1. Bundesliga (zbiorczy) - Strona 10

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
mati660
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Re: Bundesliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mati660 » 31 maja 2013, 22:11

To prawda, że Duisburg nie napotkał na zbyt trudnych rywali w drodze do finału. Z kolei w spotkaniu z Schalke znacząco skomplikowała zadanie zawodnikom Duisburga kontuzja Maierhofera.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2240
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 31 maja 2013, 23:00

Przenoszę z tematu BM.

Też uważam, że pobyt Magatha nie był do końca zły w Schalke.Ja przede wszystkim zapamiętam ten sezon, w którym zdobył vicemistrza - kilku fajnych graczy tam było - Platsikas, Howedes, Schmitz, Kenia (mój ulubieniec, czemu kariery nie zrobił :(), Moritz, ale po tym okresie wszystko spieprzył.Jakieś dziwne transfery, paru grajków, którzy niekoniecznie pasowali do zespołu i nie szedł tą drogą, którą sobie obrał, a szkoda.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 01 cze 2013, 21:57

Bayern :brawo:

są pierwszym niemieckim zespołem który zdobył puchar, mistrzostwo ligi i ligę mistrzów, a coś mi się zdaje, że to nie koniec

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 165

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 01 cze 2013, 22:25

Aker pisze:Bayern :brawo:

są pierwszym niemieckim zespołem który zdobył puchar, mistrzostwo ligi i ligę mistrzów, a coś mi się zdaje, że to nie koniec
Dzięki :beer:

Sezon rzeczywiście fantastyczny. 45 zwycięstw, 5 remisów i 3 porażki :shock: Do tego bramki: 149 - 32. Bilans naprawdę porażający :afro:

Piękne pożegnanie dla Heynckesa :!: Zdobył swój pierwszy Puchar Niemiec... :smoke:

Wiloch
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wiloch » 01 cze 2013, 22:35

Gratulacje dla Bayernu i dla kibiców. :beer:

Awatar użytkownika
SzpaQQQ
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SzpaQQQ » 01 cze 2013, 22:37

Brawo Bayern za genialny sezon :brawo: . Oj, nie zdziwię się jak za rok jako pierwsi dwa razy pod rząd wygracie LM.
A teraz się bawcie i świętujcie, jeszcze raz brawa :beer:

ed: o której mozna się spodziewać konferencji?

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 01 cze 2013, 22:39

SzpaQQQ pisze:A teraz się bawcie i świętujcie, jeszcze raz brawa :beer:
Właśnie leci "We Are The Champions" u mnie :pijemy: :pijemy: :pijemy:

Corwin
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corwin » 01 cze 2013, 23:40

Ja również gratuluję kibicom Bayernu wielkiego wyczynu ich drużyny. Pomimo swojego zimnego stosunku do tego klubu muszę przyznać że koncertowo rozpieprzyli konkurencję w tym sezonie.

PS. Czy wy (kibice Bayernu) nie macie uczucia, że ten sukces nie jest tak nagłaśniany jak na to zasługuje? Jako kibic Interu pamiętam swoje dziwne odczucia jakoby cały piłkarski świat miał potrójną koronę "mojej" drużyny głęboko w d.... Teraz to samo, cały czas tylko gdzie to trenerzy nie odchodzą, Monaco itp. itd.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 01 cze 2013, 23:46

Rafał Stec pisze:Wybierania drużyn wszech czasów my, kibice, nigdy nie zaniechamy, choć w tarapaty wpadamy już przy ustalaniu kryteriów. Oceniać wyniki czy również styl? Brać pod uwagę jego rewolucyjność, wpływ na rozwój gry? Jaki okres analizować? A może szatkować historię klubu na epoki wyznaczane przez trenerów? To kwestie nierozstrzygalne, w futbolu wszystko płynie, drużyny nie mają swojego początku ani końca, a czasami nie chcą nawet przeżyć wyraźnego przełomu, lecz złośliwie ewoluują w rytmie drobnych korekt personalnych – jak usłyszycie, że największy był wygrywający pięć inauguracyjnych edycji Pucharu Europy Real Madryt, odpowiadajcie, że w finale z 1960 roku wystąpili tylko czterej piłkarze, którzy uczestniczyli w finale 1956 roku.

Jeśli pobawimy się w porównywanie pojedynczych sezonów, to Bayern właśnie stał się naturalnym kandydatem do tytułu dla supergrupy ponad wszystkie, bowiem zdobył potrójną koronę – najcenniejsze trofeum na kontynencie oraz oba główne krajowe – czego dotąd dokonały tylko Celtic Glasgow (1967), Ajax Amsterdam (1972), PSV Eindhoven (1988), Manchester United (1999), FC Barcelona (2009) oraz Inter Mediolan (2010). Kto był w tej elicie elit największy?

Najłatwiej odrzucić piłkarzy PSV Eindhoven – oni Puchar Europy niemal wyżebrali od losu, wszystkie pięć meczów w ćwierćfinale, półfinale i finale remisując. Na krawędzi chybotał się też Manchester United – Bayern przepchnął w wiadomym doliczonym czasie gry, w kraju ledwie wysforował się przed Arsenal. Inter? Do ostatniej kolejki włoskiej Serie A bronił się przed atakiem Romy. Celtic? Też naciskany w kraju (przez sąsiadów z Glasgow), wycierpiał się w Pucharze Europy (zerknijcie na rywali...). Nawet tamta zjawiskowa Barcelona według Pepa Guardioli ocalała w półfinale Ligi Mistrzów dopiero w 93. minucie rewanżu z Chelsea, awansowała po dwóch remisach, a w lidze hiszpańskiej gubiła punkty w aż 11 kolejkach.

Z monachijczykami, którzy rozdeptali konkurencję we wszystkich rozgrywkach, może zatem konkurować jedynie legendarna amsterdamska drużyna Rinusa Michelsa (choć on już wcześniej porzucił ją dla Barcelony) i Johana Cruyffa. Popatrzcie na uderzająco zbliżone statystyki:

Ajax w Eredivisie: 30/3/1 104-20

Bayern w Bundeslidze: 29/4/1 98-18

Ajax w pucharze kraju: 5/0/0 17-5

Bayern w pucharze kraju: 6/0/0 20-3

Ajax w Europie: 7/2/0 14-3

Bayern w Europie: 10/1/2 31-11

Ajax razem: 42/5/1 135-28

Bayern razem: 45/5/3 149-32

Od razu się przyznam: rozejrzałem się po domu, obmacałem wszelkie dające nadzieję narzędzia, ale nie znalazłem tak precyzyjnego, by zmierzył, kto przeżył sezon bardziej idealny. Choć amsterdamczycy arcydzieła porównywalnego z półfinałowym 7:0 nad Barceloną nie spłodzili…
I jeszcze raz brawa dla Bayernu, choć wydaje mi się, że gdyby mieli zamiast Mandzukicia takiego Lewego to i rekord ilości goli by pękł... Tak samo można by było pomyśleć i kimś za Boatenga (Hummels?) to obrona myślę, że by wyglądała jeszcze lepiej.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2013, 23:50 przez Aker, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 01 cze 2013, 23:49

Corwin pisze:PS. Czy wy (kibice Bayernu) nie macie uczucia, że ten sukces nie jest tak nagłaśniany jak na to zasługuje? Jako kibic Interu pamiętam swoje dziwne odczucia jakoby cały piłkarski świat miał potrójną koronę "mojej" drużyny głęboko w d.... Teraz to samo, cały czas tylko gdzie to trenerzy nie odchodzą, Monaco itp. itd.
Jeśli masz na myśli polską prasę, to już się przyzwyczaiłem, że mają nas w poważaniu.Niektóre portale (wp ?) w ogóle chyba nic nie napisały o tym meczu. Cóż, nie mamy Polaka w składzie, nie jesteśmy też tak medialnym klubem jak Barcelona czy Real...Generalnie mam to gdzieś :D
Aker pisze:I jeszcze raz brawa dla Bayernu, choć wydaje mi się, że gdyby mieli zamiast Mandzukicia takiego Lewego to i rekord ilości goli by pękł... Tak samo można by było pomyśleć i kimś za Boatenga (Hummels?) to obrona myślę, że by wyglądała jeszcze lepiej.
Nie można mieć wszystkiego...Chociaż co do Lewego, to... :)

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 677
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 05 cze 2013, 21:57

Robert Lewandowski graczem sezonu po raz drugi 8) Fajnie, że jest doceniany za genialny sezon. Szkoda tej korony króla strzelców. :|

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 05 cze 2013, 21:59

Graczem sezonu według czego?

Bo wszystkie poważne strony, gazety itd wybrały Riberiego. Słusznie zresztą. 10 bramek i 15 asyst w 27 spotkaniach i ogromna praca dla drużyny. Wielki Franek.

edit: o widze, Polacy znów przegłosowali. 45,01 % wykręcili, nieźle.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2240
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 05 cze 2013, 22:02

Franek dziś mówił gdzieś we Francji, że teraz to jego najszczęśliwszy moment w Bayernie, nie będzie mieć problemów z dogadaniem się co do nowego kontraktu - mówi, że nawet nie trzeba tego spisywać bo oni się rozumieją ot tak :P.
Ciesze się, że tak bogatą karierę Ribery spędzi w tak wielkim klubie.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 677
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 05 cze 2013, 22:03

Akarin pisze:Graczem sezonu według czego?
http://www.bundesliga.de/de/liga/news/2 ... 256582.php

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 06 cze 2013, 15:06

Tradycyjnie już Kicker robi listy rankingowe za ostatnie pół roku dla piłkarzy Bundesligi. Tym razem przyznali aż 10 wyróżnień w kategorii "klasa światowa" :o 8)

Pewnie duży wpływ miały na to postawa Bayernu i Dortmundu w Lidze Mistrzów, obstawiam zresztą, że kategorię tą obsadzili wyłącznie piłkarze tych obu klubów, przy czym typuję tu: Neuera, Lahma, Schweinsteigera, Martineza, Muellera i Ribery'ego po stronie Bayernu, a Weidenfellera, Gundogana, Goetze i Lewandowskiego po stronie Borussii.

Póki co w kategorii bramkarze wygrał właśnie Weidenfeller przed Neuerem (obaj klasa światowa), zaś wśród środkowych obrońców Boateng przed Dante, Suboticiem, van Buytenem i Hummelsem (wszyscy klasa międzynarodowa) ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”