FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1733

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
6%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
6%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
16
52%
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 02 maja 2013, 10:18

Wydaje mi sie, ze Barcelona ma 2 główne problemy:

- trener, nie mający kompletnie własnego pomysłu na grę i nieudolnie kopiujacy swojego poprzednika
- zawodnicy, których wielu osiągnęło w klubowej piłce juz wszystko, i albo nie są głodni sukcesu albo po prostu sie juz wypalili/szczyt maja za sobą

Oczywiście, w lide hiszpańskiej gracie swietnie i zmierzacie po mistrzostwo. Jednak chyba tez trochę w tym zasługi głównych rywali, ze tak sie dzieje? W każdym razie bez przewietrzenia w składzie i posady trenerskiej trudno Wam bedzie wrócić do pozycji hegemona światowej pilki. Oczywiście, ze Barcelona nadal bedzie mocna, macie w końcu najlepszego piłkarza swiata, jednak po dwumeczu z Bayernem sadze, ze wielu straciło przed nią respekt. Nawet jeśli graliscie dość oslabieni, o czym przynajmniej po stronie Bayernu (por. wypowiedzi Heynckesa) doskonale sie pamięta.

Trudno jednak bedzie Waszym władzom podejść do zmian od strony mentalnej - cieżko pozbywać sie graczy, którym zawdzięcza sie tak wiele. Taki problem miał Bayern po 2001 r., a zdaje mi sie, ze także przykładowo Milan w ostatnich latach. Na terenera tez zdaje sie brakuje pomysłu.
grzegorzfcb pisze:Skoro Alexis jest do odstrzału(też tak uważam ale z pewnym zastrzeżeniem) to Pedro też. On ostatnio mi się widzi jako nowy Oleguer, przeciętny gracz, który idealnie trafił z życiową formą. Ten (nie)idealny obraz burzy mi tylko jego forma w rep Hiszpanii, gdzie gra wyraźnie lepiej(skutecznej) niż w klubie, co jest dość ciekawe
Ja daleko nie muszę szukać innego podobnego piłkarza - Podolski ;) idealny gracz reprezentacyjny, przeciętny klubowy.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2013, 10:21 przez Michał M, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 02 maja 2013, 10:19

Jak już rzeczywiście zmieniać system to warto się zastanowić nad zesłaniem Messi'ego z powrotem na skrzydło. Wtedy Iniesta bezpośrednio za napastnikiem Cavani/Suarez/Aguero etc., a na lewym skrzydle ten wymarzony przez zarząd Neymar.
Wtedy Cesc z Sergio/Songiem za Iniestą. Xavi powinien powoli zacząć być odstawiany na ławkę. Nadal jest mistrzem rozgrywania ale wiele razy cholernie zwalnia dobrą akcję i w konsekwencji nic z tego nie wychodzi.

Awatar użytkownika
Pelart
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart » 02 maja 2013, 10:23

Chcę Cavaniego!!! Chcę Cavaniego!!! Ktoś inny Neymara. I tak dalej. Fundamenty się wam starzeją, Xavi i Puyol rzecz jasna. Messi może , choć nie musi ,zacząć się łamać i co wtedy? Barca jakoś nie ma ręki do transferów, żeby nie było, Real w tym względzie również nie imponuje, jeżeli chodzi o budowanie zespołu Niemcy czy Angole wyprzedzają nas o 2 długości.

Dostać w tej chwili dobrą 9 to podobny problem co znalezienie stopera na wysokim poziomie, a te pozycje są najsłabsze w FCB.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 02 maja 2013, 10:33

