Europa chyli się ku ruinie - Strona 5

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Chcesz imigrantów?

Tak
4
6%
Nie
60
91%
Nie wiem
2
3%
Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Re: Europa chyli się ku ruinie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 06 wrz 2015, 15:48

PietroBosman pisze:
ubek pisze:

Genialny materiał na wrzutkę do wieczornych wiadomości. Oklaski, poczęstunek - spójrzcie jak się uśmiechają. Co za radość. :lol2:
Wolałbym by jednak nie ogłupiać widzów i wrzucić to:
było wczoraj :chill:

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 06 wrz 2015, 15:50

Nieważne.Powtarzać tak często jak się tylko da.

glowas12345
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: glowas12345 » 06 wrz 2015, 17:38

http://wp.tv/i,szwajcarska-policja-uzyl ... aid=515899
Specjalny oddział policji do tłumienia zamieszek spacyfikował za pomocą broni gładkolufowej nielegalną demonstrację, domagającą się przyjęcia uchodźców do Szwajcarii.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 06 wrz 2015, 18:26

Po kolei, bo parę rzeczy trzeba naświetlić.

1.Gdzieś tam wyżej ktoś napisał, ze to USA ponoszą za to odpowiedzialność. Tak, tylko że nie tylko oni. W Iraku byliśmy także my, a w Libii głównie WB i Francja. Kraje UE zdrowo dołożyły do tych konfliktów i teraz to także na nas spoczywa ta odpowiedzialność.
Dlatego UE nie powinna o tym dyskutować, ale także inne państwa koalicji w Iraku i Libii:
https://en.wikipedia.org/wiki/Iraq_War
https://en.wikipedia.org/wiki/Libyan_Civil_War_(2011)

Czyli oprócz nas także USA, Kanada, Norwegia i Australia. Przede wszystkim USA. I ten problem od razu inaczej by wyglądał gdyby 40% pojechało do USA, 5 do Australii i 5 do Kanady.

2.Co do ilości - mówi się o 10k w Polsce. Mamy prawie 1000 miast (te największe to dalej "jedno" miasto). Przyjęcie do każdego miasta 10 osób, czyli ok 2 rodzin, to taki wielki problem? Nie, tylko trzeba jasno powiedzieć NIE dla gett itp ośrodków. Ich należy podzielić, kontrolować, nakazać nauki języka, obowiązkowo wysłać na naukę o naszej kulturze i prawie. Sami odpowiadamy za ten bajzel i sami również musimy go jako taki przejąć i rozwiązać.

3.Stanowisko papieża, który może baaaardzo poprawić PR swojej organizacji.
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/papiez- ... cow/sde4b3
Są na całym świecie, prawda? Więc przy odpowiednich rozmowach także kraje silnie katolickie jak Brazylia, Meksyk, czy Argentyna. Nie jest tu mowa o dziesiątkach tysięcy, ale gdyby te kraje przyjęły średnio 10k ludzi, to ta kwestia inaczej by wyglądała.

4.Czemu jest tylu mężczyzn? Ponieważ jeśli otrzymają status uchodźcy (a to wbrew pozorom nie jest takie proste i większość tych ludzi go nie otrzyma), to będzie im wolno sprowadzić tu swoje rodziny. Wysyła się mężczyzn, którzy mają największą szansę tu dotrzeć.

5.Czemu nie walczą? A czemu by mieli? Te kraje są sztucznie stworzone przez Brytyjczyków i Francuzów, tam nie ma przywiązania do kraju. Zresztą życie jest tylko jedno i doskonale ich rozumiem, bo zrobiłbym dokładnie to samo. Zresztą wyobrażacie sobie wrogów Al Asada walczących w obronie jego reżimu? Wielu ludzi bardzo przecierpiało jego rządy i dlatego w ogóle doszło do tego buntu.

Swoją drogą to błędnie określacie ich tylko Arabami, bo to są również Kurdowie,czy Persowie (edytowane, bo rzeczywiście nie dopisałem tego początkowo). Zresztą tacy którzy są w ciąłbym konflikcie z Arabami, dlatego kraje Saudów ich nie przyjmują, a co już jest tematem w Europie. Turcja przyjęła ok 2 mln. Podobnie wielką ilość mały Liban, gdzie ponoć co 3 osoba to Syryjczyk (wg wiki Liban ma prawie 4 miliony obywateli).

