Ogólna dyskusja o polityce - Strona 205

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 03 lis 2011, 17:54

Kamil- nie bronie Grabarczyka , tylko Polaczek delikatnie mowiac mało co robil. Mam do Ciebie pytanie jako obroncy wartosciu Pisu.Jesli Ziobro oderwie Ziobrystow to za kim sie bedziesz opowiadal?

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 03 lis 2011, 18:00

Kamil232 pisze:PS. Przed chwilą twierdziłeś, że z PO nikogo nie wyrzucano. Brawo wujek google pomógł się dokształciłeś? Dobry początek
Naucz sie czytac to moze Tobiewujek google tez pomoze. Napisalem:
Emerald pisze:Natomiast z PO zanim ktos odszedl (bo nie pamietam, zeby byl wyrzucany) to zawsze byly dosc dlugie rozmowy i "negocjacje".
Przyznaje nie myslalem wtedy o Gilowskiej bo wczesniej mowilem o walce o wladze.
Kamil232 pisze:I tutaj właśnie wychodzi cała twoja "kunszt". Dokładnie opisałem tą sytuację jak wyglądała i z nepotyzmem ona nic wspólnego nie miała, a ten dalej swoje.
Ty opisales sytuacje taka jak Tobie sie wydaje ze byla czyli oczywiscie dzielac na "czarny" albo "bialy" bo zeby nazwac wiecej kolorow to trzeba myslec...
Gdybys mial jakakolwiek wiedze o polityce to bys wiedzial, ze nie zawsze ludzie dostaja po dupie za to co zrobili, ze czasami wystarczy dobra plotka i juz sie leci (Cimoszewicz w wyborach prezydenckich). I wlasnie z tego powodu Tusk zrobil co zrobil. A poza tym co za roznica kiedy sie jej syn ozenil z jej pracownica? Skoro nie mozna zatrudniac rodziny to nie mozna.
Kamil232 pisze:Szkoda czasu, wklej swój dyplom do avatara, każdy ci się będzie kłaniał
Nie kazdy, tylko takie durnie jak Ty.
Kamil232 pisze:Kluzik czy inna Jakubiak dla Kaczyńskiego konkurencja była?
Ziobro jest. Kluzik poleciala bo trzeba bylo na kogos zwalic wine za porazke. Podobnie jak Stalin zawsze znalazl kozla ofiarnego, np. w trakcie Niemieckiej ofensywy na ZSRR...

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 03 lis 2011, 18:16

Ty opisales sytuacje taka jak Tobie sie wydaje ze byla czyli oczywiscie dzielac na "czarny" albo "bialy" bo zeby nazwac wiecej kolorow to trzeba myslec...
Sytuacja wyglądała tak jak ja przedstawiłem, chcesz dowodów, może najpierw Ci przedstawić umowę przyjęcia do pracy w biurze poselskim Gilowskiem, a potem akt małżeńśki z synem żeby zobaczył co było pierwsze? Nie bardzo wiem jakie to mogą inne kolory wchodzić w grę, albo coś było wcześniej albo poźniej. Sytuacja jest jasna i to wszystko.

I słabo się starasz, słaba ilośc tych obleg....chyba ci się w ten sposób nie uda poza znane już grono mnie mnie zdezawuować. Dawaj więcej, chociaż osobiście się dziwię jak taki człowiek światowy, z dyplomem, może dyskutować na jakimś tam forum z jakimś durniem :shock: Myślę, że bardziej odpowiednie forum dla Ciebie to http://www.facebook.com/Harvard
Mam do Ciebie pytanie jako obroncy wartosciu Pisu.Jesli Ziobro oderwie Ziobrystow to za kim sie bedziesz opowiadal?
Nie jestem obrońcą wartości PiSu, tylko wartości konserwatywnych, patriotycznych.
Poza tym co za głupie pytanie, przecież jasne jest, że ja jak pisek wykonam wszystko co mi Kaczyński każe :mrgreen:

A poważnie mówiać zobaczymy jak będą mieli ofertę. Bo po pierwsze o ich poglądach nie wiele wiadomo, Ziobro czy Kempa znani są z walki z przestępczością, a poza tym jakie poglądy mają na inne sprawy? Zobaczymy jak się bedą też zachowywać jak będa przez pół roku pielgrzymować jak PJN do TVN-u i nagle ich głównym wrogiem stanie się Kaczyński, a nie PO to będziemy mieli powtórkę z rozrywki.

