szkoda tylko ze juz go nie nadaja po polsku
Post Wyświetl pojedynczy post autor: jedras » 22 lip 2005, 9:04
jedras
Post Wyświetl pojedynczy post autor: alex90 » 05 sie 2005, 15:23
alex90

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ajgor » 06 wrz 2005, 8:42
Ajgor
Post Wyświetl pojedynczy post autor: enoce » 06 wrz 2005, 11:55
enoce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: abazaba990 » 07 sie 2007, 13:55
abazaba990
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 29 sty 2012, 17:14
Magic Knight of Rayearth ?alex90 pisze:A tak poza tym to jeszcze oglądałam hmmm tytułu nie pamiętam
jedna bajka była o 3 osobach, które zostały teleportowane z normalnego świata do magicznego. One odkrywały tam bronie itp. a na końcu odkrywały robota-machinę i "wsiadały" do niego i atakowały jakieś dziwaczne stwory![]()
Kesz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 28 paź 2014, 21:55
cruel
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 28 paź 2014, 22:03
Sammyy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 28 paź 2014, 22:07
cruel
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 28 paź 2014, 22:23
Anime jest częściowo ocenzurowane. W dodatku końcówka to wymysł studia, które zajmowało się ekranizacją. Anime obejmuje pierwsze 13 tomów mangi (tom ma średnio 200 stron), podczas gdy w Japonii ukazało się już 37 tomów (niestety autor od dłuższego czasu rysuje tylko kilka rozdziałów rocznie). Manga ma status kultowej i jednej z najlepszych w historii. Ostatnio nawet zaczęła wychodzić po polsku (wydanie jest świetne, tak swoją drogą - znacznie lepsze niż amerykańskie): http://www.mangarden.pl/pl/p/Berserk-tom-01/1397cruel pisze:Bardzo slabe? tzn jesli spodobalo mi sie, to sama manga moze spodobac mi sie jeszcze bardziej, warto siegnac?
Sammyy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 28 paź 2014, 22:37
cruel
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 13 kwie 2015, 18:01
Shingeki no Kyojin to bardziej seinen... podobnie z resztą jak Gantz...Sammyy pisze:Dark Fantasy nie ma zbyt wielu. A anime Berserka jest baaaaardzo słabe, w porównaniu do mangi. W ogóle większość anime wypada blado przy komiksowym pierwowzorze. Najbliżej do Berserka ma Claymore. I Shingeki no Kyojin.
Z takich mocniejszych tytułów możesz jeszcze spróbować Gantza, Gungrave czy Hellsing Ultimate.
Kesz
j1mmy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 13 kwie 2015, 18:55
Gantz to seinen, jak najbardziej. Nie widzę bym gdziekolwiek napisał inaczej. SnK to shonen, mimo że wygląda jak seinen, bo "grupę docelową" określa magazyn, w którym dana seria wychodzi. Generalnie takie The Seven Deadly Sins też wygląda miejscami jak seinen - zwłaszcza ostatnie wydarzenia, a wychodzi w gazetce, która docelowo jest dla gimnazjalistów. Te podziały na seinen i shonen generalnie są słabe i często trzeba je brać z przymrużeniem oka.Kesz pisze:Shingeki no Kyojin to bardziej seinen... podobnie z resztą jak Gantz...
Vinland Saga jest genialna do połowy. Potem wiele osób wymięka, bo zamiast historii wikingów mamy historię farmerów z okazjonalnymi potyczkami.Kesz pisze:Jak mówimy o seriach podobnych do Berserka to faktycznie Claymore ale od siebie polecił bym też Vinland Saga.
Ze sportowych serii ja bym kupił wyłącznie Real i All Rounder Meguru. Na obie jednak nie ma szans.Kesz pisze:Poza tym na polskim rynku ukazuje się też pierwsza sportowa manga z czego też jestem bardzo zadowolony a wybór padł na "Kuroko no Basket"
Trzeba przyznać, że nie jest to seria przeze mnie ceniona równie jak Prince of Tennis czy Major ale mimo wszystko jest fajna i też warto się zapoznać.
Sammyy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 13 kwie 2015, 19:02
cruel
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio