Bartku podstawowa sprawa. Reprezentacja Polski to nie jest Barcelona, Legia czy Manchester City ani gala bokserska a mam wrażenie, że tak właśnie ją traktujesz i stąd rozbieżności w poglądach. Nie byłoby takiego płaczu gdyby zakodowali Legię w LM czy inny prywatny folwark ale tu jest mowa o reprezentacji kraju podcczas imprezy mistrzowskiej w naszym kraju i stąd cała dyskusja. Nie porównujmy mistrzostw świata w Polsce i meczów naszej repry z galami bokserskimi czy walką Pudziana podczas KSW bo to dwa różne światy. Porównaj to lepiej do zakodowania Anglikom finału Mundialu na Wembley z udziałem Anglii.bartbuks pisze:PPV jest powszechnym systemem, który wykorzystywany jest na całym świecie. Tak odbywają się największe gale bokserskie, tak sprzedawane są turnieje sztuk walki. Norma.
Jeśli dla Ciebie mecze Polaków podczas MŚ w Polsce to jest to samo co walka Szpilka - jakiś Amerykanin (nawet o mistrzowski pas) i rządzi się tymi samymi prawami to raczej się nie dogadamy.
Oczywiście, że ceny wymyśliłem z kosmosu i celowo przejaskrawiłem. Tyle, że w sumie jak się tak zastanowisz to gdzie jest granica? Nie ma póki to się będzie kalkulować właścicielowi praw. Wolisz sprzedać 100 dostępów za 50zł czy 20 za 500zł? Jeśli z Euro, MŚ w piłce czy IO zrobisz prywatny biznes i ustalisz pułap cenowy tak, że skusisz potencjalnie mniejszą ilość widzów ale za więcej kasy a i tak wyjdziesz na "+" to czemu ktoś miałby mieć opory? Kwestia analiz rynku i tego co takiemu przykładowemu Solorzowi się bardziej opłaci bo przecież o to tu chodzi. Następnym razem dojdzie do wniosku, że mógł krzyknąć 300 zł bo ta grupa, która kupiła dostęp i tak by za niego zapłaciła. A jak mu się to opłaci to czemu miałby nie iść on albo ktoś inny dalej i zabrać się za inne dyscypliny (IO, ME, itp_ skoro prawo zezwala a pieniądz się zgadza? Tylko czy to jest właściwy kierunek...bartbuks pisze:Sądzę, że wszedłeś na etap dramaturgii. PPV to jest dość normalne działanie prywatnych telewizji na zachodzie i za oceanem. Zapewne błędem Polsatu był popłoch i źle rozwiązany sposób sprzedaży. Można było zrobić pakiety internetowe, czyli udostępnić mecze w necie, gdzie każdy mógłby sobie kupić pojedynczy mecz. Ten co go interesuje. Albo sprzedawać pakiet tylko z meczami naszej kadry.Morrow pisze:Tyle, że jeśli taki proceder nie zostanie ukrócony zaraz będziemy mieli Euro za 1000zł albo 100 zł za mecz Polaków na Polsacie, IO za 2000 zł na Nsporcie i konkurs skoków za 50zł na TVN Turbo
Także pisanie, że to zaraz będzie standard - troszkę zalatuje mi tutaj przerażeniem. Z cenami przesadzasz, zawsze będą osiągalne dla klienta. Mundial za 1k zł? Sorry, ale to marketingowy strzał w stopę. To tak jak próba sprzedania malucha za 50k.
Kolejna rzecz - ludzie są w stanie wysłać smsa za 8zł, aby obejrzeć kradziony stream z meczem, a płaczą, że 103 mecze można kupić za 80zł. To takie troszkę typowo polskie - duża część naszego społeczeństwa ma przeświadczenie, że coś im należy się za darmo.
Oczywiście, że ceny zawsze będą dostępne dla klienta, pytanie dla którego. Podejrzewam, że w wielu domach już teraz te 80-100zł to jednak dużo i od razu było na wyjściu odrzucone ale nie o cenach toczy się przecież dyskusja bo nieważne czy za te MŚ byłoby 40 zł czy 150 zł tylko sam precedens, który może się utrwalić przy takim podejściu jak Twoje, że za kadrę i mistrzostwa w Polsce można/trzeba płacić.
bartbuks pisze:Ostro odleciałeś Morrow.Morrow pisze:Kolejny raz podkreślam, że nie wiem kto zawinił ale to, że taki turniej, którym mogła żyć cała Polska a żyje tylko jej garstka jest porażką wszystkich, może poza Solorzem, który i tak wyjdzie na swoje.
Nikt nikomu nie przeszkadza żyć tym turniejem. Jest miliard możliwości obejrzenia meczu i gwarantuję Ci, że jak ktoś chce, to go obejrzy.
Żeby żyć turniejem trzeba mieć do niego dostęp. Dostęp został ograniczony więc ograniczone też jest zainteresowanie. Pewnie, że nikt nie przeszkadza ale znacząco utrudnia bo żeby śledzić choćby mecze Polaków trzeba zapłacić. Pomijam już fakt, że np. mój dziadek żyjący na wsi, który nie posiada kablówki ani umowy z żadnym operatorem, możliwości obejrzenia MŚ nie ma. Chyba, że ma sobie kupić komputer, założyć Internet i wykupić dostęp na Ipli, której instalacja i obsługa pewnie by go przerosła. A zapewniam Cię, że chętnie turniej by obejrzał.