Manga & Anime - Strona 2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
jedras
Żenujący nabijacz :/
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jedras » 22 lip 2005, 9:04

Lubie wiele anime, Ale moim najukochanszym jest Dragon ball :wink:
szkoda tylko ze juz go nie nadaja po polsku :cry: A ulubiona manga jest Love Hina :)

alex90
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: alex90 » 05 sie 2005, 15:23

jestem dziewczyną i może wyda się niektórym to dziwne ale oglądałam dosłownie każdy ocinek Dragon Ball'a. Najlepsze było to jak Songoku walczył z Frezerem na Namek przez chyba 50 odcinków:P

A tak poza tym to jeszcze oglądałam hmmm tytułu nie pamiętam
jedna bajka była o 3 osobach, które zostały teleportowane z normalnego świata do magicznego. One odkrywały tam bronie itp. a na końcu odkrywały robota-machinę i "wsiadały" do niego i atakowały jakieś dziwaczne stwory :lol:

Jedno jest dziwaczne w tych mangach: kolory włosów bohaterów bajek
np. zielony, czerwony, niebieski, fioletowy :twisted: :twisted: ale tak to bajki są spoko ale niektóre ino.

Awatar użytkownika
Ajgor
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ajgor » 06 wrz 2005, 8:42

Pozdrowienia dla Was ludzie z góry - wielbiciele Dragon Balla.Ja też uwielbia DB, choc wg mnie najklepszą częścią jest DBZ.CZekam na serię FX bodajże która ma być za jakieś 5 lat w Polsce :?

Awatar użytkownika
enoce
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: enoce » 06 wrz 2005, 11:55

hmm... Anime ...no lubie, ogladam (tudzież obejrzałem już) : "Serial Experiment Lain" (ktoś tu napisał "Wirtualna Lein" ale cięzko mi się pogodzić z takim tłumaczeniem tego tytulu, świetna seria traktujaca ... zresztą polecam bo warto, zarówno strona wizułalna jak i dzwiekowa tej ovy bardzo klimatyczna i ciekawie przedstawiona jak i sama historia głównej bohaterki...), Ghost in the Shell (pełnometrażówka), Ghost in the shell 2 Innocence (pełnometrażówka), Ghost in the Shell: Stand alone complex (seria 26 epizodów) Ghost in the Shell: S.A.C. 2nd GiG ( kontynułacja wcześniej wymienionej serii także 26 odcinkowa), Akira (klasyka gatunku anime), Battle Angel Alita (ova 2epizody), Ninja Scroll (pełnometrażówka), Ninja Resurrection (ova 13 ep.), G.A.N.T.Z (seria), Texhnolize (seria), Wonderful Day's (koreańskie anime)... i wiele wiele innych. :wink:
peace

abazaba990
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: abazaba990 » 07 sie 2007, 13:55

Kto lubi Tsubase i chcialby sobie przypomniec dzieje tego anime to zapraszam www.animesport.net wpadac sa odcinki:)

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Re: Manga&Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 29 sty 2012, 17:14

hm... Ja w sumie na Anime się wychowałem, pamiętam jak za kurdupla pasjami oglądałem na Polonii 1 takie Anime jak - Tygrysia Maska, Captain Tsubasa, Gigi la trotolla, Generał Daimos, Yattaman i trochę tego jeszcze było. Później uwielbienie wróciło, gdy RTL7 wyemitował serię Dragon Ball, Rycerze Zodiaku czy Soul Hunter - Tutaj jednocześnie zrodziła się pasja do mangi - gdyż zacząłem kupować tomiki Dragon Ball. Do dnia dzisiejszego kupuję mangi i mam już całkiem niezły zbiór jakim się pochwalę :

42 tomy - Dragon Ball
52 tomy - Naruto
9 tomów - One Piece
15 tomów - Bleach
12 tomów - Death Note
8 tomów - Slayers
2 tomy - Kuroshitsuji
3 tomy - Cowboy Bebop
25 tomów - Great Teacher Onizuka
1 tom - Great Teacher Onizuka Shonan 14 days
9 tomów - Black Lagoon
12 tomów - Neon Genesis Evangelion
10 tomów - Hellsing
26 tomów - Full Metal Alchemist
4 tomy - High School of Dead
19 tomów - Akira
2 tomy - Legend of Lemnear
3 tomy - Chirality
1 tom zbiorczy - Uzumaki
4 tomy - Pluto
3 tomy - Ghost in the Shell
7 tomów - Island
1 tom - The Innocent
1 tom - Duds Hunt
18 tomów - Eden
21 tomów - Miecz Nieśmiertelnego
6 tomów - Battle Vixens aka Ikittousen
2 tomy - Berserk
1 tom - Król Wilków
2 tomy - Wolf's Rain
2 tomy - Futtari Ecchi/Miłość krok po kroku
2 zeszyty - Appleesed
10 tomów - Gantz
1 tom - Six Gun Wizard
3 tomy - Dragon Ball - na podstawie filmów kinowych.

trochę tego jest ;) łącznie : 340 tomów mangi. Tak więc zamieniło się to w sporą pasję i hobby można powiedzieć. Dość drogie ;/
Anime oczywiście też oglądam, ale mniej, wolę jednak mangę. Mimo wszystko, są takie produkcje, jakie warto obejrzeć, np. te od studia Ghibli czyli "Ruchomy Zamek Hauru", "Księżniczka Mononoke", "Szept Serca", "Nausica z Doliny Wiatru", "Opowieści Ziemiomorza", "Grobowiec Świetlików", "Mój przyjaciel Totoro", "Powrót do Marzeń", "Spirit Away - W Krainie Bogów" czy "Laputa Podniebny Zamek" - ogólnie, wszystko od studia Ghibli godne polecenia.

