Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 34

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2439
Kontakt:

Re: Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 29 paź 2015, 8:34

MazurXIII pisze:W myśl zasady - Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość będzie skurwysynem, ale kto na starość socjalistą pozostał, ten jest po prostu głupi.
Nie bądź socjalistą, głosuj na PiS. :lol2:

No cóż, nigdy socjalistą nie byłem. :)

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 29 paź 2015, 9:06

Póki co, to PiS zapowiada socjalistyczne reformy.

A mówienie komuś, że wyrośnie z jakichś poglądów, jest przejawem buty i arogancji, którą ponoć tak się krytykuje.

Poza tym nie jest prawdą, że liberałowie światopoglądowi zniknęli z sejmu - .Nowoczesna to między innymi środowisko Liberte, które zainicjowało zbieranie podpisów pod zakończeniem finansowania religii w szkołach. Bez kościoła, związków i organizacji kibicowskich mimo wszystko udało się zebrać podpisy, a jedna z organizatorek została posłanką.

Także kosmopolici, liberalni światopoglądowo, którzy są przeciwni truciu środowiska i następnie płacenie za to ze środków Służby Zdrowia są w parlamencie i mają się dobrze :wink:

Poza tym ta lewica, której podobno zmierzch oglądaliśmy dostała mniej od sojuszu antysystemowej niby-prawicy, ok 3% głosów (Kukiz+Korwin vs ZL+Razem) i do tego wprowadziła Liroya, który odgórnie narzucanej moralności raczej bronić nie będzie :wink:

Do tego mimo tego całego zgiełku o końcu partii stojących na lewo w każdej kwestii, finansowanie zyskały Razem, PPS, UP i Zieloni. Wszystkie te partie popierają finansowanie partii z budżetu państwa w przeciwieństwie do Korwina, który kasy się nie wyrzeka :wink:

Jednocześnie poprzez te wybory de facto skończyły/li się: Ruch Narodowy, Stonoga, Braun i KNP, a Korwin chyba stracił ostatnią szansę żeby zaistnieć w polskim sejmie. Nie zapominałbym też, że środowisko Liberte zyska większe możliwości na punktowanie PiS ze strony gospodarczego liberalizmu w czasach gdy to prawica będzie reżimem i obozem władzy.

Można na to spojrzeć jeszcze inaczej, bo Kukiza ciężko ustawić po jednej ze stron sporu światopoglądowego z jego poglądami na temat prostytucji, związków partnerskich i religii w szkole, więc dzieląc pozostałe 90% Razem, ZL, .N i wg prawicy PO, stoją po jednej, a PiS, PSL i Korwin po drugiej, co daje 43% do 47% na niwie światopoglądowej. Oczywiście zakładając, że ci za Korwinem są za opłacaniem religii w szkołach, zakazem prostytucji, zamknięciem granic na przepływ towarów, ludzi i usług, czy prohibicją narkotykową :wink: Ba, moi znajomi którzy popierają Korwina są dalecy od jednomyślności także w kwestii związków partnerskich.
guru pisze:Weź mi wytłumacz które obietnice i dlaczego są nierealne.
Przy braku zwiększania opodatkowania (poza korporacjami i bankami), ucięciu tych podatków które PO wprowadzała, a PiS krytykowało i przynajmniej utrzymaniu (a przecież PiS krytykował zwiększanie, więc ma zmniejszać) zadłużenia państwa na obecnym poziomie ok 800 mld zł, uważam że nierealne jest:

-500 zł na każde dziecko
-dotacja do rynku mieszkaniowego by obniżyć cenę za 1m^2 o połowę
-obniżenie wieku emerytalnego, bez obniżenia ich wartości
-repolonizacja banków
-podwyższenie kwoty wolnej od podatku do 10 000
-nie dopuszczenie do zamknięcia jakiejkolwiek kopalni
-obniżenie podatku VAT do 22%
-obniżenie CIT do 15% (w skrócie)
-bodaj nawet podwoi płace pielęgniarek
-zwiększy finansowanie wojska

To jest morze pieniędzy, których wspominane 6 mld z banków i korporacji nie jest w stanie pokryć w najmniejszym stopniu.