Wysunięty napastnik, a Messi podwieszony pod nim, a nie na skrzydle. Leo został przesunięty do środka, bo dzięki temu był zdecydowanie częściej przy piłce, miał wiele więcej do zaoferowania, strzelał mnóstwo bramek. Na skrzydle będzie się trochę marnował. To musi być 4-2-3-1, gdzie ta trójka ofensywnych pomocników będzie grała bardzo swobodnie, często zmieniała się pozycjami. Messi, Iniesta i ... no pewnie Neymar. Taka trójka, a przed nimi Cavani! W takim kwartecie każdy będzie stwarzał olbrzymie zagrożenie, każdy wymagałbym dokładnego krycia, a wiadomo, że tak się bronić żaden zespół nie da rady. W rolach zmienników Villa, Tello, Cesc i Pedro (zajebiście go lubię i wiem, że jest w stanie grać znacznie znacznie lepiej. Zobaczycie!). W środku Xavi/Thiago i Sergio/Song. Z tyłu wiadomo. Jeżeli przyjdzie środkowy obrońca to będzie w czym przebierać.
Bartra był źle wprowadzany do drużyny, nie zdążył się ograć w takich meczach w jakich powinien być ogrywany. Kombinowano z Songiem, Adriano w środku, zamiast dać szansę młodemu obrońcy i ten najzwyczajniej nie był przygotowany na starcia z takimi rywalami jak Bayern. Niestety przez błędy trenerów nie widzę go w drużynie. Z resztą jeżeli przyjdzie środkowy obrońca światowego formatu to będziemy mieli duży problem bogactwa w defensywie. Boki obrony mamy znakomicie obsadzone Alves/Montoya (dać koniecznie szansę temu crackowi!) i Alba/Adriano! Jest przecież jeszcze Abidal! W środku załóżmy, że Pique/Hummels, Puyol/Mascherano No i mamy Abidala.

Naprawdę nie potrzeba olbrzymich zmian. Cavani+Neymar+Hummels+być może bramkarz. W drugą stronę Sanchez+Bartra+wielu rezerwowych, którzy chyba nigdy się nie przebiją i możemy się zamknąć w 50 mln Euro.

Oby to było bardzo owocne lato. Oby!

Awatar użytkownika
Luminos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Luminos » 02 maja 2013, 10:38

Dla mnie Fabregas na ławce to byłoby jedno z największych marnotrawień piłkarza ostatnich lat. Może jestem nieobiektywny, bo jestem wielkim fanem Cesca, ale wdg mnie taki zawodnik albo gra regularnie w pierwszym składzie, albo idzie do klubu, który mu to umożliwi (oczywiście na konkretnym poziomie).

Dziwię się, że dalej chcecie budować trzon obrony na 35 letnim Puyolu. Ok, jeżeli nie kupicie Hummelsa albo innego konkretnego gościa.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 02 maja 2013, 10:39

BarcaQzYN pisze:Naprawdę nie potrzeba olbrzymich zmian. Cavani+Neymar+Hummels+być może bramkarz. W drugą stronę Sanchez+Bartra+wielu rezerwowych, którzy chyba nigdy się nie przebiją i możemy się zamknąć w 50 mln Euro.!
50 mln to bedzie kosztował pewnie każdy z graczy których wymienileś, więc nie wiem jak chcesz sie zamknąć w takiej kwocie transferowej? No chyba, ze sądzisz, ze rezerwowi Barcy pójdą za nie wiadomo ile kasy? :roll:

Swoją droga, wątpię, żeby Borussia puściła Hummelsa. Chyba, ze naprawdę dostaną wielka kasę, ale to raczej nie 20-25 mln. Raczej kwota rzedu transferu Martineza. Hummels ma przy tym kontrakt do 2017 r., bez klauzuli odstepnego ;)

Awatar użytkownika
sigane pepe
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sigane pepe » 02 maja 2013, 10:48

Cavani? Wątpie abyście dali 63mln za niego, kibica Realu. City czy PSG może mu dać spokojnie 10mln za sezon a Napoli nie przyjmie waszej oferty 35mln skoro może dostać 30mln więcej, nawet jeśli wielka Barcelona jest nim zainteresowana.
Hummels? Nie odejdzie. Odejdzie Gotze i Lewandowski a Borussia nie pozwoli na totalne rozebranie składu. Sam Watzke wypowiadał się, że nie puści go bez względu na oferty.
Neymar to już jest w Barcy jedną nogą, ale jak poradzi sobie w 2x trudniejszej lidze to wielka niewiadoma. Cavaniego i Hummelsa możecie sobie odpuścić.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 02 maja 2013, 10:50

Za Sancheza 20 wpadnie, a tych rezerwowych (+powypożyczanych zawodników) jest znacznie więcej niż mogłoby Ci się wydawać. Żeby nie być gołosłownym:
Sanchez, Bojan, Afellay, Cuenca, Bartra, Dos Santos, Rafinha, Fontas, Keirrison.
No i jeszcze paru trochę młodszych, perspektywicznych.

