Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 909

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 677
Kibicuję: Manchester United

Re: Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 30 sie 2013, 22:55

MGiggs pisze:Bez urazy metol ale Baines chciałby może zagrac w LM czego mu Everton nie gwarantuje.
Chyba posiedzieć na ławce. Nie widzę opcji żeby zastąpił Evrę, co najwyżej może go odciążać w jakiś sposób.

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 30 sie 2013, 23:34

BaSSu pisze:
MGiggs pisze:Bez urazy metol ale Baines chciałby może zagrac w LM czego mu Everton nie gwarantuje.
Chyba posiedzieć na ławce. Nie widzę opcji żeby zastąpił Evrę, co najwyżej może go odciążać w jakiś sposób.
Sorry, ale Baines nie przeszedłby do MU siedzieć na ławce. A i Moyes nie wykładałby takiego hajsu za rezerwowego.

I zdaje sobie sprawę, że Everton zapewne nie da mu Ligi Mistrzów, tym bardziej po takich wzmocnieniach Tottenhamu. Ale myślę, że na poziom sportowy w Evertonie Baines narzekać nie może, ale fakt że rzeczywiście jeszcze nigdy nic tutaj nie wygrał. Co nie znaczy, że to się nie zmieni, w tym sezonie lub w najbliższych latach. :P

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 677
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 30 sie 2013, 23:38

metol ja wiem, że nie posadziłby go na ławce dlatego zupełnie nie rozumiem po co miałby do nas przechodzić skoro mamy Evrę? W układzie z Buttnerem (który może ma swoje przegięcia z biegami do przodu, ale to kwestia wyprostowania) było by ok. Prędzej na prawą flankę bym się spodziewał kogoś. W ogóle kpiną jest dla mnie sprowadzanie obrońcy gdy w ofensywie posucha. Jak już to tylko :afro: przejdzie, ale i w to nie wierzę.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 31 sie 2013, 0:01

Men Guardian i coś jeszcze zapowiadają ofensywe w ostatnich dniach :lol:

Podobno mamy Felsa- 25 mln funtów ( z bonusami) :afro:

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 31 sie 2013, 0:02

Pojawiają się informację że Fellaini u nas za 25 milionów 8) Jeśli tak to duży plus że w końcu wzmacniamy pozycję która powinna zostać wzmocniona już dawno dawno temu :D

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 31 sie 2013, 0:03

MGiggs pisze: Podobno mamy Felsa- 25 mln funtów ( z bonusami) :afro:
Skąd info?

Ale czytałem coś dziś podobnego rano, z tym że transfer mają rzekomo ogłosić dopiero po meczu z Cardiff. Bo swoją drogą i Baines i Fellaini są w kadrze na mecz.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 31 sie 2013, 0:05

Koles ze Sky Sportu oraz agent piłkarski o nazwisku Fletcher który jest menago Toma .

Jutro Fels ma zagrać ostatni mecz w barwach Evertonu.

Podobno uruchamiamy klauzule za Andera Herrerę

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 31 sie 2013, 0:11

Robi się coraz ciekawiej jeśli się uda dopiąć oba transfery to będzie naprawdę duży plus na zakończenie okienka, no ale jeszcze trzeba trochę poczekać ;)