I zanim zaczniesz mnie pytać, czy ja to popierałem - popierałeś PO? Czy uważasz, że jak ktoś nie głosował na dany rząd, to nie może domagać sie od nich prawdomówności? To tak, żeby uciąć raz na zawsze jedną kwestię:

Teraz rozliczamy wszyscy, tak jak PO. Jeszcze nigdy nie głosowałem na żadną partię, która była u władzy, co nie zabiera mi prawa do krytyki.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 782

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 29 paź 2015, 9:47

-obniżenie podatku VAT do 22%

Obniżenie vatu nie wpłynie odczuwalnie na zmianę cen , generalnie po za spożywką zmiany w vacie były niezuważalne bo firmy po prostu ścięły marżę , co więcej firmy ,które sprzedawały na 7% vacie a gro towarów im poleciało na 5% vat różnice wzięło dla siebie :)

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 29 paź 2015, 9:49

Ja piszę o zmianach niemożliwych z punktu widzenia państwa, nie jakichś-tam korzyści dla obywatela. Guru pytam, które - więc i dlaczego - uważam za nierealne. :)

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 29 paź 2015, 9:51

Nie jestem teraz pewien ale długo terminowo podwyżka vatu niewiele poprawiła z finansowego punktu widzenia , żeby zwiększyć wpływy z VAT wystarczy uszczelnić system vide odwrócony vat na elektronikę

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 790

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 29 paź 2015, 10:00

cloner pisze:A tak byłoby za Korwina:

Obrazek
Dobrze wiesz, że to nierealne. Kto zbija pionę lewą ręką?

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 29 paź 2015, 10:01

Obrazek Korwinowy trochę przekoloryzowany i wyidealizowany.

Minimum zabezpieczeń socjalnych jest potrzebne byśmy nie wrócili do XIX wieku. Brak płacy minimalnej nawet przy braku opodatkowania pracy byłby pokusą dla przedsiębiorców do stosowania wyzysku poprzez oferowanie głodowych stawek. Zwłaszcza w przypadku stanowisk nie wymagających żadnych lub prawie żadnych kwalifikacji.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8754
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 29 paź 2015, 10:10

Kluchman pisze:Zwłaszcza w przypadku stanowisk nie wymagających żadnych lub prawie żadnych kwalifikacji.
A to teraz tak nie ma? Jeszcze dwa lata temu w jednym ze sklepików niedaleko mnie dziewczyny zarabialy 3,5zl/h. To nie jest głodowa stawka?

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 29 paź 2015, 10:19

j1mmy pisze:Nie jestem teraz pewien ale długo terminowo podwyżka vatu niewiele poprawiła z finansowego punktu widzenia , żeby zwiększyć wpływy z VAT wystarczy uszczelnić system vide odwrócony vat na elektronikę
IMO dużo kwestii na to wpływa, a gdyby z wewnętrznych analiz im wychodziło, ze mogą obniżyć VAT, to by to zrobili dla samej poprawy wyników wyborczych.

W żadne uszczelnienia nie wierzę kompletnie.

A co do obrazka, to jest po prostu nierealny. Choćby z uwagi na służbę zdrowia, która musi być finansowana wspólnie, bo ludzie byliby zwalniani z dnia na dzień przy poważniejszej chorobie i nie mieliby szans na leczenie.
Podobnie kwestia emerytur, gdzie po prostu istnieją zobowiązania, których trzeba dopełnić.
Do tego zapominamy o dzieciach, które nie mogą pracować, czy studentach, którzy rzadko mają dobrze płatną pracę, o ile w ogóle sytuacja im na nią pozwala.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 29 paź 2015, 10:24

cloner pisze:A to teraz tak nie ma? Jeszcze dwa lata temu w jednym ze sklepików niedaleko mnie dziewczyny zarabialy 3,5zl/h. To nie jest głodowa stawka?
Jasne, że są takie sytuacje, ale obecnie raczej rzadkie. Znam natomiast liczne przypadki, gdzie pracodawca pisząc ogłoszenie o poszukiwaniu pracownika zamieszcza w nim slogan "atrakcyjne wynagrodzenie", które w rzeczywistości okazuje się być stawką minimalną. :)