Szansę mają, Ziobro zawsze miał świetne wyniki indywidualne, Kempa w ostatnich wyborach też wykręciła swietny wynik, Duda ponoć również ich człowiek w Kraku w ostatnich wyborach kolejny bardzo dobry wynik. Zobaczymy.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 03 lis 2011, 18:37

Kamil232 pisze:Sytuacja wyglądała tak jak ja przedstawiłem, chcesz dowodów, może najpierw Ci przedstawić umowę przyjęcia do pracy w biurze poselskim Gilowskiem, a potem akt małżeńśki z synem żeby zobaczył co było pierwsze? Nie bardzo wiem jakie to mogą inne kolory wchodzić w grę, albo coś było wcześniej albo poźniej. Sytuacja jest jasna i to wszystko.
Widze, ze masz problemy z czytaniem, napisalem post wyzej:
Emerald pisze:A poza tym co za roznica kiedy sie jej syn ozenil z jej pracownica? Skoro nie mozna zatrudniac rodziny to nie mozna.
Czyli powinna ja byla zwolnic.
A tak z ciekawosci. Masz moze jakies ciekawe materialy swiadczace o tym kto Gilowskiej nepotyzm zarzucil jako pierwszy?
Kamil232 pisze:I słabo się starasz, słaba ilośc tych obleg....chyba ci się w ten sposób nie uda poza znane już grono mnie mnie zdezawuować.
Po pierwsze nawet nie probuje bo sam sobie radzisz swietnie, a po drugie to spokojnie, dezawuowac to mozna kogos powaznego, kto cos osiagnal a nie forumowego krzykacza...
Kamil232 pisze:Szansę mają, Ziobro zawsze miał świetne wyniki indywidualne, Kempa w ostatnich wyborach też wykręciła swietny wynik, Duda ponoć również ich człowiek w Kraku w ostatnich wyborach kolejny bardzo dobry wynik. Zobaczymy.
Tu sie zgodze. Jesli "Ziobrysci" odejda to odejda ludzie znani, rozpoznawalni i szanowani po radykalnie prawej stronie. Ziobro, Kurski czy Kepma moga powalczyc. Poza tym w malopolsce w ktorej PiS osiaga bardzo dobre wyniki nie zostanie juz chyba nikt takiego kalibru jak Ziobro.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 03 lis 2011, 20:08

Czyli powinna ja byla zwolnic
Masz chłopie taki problem, że nie pojmujesz podstawoej kwestii. Wszyscy, a przynajmniej liderzy PO wiedzieli jaka jest sytuacja. Tusk wiedział o tym, żę ta kobieta tam pracowała, zanim stała się rodziną Gilowskiej. I nikt nie widział w tym nic zdrożnego, bo to jest kabaret, że przyjmujesz kogoś do roboty, ta osoba kitra się z twoim synem i dlatego że wychodzi za mąż masz ją wywalić z pracy? Ale nawet pomijając tą kwestię Tusk o tym wiedział i nie kazał jej zwolnić tej kobiety, wiedział jak było i dopóki nie poszedł jakiś artykuł nic się w tej sprawie nie działo, a potem wykorzystano pretekst, że media to opisały, zamiast wytłumaczyć jak było, to jej "strzelił w łeb".
Jakoś jak Grać był cieciem u Niemca to go w dupe nie kopnął, jak Palikota kampanię finansowali biedni studenci i emeryci po 1000 zł emerytury, co wpłacali dobrowolnie po kilkanaście tysięcy złotych na jego kampanie to rzecz jasna w tym nic zdrożnego nie było. Podobnie jak w paru innych jego przekrętach nigdy Palikot z partii nie wyleciał. Ale jak ktoś zatrudnił kobiete i ona wyszła za syna pracodawcy i się go nie zwolni, to straszna zbrodnia i z partii się wywala.
Ale oczywiście ty zaraz usprawiedliwisz Tuska bo to bo tamto, jak Kaczyński wywala nielojalnych członków, którzy chodzą po telewizjach i opowiadają głupoty o nim i o partii, to jest Stalinem. Jak jakiś piłkarz w mediach powie coś głupiego o klubie o trenerze, to dostaje kare, jak dalej będzie to czynił jest zawieszony, a potem się go sprzedaje. I co klubowi prezesi/trenerzy to dyktatorzy? To jest normalne jestem w 100% przekonany, że jakby Grześ Schetyna robił teraz taki cyrk w mediach, to od razu by poleciał. Po jednej wypowiedzi jako marszałek sejmu, na temat tego, że reakcja Tuska na raport MAK była spoźniona, chodziły legendy jak został zjechany na zarządzie PO i gdyby nie jego mocna pozycja zostałby kopnięty w dupe. Po jednej wypowiedzi, a nie serii wywiadów telewizyjnych/gazetowych etc.

