AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 1714

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
17%
Antonio Conte
2
11%
Massimiliano Allegri
6
33%
Gian Piero Ventura
4
22%
Fatih Terim
2
11%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2259
Kibicuję: AC Milan

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 11 cze 2013, 19:38

Chyba nie skończy, ale umówmy się bez sentymentów to na Milan był już po prostu za słaby.Wielkie podziękowania za serce i grę w Milanie.

W takim razie trzeba będzie kogoś na pozycję De Jonga, ciekawe co wymyśli Łysy z Maxem.
Wilmore pisze:El Shaarawy nie jest nie na sprzedaż, "wszystko się może zdarzyć w okienku transferowym".
:lol:.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2013, 19:39 przez Enjo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 725

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 11 cze 2013, 19:39

Pewnie tak. Dlatego napisałem, że szkoda, że nie skończy kariery w Milanie.

Wczoraj Galliani powiedział, że Faraon nie zostanie sprzedany. Dziś już mówi, że czegoś takiego nie powiedział i wszystko może się zdarzyć. Na temat Stephana nawet nie powinien się tak wypowiadać. Chłopak jest nam wierny a Ci pewnie zaraz nim będą handlować po Europie...

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 11 cze 2013, 19:46

Wczoraj Galliani powiedział, że Faraon nie zostanie sprzedany. Dziś już mówi, że czegoś takiego nie powiedział i wszystko może się zdarzyć. Na temat Stephana nawet nie powinien się tak wypowiadać. Chłopak jest nam wierny a Ci pewnie zaraz nim będą handlować po Europie...
Ale to nie jest takie głupie zagranie. Nie można mówić w obecnej piłce, że ktoś jest nie na sprzedaż. To nie tak, że jakiś klub nam może zapłacić ograniczoną liczbę kasy za niego. 40 milionów to nie jest szałowa oferta (biorąc pod uwagę jego potencjał i dziury w składzie), ale to też nie tak, że nie ma kwoty, za którą można go puścić. To oczywiście totalne sci-fi, ale jeśli za Faraona nagle ktoś rzuci 60 milionów lub więcej, to czemu go nie sprzedać? Przy Gallianim i w obecnej sytuacji za tę kwotę mamy co najmniej świetnych graczy. Dzeko, Thiago, jakiś obrońca i jeszcze zostanie na kupno zmienników typu Poli, Kucka albo juniorów jak Berardi czy Del Fabro.
Trzeba z dystansem podchodzić do tych haseł, że w razie sprzedania Faraona staniemy się klubem pokroju Ajaxu. Tak by było, gdyby po jesieni go sprzedano za 10 milionów. Jeśli go sprzedamy za "faraońską kwotę" (jak piszą media) i wzmocnimy zespół, to nie będzie jak nas porównywać do Ajaxu.

Słowa o Boatengu to tylko próba podbicia ceny. Galliani pokazuje, że wcale nie musimy go oddawać, możemy go wystawiać na jego ulubionej pozycji, co go zachęci do przedłużenia umowy. To się pewnie nie stanie, Galliani tym tylko podbije cenę o milion czy dwa.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 11 cze 2013, 19:54

Mamy budować nowy Milan, oparty na lojalnej młodzieży zwłaszcza Włochach. Tak nam mówią Berlusconi, Baśka i Galliani. Jakby na to popatrzeć przez pryzmat sprzedania gracza, który ma 21 lat, jest zadeklarowanym fanem Milanu i jednym z najlepszych graczy młodego pokolenia na świecie? Gracza, który nie chce od nas odejść i ma wszystko by być kolejną legendą klubu.

Potrafiłem zrozumieć sprzedaż Kaki, Szewczenko, bo chcieli odejść. Potrafiłem zrozumieć sprzedanie mimo iż oni nie chcieli odejść Thiago i Zlatana. Ale samą próbe sprzedania El Shaarawy'ego nie potrafie zrozumieć i stracę całę zaufanie wobec Gallianiego i Berlusconiego i nie uwierzę w żadnej kolejną ich obietnice. Zwłaszcza, że sami obiecywali, że teraz będą do nas przychodzić gracze a nie odchodzić.