Jednak pomijając owe studio, to mogę polecić inne filmy Anime jak "O Dziewczynie skaczącej przez czas" czy "Piano no Mori"

Oczywiście to filmy, ale są też serie, ale na ich temat wiele nie napiszę, jako że jestem zwolennikiem mangi, to wolę czytać niż oglądać. Ale z tego co nie czytałem, to wrażenie zrobiło oczywiście Code Geass oraz Rainbow.

W Polsce niestety, manga jest kojarzona z kreskówkami dla dzieci, a to mylne myślenie. Spora część moich mangowych zbiorów jest dozwolona od lat 18-stu. Dla nie znających tematu, polecam na naszym runku zapoznać się z takimi mangami jak Eden, Uzumaki czy Miecz Nieśmiertelnego, Pluto albo Ghost in the Shell a zrozumieją, że nie są to tylko twory dla dzieci. Podobnie z Anime, kto nie jest w temacie, niech obejrzy np. "Grobowiec Świetlików" mniej poważna tematyka ale zachwycająca jak nie jeden film z najwyższej półki, to Death Note czy wspomniany Code Geass, albo moje ulubione anime, pięknie wykonane, z piękną muzyką - Piano no Mori.

U nas w Polsce, jest stereotypowe myślenie, kojarzone z Pokemonami...
alex90 pisze:A tak poza tym to jeszcze oglądałam hmmm tytułu nie pamiętam
jedna bajka była o 3 osobach, które zostały teleportowane z normalnego świata do magicznego. One odkrywały tam bronie itp. a na końcu odkrywały robota-machinę i "wsiadały" do niego i atakowały jakieś dziwaczne stwory :lol:
Magic Knight of Rayearth ? ;)

PS. Sobie pozwoliłem odkopać temat :whistle:
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, 18:04 przez Kesz, łącznie zmieniany 1 raz.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 320

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 28 paź 2014, 21:55

Odkope temat ku zaskoczeniu.

Zna sie tu ktos na anime i moze cos polecic do ogladania w klimacie dark fantasy? Ogolnie gardzilem tym wszystkim, seriali normalnych tez nie ogladam, ale jakis tydzien temu wlaczylem przypadkiem 'Berserk' na yt i... i wessalo mnie strasznie. Mroczne, nie pierdola sie z niczym, fabula ciekawa, fajnie zarysowane postacie. Zna ktos cos w podobnych klimatach? Mrok, horror, krew i tym podobne, ale zeby jednak mialo to jakas fabule i chcialo sie ogladac.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 107

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 28 paź 2014, 22:03

Dark Fantasy nie ma zbyt wielu. A anime Berserka jest baaaaardzo słabe, w porównaniu do mangi. W ogóle większość anime wypada blado przy komiksowym pierwowzorze. Najbliżej do Berserka ma Claymore. I Shingeki no Kyojin.

Z takich mocniejszych tytułów możesz jeszcze spróbować Gantza, Gungrave czy Hellsing Ultimate.

cruel
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 28 paź 2014, 22:07

Bardzo slabe? tzn jesli spodobalo mi sie, to sama manga moze spodobac mi sie jeszcze bardziej, warto siegnac?

Claymore wlasnie juz gdzies widzialem w rekomendacjach, skoro tez polecasz to wezme sie za niego wlasnie - a reszta idzie do notatek :)

Btw, jeszcze kiedys ogladalem Vampire Hunter D i tez mi sie podobalo bardzo.

Edit: To http://www.filmweb.pl/serial/Higurashi+ ... 006-324560 - wprawdzie nie fantasy, ale tez moze mi spasowac, true? Czy gowno?

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 28 paź 2014, 22:23

cruel pisze:Bardzo slabe? tzn jesli spodobalo mi sie, to sama manga moze spodobac mi sie jeszcze bardziej, warto siegnac?
Anime jest częściowo ocenzurowane. W dodatku końcówka to wymysł studia, które zajmowało się ekranizacją. Anime obejmuje pierwsze 13 tomów mangi (tom ma średnio 200 stron), podczas gdy w Japonii ukazało się już 37 tomów (niestety autor od dłuższego czasu rysuje tylko kilka rozdziałów rocznie). Manga ma status kultowej i jednej z najlepszych w historii. Ostatnio nawet zaczęła wychodzić po polsku (wydanie jest świetne, tak swoją drogą - znacznie lepsze niż amerykańskie): http://www.mangarden.pl/pl/p/Berserk-tom-01/1397

Tu możesz poczytać amerykańskie wydanie za darmo (czyta się od prawej do lewej. Na początku ciężko się przestawić, ale po pewnym czasie nie robi to w ogóle różnicy): http://bato.to/read/_/171633/berserk_v1_by_no-group

Manga zaczęła wychodzić w 1990 roku, więc pierwsze tomy od strony graficznej nie są idealne, ale kreska ogólnie jest świetna. Pierwsze trzy tomy to wstęp, potem zaczyna się retro Gutsa.

Higurashi jest specyficzne. Ma wielu fanów. Ludzie od lat domagają się polskiego wydania, ale chyba mamy za mały rynek na taką pozycję. Mnie osobiście się nie spodobało, ale najlepiej samemu ocenić.

Jak chcesz coś więcej pooglądać, to najlepiej przejrzyj sobie topkę na tej stronie: http://myanimelist.net/topanime.php (dużo młodzieżówek, ale ogólnie ten ranking jest bardzo miarodajny).

cruel
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 28 paź 2014, 22:37

Super, dzieki bardzo, przyda sie. Poki co Claymore + Higurashi, a potem bede szperal.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Re: Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 13 kwie 2015, 18:01

Sammyy pisze:Dark Fantasy nie ma zbyt wielu. A anime Berserka jest baaaaardzo słabe, w porównaniu do mangi. W ogóle większość anime wypada blado przy komiksowym pierwowzorze. Najbliżej do Berserka ma Claymore. I Shingeki no Kyojin.

Z takich mocniejszych tytułów możesz jeszcze spróbować Gantza, Gungrave czy Hellsing Ultimate.
Shingeki no Kyojin to bardziej seinen... podobnie z resztą jak Gantz...

Jak mówimy o seriach podobnych do Berserka to faktycznie Claymore ale od siebie polecił bym też Vinland Saga.

Tak poza tym od jakiegoś czasu w Polsce jest wydawana manga "Monster" Naokiego Urasawy ... Można chyba bez problemu uznać to za jedną z najlepszych serii mangowych na polskim rynku z resztą dwie serie się pojawiły jakie są po prostu must have czyli "Monster" i "Berserk" no i można dodać właśnie Shingeki no Kyojin - ale tu mam wrażenie że jest jeden z przypadków, gdzie manga wypada nie co słabiej niż anime... Anime jest zrobione naprawdę epicko.
Cieszy mnie, że pojawia się więcej wartościowych serii a nie ciągle shouneny albo shoujo ...

Poza tym na polskim rynku ukazuje się też pierwsza sportowa manga z czego też jestem bardzo zadowolony a wybór padł na "Kuroko no Basket"
Trzeba przyznać, że nie jest to seria przeze mnie ceniona równie jak Prince of Tennis czy Major ale mimo wszystko jest fajna i też warto się zapoznać.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 13 kwie 2015, 18:55

Kesz pisze:Shingeki no Kyojin to bardziej seinen... podobnie z resztą jak Gantz...
Gantz to seinen, jak najbardziej. Nie widzę bym gdziekolwiek napisał inaczej. SnK to shonen, mimo że wygląda jak seinen, bo "grupę docelową" określa magazyn, w którym dana seria wychodzi. Generalnie takie The Seven Deadly Sins też wygląda miejscami jak seinen - zwłaszcza ostatnie wydarzenia, a wychodzi w gazetce, która docelowo jest dla gimnazjalistów. Te podziały na seinen i shonen generalnie są słabe i często trzeba je brać z przymrużeniem oka.
Kesz pisze:Jak mówimy o seriach podobnych do Berserka to faktycznie Claymore ale od siebie polecił bym też Vinland Saga.
Vinland Saga jest genialna do połowy. Potem wiele osób wymięka, bo zamiast historii wikingów mamy historię farmerów z okazjonalnymi potyczkami.

Ze świetnych serii obecnie z ręką na sercu mogę polecić Knights of Sidonia. Tytuł naprawdę genialny.
Kesz pisze:Poza tym na polskim rynku ukazuje się też pierwsza sportowa manga z czego też jestem bardzo zadowolony a wybór padł na "Kuroko no Basket"
Trzeba przyznać, że nie jest to seria przeze mnie ceniona równie jak Prince of Tennis czy Major ale mimo wszystko jest fajna i też warto się zapoznać.
Ze sportowych serii ja bym kupił wyłącznie Real i All Rounder Meguru. Na obie jednak nie ma szans. :(

cruel
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 13 kwie 2015, 19:02

Mnie dosc wessalo, wyszperane ze stronki od Sammy'ego, Hunter x Hunter 2011 - z dark fantasy nic to wspolnego nie ma, ale b. przyjemnie sie oglada. Szkoda, ze od momentu tych Chimera Ants tak bardzo tempo zwolnilo, przynudzaja momentami :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”