Stawka minimalna na rozsądnym poziomie stanowi pewne zabezpieczenie, którego mimo wszystko nie powinno się likwidować. Przy mniejszych obciążeniach podatkowych nie byłaby ona dla nikogo problemem. Dla nikogo z wyjątkiem cwaniaków szukających niewolników. :)

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 29 paź 2015, 10:46

Jeśli spełni, ale zwiększy dług - kłamał.
Jeśli spełni, ale zwiększy podatki - kłamał.
Jeśli nie spełni, to udowodni że mieliśmy rację.
Ba, jeśli spełnią a jakieś dane się pogorszą - mieliśmy rację. Jeśli ceny w sklepach/bankach pójdą w górę - mieliśmy rację. Itd.
ty a jest jakaś sytuacja możliwość w której nie będzie mieć racji? :lol2: Czy tak jak z twoją prognozą o wygraniu Komorowskiego nawet jak Pis spełni obietnice nie wzrośnie dług ani podatki to i tak będziecie mieć racje bo....nie chce mi się myśleć, na pewno coś wymyślisz jak z Komorem.

Poza tym nie jest prawdą, że liberałowie światopoglądowi zniknęli z sejmu - .Nowoczesna to między innymi środowisko Liberte, które zainicjowało zbieranie podpisów pod zakończeniem finansowania religii w szkołach. Bez kościoła, związków i organizacji kibicowskich mimo wszystko udało się zebrać podpisy, a jedna z organizatorek została posłanką
.
Jednocześnie poprzez te wybory de facto skończyły/li się: Ruch Narodowy
Aha czyli to, że ze strony Nowoczesnej do sejmu dostała się grupka Liberte świadczy, że liberałowie nie umarli, ale jak już od Kukiza dostała się grupa Narodowców to świadczy o tym, że umarli? :mrgreen:

I mam do ciebie wielce czcigodny użytkowniku o nicku pełnym : czarny_samael jest ok? (wystarczająca grzeczność czy życzysz sobie czegoś więcej? Jeśli tak to proszę modów o nie karanie mojej osoby :( ) prośbę abyś odniósł się do słów niejakiego Radosława Sikorskiego, który mówił, że błędem ze strony PO było nie skonsumowanie DOGADANEGO sojuszu z Ryszardem Petru.

Czy jeśli powiem, że znowu się jak zwykle konsekwentnie nihil novi nub sole mijałeś się z prawdą mówiąc o tym, że to inne środowisko w kontrze do PO to będę się mylił? Czy jeśli powiem, że miałem racje mówiąc, że to jedno i to samo tylko ubrane w nowe barwy, a ci co na nich głosują pomimo tego, że mają dość PO są mało poważnymi ludźmi to miałem racje?
Ostatnio zmieniony 29 paź 2015, 10:47 przez Kamil232, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 29 paź 2015, 12:13

czarny samael pisze:
j1mmy pisze:Nie jestem teraz pewien ale długo terminowo podwyżka vatu niewiele poprawiła z finansowego punktu widzenia , żeby zwiększyć wpływy z VAT wystarczy uszczelnić system vide odwrócony vat na elektronikę
IMO dużo kwestii na to wpływa, a gdyby z wewnętrznych analiz im wychodziło, ze mogą obniżyć VAT, to by to zrobili dla samej poprawy wyników wyborczych.