Tak więc sytuacja jest jasna, ty masz wrażenie tak jak inny miał wrażenie że 80 osób to kilka milionów i taka jest z wami dyskusja. Fakty, faktami Tusk ma na swoim koncie więcej morderstw politycznych, ale to Kaczyński jest Stalinem. Kaczyńskofobia przesłania Ci oczy i tyle można tylko powiedzieć. Taka jest różnica między nami, że ja jeśli by Kaczyński robił coś takiego za co najbardziej jeżdzę po Tusku to nawet nie skończyłby tego robić i już bym go nie popierał. A u Ciebie panują podwójne standardy Kaczyński Stalin, Tusk wszystko może.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3346

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 03 lis 2011, 20:21

Kamil232 pisze:Trudno, żeby matematyk wchodził z kimś w dyskusje o całkach, a się dowiadywał, że jego przeciwnik, nie potrafi dodawać.
:lol:

Kamil ostro sie wzial za matme nawet calki odkryl.

Zostawcie Jaroslawa. PiS jest jego calym zyciem predzej umrze na stanowisku niz odda komus wladze.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 03 lis 2011, 20:57

Dwie sprawy:
Kamil232 pisze:Taka jest różnica między nami, że ja jeśli by Kaczyński robił coś takiego za co najbardziej jeżdzę po Tusku to nawet nie skończyłby tego robić i już bym go nie popierał. A u Ciebie panują podwójne standardy Kaczyński Stalin, Tusk wszystko może.
1. Ja nigdy nie głosowałem na PO, więc nie masz racji.
A to kto ile popełnił morderstw można łatwo zobaczyć patrząc ilu jest wybitnych polityków w PiSie a ilu w PO... (poza tym ja nie mówiłem o politycznych morderstwach tylko o usuwaniu ludzi z partii - co akurat w tym wypadku jest na Twoją korzyść bo Tusk nie "zabił" Gilowskiej (poszła do PiSu) natomiast większość ludzi, którzy odeszli z PiSu wyleciało z polityki.

2. Muszę Cię przeprosić za epitety skierowane pod Twoim adresem. Niepotrzebnie dałem się ponieść. Tekst o dyplomie też zupełnie nie na miejscu. To, że się z Tobą nie zgadzam nie oznacza, że mam o Tobie takie zdanie, a nawet jeśli, to nie oznacza, że powinienem tak do Ciebie pisać.
Nie uważam, żebyś był głupi...raczej zagubiony :P

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 707

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 03 lis 2011, 21:36

A to kto ile popełnił morderstw można łatwo zobaczyć patrząc ilu jest wybitnych polityków w PiSie a ilu w PO... (poza tym ja nie mówiłem o politycznych morderstwach tylko o usuwaniu ludzi z partii - co akurat w tym wypadku jest na Twoją korzyść bo Tusk nie "zabił" Gilowskiej (poszła do PiSu) natomiast większość ludzi, którzy odeszli z PiSu wyleciało z polityki.
Sikorski, Mężydło, Zalewski, Rostkowska, Libicki sa w PO. Dorn,Ujazdowski wrócił do PiSU. Migalski,Kowal ,Kaminski,Bielan sa w Europarlamencie. Reszta PJNowco,niewielka zreszta, to swieza sprawa, pewnie czesc pojdzie do PO, czesc wroci do PiSu. Mozna powiedziec,ze Marek Jurek wyleciał z polityki, nie dosłownie bo wciaz startuje ze swoja partia, ale z głównego nurtu na pewno.

