad personam atakować jakimiś wymyślnymi argumentami. Doszkól się to pogadamy.
Widzisz chlopcze? To jest wlasnie twoj styl. Pewna mina i do przodu, to nic, ze jestem glupi i sloma mi wylazi z butow, jak wszystkich w kolo odpowiednio szybko obsram to nie beda sie chcieli wiecej odzywac i wyjdzie na moje...

Pokaz mi dyplom to pogadamy, wtedy moze ja uznam, ze ty sie douczyles.

I znajdz mi jakis moj atak na ciebie ad personam. Bo powyzej byl pierwszy w odpowiedzi na twoj. Ale mozesz napisac, ze znowu i po raz kolejny wychodzisz na rycerza w zlotej zbroi... Tyle tylko, ze nie jestes rycerzem tylko zwyklym giermkiem a twoja zbroja nie jest zlota tylko brazowa i brzydko pachnie...

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 03 lis 2011, 16:48

Dlatego az strach pomyslec ze gdyby ludzie pokroju pani Jakubiak dalej byliby "szaleńcami" Kaczyńskiego dalej by obsadzali wysokie stanowiska? Czy nie da sie bardziej obnażyć słabosci polityki personalniej Jarosława Kaczynskiego niz uczynił to Kamil?

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 03 lis 2011, 16:56

Dlatego az strach pomyslec ze gdyby ludzie pokroju pani Jakubiak dalej byliby "szaleńcami" Kaczyńskiego dalej by obsadzali wysokie stanowiska? Czy nie da sie bardziej obnażyć słabosci polityki personalniej Jarosława Kaczynskiego niz uczynił to Kamil?
Cóż niestety bracia Kaczyńscy, a szczególnie Lech nie mieli zbyt dobrej ręki co do wyboru współpracowników. Choćby wspomnieć Kaczmarka czy Netezla, ludzie Lecha Kaczyńskiego. Nie mam żadnego kłopotu żeby to przyznać. I tutaj jest jasne pole do popisu żeby krytykować Kaczyńskiego i tak można rozmawiać, a nie jakieś brednie o Stalinie i państwie Stasi.
Pokaz mi dyplom to pogadamy, wtedy moze ja uznam, ze ty sie douczyles
:rotfl: ! To kto ma jaki dyplom decyduje o tym kto jak się zna na polityce? Żarty sobie robisz?
Nie wiem czy doczytałeś, ale ja ci w żadnej innej dziedzinie poza polityką nie zarzuciłem braków, tylko w tej bo o tej dyskutujemy. Nie mam zamiaru bawić się w twojej piaskownicy, jeśli ktoś mi piszę, że z PO nikogo nie wyrzucano i tam się rozmawia to ja wysiadam. Trudno, żeby matematyk wchodził z kimś w dyskusje o całkach, a się dowiadywał, że jego przeciwnik, nie potrafi dodawać. A i owszem z zakresu polityki czuje się mocno, więc nie będe dyskutował z kimś kto nie ma elementarnej wiedzy.
A ty idź poszukaj swojego dyplomu, właśnie na podstawie takich jak ty Ludwik Dorn ukuł termin "Wykształciuchy", co rzecz jasna mało kto skumał. Czyli jedyne co potrafi powiedzieć, ale ja MAM DYPLOM i to niby ma zamykać dyskusje i kończyć z konkluzją że taki ktoś ma racje, daruj sobie chłopie i idź po swój dyplom :lol:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 03 lis 2011, 17:06

nie chcę się za bardzo wdawać w wielkie spory, bo 1) czasu nie mam 2) zwyczajnie mnie to nie bawi
chciałem jednak zaznaczyć tylko, że z tego co ja pamietam to Jakubiak akurat jako jedna z nielicznych, albo w ogóle jako jedyna Kaczyńskiego nie krytykowała. Długo się dziwiłem, że po tym jak ją potraktowano (choć była lojalna) ona nie chce oddać. Pewnie dlatego zapamiętałem, że była wyjątkowo życzliwa Kaczyńskiemu jak już opuściła PiS. Oczywiście nie śledziłem kazdej jej wypowiedzi, więc coś mi mogło umknąć, te które widziałem były bardzo wyważone jeśli chodzi o Kaczyńskiego.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 03 lis 2011, 17:11