Z obecnego Milanu przebolałbym sprzedaż prawie każdego włącznie z Balotellim. Natomiast nigdy nie przebaczyłbym sprzedania Faraona i De Sciglio. Podzielam Twoje zdania bodajżę z wczoraj - wole jednego Stephana niż 3 najemników. Zresztą nie wydaje mi się, aby pieniądze za jego potencjalną sprzedaż zostały w pełni wykorzystane. Ba obawiam się, że zostałyby zmarnowane.

Za kilka lat kto będzie odchodził od nas jako legenda? Bonera, Muntari?

Sprzedanie Boatenga, Robinho i Nocerino może nam sfiansować wszystkie potrzebne transfery. A takie deklaracje mogą tylko zdenerwować gracza, bo z jednej strony on jest lojalny a z drugiej klub jak tylko wyczuwa kasę to ma go w dupie.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 11 cze 2013, 20:20

No tak, to wszystko ładnie brzmi, co napisałeś. Tyle że na komfort podejmowania Twoich decyzji może pozwolić sobie Barcelona.
Rzeczywistość jest taka, że Milan nic nie wygrał od dwóch sezonów. Może nie do końca z przyczyn sportowych, ale jednak. Nie powiem, bym był entuzjastą takiego rozwiązania, ale jeśli (a nie ma na teraz żadnych ofert ani deklaracji klubu, że chcą go sprzedać), to transfer Faraona może sfinansować zawodników, którzy nas wciągną na najwyższy poziom, a następnie pozwolą się na nim utrzymać przez jakiś czas, a więc pozwoli nam na komfort utrzymywania kolejnych Faraonów przez wiele lat.
Mówisz z sentymentem o weteranach, ale pamiętaj, że tacy zawodnicy jak Ambrosini (i później Inzaghi, Nesta, Gattuso) byli ściągani, gdy Milan był bardziej na świeżo z sukcesami, a wydając setki milionów dolarów stać go było na budowę takiego zespołu, który mógł być konkurencyjny nie będąc zmuszonym do sprzedaży gwiazd, tylko je kupując.
A takie deklaracje mogą tylko zdenerwować gracza, bo z jednej strony on jest lojalny a z drugiej klub jak tylko wyczuwa kasę to ma go w dupie.
Ale jakie deklaracje? Przecież Galliani nie powiedział, że chce go sprzedać, tylko że nie ma graczy nie na sprzedaż. Bo nie ma.
Sprzedanie Boatenga, Robinho i Nocerino może nam sfiansować wszystkie potrzebne transfery.
Przyjmując bardzo optymistycznie - zarobimy na nich 30 milionów euro. Nie sfinalizuje nam to wszystkich transferów. Ale masz rację, powinniśmy najpierw ich sprzedać, a nie gdybać o innych rzeczach.

Zresztą to wszystko wokół Faraona wydaje mi się być skończenie hipotetyczne. Jestem przekonany, że żaden klub na niego nie da >40 milionów, o czym pisały niektóre media. Że po tej wiośnie nie ma na niego takich chętnych, a więc Milan nie będzie kuszony wielkimi pieniędzmi. Jeśli cokolwiek się w mediach pojawi, to moim zdaniem tylko po to, by w połowie lipca Berlusconi mógł wyjść i powiedzieć - wara, FAraon jest nasz, uratowałem klub po raz setny, a w prezencie ode mnie macie Pastore czy innego Teveza (a więc taką gwiazdę, jaką Galliani nam obiecywał co roku).