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 03 lis 2011, 22:10

Nie wiem, czy Tusk ma na koncie wiecej moderstw politycznych od Kaczyńskiego a nawet jeśli to przynajmniej nie bezcześci politycznych zwłok przeciwników, albo inczej: ścina głowe szybko a Jarosław trepuje ofiarę na smierć :wink: Niby efekt ten sam ale jakby czyściej :P
Tusk jest zimny i skuteczny a Kaczyński skuteczny i małostkowy. Po co mu było wyciąganie alimentów Dorna, poniżanie Jakubiak, która odnosiła się do niego jak do męża-alkoholika(bije bo kocha)
Czy nawet wysyłanie Ziobrę na naukę języków.
Styl też jest ważny.

Przypomina to trochę sytuację opisaną przez polskich dypolomatów zaoobserwowaną na dworze Iwana Groźnego. Car podczas przyjęcia rozkazał swemu bojarowi-dworzaninowi zdjąc spodnie i z gołem tyłkiem na czworakach okrążyć stół. Pewnie mu się należało :lol:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 03 lis 2011, 22:18

Nie wiem, czy Tusk ma na koncie wiecej moderstw politycznych od Kaczyńskiego
Nie ma, nie daj się zwariować. Sztandarowy przykład tuskowego morderstwa to Rokita, który sam się wyautował i przegrał walkę o władzę, po czym odszedł. To on w końcu ukuł tę plotkę o premierze z Krakowa, przez co podpisał sam na siebie wyrok i odszedł razem z koncepcją POPiS - skądinąd bardzo mi go żal, niezwykle go cenię.
Tusk tak zamordował Rokitę, Płażyńskiego czy Olechowskiego, jak Kaczyński zamordował Parysa - ot, zwykła walka o wpływy w partii. Sytuacji politycznego morderstwa w stylu Dorna czy PJoNków w PO nie było, może dopiero będzie, gdy wyrzuci się tak bez stylu Schetynę.
Wynika to z tego, że Tusk swoją pozycję we własnej polityce buduje od dekady, gdy Kaczyński 20 lat temu już był wielkim graczem. Wtedy mógł walczyć o władzę w partii, teraz już wycina buntowników.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 03 lis 2011, 22:37

Nie ma, nie daj się zwariować. Sztandarowy przykład tuskowego morderstwa to Rokita, który sam się wyautował i przegrał walkę o władzę, po czym odszedł. To on w końcu ukuł tę plotkę o premierze z Krakowa, przez co podpisał sam na siebie wyrok i odszedł razem z koncepcją POPiS - skądinąd bardzo mi go żal, niezwykle go cenię.
Kłamstwo, kolejne zresztą. Rokita odszedł przed wyborami w 2007 roku, a tak btw. Tusk wówczas na konwecji mówił, że jak wygramy to o Jasiu nie zapomnimy :mrgreen: Nawet gruby i głupszy w Teraz MY po paru miesiącach go zaprosili i pytali czy dzwonił premier jak się można było domyślić nie dzwonił.
Tak więc łżesz jak zwykle, w 2007 roku już była wojna totalna między Pisem, a PO, a Rokita nie odszedł z polityki dlatego, że przegrali wybory w 2005 i on przegrał jako premier z Krakowa.
. Ja nigdy nie głosowałem na PO, więc nie masz racji.
Znowu niestety z przykrością muszę przyznać, że się mylisz. Płażyński wyautowany i gdzie on był? Gdzie był jakimś ciekawym graczem? W 2007 roku wszedł z list PiSu do sejmu, albo jako niezależny i potem był posłem niezależnym, bez żadnych ciekawych funkcji. Olechowski wyatowany całkowicie, poza nurtem wielkiej polityki, dalej Piskorski to samo, zakładał to śmieszne SD i zdobył z 1 procent poparcia, obaj z Olechowskim skończyli gorzej jak Jurek. Gilowska była na oucie i stamtąd ją wyciągnał Kaczyński. Rokita całkowicie wyautowany.
Co do tych wyrzucony z PiSu Berele już to opisał. Jedynym który jest na całkowitym oucie jest Jurek, z tymże akurat on sam odszedł, jego z partii nikt nie wypychał, ba wręcz przeciwnie Kaczyński chciał żeby on został.

