AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 1242

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
17%
Antonio Conte
2
11%
Massimiliano Allegri
6
33%
Gian Piero Ventura
4
22%
Fatih Terim
2
11%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 07 gru 2011, 13:17

Criscitello, skądinąd całkiem dobrze poinformowany i ważący słowa człowiek, poinformował nas o bardzo możliwym odejściu Van Bommela w styczniu.
Miałem bardzo złe przeczucia co do niego, gdy przychodził do klubu - zwracam to honor bodajże Akarinowi, który wtedy starał się wyprowadzić mnie z błędu - jednak Holender w pół roku zawojował Mediolan i spowodował, że pod niego Allegri ustawił całą taktykę. Pod niego, a nie pod Ibrę (który ma właściwie wolną rękę), Seedorfa, Robinho czy Pato. Okazał się być olbrzymim wzmocnieniem (śmiem twierdzić, że przy naciskach ze strony LeoInteru i Napoli nie byłoby tytułu, gdybyśmy grali bez Holendra, a już na 100% nie byłoby tak dobrych wyników obrony), ale na jesieni zaczął zawodzić.
Przyczyny tego stanu rzeczy są chyba dla wszystkich oczywiste - piłkarz mocno po 30 grający co trzy dni po 90 minut na bardzo wyczerpującej pozycji po prostu nie miał prawa prezentować się dobrze, zwłaszcza gdy całą pomoc przebudowano, a brakowało w zespole wielu kontuzjowanych ważnych graczy. Gdy wrócił po zasłużonym odpoczynku, to nie prezentował się źle. Kilka tygodni temu twierdziłem, że to jedyny z piłkarzy z wygasającymi kontraktami, z którym w ciemno przedłużyłbym kontrakt - zastanowiłbym się jeszcze nad Flaminim i Nestą. Podtrzymuję tę opinię, a tu znienacka wyskakuje taka informacja. Szok, zwłaszcza że na jego pozycji w kadrze mamy tylko dwóch graczy - Ambro i jego - dodatkowo nasz kapitan jest jeszcze często połamany i wcale nie taki pewny, jak kiedyś. Na wypożyczeniu jest młody Strasser, z którego nie wróci przed końcem sezonu, a jedynym możliwym - choć ciągle pozostającym w sferze marzeń - wzmocnieniem na tej pozycji jest DDR, który też przed latem do nas nie trafi, jeśli w ogóle.
W tej sytuacji takich plotek nie rozumiem wcale. Nie muszę chyba mówić, że na tej pozycji żadnego Nainggolana lub młodocianego Brazylijczyka nie chcę w połowie sezonu.

Informacje o odejściu Taiwo są coraz częstsze, pozytywem dla mnie jest to, że on nie chce odchodzić z klubu przed czerwcem. I dobrze, zasługuje na poważną szansę i powinien ją otrzymać - nie widzę powodu, dla którego nie miałby być próbowany w lidze w meczach z Bologną czy Sieną, to są idealne dla niego okazje, zwłaszcza w sytuacji, gdy nie ma właściwie poważnej konkurencji na tej pozycji. Trochę niepoważne dla mnie jest traktowanie takiego gracza - nawet jeśli się go nie lubi, to jednak nie jest piłkarz znikąd, bez doświadczenia czy umiejętności - tak, jak traktowałoby się np. Didaca, gdyby pozostał w klubie. Gra w meczach to bardzo ważny czynnik w rozwoju piłkarza, np. dla Abate błogosławieństwem może być to, że w swoim czasie nie miał mocnego rywala na swojej pozycji, bo pewnie teraz bylibyśmy bez prawego obrońcy.
ileż do cholery można się uczyć ?
Abate uczył się rok. Fakt, przestawiał się ze skrzydła, ale jednak. I ciągle popełnia szkolne błędy, które mu uchodzą sucho, bo rywale ich nie wykorzystują.
Ja bym go zostawił do końca roku. W najgorszym wypadku go sprzedamy, na czym wyjdziemy na pewno z zyskiem finansowym (reprezentant Nigerii, 27 lat, z długim kontraktem na pewno będzie kosztował parę milionów więcej, niż wynosi jego roczna pensja).
Moim zdaniem niedopuszczalne jest, że przychodzi koleś co ma około trzydziestki i się uczy grania.
Bez przesady, ma 26 lat. ;)
To jest zupełnie normalna rzecz. Włoski futbol jest bardzo trudny do nauczenia się w sferze obronnej, to nie jest tak, że ściągniesz Roberto Carlosa, odmłodzisz go o dwie dekady i będzie czarował z miejsca. Ustawianie się, współpraca z czasem nawet czterema sektorami na boisku jednocześnie w grze obronnej, dyscyplina taktyczna - to wszystko bywa bardzo trudne do nauczenia dla wielu, a zwłaszcza - nie chcę tu zabrzmieć jak rasista :wink: - dla wielu piłkarzy z czarnego lądu, dla których nauczenie się ustawienia jest często trudniejsze niż dla piłkarzy wychowanych w europejskiej kulturze gry.
Oczywiście, że Evra, Dani Alves czy Cole to jest dużo wyższa półka, ale jestem pewien, że we włoskich drużynach też nie czarowaliby od pierwszych minut.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 741