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 11 cze 2013, 20:25

No tak, to wszystko ładnie brzmi, co napisałeś. Tyle że na komfort podejmowania Twoich decyzji może pozwolić sobie Barcelona.
Rzeczywistość jest taka, że Milan nic nie wygrał od dwóch sezonów. Może nie do końca z przyczyn sportowych, ale jednak. Nie powiem, bym był entuzjastą takiego rozwiązania, ale jeśli (a nie ma na teraz żadnych ofert ani deklaracji klubu, że chcą go sprzedać), to transfer Faraona może sfinansować zawodników, którzy nas wciągną na najwyższy poziom, a następnie pozwolą się na nim utrzymać przez jakiś czas, a więc pozwoli nam na komfort utrzymywania kolejnych Faraonów przez wiele lat.
No, ale przecież sprzedanie Thiago i Zlatana miało nam dać komfort posiadania w kadrze takich zawodników jak Faraon przez wiele lat. Sprzedanie Faraona będzie jasnym znakiem - chcesz kogoś z Milanu? Przyjdź z odpowiednią ofertą to będziesz go miał. A nawet jak Ci się poszczęci to sami przyjadą na handel. Nie ważne czy to młody gracz czy już wiekowy. Wpadniemy w błędne koło jak Arsenal, który nie wygrywa nic przez X lat. Ba Napoli potrafi utrzymać swoje gwiazdy jak chce. A my sprzedajemy nawet jak oni nie chcą odchodzić.
Ale jakie deklaracje? Przecież Galliani nie powiedział, że chce go sprzedać, tylko że nie ma graczy nie na sprzedaż. Bo nie ma.
Tak wypowiedź ma jasny wydźwiek - jeżeli chcesz go to możesz sobie kupić. I taka wypowiedź może się nie spodobać graczowi, który na każdym kroku okazuje lojalność wobec klubu.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 11 cze 2013, 20:39

mete
Jestem przekonany, że na świecie nie na sprzedaż jest tylko Messi i może C. Ronaldo, a i to tylko dlatego, że ci gracze kosztowaliby tyle, że nikt tyle nie wyłoży, myślę o setkach milionów euro. Cała reszta jest tylko kwestią odpowiedniej kwoty. Możesz kupić każdego, to tylko kwestia tego, ile wyłożysz. Myślisz, że gdyby do Juventusu, budującego potęgę europejską, przyszło City z ofertą 60 milionów za Vidala, to by go nie oddali? Marotta jeszcze by obiad postawił w podzięce i wzmocnił ekipę na wszystkich pozycjach. To samo mogę napisać o Hazardzie, Carricku, Yaya Toure czy Zlatanie. To tylko kwestia cyferek.
Biznes to biznes. Każdy rozsądny dyrektor wie, że obecny rynek jest strasznie rozwarstwiony. Sprzedasz gwiazdę za 45 milionów i możesz za to kupić trzy inne za 15, bo są mniej znani, choć znakomici.
Gdybając dalej: sprzedajesz Faraona za 45 milionów, ściągasz za to Teveza, Thiago, Ogbonnę, Poliego, za Robinho, Boatenga i Nocerino (przyjmijmy 30 milionów) ściągasz Nainggolana, Kuckę, ściągasz Hondę za darmo i masz jeszcze rezerwę na jakiegoś Belfodila czy innego młodego napastnika na ławkę. W efekcie bez wkładu własnego masz czterech nowych graczy do pierwszej jedenastki, kilku zmienników, kolejny młody talent do przyszkolenia i od sierpnia walczysz o mistrzostwo ligi, a przy pomyślnym losowaniu w grupie możesz na wiosnę też poszaleć w LM.
Tak, wolałbym zatrzymać Faraona, bo wierzę, że ten klub stać na kupno trequartisty i środkowego obrońcy do pierwszego składu, a do tego załatwienia pomocy bez sprzedania Faraona. Jeśli jednak Galliani ze swojej pozycji widzi to inaczej, to ja to mogę zaakceptować. Nie ma co rozdzierać szat.

Powtórzę się, to wszystko straszne gdybanie. City wiele razy dowodziło lekkomyślności, ale kupno za >40 milionów Faraona po jednej udanej rundzie w karierze?