Konkludując to właśnie niemal wszyscy którzy wylecieli z PO oznaczało to dla nich koniec kariery politycznej.

aha btw. jacy to wybitni politycy są w PO poza Tuskiem? :lol:

A co do tego braku klasy. Cóż to właśnie jak to zwykle bywa jest wręcz odwrotnie niż to pisze Wilmore. Ci którzy zostali wypchnięci z PO zachowali na tyle klasy, że przez pół roku nie pielgrzymowali do TVN-u i nie opowiadali jaka to straszna krzywda ich spotkała i nie oczerniali największymi epitetami przywódcy partii do której należeli. A taki Rokita czy Gilowska mogli by tutaj sporo ciekawego powiedzieć. A jak się żałosne zachowywała ekipa Kluzik to każdy widział. I tutaj tylko widze taką różnicę...Bo ja naprawdę nie wiem gdzie niby Kaczyński poniżał Jakubiak w którym momencie? W jakim wywiadzie? On się na ich temat nie wypowiadał. Akurat ja czytam wiele z nich wywiadów i za każdym razem było, że o tej ekipie to ja nie będę rozmawiał. Więc ja się pytam gdzie? Znowu jakieś wrażenie?

Edit:
2. Muszę Cię przeprosić za epitety skierowane pod Twoim adresem. Niepotrzebnie dałem się ponieść. Tekst o dyplomie też zupełnie nie na miejscu. To, że się z Tobą nie zgadzam nie oznacza, że mam o Tobie takie zdanie, a nawet jeśli, to nie oznacza, że powinienem tak do Ciebie pisać.
Nie uważam, żebyś był głupi...raczej zagubiony :P

Przeprosiny przyjęte :wink:
Ostatnio zmieniony 03 lis 2011, 22:48 przez Kamil232, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 04 lis 2011, 10:43

Kamil232 pisze:Olechowski wyatowany całkowicie, poza nurtem wielkiej polityki,
Olechowski z tego co kojarze to na prezydenta startowal pozniej, nie? Poza tym z PO odszedl dopiero w 2009 i nie pamietam, zeby tam byly jakies zadymki. Przestalo mu byc po drodze i tyle.
Plazynski odszedl bo mu blizej bylo do PiS niz do liberalnego PO.

Piskorski dostal bo sie wokol niego zrobil smrod. Pewnie pamietasz. Niestety ale jak sie chce byc zawsze czystym to trzeba sie smierdzacych ludzi pozbywac. Taka zasade wyznaje Tusk i z tego samego powodu pozbyl sie Gilowskiej. To nie byla ani w jednym ani w drugim wypadku walka polityczna, raczej dbanie o dobry wizerunek partii.

Piskorski poszedl do SD (no i wlasnie - mowisz, ze jestes dobry a piszesz, ze zakladal... SD zostalo zalozone po wojnie) i dostal to na czym mu zalezalo, bo SD ma wiecej kasy niz jakakolwiek inna partia w Polsce.
Wracajac do Gilowskiej to zarzuty o nepotyzm znowu poplynely z prasy. I skoro Tusk wiedzial wczesniej to znaczy, ze mu to nie przeszkadzalo. Wywalil ja, zeby nie bylo smrodu wokol partii.

Jesli chodzi o Rokite to wyautowal sie sam bo sie okazalo, ze nie jest tak silny jak Tusk, a chcial dyktowac co ma robic partia. Ja akurat Rokity nigdy nie lubilem bo byl nadety do granic mozliwosci a poza popisami w komisji Rywina nic nigdy nie zrobil...(no chyba, ze tworzenie fajnych haselek jak Nicea o muerte...).

Co do tych, ktorzy wylatywali z PiSu... Dorn i Ujazdowski wrocili, coz Dorn wrocil jako szeregowiec a Ujazdowski do niczego sie nie nadaje wiec musial sie poplaszczyc, zeby go do koryta znowu wpuscili :)

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1555
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 04 lis 2011, 11:38

Podwyżka stawek podatku akcyzowego na paliwa oraz wyroby tytoniowe od 2012 r. da budżetowi państwa dodatkowe dochody w wysokości ok. 2,45 mld zł - wynika z projektu ustawy, przygotowanego przez Ministerstwo Finansów.
Kolejna podwyżka cen paliw nas czeka. Tanie państwo :roll:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 04 lis 2011, 14:58

Emerald
Wreszcie głos rozsądku, może nikt nie łyknie tych bzdur na temat morderstw politycznych w PO. Wystarczy się trochę orientować, żeby zobaczyć olbrzymie różnice. Całe szczęście w PO na razie nie ma takich standardów, jak w PiS, choć nie zdziwię się, jeśli za miesiąc po wyroku na Schetynie swoje zdanie zmienię.
Dwie uwagi jednak do Twojego wywodu:
SD zostało założone przed wojną, po wojnie zostało przejęte, ale jako marionetka niegodna uwagi. Piskorski chciał z niej zrobić przykrywkę dla swoich bardzo brudnych interesów, to strasznie umoczony facet.
Jesli chodzi o Rokite to wyautowal sie sam bo sie okazalo, ze nie jest tak silny jak Tusk, a chcial dyktowac co ma robic partia.
Z Rokitą sprawa jest bardziej skomplikowana. Dobrze to opisał Palikot w swojej ostatniej książce, podsumował wszystkie plotki, które krążyły od dawna. O premierze z Krakowa plotkę rozpuścił on sam chcąc stworzyć mocną opozycję do polityki Tuska. Od początku był zwolennikiem POPiS, dążył do tej koncepcji za wszelką cenę (bardzo lojalnie względem PO zresztą, szacunek za to dla niego) i kiedy ta koncepcja przegrała i okazało się, że pełnię władzy ma Tusk, to on odszedł. Nie był upokarzany, nie był autowany, nie odbierano mu stanowisk, choć robił świństwa, przy których zachowanie Ziobry czy Kluzik wydaje się być szczytem kultury politycznej. Rozstał się z PO na pewno w dużej niezgodzie, ale nikt o tym nic do końca nie wie, bo nie wychodziło to do mediów.
Ot, przegrał walkę o władzę z Tuskiem, jego koncepcja została skompromitowana. Zdarza się w każdej partii na okrągło.

Żaden - Olechowskiego, Rokity, Piskorskiego czy innych - przypadek nie umywa się do upokarzania Jakubiak czy Ziobry. To były rozłamy takie, jak Jurka na przykład: drogi polityczne się rozeszły, i w nieznanej wewnętrznej atmosferze obie strony poszły na swoje.
Najwyraźniej kiedyś Kaczyński potrafił zachować klasę.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 04 lis 2011, 16:28

Olechowski z tego co kojarze to na prezydenta startowal pozniej, nie? Poza tym z PO odszedl dopiero w 2009 i nie pamietam, zeby tam byly jakies zadymki. Przestalo mu byc po drodze i tyle.
Plazynski odszedl bo mu blizej bylo do PiS niz do liberalnego PO.
Olechowski owszem złożył legitymacje partyjną dopiero w 2009 roku, tyle tylko, że jakie to ma znaczenie? Typ tam tyle znaczył ile 1000 szeregowych członków partii. Znaczył tyle ile ty byś znaczył jakbyś teraz złożył deklaracje członkowską i Cie przyjęli do partii. Znaczył tyle ile te fikcyjne osoby co PO sobie dopisywała ich do członków, a oni nawet nie mieli pojęcia, że są w partii PO. Nie miał na nic wpływu, ba w ogóle nie uczestniczył w żadnych spotkaniach, no po prostu w niczym. Od 2003 roku został całkowicie wyautowany i to, że nie został wypisany z liczby członków w partii to tylko symbolika.
A i owszem startował na prezydenta i zdobył poparcie 1% i jakie to ma znaczenie? To jest całkowity out polityki.
Piskorski dostal bo sie wokol niego zrobil smrod. Pewnie pamietasz. Niestety ale jak sie chce byc zawsze czystym to trzeba sie smierdzacych ludzi pozbywac. Taka zasade wyznaje Tusk i z tego samego powodu pozbyl sie Gilowskiej. To nie byla ani w jednym ani w drugim wypadku walka polityczna, raczej dbanie o dobry wizerunek partii.