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 07 gru 2011, 16:22

Jeżeli Bommel zdecyduje się powrócić w zimie do Holandii (powodem są dzieciaki) to będziemy w bardzo ciężkiej sytuacji. Zostaniemy z samym Ambrosinim na tej pozycji i czasem grającym na środku pola przeciwko słabszym rywalom Seedorfowi. Na Teveza wykorzystamy drugie miejsce dla gracza bez paszportu, więc o żadnym z brazylijczyków nie ma mowy. Mam nadzieję, że Mark zostanie do końca sezonu i wtedy kluczem w przyszłe wakacje będzie znalezienie dla niego następcy (DDR marzeniem, z realniejszych M'Villa, pojawiły się plotki o Mascherano, ale w to nie wierzę, może Fernando).

Kontrakty zaproponowałbym Nescie i Gattuso. Gattuso musi zostać by trzymać szatnie w ryzach i uważam, że nadal może jeszcze grać na poziomie. Sandro jako gracz na najważniejsze mecze jest idealny. Seedorfowi i Ambro dziękujemy. Yepesowi też.

Primavera wygrał 3-1 z Cagliari. El Shaarawy zaliczył 2 bramki oraz asystę przy bramce Comiego. Dziś pojawiły się plotki, że Faraon i De Sciglio mogą pójść na wypożyczenie do Novary.

Awatar użytkownika
Raisslin
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Raisslin » 07 gru 2011, 19:27

aye, panowie i panie, witam serdecznie! :wink:
nie chcę przerywać prowadzonej dyskusji i wprowadzać zbędnego zamieszania, więc postaram się nakreślić moją/naszą sprawę sprawne i w samych konkretach.

nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale polscy kibice Milanu spotykają się na meczach swojej ukochanej drużyny w pubach, by wspólnie oglądać te małe piłkarskie święta. :wink: spotkania takie umawiane są na forum Milan Club Polonia, w dziale Spotkania (click!). swój wątek ma tam każde większe miasto właściwie, od Warszawy, przez Wrocław, Kraków, Trójmiasto, Poznań, Lublin, Bydgoszcz, Szczecin, Radom, po Śląsk (zawsze razem) i inne. jeżeli jesteście zainteresowani braniem udziału w takich spotkaniach, zapraszam do śledzenia forum i kontaktowania się z innymi Milanistami w dowolny możliwy sposób. :wink: a w przypadku, gdy nie znajdziecie wątku poświęconego waszemu miastu - sami taki załóżcie i organizujcie spotkania!

forza Milan!

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 07 gru 2011, 22:47

Liga Mistrzów nam sprzyja jak na razie w tym sezonie. Już w fazie grupowej odpadają dwie drużyny kadrowo silniejsze od nas co przy szczęśliwym losowaniu może nam dać dobry wynik w tych rozgrywkach. Fajnie by było jakbyśmy w pierwszej fazie eliminacyjnej ominęli Real, który jest po za naszym zasięgiem. Nie chciałbym również Bayernu i Chelsea, z którymi byłoby bardzo ciężko.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 494

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 07 gru 2011, 22:48

Ja mocno liczę na APOEL :mrgreen:

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 07 gru 2011, 22:52

APOEL czy Benfica były by fajnymi rywalami na przełamanie 1/8 LM. Trzeba liczyć na szczęście w losowaniu, bo to już nie te czasy, że się przejmowało na kogo trafimy.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 07 gru 2011, 23:01

Możemy trafić w kolejnej rundzie na: Real, Bayern, Chelsea, Arsenal, Benficę i APOEL. Inter i Barcelona odpadają ze względu na przepisy UEFA (chyba się nic nie zmieniło?), więc mamy do wyboru sześć ekip. Celowo ustawiłem je co do siły - wydaje mi się, że z pierwszą trójką w fazie pucharowej nie mamy czego szukać (choć w przypadku Chelsea wiele zależy od ruchów styczniowych), z Arsenalem na dzień dzisiejszy jesteśmy delikatnymi faworytami dzięki ich osłabieniom, a Benfica i APOEL to ekipy, z którymi odpadnięcie byłyby większą kompromitacją od Deportivo i Stambułu razem wziętych. Nie wygląda więc to źle, wygląda na to, że razem z motywacją do walki w LM wróciło szczęście, awans do ćwierćfinału jest bardzo możliwy.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 07 gru 2011, 23:06

