Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 33

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 102

Re: Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 28 paź 2015, 18:55

Jezeli to prawda, to iscie "prawicowy" rząd nam sie trafił.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 28 paź 2015, 18:55

Tak teraz wszyscy ''sympatycy'' PiS są za tym aby Kaczor był premierem, tylko po to by minute po zacząć utyskiwania na to jak to PiS nie dotrzymuje słowa :D
Klasyka.

Teraz też nie macie źle. Przez cała kadencje bedziecie szukac najmniejszych poszlak ptwierdzających wasze domysły, że Kaczor i tak rządzi z tylnego siedzenia... także tego...

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 28 paź 2015, 19:15

masacra - tak, będziemy krytykować, bo PiS samo się postawiło przed taką sytuacją. Poza tym to nie kwestia sympatków PiS, tylko obywateli Polski, bo PiS jest teraz partią rządzącą. Wychodzi na to, że nikt z nas nie miał prawa krytykować PO, bo nie głosowaliśmy na tę partię 4 lata temu.

Najjaśniej jak się da:
1.Kaczyński zostanie premierem i prezesem PiS - PiS obiecywało, że Szydło będzie premierem, czyli to jest nie dotrzymywanie obietnicy wyborczej - będzie słuszna i ostra krytyka takiego zachowania.
2.Szydło zostanie premierem, ale Kaczyński będzie szefem PiS - będzie "nadpremier", który nie będzie ponosił odpowiedzialności za rządy - będzie słuszna i ostra krytyka za uciekanie od odpowiedzialności.
3.Jedyna neutralna (bo co, mamy chwalić podstawowe i oczywiste ruchy?) sytuacja to taka, gdy premierem i szefem PiS jest Szydło. Pełna odpowiedzialność konkretnej osoby za kadencję parlamentu.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 28 paź 2015, 20:30

Spór Kaczyński/Szydło uważam za absurdalny szkoda czasu. Wrzucę, więc tylko to bo mi się spodobało :)

Przed wyborami:
PiS nie spełni programowych obietnic, nie ma na to pieniędzy w budżecie. Nie dopuśćmy do zmiany Polski w drugą Grecję.
Po wyborach:
Gdzie moje 500 PLN na dziecko. Nieważne, że połowa skomlących nawet dzieci nie ma, a nawet jeśli ma, to zazwyczaj jedno i jej rodzina nie sytuuje się grupie najuboższych rodzin.

Przed wyborami:
To jest kłamstwo, Beata Szydło nie będzie premierem. Na pewno będzie nim ten wstrętny Kaczyński.
Po wyborach:
Szydło nie ma kompetencji, Kaczyński jest liderem PiS I to On powinien wziąć odpowiedzialność za rząd i zostać premierem.

Przed wyborami:
Jak wygra PiS i obrzydliwy Kaczyński, to wyjeżdżam z kraju.
Po wyborach:
Spełnijcie wszystkie obietnice. Już, teraz, natychmiast. Jestem tu, żeby was rozliczyć.

To teraz już nie wiem, co ten PiS ma robić?
Nie rujnować budżetu czy rozdawać te pieniądze?
Szydło ma być tym premierem czy powinien nim zostać ten wstrętny Kaczyński?

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1533
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 28 paź 2015, 21:31

Ja mam inne pytanie. Dlaczego Razem nie wystartowało wspólnie ze ZLewem?

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 28 paź 2015, 22:27

Franz, ale właśnie o to chodzi. My nie chcemy spełnienia obietnic PiSu, bo wiemy że są nierealne. Ale skoro już PiS wygrał na ich podstawie, to teraz ma je spełnić, nie zwiększyć długu, podatków itd.

Jeśli spełni, ale zwiększy dług - kłamał.
Jeśli spełni, ale zwiększy podatki - kłamał.
Jeśli nie spełni, to udowodni że mieliśmy rację.
Ba, jeśli spełnią a jakieś dane się pogorszą - mieliśmy rację. Jeśli ceny w sklepach/bankach pójdą w górę - mieliśmy rację. Itd.

I tak samo z innymi kwestiami. Co do Kaczyński-Szydło pisałem - jedynym właściwym i jednocześnie honorowym wyjściem jest objęcie przez nią szefostwa partii. Jeśli nie, to albo będzie to oszustwo, albo tchórzostwo. Sami to sobie sprezentowali.

To co punktujemy, to oszustwa lub rozdawnictwo. Krytykować będziemy, albo przejdźmy na "będę" każde z tych zachowań i cenzurować to bardzo ostro, bo od początku mówiłem że to nierealne, ale przez to tym bardziej będę się domagał dotrzymania tych obietnic.

Tusku był mądrzejszy, bo większość obietnic nie wymagała nakładów finansowych: brak poboru, dobre przeprowadzenie Euro 2012, ograniczenie władzy CBA, rozdzielenie stanowisk ministra sprawiedliwości i prokuratora generalnego, przyspieszenie budowania autostrad i tego co tam jeszcze finansowała UE. A z gospodarczych usprawiedliwiał go kryzys.