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 804

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 31 sie 2013, 10:11

MGiggs pisze:Evra nie jest na sprzedaż i taką odpowiedz by dostał Bayern.
Wiedziałem,że dostanę taką odpowiedź :lol:
Chciałem się dowiedzieć ile według Ciebie jest wart Evra skoro Bainsa wyceniasz na mniej niż 20mln.
majer13 pisze:Pozwolę sobie na to pytanie odpowiedzieć. Evra nie jest na sprzedaż Jeśli zaś chodzi o Bainsa, też jest kapitanem swojego zespołu, w dodatku jego najlepszym zawodnikiem w ostatnich latach. Jednak dla samego zawodnika jest to wyraźny awans sportowy i klub nie powinien blokować drogi rozwoju. Kontynuując obaj są warci około 10-15 milionów funtów jednak miejsca w których znajdują się baj zawodnicy sprawiają że jeden klub bez wyraźnej szkody dla zawodnika może odrzucić ofertę w tym przypadku Bayernu, natomiast Everton być może w ten sposób marnuje ostatnią szansę Bainsa na zaistnienie w futbolu na najwyższym poziomie i moje zdanie jest takie że powinni te 15 milionów przyjąć, ale mam tez zdanie że ten zawodnik jest nam powiedzmy zbędny
Głównym argumentem dla którego uważacie iż Baines nie jest wart 20mln. to jego wiek,a z drugiej strony na podobną kwotę wyceniasz trzy lata starszego Evrę,który ma 32 lata i bliżej mu do końca kariery jak dalej.Darujmy sobie.Nawet transfermarkt(tak wiem,że to żadna wyrocznia) wycenia Bainsa na kwotę dwa razy większą niż Evrę.
Dziwi mnie natomiast,że nikt nie psioczy iż ten Herrera(przypomnę,że gość nie zagrał nawet minuty w PL,a aktualnie gra w średniaku La Liga) nie jest wart kwoty,którą ponoć oferujecie,a z drugiej strony jest masa narzekania na wycenę Bainsa i Fellainiego.
Według SkySports Bilbao nie zamierza negocjować,a jedynym sposobem na wyciągnięcie Herrery jest wpłacenie klauzuli,która wynosi ponoć 30,75 mln. funtów.Ile to będzie z podatkiem? :wink:

Awatar użytkownika
DREWNIANY SRACZ
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DREWNIANY SRACZ » 31 sie 2013, 10:29

ryba_82 pisze: Według SkySports Bilbao nie zamierza negocjować,a jedynym sposobem na wyciągnięcie Herrery jest wpłacenie klauzuli,która wynosi ponoć 30,75 mln. funtów.Ile to będzie z podatkiem? :wink:
W Kraju Baskow, jak i w calej Hiszpanii, poza Katalonią gdzie jest wyższy, wynosi 48%. Czyli bez zgody Athletic na transfer, United musialby zaplacic troche ponad 53 mln euro.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 31 sie 2013, 11:01

ryba_82 pisze:Dziwi mnie natomiast,że nikt nie psioczy iż ten Herrera
Tu jest inna sytuacja, zawodnik ma klauzulę (tak jest ona wysoka, jak na dzisiejsze umiejętności zawodnika). Poza tym każdy chyba wie jak wyglądają negocjację z Bilbao i że przeważnie zawyżają ceny zawodników, więc porównywanie negocjacji z Evertonem i Bilbao jest chyba trochę nie na miejscu.
ryba_82 pisze:Głównym argumentem dla którego uważacie iż Baines nie jest wart 20mln. to jego wiek,a z drugiej strony na podobną kwotę wyceniasz trzy lata starszego Evrę,który ma 32 lata i bliżej mu do końca kariery jak dalej.Darujmy sobie.Nawet transfermarkt(tak wiem,że to żadna wyrocznia) wycenia Bainsa na kwotę dwa razy większą niż Evrę.
Wiesz czy zawodnik ma 32 czy 30, czy jak w tym przypadku 29 nie robi już tak kolosalnej różnicy. Nie napisałem że są warci tyle samo tylko że mieszczą się w przedziale 10-15 milionów. Sam uważam że Baines jest warty minimalnie więcej z racji tego, że może zagrać z 2 sezony dłużej niż Francuz, ale nie jest warty od niego na pewno dwa razy więcej; maksymalnie 2-3 miliony.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 804