Cavaniego wymieniam ze względu na to, że to mój największy faworyt, ale to nie musi być przecież on.
Tylko, że to są czyste dywagacje i marzenia, bo wysuniętego napastnika nie sprowadzimy.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 02 maja 2013, 10:53

Za Bojana to jeszcze chyba Barca musi zapłacić sama, nie?
Afellay? Non stop kontuzjowany niestety, Schalke może by i go zatrzymało, ale chłop jest połamany od pół roku. Cuenca połamany i ktoś go kupi za duże pieniądze? Keirrison :lol:

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 02 maja 2013, 10:59

Cuenca już wyzdrowiał i dogra do końca rundy. Za Bojana MUSIMY chyba dać 12 mln Euro.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 02 maja 2013, 10:59

BarcaQzYN pisze:Za Sancheza 20 wpadnie, a tych rezerwowych (+powypożyczanych zawodników) jest znacznie więcej niż mogłoby Ci się wydawać. Żeby nie być gołosłownym:
Sanchez, Bojan, Afellay, Cuenca, Bartra, Dos Santos, Rafinha, Fontas, Keirrison.
No i jeszcze paru trochę młodszych, perspektywicznych.
No, to ile łącznie chcesz za nich dostać ? 100 baniek??? Nie łudź sie, oprócz Sancheza i Bojana za zadnego nie dostaniecie wiecej niż 5 baniek. Bo niby za co tyle płacić?

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 02 maja 2013, 11:06

Rzeczywiście te 50 mln z dupy napisałem.
Tak czy siak wzmocnienia są potrzebne i stać nas na nie.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 02 maja 2013, 11:16

BarcaQzYN pisze:Tak czy siak wzmocnienia są potrzebne i stać nas na nie.
A to na pewno ;) i tu sie zgadzamy, choć może niekoniecznie w kwestii nazwisk, prócz Neymara, który chyba juz jest z Wami dogadany (mówiło sie wprawdzie tez o nas, ale to raczej była zasłona dymna do transferu Goetze).

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 02 maja 2013, 11:27

Ja ciągle powtarzam, że to jest tylko mój punkt widzenia (niestety nie klubu). I nie ma co liczyć na napastnika pokroju Cavaniego...
Tito próbuje grać to co Guardiola (z konieczności wobec kontuzji Villi) grał w rundzie wiosennej swojego ostatniego sezonu.
Dzięki temu Messi strzelił tak wiele bramek, ale już wtedy widać było, że tak grać na dłuższą metę się nie da i napastnik jest potrzebny. I to nie jakiś Sanchez w ataku jak niektórzy próbują kombinować.

Trzeba poczekać, aż zaklepiemy mistrzostwo Hiszpanii, wtedy zacznie się rozmowa o konkretach.

Awatar użytkownika
szefu91
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 65

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szefu91 » 02 maja 2013, 11:38

Akarin pisze:Za Bojana to jeszcze chyba Barca musi zapłacić sama, nie?
Jeden milion. Było tak, że Roma kupuje go za 12 milionów, po dwóch latach Barcelona musi go odkupić za 13, jeśli Roma nie będzie chciała go zatrzymać. Ale Rzym opłacał jego pensje, więc wychodzi na zero, choć nie jestem pewien.

Nie wiem skąd się wziął Cavani; Falcao jest lepszy. Zresztą o Cavanim w ogóle nie mówiło się w kontekście Barcelony i pewnie mówić się nie będzie. Myślę, że dalej Barca będzie grać bez dziewiątki, dalej w systemie 4-3-3. Kupią tylko jakiś grajków w to lato, następny sezon będzie porażką, zmienią trenera i zaczną się zastanawiać co dalej z tiki-taką. Tak widzę najbliższą przyszłość.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”