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 11 cze 2013, 20:45

"The player that we received the most requests for is Stephan El Shaarawy, but I repeat: there are no ongoing negotiations for him or any preponderant offers.
If Napoli are interested in him? You have to ask Aurelio De Laurentiis that.
El Shaarawy is a Milan player. He's 20 years old and we believe that we did a good job in signing him after the season he had with Padova.
I want to remind everyone that starting from July 1st 2013, El Shaarawy's salary will increase, and his contract will therefore be bigger and more important."

"Kevin-Prince Boateng's agent was at Via Turati, and he didn't ask us to sell Boateng, nor did he talk about offers from other clubs.
He is currently a Milan player that can play in all the three roles in the attack and in the midfield."

"Andrea Poli? He is a player that I like."

"Javier Pastore? Paris Saint-Germain paid more than €40 million for him, and that's absolutely too much for our standards."

"Alessandro Diamanti? He could reenter our economical stardards, but we aren't negotiating for him."

"Mathieu Flamini? He is currently a free agent. If his interests coincide with ours then that's good, otherwise life will go on. We will see what happens after his 5 years at Milan."

"Brazil? It's a country where players really cost a lot. The country with the most interesting players and the most reasonable prices is currently Colombia. It's where we followed a young central defender by the name of Jherson Vergara Amú. In the next few years we will see if he can become a player of Milan quality", declared Adriano Galliani.
Tu jest wywiad w całości. Troszkę inaczej brzmią słowa o Faraonie, więc może media znów coś od siebie dodały.

Z Flaminim pewnie trwają negocjacje. Teraz ma lepszą pozycję niż roku temu i ofert pewnie więcej. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Diamantiego bym nie chciał i mam nadzieję, że do nas nie trafi. Z Pastore było do przewidzenia, że tak powie.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 11 cze 2013, 20:52

O, byłeś szybszy z wrzuceniem tego, jak zwykle. ;)
Gdyby nie było rozmów z Flaminim, to by już było to zakomunikowane, że odchodzi. Rozmowy muszą być trudne, bo Francuz pewnie wróci do żądania niebotycznych pieniędzy, ale na dzień dzisiejszy zaoferowałbym mu nawet ok. 2,5-3 milionów rocznie na 3 lata. Francuz gra świetnie pod Allegrim, a przy jego pozostaniu przynajmniej na rok mielibyśmy problem z głowy na tej pozycji. Wątpię, by w klubie były środki, by kupić graczy na: ofensywnego pomocnika, rozgrywającego, defensywnego pomocnika, środkowego obrońcę, może prawego obrońcę (przy odejściu Zaccardo)... Flamini ma bardzo mocną pozycję do negocjacji (albo zostaje albo mamy wielką lukę w składzie).

Co do Diamantiego, to nie jestem taki krytyczny jak Ty. Dla Saponary to byłaby dobra opcja na 2-3 lata przyuczenia, ale nie za 10 milionów euro, on nie jest tyle wart.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2013, 20:54 przez Wilmore, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 11 cze 2013, 20:53

Co do Diamantiego, to nie jestem taki krytyczny jak Ty. Dla Saponary to byłaby dobra opcja na 2-3 lata przyuczenia, ale nie za 10 milionów euro, on nie jest tyle wart.
Właśnie głównie chodzi mi o pieniądze, bo 10 mln to mimo wszystko dużo na gościa, który ma prawie 30 lat i niewiadomo jak sobie poradzi w takim klubie z takimi wymaganiami. Myślę, że te pieniądze można lepiej zainwestować.

Flamini w tym sezonie to nasz najlepszy b2b. Chętnie bym jego zatrzymał kosztem każdego z pozostałych graczy na tą pozycję. Zwłaszcza, że po odjeściu Ambro potrzebujemy kogoś do pomocy o charakterystyce bardziej defensywnej.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 11 cze 2013, 20:58

Prawdę mówiąc liczyłem, że pewne sprawy zostaną rozwiązane szybko - Poli, wygasające kontrakty.
Naczytałem i naoglądałem się Fossatiego i nabieram wrażenia, że gdyby nie fakt zainteresowania Polim ze strony Juventusu, to od zaraz Marco dołączyłby do Milanu i uczył się przy Montolivo. Chłopak jest fenomenalny. Poli już jest sprawdzony i bardzo mocny w lidze, ale to zawsze kolejny wydatek.