W żadne uszczelnienia nie wierzę kompletnie.
PO mam wrażenie było pogodzone z porażką. Myślę że Vat i kwota wolna od podatku są spokojnie do łyknięcia w tym sensie że budzet tego aż tak nie odczuje , nie mniej jednak co w tym wątku nie specjalnie bło poruszane wyłudzenia vat w polsce w tej chwili to dziedzina zorganizowanych grup przestępczych.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 790

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 29 paź 2015, 12:30

Marcin odpocznie parę dni od forum, a Wam proponuję wrócić do merytorycznej dyskusji. Pozostałe posty będą kasowane.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 29 paź 2015, 13:15

Kamil232 pisze:ty a jest jakaś sytuacja możliwość w której nie będzie mieć racji?
Wystarczyło nie ucinać początku wypowiedzi:
czarny samael pisze:Ale skoro już PiS wygrał na ich podstawie, to teraz ma je spełnić, nie zwiększyć długu, podatków itd.
Innymi słowy mają zrobić to co mówili - "znaleźć" te pieniądze bez tych wszystkich kwestii.
Kamil232 pisze:Aha czyli to, że ze strony Nowoczesnej do sejmu dostała się grupka Liberte świadczy, że liberałowie nie umarli, ale jak już od Kukiza dostała się grupa Narodowców to świadczy o tym, że umarli?
Nowoczesna jest partią liberalną, a której częścią są srodowiska Liberte. Cała partia i klub przyjęły program, który jest liberalny. Nie skrajny, jak u Palikota, ale dalej po tej stronie.

Kukiz15 był KWW, nie partią, więc nie można tego tak postrzegać. Z tego samego powodu jak nie można postrzegać Kukiza liberalnie czy socjalnie gospodarczo, bo ma u siebie tak wielu związkowców (a przecież taki Winnicki też jest socjalny w tych sprawach) jak i KoLibrów. Co więcej, między nimi wszystkimi dochodzą kolejne wielkie różnice, jak choćby półgospodarcza-półświatopoglądowa kwestia obecności i przepływu kapitału zagranicznego, bo liberałowie mający źródło w UPR/KNP są przeciwnikami ceł i ograniczeń.

Ruch Narodowy przestał istnieć - każdy z następujących: Bosak, Kowalski, ONR i Winnicki działają w tym momencie (wg mojej wiedzy) oddzielnie.
Kamil232 pisze:prośbę abyś odniósł się do słów niejakiego Radosława Sikorskiego, który mówił, że błędem ze strony PO było nie skonsumowanie DOGADANEGO sojuszu z Ryszardem Petru.
Sikorski walczy o swoją pozycję w PO i próbuje pokazać że ma wpływy, gdzie ich nigdzie nie miał. Jest zresztą konserwatystą i nigdy do tych środowisk nie było mu blisko. Zwykłe paplanie, by wrócić na świecznik.
Kamil232 pisze: że to inne środowisko w kontrze do PO to będę się mylił?
Tak, będziesz się mylił. To jest inne środowisko. Powstali, bo PO przestała być tym czym była na początku w kontekście europejskim i gospodarczym. To odpowiedź dla zawiedzionych wyborców, a Petru chce zrobić to co Tusk obiecywał w 2005 i 2007.

Pomijając drobne szpile, nie znasz nikogo kto wtedy na nich głosował a następnie po podwyżce podatków i nie wprowadzeniu euro poczuł się zawiedziony?
(((Oczywiście tym samym odpowiedź na Twoje ostatnie pytanie jest również: Nie, nie miałeś.)))

j1mmy pisze:PO mam wrażenie było pogodzone z porażką. Myślę że Vat i kwota wolna od podatku są spokojnie do łyknięcia w tym sensie że budzet tego aż tak nie odczuje , nie mniej jednak co w tym wątku nie specjalnie bło poruszane wyłudzenia vat w polsce w tej chwili to dziedzina zorganizowanych grup przestępczych.
PO było w panice, to fakt, ale za Kopacz. A już Tusk miał z tym problemy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”