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 31 sie 2013, 11:36

majer13 pisze:Tu jest inna sytuacja, zawodnik ma klauzulę (tak jest ona wysoka, jak na dzisiejsze umiejętności zawodnika). Poza tym każdy chyba wie jak wyglądają negocjację z Bilbao i że przeważnie zawyżają ceny zawodników, więc porównywanie negocjacji z Evertonem i Bilbao jest chyba trochę nie na miejscu.
Ale ja nie porównuje negocjacji z Bilbao i Evertonem,a cenę Fellainiego oraz Bainsa i Herrery.To,że ten ostatni ma taką,a nie inną klauzulę to oznacza,że jest tyle wart?Idąc dalej tym tropem to Messi jest wart pół milarda,bo taką ma wpisaną kwotę odstępnego w umowie?
Jak pisze Sracz kwota odstępnego za Herrerę wraz z podatkiem może wynieść nawet 53mln. euro,a nikt nie narzeka,bo chłop ma tyle wpisane w kontrakcie i z Bilbao ciężko się negocjuje?Sorry,ale robi się to zabawne,bo koleś nie rozegrał nawet jednej minuty w PL,a klub w którym obecnie występuje to jednak nie ten poziom co United(z całym szacunkiem dla Bilbao).
majer13 pisze:Wiesz czy zawodnik ma 32 czy 30, czy jak w tym przypadku 29 nie robi już tak kolosalnej różnicy. Nie napisałem że są warci tyle samo tylko że mieszczą się w przedziale 10-15 milionów. Sam uważam że Baines jest warty minimalnie więcej z racji tego, że może zagrać z 2 sezony dłużej niż Francuz, ale nie jest warty od niego na pewno dwa razy więcej; maksymalnie 2-3 miliony.
3 lata różnicy to jednak sporo.Baines jest w najlepszym wieku dla obrońcy,a swoją klasę potwierdza co sezon.Od kilku lat nie ma sobie równych w Premier League na swojej pozycji.No,ale nie ma przecież medialnego nazwiska co by go wyniosło do miana gwiazdy ligi(jedyny powód dla którego ktoś może twierdzić iż Baines nie jest gwiazdą PL),więc jest wart tyle lub koło tego co 32-letni Evra,który zbliża się nieubłaganie do końca swojej kariery.Skoro Evrę wyceniasz w przedziale 10-15mln. to Baines na pewno jest wart 20 baniek.

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 31 sie 2013, 11:42

majer13 pisze:
ryba_82 pisze:Dziwi mnie natomiast,że nikt nie psioczy iż ten Herrera
Tu jest inna sytuacja, zawodnik ma klauzulę (tak jest ona wysoka, jak na dzisiejsze umiejętności zawodnika). Poza tym każdy chyba wie jak wyglądają negocjację z Bilbao i że przeważnie zawyżają ceny zawodników, więc porównywanie negocjacji z Evertonem i Bilbao jest chyba trochę nie na miejscu.
A Everton to co, za pół darmo puszcza swoich zawodników? Kupowaliście od nas Rooneya i tanio go nie dostaliście, a City tez musiało naprawdę ostro zabulić za Lescotta. Przywołuje te transfery dlatego, bo tutaj klub ewidentnie nie chce puszczać swoich zawodników, podobnie jak było ze shrekiem i człowiekiem-słoniem.
majer13 pisze:
ryba_82 pisze:Głównym argumentem dla którego uważacie iż Baines nie jest wart 20mln. to jego wiek,a z drugiej strony na podobną kwotę wyceniasz trzy lata starszego Evrę,który ma 32 lata i bliżej mu do końca kariery jak dalej.Darujmy sobie.Nawet transfermarkt(tak wiem,że to żadna wyrocznia) wycenia Bainsa na kwotę dwa razy większą niż Evrę.
Wiesz czy zawodnik ma 32 czy 30, czy jak w tym przypadku 29 nie robi już tak kolosalnej różnicy. Nie napisałem że są warci tyle samo tylko że mieszczą się w przedziale 10-15 milionów. Sam uważam że Baines jest warty minimalnie więcej z racji tego, że może zagrać z 2 sezony dłużej niż Francuz, ale nie jest warty od niego na pewno dwa razy więcej; maksymalnie 2-3 miliony.
Twoja argumentacja mnie po prostu zabiła.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 31 sie 2013, 11:48