nie chcę się za bardzo wdawać w wielkie spory, bo 1) czasu nie mam 2) zwyczajnie mnie to nie bawi
chciałem jednak zaznaczyć tylko, że z tego co ja pamietam to Jakubiak akurat jako jedna z nielicznych, albo w ogóle jako jedyna Kaczyńskiego nie krytykowała. Długo się dziwiłem, że po tym jak ją potraktowano (choć była lojalna) ona nie chce oddać. Pewnie dlatego zapamiętałem, że była wyjątkowo życzliwa Kaczyńskiemu jak już opuściła PiS. Oczywiście nie śledziłem kazdej jej wypowiedzi, więc coś mi mogło umknąć, te które widziałem były bardzo wyważone jeśli chodzi o Kaczyńskiego.
W ogóle wypowiedzi polityków PJN były bardzo wyważone i sensowne, widać było, że mają pomysł na przyszłość. Ziobro to może i zdolniejszy polityk (a już na pewno Kurski), ale obrali kurs, który im na 100% nie da wyborców. A już na pewno rozstaniem bez klasy (zwłaszcza na tle polityków PJN i PP) nie zyskają głosów, bo wyborcy PiS to ludzie zwykle zapatrzeni w Kaczyńskiego jak w półboga, więc ostra krytyka wodza może tylko rozłamowcom zaszkodzić.
Elegancją i klasą PJN mogli tylko zyskać, ale ich strata. Ja po nich płakać nie będę, bo realizacja postulatów Ziobrystów w PiS oznacza mocniejsze PiS. :wink:

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 03 lis 2011, 17:12

Kamil ladnie podsumowal Kluzik i Ele :mrgreen: dodajac do tego asów pokroju Polaczka czy Fotyge wyjdzie nam rząd prawdziwych fachowców :lol:

Fieldy, przez wiedome ze jedno pierdniecie Jarka i Jakubiak biegnie tam na kolanach, niestety takiego pierdniecia nie bylo.

Jutro Ziobre Kurskiego będzie sądzil Karski :mrgreen: sceny z Kafki się szykują

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 03 lis 2011, 17:21

dodajac do tego asów pokroju Polaczka
Polaczek akurat jest w porządku i to sensowny facet. Zresztą wystarczy spojrzeć jakie wyniki robi w ciezkim okręgu dla PIS jakim jest Śląsk.
W ogóle wypowiedzi polityków PJN były bardzo wyważone i sensowne, widać było, że mają pomysł na przyszłość.
Buehheh. Myślisz, że jak będziesz to teraz powtarzał w każdym poście jak o tym, że MIlan odpuścił LM to ktoś Ci uwierzy? Jak wyważone były słowo o kordonie sanitarnym wokół Kaczyńskiego to ja już nie mam słów. Pomysł na przyszłość pokazały wyniki wyborów, poparcie na poziomie Korwina Mikke który startował w połowie okręgów. Wbijanie na listy osób takich jak Jarosław Kaczyński znany tylko z tego, że ma takie samo imie i nazwisko jak Prezes PIS. Czy tata Dody. Kolacje Kowala z Doda i jego tatą to był majstersztyk :lol:

A co do Ziobry i Kurskiego, oho kolejni zaraz okaża się facetami z klasą. Już o Ziobrze nie będzie, że to Mendele który wykonuje rozkazy wodza. Nie będzie, że ma krew na rękach Blidy i sterował ręcznie prokuraturą. Kurskiemu oczywiście też nagle się zapomni Dziadka z Wermachtu.... Tak Ci z PJN to ludzie z klasą i sensowane, Ziobro z Kurskim to zdolni politycy z klasą! Miodzik, wystarczy tyko wyjść z PIS, i zacząć jechać po Kaczyńskim i z człowieka który ma krew na rękach Blidy stajesz się zdolnym politykiem.