Piskorski poszedl do SD (no i wlasnie - mowisz, ze jestes dobry a piszesz, ze zakladal... SD zostalo zalozone po wojnie) i dostal to na czym mu zalezalo, bo SD ma wiecej kasy niz jakakolwiek inna partia w Polsce.
Wracajac do Gilowskiej to zarzuty o nepotyzm znowu poplynely z prasy. I skoro Tusk wiedzial wczesniej to znaczy, ze mu to nie przeszkadzalo. Wywalil ja, zeby nie bylo smrodu wokol partii.
Przeeestań chłopie z tą Gilowska i smrodem wokół partii. Wokół Palikota i jego studentów i rencistów i innych wybryków było kilka razy wiekszy smród, a nawet na niego palcem nie kiwnęli. Grać i cieciowanie u Niemca kolejny smród. Że już nie wspomnę o Drzewieckim, o którym przed afera hazardową również chodziły ciekawe plotki i o jego kawiarnii w latach 90-tych czy o jakiego zatrzymaniu w Florydzie przez policję po pijaku gdy został oskarżony o pobicie żony. I nawet mu włos z głowy nie spadł. Sprawa Gilowskiej spokojnie byłą do obrona, nie takie rzeczy przechodziły, a i jestem przekonany, że by spoleczeństwo spokojnie przyjęło te wyjaśnienia. Dziewczyna przyjęta do pracy całkowicie nieznajoma dla Gilowskiej po paru latach staje się jej synową i dlatego ma wylecieć z pracy? Sprawa jest prosta, logiczna, życiowa i spokojnie do obronienia gdyby się tylko chciało. Ale naprawdę nie wiem ile jeszcze razy bedziemy to miętolić bo chyba czwarty raz o tym pisze. Rozumiem, że Tuska będziesz bronił do utraty tchu, ale na Boga troche obiektywizmu w tej sprawie.

Jeśli chodzi o Piskorskiego, to z tym zakładaniem to był skrót myślowy, oczywiście, wiem czy było SD. Tutaj fakt wokół niego jest dużo smrodu i wokół tego jak zdobywał majątek. Ale taki aferałów to w PO jest więcej, nie przez przypadek w latach 90-tych na partie Tuska Kongres Liberalno Demokratyczny, ludzie krzyczyeli Liberały-Aferały. Nie ma wokół niego wcale więcej smrodu niż wokół Drzewieckiego. A jakoś Mira dało się bronić do utraty tchu, bo nawet mimo takiego wałku jaki zrobił w Aferze Hazardowej do czasu jak sprawa poszła do prasy głos mu z głowy nie spadł, a i jakby dobrze wypadł na konferencji i się lepiej przygotował to by został w rządzie.
Z Rokitą sprawa jest bardziej skomplikowana. Dobrze to opisał Palikot w swojej ostatniej książce, podsumował wszystkie plotki, które krążyły od dawna. O premierze z Krakowa plotkę rozpuścił on sam chcąc stworzyć mocną opozycję do polityki Tuska. Od początku był zwolennikiem POPiS, dążył do tej koncepcji za wszelką cenę (bardzo lojalnie względem PO zresztą, szacunek za to dla niego) i kiedy ta koncepcja przegrała i okazało się, że pełnię władzy ma Tusk, to on odszedł. Nie był upokarzany, nie był autowany, nie odbierano mu stanowisk, choć robił świństwa, przy których zachowanie Ziobry czy Kluzik wydaje się być szczytem kultury politycznej. Rozstał się z PO na pewno w dużej niezgodzie, ale nikt o tym nic do końca nie wie, bo nie wychodziło to do mediów.
łżesz jak zwykle łżesz. Rokita odszedł z partii w 2007 roku nie w 2005 czy na początku 2006 jak upadła koncepcja PO-PIS-u. Przez te 2 lata stał przy Tusku i krytykował rządu PiS-u, sam pamiętam jak u Lisa jeszcze w Polsace normalnie zmasakrował Urbańskiego, wytarł sobie nim podłogę. Odszedł nie dlatego, że upadła koncepca PO-PIS-u tylko dlatego, że wycięto mnóstwo jego ludzi z list PO w wyborach do sejmu 2007 roku, a i jemu nie chciano dać jedynki w Krakowie. I odejście nastąpiło przed wyborami. Tak więc jak w przypadku PJN Kaczyński wywalił Jakubiak i reszta za nią poszła, tak w tym przyapdku wycięto ludzi Jasia i on odszedł. Mniej jazgotu medialnego, on przed wyborami nie robił cyrków jak te śmieszne MIgalskie i reszta i dlatego tylko wokół tego nie było żadnego smrodu.