ryba_82 pisze:Ale ja nie porównuje negocjacji z Bilbao i Evertonem,a cenę Fellainiego oraz Bainsa i Herrery.To,że ten ostatni ma taką,a nie inną klauzulę to oznacza,że jest tyle wart?Idąc dalej tym tropem to Messi jest wart pół milarda,bo taką ma wpisaną kwotę odstępnego w umowie?
Nie zrozumiałeś mnie. Nie chodzi o to że zawodnik jest warty tyle ile wynosi klauzula w jego kontrakcie. Chodzi mi o to że jeśli Baines miałby wpisaną klauzulę powiedzmy 25 baniek, to wtedy też nikt by ie narzekał że trzeba tyle za niego zapłacić, klub się dobrze zabezpieczył i tyle. W przypadku gdy takowej nie ma, powinniśmy zapłacić tyle ile jest warty dany zawodnik, a jak już pisałem Baines to dla mnie wydatek 15 milionów i obecny klub powinien dać mu szansę pograć na koniec kariery w klubie z topu (aczkolwiek ja wcale nie chcę tego transferu).
ryba_82 pisze:3 lata różnicy to jednak sporo.Baines jest w najlepszym wieku dla obrońcy,a swoją klasę potwierdza co sezon.Od kilku lat nie ma sobie równych w Premier League na swojej pozycji
Jeśli chodzi o umiejętności są porównywalni. Evra lepszy w defensywie, Baines w grze do przodu, pierwszy jest lepszy w grze kombinacyjnej, drugi zaś znakomicie bije stałe fragmenty gry. Anglik jest trochę młodszy więc tak jak już pisałem jest warty jakieś 2-3 miliony więcej, gdyż nie jest to przepaść 10lat, gdyby był młodszy, to wtedy spokojnie warty by był tych 20 milionów o których piszesz.
metol pisze:A Everton to co, za pół darmo puszcza swoich zawodników? Kupowaliście od nas Rooneya i tanio go nie dostaliście, a City tez musiało naprawdę ostro zabulić za Lescotta. Przywołuje te transfery dlatego, bo tutaj klub ewidentnie nie chce puszczać swoich zawodników, podobnie jak było ze shrekiem i człowiekiem-słoniem.
Rooney miał 19 lat i każdy dobrze wiedział jaki ma potencjał więc w tym wypadku tamta cena nie była jakoś wielce przesadzona, a to że City płaci za zawodników tyle ile płaci, ma sprawić że wszystkie kluby na świecie mają się tak zachowywać na rynku transferowym ?
Ostatnio zmieniony 31 sie 2013, 11:54 przez majer13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2402
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 31 sie 2013, 11:50

Podatek od klauzuli zależy od tego, kto wpłaca pieniądze. 48% to podatek dochodowy, czyli to sam zawodnik wykupuje się z klubu za kwotę klauzuli. Jednak istnieje możliwość zapłacenia przez klub kwoty klauzuli tj. zdeponowania jej w hiszpańskiej federacji + VAT, który wynosi bodajże 21%, wówczas jest taniej, a podatek VAT dodatkowo dla przedsiębiorstw, a klub jest przedsiębiorstwem, podlega odliczeniu. To właśnie tak zapłacił Real za Illarrę i tak mógł zapłacić Bayern za Thiago, ale woleli dogadać się z Barceloną. Od czego to zależy szczerze nie mam pojęcia. Bayern przy zakupie Martineza chyba dogadał się z Bilbao tak, że wpłacił kwotę równą klauzuli bezpośrednio na konto klubu, wówczas uniknęli dodatkowych opłat. Na to jednak musi zgodzić się klub.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”