Niech żyje Kaczyńskofobia! :mrgreen:

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 03 lis 2011, 17:37

Mi chodzi o to jaki ministrem byk Polaczek a byl zenujacy.Grabarczyk to przy nim wręcz ideał.Zero drog,zero autostrad :mrgreen: . Sam zle oceniles Kluzik i Ela ja sobie pozwolilem na Fotyge i Polaczka. W inne spory nie chce mi sie wchodzic bo sa dla mnie jałowe, następuje rozłam Pisu co jest naturalna koleja rzeczy.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 03 lis 2011, 17:40

Gdzie sie podzialy te czasy kiedy jak niedouczony chlop mijal kogos lepiej edukowanego to sie przynajmniej uklonil?
Teraz niedouczony chlop wychodzi z zalozenia, ze to on posiada najszersza wiedze w kazdej dziedzinie w jakiej sie wypowiada... a jak ktos jest lepiej wyksztalcony to go zawsze mozna jakos zaklasyfikowac... wyksztalciuch, zomo czy zydokomunoliberal.

I mozesz mi wierzyc, elementarna wiedza w dziedzinie polityki to nie wiedza na temat kto i kogo i kiedy z jakiej partii wywalil...

Co do pozbycia sie Gilowskiej to gdyby jej Tusk nie wywalil to byscie zaraz szczekali jak to Tusk popiera nepotyzm. A jak ja wywalil to znaczy, ze wycial konkurencje... tyle tylko, ze Gilowska nigdy konkurencja dla Tuska nie byla, bo sie nawet o to nie starala i po prostu sie do tego nie nadawala (zeby byc liderem partii).

Natomiast twoja wiedza o polityce konczy sie w miejscu w ktorym koncza sie oswiecone wypowiedzi i przemyslenia Kaczynskiego. I tu wlasnie wchodzi dyplom. Jesli ktos go ma to mozna z wiekszym prawdopodobienstwem zakladac, ze przynajmniej myslec samemu potrafi. Ty nie potrafisz... mozesz tylko powtarzac jak papuga...

Pewnie jak Kaczor powiedzial, ze w Polsce na lewicy jest lewica a nie postkomunisci to tez to glosiles, a jak stwierdzil ze zmienil zdanie to tez zmieniles. Podobnie zapewne zmieniles zdanie o Kluzik i Jakubiak (jakie jest teraz powiedziales - zapewne jak byly w rzadzie to byly swietnymi paniami minister!)

Tak wiec z elementarna wiedza to mi tu nie wyskakuj bo juz baaaardzo 2wiele razy udowodniles ze nie masz jej nie tylko w tej dziedzinie. W dyskusje o calkach sie wdaje... skoro to sa dla Ciebie calki to znaczy tylko i wylacznie tyle, ze ktos Ci powiedzial, ze silnia to calka... i sie teraz mocny czujesz. Gratuluje!

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 03 lis 2011, 17:45

Mi chodzi o to jaki ministrem byk Polaczek a byl zenujacy.Grabarczyk to przy nim wręcz ideał.Zero drog,zero autostrad
Zapewniam Cię, że gdyby nie hajs z Unii to by Grabarczyk wybudował jeszcze mniej niż Polaczek.
Co do pozbycia sie Gilowskiej to gdyby jej Tusk nie wywalil to byscie zaraz szczekali jak to Tusk popiera nepotyzm. A jak ja wywalil to znaczy, ze wycial konkurencje... tyle tylko, ze Gilowska nigdy konkurencja dla Tuska nie byla, bo sie nawet o to nie starala i po prostu sie do tego nie nadawala (zeby byc liderem partii).
I tutaj właśnie wychodzi cała twoja "kunszt". Dokładnie opisałem tą sytuację jak wyglądała i z nepotyzmem ona nic wspólnego nie miała, a ten dalej swoje.
Gilowska konkurencja dla Tuska nie była, dobrze zostawmy już nawet to, że to jest brednia bo była. I co to niby ma usprawiedliwiać działanie Tuska tak? Kluzik czy inna Jakubiak dla Kaczyńskiego konkurencja była? :mrgreen:
Oto te podwójne standardy, Tusk może i jest ok, Kaczyński nie może jest Stalinem.
Pewnie jak Kaczor powiedzial, ze w Polsce na lewicy jest lewica a nie postkomunisci to tez to glosiles, a jak stwierdzil ze zmienil zdanie to tez zmieniles.
No pewnie, jakby mi kazał skoczyć z mostu też bym skoczył!

Szkoda czasu, wklej swój dyplom do avatara, każdy ci się będzie kłaniał :wink:

PS. Przed chwilą twierdziłeś, że z PO nikogo nie wyrzucano. Brawo wujek google pomógł? się dokształciłeś. Dobry początek :)

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”