A PiS prawie wszystko ma gospodarcze. Podwyżka pensji, kwoty wolnej od podatku do IIRC 10 000, 500 zł na każde dziecko (wczoraj w Wiadomościach Ziobro to powtórzył po raz kolejny), obniżenie cen mieszkań o połowę, obniżka CIT, obniżenie wieku emerytalnego... Teraz mają obowiązek pokazać, że się da bez pogarszania czegokolwiek w państwie (czytaj: również w NBP).

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2330
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 28 paź 2015, 23:29

Keres pisze:Ja mam inne pytanie. Dlaczego Razem nie wystartowało wspólnie ze ZLewem?
Bo Razem uważa Millera za współtwórcę obecnego złego systemu podatkowego oraz partię pseudolewicową z pomysłami zbyt prawicowymi oraz TR jako liberalne ugrupowanie pod względem gospodarczym z czym kompletnie sie zgodzić nke może - to takie główne zarzuty.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 28 paź 2015, 23:43

czarny samael pisze:Franz, ale właśnie o to chodzi. My nie chcemy spełnienia obietnic PiSu, bo wiemy że są nierealne.
Weź mi wytłumacz które obietnice i dlaczego są nierealne.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 28 paź 2015, 23:56

Największy problem z PiSem mają ci, którzy na niego nie głosowali. Szczególnie forumowa lewica nie może tego przeboleć, tak walczyli z tym krzyżem w Sejmie, że krzyż został a ich nie ma...ale do meritum.

Sami sobie sprezentowali/Mają problem. . Wyborne. Większość parlamentarna i prezydent o rzeczywiście ogromny problem. Kaczyński już w try miga powinien składać dymisję.

Jeszcze nie objęli rządów a już oszustwa i rozdawnictwo - w ustach ludzi popierających per procura PSL (sic!). Pyszne.

Odpowiem wam brutalnie - jak wam Lis zniknie z TV (a chodzą słuchy że poleci też z Newsweeka - bo tu kasa z reklam jest ważna, a jego linia stała się z dnia na dzień mocno niepopularna w kręgach biznesowych) i Wyborcza padnie w ciągu 4 lat (a na to się zanosi po odcięciu państwowej kroplówki) to co wy biedaczki ze sobą poczniecie?

Buta odchodzącej władzy jest niesamowita. Auf Wiedersehen.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2273

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 28 paź 2015, 23:58

Dopiero teraz zauważyłem tego tweeta.Niewiarygodne buractwo.
Radosław Sikorski ‏@sikorskiradek 9 hrs9 hours ago View translation
Co do ośmiorniczek to przypominam, że jedzenie drogich kolacji na koszt podatnika jest częścią pracy ministra spraw zagranicznych. 1/2
O, widzę, że Mazur wkleił to samo.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 29 paź 2015, 0:40

MazurXIII pisze:tak walczyli z tym krzyżem w Sejmie, że krzyż został a ich nie ma...ale do meritum.
Mnie ten krzyż smieszy, bo został powieszony w takich okolicznościach jakie świadczą tylko o tych, którzy go bronią i go powiesili. Nic więcej, bo są ważniejsze rzeczy w państwie niż krzyż w sejmie. :]

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 29 paź 2015, 0:50

Osmiornica wcale nie jest droga. 8)

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 29 paź 2015, 3:28

Magnum pisze:
MazurXIII pisze:tak walczyli z tym krzyżem w Sejmie, że krzyż został a ich nie ma...ale do meritum.
Mnie ten krzyż smieszy, bo został powieszony w takich okolicznościach jakie świadczą tylko o tych, którzy go bronią i go powiesili. Nic więcej, bo są ważniejsze rzeczy w państwie niż krzyż w sejmie. :]
Po pierwsze - naśmiewanie się z symboli religijnych jest mało eleganckie. Po drugie - ostatnim zdaniem wreszcie zrozumiałeś - ciągle o tym mówię między wierszami w kontekście lewicy w Polsce, ba nawet to zdanie nie miało na celu pokazania, że katolicyzm rządzi i dzieli, ale to, że lewica zapłąciła najwyższą cenę za swoje kompletne oderwanie od rzeczywistości. I Magnum zdradzę Ci tajemnicę - w ciągu 10 lat wyrośniesz z tych poglądów. W myśl zasady - Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość będzie skurwysynem, ale kto na starość socjalistą pozostał, ten jest po prostu głupi.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 29 paź 2015, 5:52

MazurXIII pisze:I Magnum zdradzę Ci tajemnicę - w ciągu 10 lat wyrośniesz z tych poglądów.
Jeszcze mi powiedz że w ciągu 10 lat znajdę dziewczynę i założę rodzinę! :pinokio: :wink:

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 782

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 29 paź 2015, 7:21

Magnum pisze:
MazurXIII pisze:I Magnum zdradzę Ci tajemnicę - w ciągu 10 lat wyrośniesz z tych poglądów.
Jeszcze mi powiedz że w ciągu 10 lat znajdę dziewczynę i założę rodzinę! :pinokio: :wink:
czego serdecznie ci życzę :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”