Ja osobiście uważam, że z tych ekip dla nas poza zasięgiem jest tylko Real. Chelsea jest teoretycznie od nas silniejsza, ale możemy z nimi nawiązać równą walkę. Nie jest to moim zdaniem ekipa na poziomie Realu. Bayern nie gra już tak dobrze jak na początku sezonu. Wydaje mi się, że Schweinsteiger się chyba nie wykuruje na potencjalne mecze 1/8 i z nimi się nam dość dobrze ostatnio grało. Dodatkowo ich najsłabszą formacją jest obrona a my mamy dość silny atak. Arsenal jest zawsze groźny, ale w obecnym sezonie nie możemy się ich obawiać. Benfia i APOEL wiadomo najlepsi rywale dla nas.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2285
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 07 gru 2011, 23:08

mete pisze:Wydaje mi się, że Schweinsteiger się chyba nie wykuruje na potencjalne mecze 1/8
Ma obojczyk złamany, a 1/8 w przyszłym roku, tak ? Wątpię aby jeszcze tyle czasu pauzował.

Ja uważam, że nawet z Chelsea mamy szansę, nie są oni aż tacy mocni jak piszecie.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 07 gru 2011, 23:11

Masz rację, dobrze nam się zwykle z nimi grało, ale oni mają bardzo fajnie funkcjonującą linię pomocy, gdzie my mamy Nocerino z Aquilanim. Dodatkowo mają świetnie wyglądające skrzydła, gdzie my mamy Abate i dziurę na lewej stronie, plus mają Gomeza, który może sobie poradzić z partnerem Silvy.
Są ekipą o wiele bardziej zróżnicowaną i na dzień dzisiejszy uważam, że byliby mocnymi faworytami. Pewnie, że szanse na awans z nimi wyglądają o wiele lepiej niż w przypadku Realu (tzn. istnieją ;) ), ale nasz silny atak jest (i pewnie będzie) pozbawiony Cassano, a Ibra w LM to nie ten piłkarz. Wolałbym ich za wszelką cenę uniknąć i poczekać na taki mecz najlepiej do półfinału. :wink:
Ja uważam, że nawet z Chelsea mamy szansę, nie są oni aż tacy mocni jak piszecie.
Nie pisałem, że nie mamy. ;) Po prostu uważam, że na dzień dzisiejszy są od nas lepsi, tyle że oni w lutym mogą być zupełnie inną, gorszą, drużyną, a my raczej (o ile nie powtórzy się katastrofa styczniowa sprzed roku i nie będzie trzeba odstawiać nogi w decydujących momentach) będziemy tylko silniejsi. Na ten moment dla mnie są zagadką, możliwe, że w lutym będą przystępować do LM jako faworyci, a możliwe, że będą chcieli przetrwać 180 minut jak my rok temu i wrócić do ligi.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 07 gru 2011, 23:36

Schweini wraca za 2 tygodnie na Koln już. Także spokojnie, wszyscy będą zdrowi już jak on wróci. Najprawdopodobniej zimą odejdzie ktoś z dwójki Pranjic/Olic. Rummenigge mówi, że nikt nie odejdzie.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 494

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 07 gru 2011, 23:40

Co w z tym Chelsea. Przecież oni spisują się co najwyżej przeciętnie.

Dla Mnie na obecną chwilę jesteśmy poza zasięgiem TYLKO Realu Madryt.

Awatar użytkownika
PawełS
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PawełS » 07 gru 2011, 23:43

Wie ktoś coś więcej o Bryanie Christante? Widzę, że wczoraj zadebiutował w Lidze Mistrzów, a jest z rocznika 95, ledwie rok starszy ode mnie, spory talent?. Mało informacji o nim na necie, na YouTube nic nie ma.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2011, 23:47 przez PawełS, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 07 gru 2011, 23:44

Zobacz kilka stron wcześniej.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 11 gru 2011, 9:52

Merkel wczoraj znów rozegrał kolejny dobry mecz w barwach Genoi. Zaliczył asystę oraz dostał bardzo dobre noty od włoskich portali. Fajnie się chłopak rozwija. Łysy musi jak najszybciej zaprosić Preziosiego na kolacje i dogadać się z nim w sprawie kwoty wykupu. Szkoda, że Faraon nie został w Genoi, bo też by sobie pewnie więcej pograł.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”