6.Nie wszyscy to Syryjczycy lub Libijczycy. Ci którzy przybywają jako emigranci zarobkowi powinni być cofnięci do swoich krajów. Tak z Afryki, jak i Azji. Oni powinni móc tu złożyć papiery, ubiegać się o pobyt, powiedzieć co mogą zaoferować nowemu krajowi itd. Liczba imigrantów znacznie by spadła.

7.Niemcy ich przyjmują, bo potrzebują taniej siły roboczej. Po prostu. A Polacy są coraz drożsi. Zresztą w 80-milionowym kraju nawet 100k ludzi to ledwie 0,125 % społeczeństwa.
Przypominam też, że tak dużo się ich widzi właśnie w miastach gdzie w większości żyją. Anglia i Francja to inna kwestia, bo to państwa kolonialne i ich sposób przyjęcia ludzi jest inny.
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2015, 19:03 przez czarny samael, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 06 wrz 2015, 18:38

Ja popełniłem ten błąd i po przeczytaniu tego:
czarny samael pisze:Po kolei, bo parę rzeczy trzeba naświetlić.
zacząłem czytać dalej.
Wy, drodzy forumowicze, macie jeszcze szansę. Przestrzegam, nie czytajcie tego steku bzdur. Szkoda czasu.

Awatar użytkownika
Hanni
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hanni » 06 wrz 2015, 18:49

Ubek, dokładnie tak jak Ty skończyłem na drugim zdaniu.
Trzeba dobry gaz w głowie do takich bzdur.

My byliśmy w Iraku? Tak - stabilizując sytuację. W tych czasach na palcach można policzyć emigrację w kierunku europejskim z tego kraju.

Afgańczycy, Syryjczycy i Irakijczycy jako tania siła robocza?

Do jakiej roboty ja się pytam?

Awatar użytkownika
Luminos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Luminos » 06 wrz 2015, 18:56

Skąd w Syrii Persowie? Ogromna większość Persów zamieszkuje teren Iranu, a stamtąd nie napływa wielu uchodźców.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 06 wrz 2015, 18:56

Propozycja - niech czarny przyjmie ich do siebie na chatę + ich utrzymuje (wara od moich podatków i od mieszkań komunalnych - wolę 1000x repatrianta niż jakiegoś Syryjczyka). W momencie popełnienia przez nich przestępstwa niech chłopaczyna będzie deportowany wraz z nimi. Kto jest za?

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 06 wrz 2015, 19:00

Ach no tak, stek bzdur bo fakty nie odpowiadają mitom.
Po ubeku jednak czegoś minimalnie inteligentnego się spodziewać nie mogłem. Przecież liczy się święte oburzenie, a nie fakty :-)
Hanni pisze:My byliśmy w Iraku? Tak - stabilizując sytuację.
:-D
Hanni pisze:W tych czasach na palcach można policzyć emigrację w kierunku europejskim z tego kraju.
No, tak bo oczywiście to nie doprowadziło do rozrostu ISIS na Irak :-) Poza tym skoro USA mają ponosić odpowiedzialność, to przecież właśnie dlatego, nie?

MazurXIII - w d* mam Twoją propozycję, bo ja za pomocą USA w Iraku nie byłem. Od takich rzeczy jest państwo i również Twoje podatki.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 06 wrz 2015, 19:04

czarny samael pisze:Niemcy ich przyjmują, bo potrzebują taniej siły roboczej.
Przeciez w Europie kryzys i bezrobocie jak skurczybyk. Nawet tutaj w Belgii, czyli socjalnym raju, zaczeli ucinac zasilki, bo liczby zaczely sie robic niebiezpieczne.

I teraz wpierdzielmy jeszcze tysiace ludzi bez jezyka, umiejetnosci, niczego. Co oni beda robic? Socjal, patologia, przestepczosc i nic wiecej, a tego juz w Europie pod dostatkiem.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 06 wrz 2015, 19:05

Swoją drogą, to podejrzewam że właśnie uchodźcy mają być usprawiedliwieniem dla obcinania socjalu wszystkim. I raczej mowa o pracach za które Europejczycy brać się nie chcą.