Zainteresowanie Milanu Reginim trochę mi tłumaczy, dlaczego zwlekamy z transferem Poliego. To samo może tyczyć się Zazy. Sprawa obrońcy pewnie rozstrzygnie się po ME, a to potrwa.
Wrócił temat Hondy - rosyjskie media piszą, że będzie on zastępcą Boatenga.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2889

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 11 cze 2013, 20:59

Czasy są jakie są ale chciałbym żeby jakiś zawodnik (np. Faraon) kiedyś wypowiedział się np. tak: "jestem graczem Milanu i nie interesują mnie inne kluby i ich propozycje". Fajnie by było. :wink:

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 11 cze 2013, 21:03

Z tym, że Honda zamyka sprawę transferu Pastore (chyba, że ma paszport) czy Teveza. IMHO raczej poczekają jeszcze z nim, Chyba, że nie zarejestrują Verghary.

Z tego co czytałem to Fossatti twardo stąpa po ziemi i chce wszystko stopniować i dlatego spędził rok 3 lidze zamiast iść od razu do Serie B dwa lata temu. Choć chętnie bym go widział. Poli natomiast to byłby świetny transfer, bo może zagrać za Montolivo obok niego i pewnie na DM też by sobie dał radę.

Regini mnie ciekawi i chętnie bym go widział w Milanie.
Czasy są jakie są ale chciałbym żeby jakiś zawodnik (np. Faraon) kiedyś wypowiedział się np. tak: "jestem graczem Milanu i nie interesują mnie inne kluby i ich propozycje". Fajnie by było.
Przecież 2-3 dni temu coś takiego mniej więcej powiedział.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 11 cze 2013, 21:16

Z tym, że Honda zamyka sprawę transferu Pastore (chyba, że ma paszport) czy Teveza. IMHO raczej poczekają jeszcze z nim, Chyba, że nie zarejestrują Verghary.
Verghara na pewno zostanie zarejestrowany. To nam daje tylko jedno dodatkowe miejsce do wykorzystania i masz rację, że mogą z nim poczekać. Pastore ma paszport.
Z tego co czytałem to Fossatti twardo stąpa po ziemi i chce wszystko stopniować i dlatego spędził rok 3 lidze zamiast iść od razu do Serie B dwa lata temu. Choć chętnie bym go widział.
Oddanie Fossatiego gdzieś na wypożyczenie/współwłasność do Serie B to świetne rozwiązanie, chodzi mi tylko o to, że ściągamy trochę nie wiadomo po co Poliego, choć mamy świetnie zapowiadającego się Fossatiego. Mam nadzieję, że to oznaka wystarczających pieniędzy w klubie, a nie zwykłej zachłanności, która skończy się brakiem kasy na środkowego obrońcę na przykład.
Regini mnie ciekawi i chętnie bym go widział w Milanie.
A ja jestem sceptyczny. W Serie B wspaniale grał też Salamon, a widać, jaką ma rolę w Milanie. Regini będzie miał zaraz 23 lata (rocznik 1990), a to też nie tak, że narzekamy na brak obiecujących obrońców. Za grosze tak, ale obawiam się, że w razie wejścia na miejsce Sampdorii przy jego transferze wydalibyśmy spore pieniądze, które lepiej dołożyć do kogoś innego. Zwłaszcza, że raczej będzie grał kolejny sezon w Serie B, a tam się nie rozwinie. W klubie się nie przelewa, a tylko w ostatnie pół roku wydaliśmy około 12 milionów na środkowych obrońców. Po co nam kolejny na przyszłość?

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 11 cze 2013, 21:29

masz jeszcze rezerwę na jakiegoś Belfodila
akurat belfodil kosztował napoli 14mln (podobno brakiuje tylko jego podpisu)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”