A jak już jesteśmy przy ksiażce Palikota to może porozmawiamy o tym co mówi o Tusku. Upadek PO-PiSu, co nam wmawiały media? Że to wina Pis-u bo nie chce dać PO resortu siłowego i szukają na nich haków. A tu co się okazuje? Że Tusk miał traume po podwójnie przegranych wyborach i od początku nie chciał tej koalcji unosząc się swoimi ambicjami. Negocjacje przy mediach to od początku był pic i żadania które stawiali mieli stawiać miałbyć nieralne żeby PiS nie mógl się na nie zgodzić, i wszystko było tak grane tylko po to, żeby pokazać, że to nie ich wina, że nie ma kolacji . Przypominam, że PIS dawał PO marszałka sejmu+ połowe miejsc w rządzie(sic!) a i tak były gadki, że to wina PiS-u. Jedna wielka ściema, która dopiero wychodzi po latach. Za chwilę za parę lat ktoś napiszę ksiażke o tym jaką ściema były te wszystkie oskarżenia wobec PiS-u o rzekome państwo policyjne.

Albo o tym jak to Tusk wziął ślub po 20 latach życia na kocią łape z żoną po to by zostac prezydentem, albo jaką socjotechniką zrobiono z Tuska męża stanu z gościa w krótkich spodenkach latającego za piłką. Zresztą Palikot zawsze przytacza te przykłady jak ktoś się go pyta jak on to sobie wyobraża, że z gościa ze wibratorem w ręku stanie się poważnym ministrem. Skoro ludzie kupili gościa co bierze ślub przed wyborami żeby zostać prezydentem, to wszystko kupią.
I jak na razie patrząc po jego wyniku ma rację.

Ale to Kaczyński jest koniukturalistą i zrobi wszystko dla władzy :lol:
Ot, przegrał walkę o władzę z Tuskiem, jego koncepcja została skompromitowana. Zdarza się w każdej partii na okrągło.
Oczywiście jak np. w przypadku powstania PJN-u. Czyimi rękami wycięto PJN, kto na nich w mediach najeżdał? Czyż nie Zbyszek Ziobro ze świtą? Co mówiły Pjonki tuż po odejściu? Że Kaczyński to marionetka w ręku Ziobry i to on praktycznie rządzi partią i stanie się jej prezesem
vide.
Markowski: To partia Ziobry

- PiS-em faktycznie kieruje grupa Zbigniewa Ziobry - zwrócił uwagę Markowski. Kluzik-Rostkowska zadeklarowała kilka dni temu, że jest gotowa rywalizować z Ziobrą o stanowisko prezesa partii.

- Choć odnoszę się krytycznie do PiS-u, to mogę merytorycznie dyskutować z Kluzik-Rostkowską na przykład o wysokości podatków czy reformie służby zdrowia - mówił Markowski - Usuwanie takich polityków sprawi, że PiS będzie prowadził tylko politykę symboliczną i tożsamościową - dodał.

Więcej... http://wyborcza.pl/1,75478,8621183,Kacz ... z1ckbiEosu
- Wykluczenie z PiS Joanny Kluzik-Rostkowskiej to posunięcie, które każe zastanowić się, czy jest to jeszcze partia demokratyczna - ocenił europoseł Marek Migalski. Według niego w partii wygrywa frakcja Zbigniewa Ziobry, który zdaniem Migalskiego został faktycznie "nowym szefem partii". - To on dzisiaj całkowicie przejął władzę i Jarosław Kaczyński jest tylko i wyłącznie wykonawcą jego poleceń lub osobą ułatwiającą mu sukcesję - eliminuje wszystkich potencjalnych konkurentów - podkreślił Migalski.

Jego zdaniem, Ziobro woli "być właścicielem partii, która ma 20 proc. (poparcia), niż być jednym z kilku liderów partii, która ma 50 proc.". - To gra absolutnie krótkowzroczna, ale na posiadanie na własność tej partii i władanie 30 mln zł rocznie z budżetu państwa i kilkoma tysiącami ludzi, którzy ją tworzą - ocenił Migalski.

Więcej... http://wyborcza.pl/1,75478,8621183,Kacz ... z1ckbqTAUz
No czyli co Wilmorze, wygrała koncepcja frakcji Ziobry i po prostu to normalne, że PJN musiał odejść? :)

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”