Awatar użytkownika
Neris
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Neris » 06 wrz 2015, 19:12

ubek pisze:Ja popełniłem ten błąd i po przeczytaniu tego:
czarny samael pisze:Po kolei, bo parę rzeczy trzeba naświetlić.
zacząłem czytać dalej.
Wy, drodzy forumowicze, macie jeszcze szansę. Przestrzegam, nie czytajcie tego steku bzdur. Szkoda czasu.
Ja mu już dawno dałem ignora czytając jego posty w czasie wyborów prezydenckich. Odkrywam jego posty tylko w działach związanych z piłką nożną :mrgreen: . Taki pro tip.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 06 wrz 2015, 19:12

Dr.Football1 pisze:
czarny samael pisze:Niemcy ich przyjmują, bo potrzebują taniej siły roboczej.
Przeciez w Europie kryzys i bezrobocie jak skurczybyk. Nawet tutaj w Belgii, czyli socjalnym raju, zaczeli ucinac zasilki, bo liczby zaczely sie robic niebiezpieczne.

I teraz wpierdzielmy jeszcze tysiace ludzi bez jezyka, umiejetnosci, niczego. Co oni beda robic? Socjal, patologia, przestepczosc i nic wiecej, a tego juz w Europie pod dostatkiem.
Typ jest oderwany od rzeczywistości, o czym już nie raz można się było przekonać.

Nawet nie muszę się wysilać, by jakąś głupotę znaleźć:
czarny samael pisze:Swoją drogą, to podejrzewam że właśnie uchodźcy mają być usprawiedliwieniem dla obcinania socjalu wszystkim. I raczej mowa o pracach za które Europejczycy brać się nie chcą.
Ciekaw jestem, jakie to kolega sobie zawody wymyślił, których Europejczycy nie chcą wykonywać.

Przynajmniej wyszło szydło z worka i wiemy już z kim mamy do czynienia. Pokazał się w całej okazałości. Poniżej.
czarny samael pisze:5.Czemu nie walczą? A czemu by mieli? Te kraje są sztucznie stworzone przez Brytyjczyków i Francuzów, tam nie ma przywiązania do kraju. Zresztą życie jest tylko jedno i doskonale ich rozumiem, bo zrobiłbym dokładnie to samo. Zresztą wyobrażacie sobie wrogów Al Asada walczących w obronie jego reżimu? Wielu ludzi bardzo przecierpiało jego rządy i dlatego w ogóle doszło do tego buntu.
Smarowanie gównem i niszczenie wszystkiego w koło nie jest Ci obce, więc doskonale odnajdziesz się w tej nowej kulturze. :)
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2015, 19:13 przez Rojiblanco, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 06 wrz 2015, 19:12

Boromir pisze:
masacra pisze:boromir, dalej chcesz ich tu po chrzescijansku wpuszczac i ugoscic?
To teraz zastanów się, czy opisane zachowanie mieści się w ramach tego, co nazwałem "polskimi warunkami".
to oswiec mnie, czlowieka malej wiary w tym temacie, jak mialoby wygladac przyjmowanie sunnitow ''na polskich warunkach''.

samael, oburzasz sie na to, ze cie ludzie zjechali, jak piszesz takie kwiatki ze ci ludzie to persowie, ktorzy w 95% swej masy mieszkaja w iranie, a z tamtad raczej nikt nie emigruje.

goscie ktorzy tu ida to praktycznie sami sunnici i moge was zapewnic, ze jakiekolwiek warunki pobytu tu by im nie ustalic to oni sie za nic w swiecie nie zasymiluja. szybciej wy sie dostosujecie do nich niz oni do was.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 06 wrz 2015, 19:19

ubek pisze:Smarowanie gównem i niszczenie wszystkiego w koło nie jest Ci obce, więc doskonale odnajdziesz się w tej nowej kulturze.
Widzę, ze jak nie ma argumentów to czas na chamstwo i sku**ysyństwo, ale czego ja się tam mogłem spodziewać. Nie, nie broniłbym kraju i o tym pisałem.
masacra pisze:samael, oburzasz sie na to, ze cie ludzie zjechali, jak piszesz takie kwiatki ze ci ludzie to persowie, ktorzy w 95% swej masy mieszkaja w iranie, a z tamtad raczej nikt nie emigruje.
Poprawiłem błąd. Miałem tam wymienić większą liczbę narodowości, bo tyka mnie że patrzymy na wszystkich tak samo niezależnie od narodowości, religii, stopnia radykalizmu itd. Jednak widać, że ta jedna dygresja jest ważniejsza od tego, że USA powinny być częścią koalicji która przyjmie uchodźców , czy to że suma summarum to postępowanie z nimi powinno mieć znaczenie, bo same liczby są de facto małe i rozesłanie ich po różnych miastach byłoby dla nas kompletnie nieodczuwalne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”