Seriale - Strona 652

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6734

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 31 mar 2026, 15:10

venomik pisze:
31 mar 2026, 14:39
W momencie gdy w książce i filmach temat rasy/rasizmu w ogóle nie istnieje, to nie da się wciągnąć rasy bohatera do rdzenia postaci. Można próbować to robić nieudolnie — jak właśnie autor, sugerując, że skoro gnębiona jest czarnoskóra postać, to dręczyciel jest z automatu rasistą (idiotyzm). Albo tym, że Snape był gnębiony za bladą cerę.
W tym uniwersum czarodziejów dzieli się po krwi, tematu rasizmu jest dla mnie absurdalny. Nie padł w książce (poprawcie mnie jeśli się mylę) ani razu.

Oczywiście to nie wyklucza że scenarzyści przegną i ten temat wplączą.

Ale nie powinni.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4441
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 31 mar 2026, 15:20

W sumie dzielenie po krwi to troche rasizm vibe
Mugole gorsi od czarodziejów a mixy to juz w ogole

Ale to powinni isc tym tropem a nie Snapa oczerniać

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1059

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 01 kwie 2026, 8:52

Boromir pisze:
31 mar 2026, 15:10
W tym uniwersum czarodziejów dzieli się po krwi, tematu rasizmu jest dla mnie absurdalny. Nie padł w książce (poprawcie mnie jeśli się mylę) ani razu.
A z ksiazki wynikal kolor skory najwazniejszych bohaterow? byla duza uwaga przypisana do np. koloru wlosow harrego czy rona. tak samo chyba podkreslano bladosc Snape'a, ale wprost nie bylo powiedziane, ze to bialy czy tam czarny kolor skory wiec nawet pod tym wzgledem jest jakas dowolnosc interpretacji.

Nie mowie tu o przypadkach takich jak Cho czy ten gagatek co komentowal mecze (Seamus?).

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1370

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 01 kwie 2026, 21:48

Luba ogląda Wiedźmina od Netflixa. Stwierdziła, że Vesemir przypomina Papę Smerfa (jest fanką twórczości Sapkowskiego i ma za sobą wszystkie gry).

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1565
Kibicuję: WIDZEW

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 02 kwie 2026, 8:08

Przema pisze:
01 kwie 2026, 8:52
Boromir pisze:
A z ksiazki wynikal kolor skory najwazniejszych bohaterow? byla duza uwaga przypisana do np. koloru wlosow harrego czy rona. tak samo chyba podkreslano bladosc Snape'a, ale wprost nie bylo powiedziane, ze to bialy czy tam czarny kolor skory wiec nawet pod tym wzgledem jest jakas dowolnosc interpretacji.

Nie mowie tu o przypadkach takich jak Cho czy ten gagatek co komentowal mecze (Seamus?).
Ziemista cera to jednak dość jasno opisany kolor skóry ;)

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 02 kwie 2026, 8:10

NoName1989 pisze:
02 kwie 2026, 8:08
Przema pisze:
Boromir pisze:

Faktycznie tak bylo to opisane? Ja kompletnie nie pamietam takich rzeczy, mam te ksiazki na polce, ale nie chce mi sie przegladac ani zaczynac czytac na nowo, bo pewnie zmienilbym teraz opinie na temat tych ksiazek w ogole.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 02 kwie 2026, 8:38

Przema pisze:
02 kwie 2026, 8:10
NoName1989 pisze:
Przema pisze:

Faktycznie tak bylo to opisane? Ja kompletnie nie pamietam takich rzeczy, mam te ksiazki na polce, ale nie chce mi sie przegladac ani zaczynac czytac na nowo, bo pewnie zmienilbym teraz opinie na temat tych ksiazek w ogole.
Tak i to w chyba nawet kilkukrotnie

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6734

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 kwie 2026, 8:52

U nas była ziemista, w oryginale po prostu blada.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 02 kwie 2026, 8:54

Boromir pisze:
02 kwie 2026, 8:52
U nas była ziemista, w oryginale po prostu blada.
To samo potwierdzil chatgpt i google.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 02 kwie 2026, 15:07

A oryginału nie czytałem

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2126
Kibicuję: Manchester United

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 kwie 2026, 16:44

NoName1989 pisze:
Przema pisze:
Boromir pisze:

Czarnoziem, też ziemia :D

Awatar użytkownika
fillion
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1171
Kibicuję: FC Barcelona Holandia

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fillion » 02 kwie 2026, 17:45

Przema pisze:
31 mar 2026, 11:31

W ogole wieoczrami zaczalem sobie tez ogladac Chicago fire - czasem tez leci w ciagu dnia gdzies w tle. To jest tez super serial, nawet oceny na filmwebie tez sa calkiem niezle. Podobnie jak w The Pitt, super wykreowane postacie, bardzo wyraziste, zapadajace w pamiec. W przeciwienstwie do The Pitt, to malo ktora postac jest ktorej nie da sie nie lubic.
Ja gdzieś od 3-4 sezonu miałem jedną postać z początkowych, ktorej nie trawiłem, ale znikła po 6 sezonie. Niestety od początku 10 sezonu jak rozpoczęły się odejścia głównych postaci i cięcia budżetowe, to poziom serialu widocznie podupadł. Był oczywiście jeszcze Hank Voight, którego nie dało się lubić w 1 sezonie Fire, ale potem najlepsza postać PD.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 03 kwie 2026, 13:49

fillion pisze:
02 kwie 2026, 17:45
Ja gdzieś od 3-4 sezonu miałem jedną postać z początkowych, ktorej nie trawiłem, ale znikła po 6 sezonie.
A pamietasz kto to byl?
fillion pisze:
02 kwie 2026, 17:45
Był oczywiście jeszcze Hank Voight, którego nie dało się lubić w 1 sezonie Fire, ale potem najlepsza postać PD.
No wlasnie jak pamietam ze ogladalem Chicago PD to ta postac byla zupelnie inaczej przedstawiona niz w Chichago Fire. Niestety nie pamietam ile sezonow Chicago PD obejrzalem, ale pewnie jak skoncze strazakow to wroce do tego.

Awatar użytkownika
fillion
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1171
Kibicuję: FC Barcelona Holandia

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fillion » 04 kwie 2026, 15:25

@Przema

Nie wiem na jakim etapie serialu jesteś i jak nie orientujesz się jeszcze w odejściach czolowych postaci z poczatku serialu to dam w spojler, żeby Ci nie psuć oglądania
Spoiler:
Pisałeś, że potem wrócisz do PD, ale jak oglądasz Fire to w początkowych sezonach były crossovery Fire z PD/MED i żeby ogarnąć akcję czasami trzeba obejrzeć wszystkie 3 odcinki.

- Chicago Fire S02E20 and Chicago PD S01E12

- Chicago Fire S03E13 and Chicago P.D. S02E13

- Chicago Fire S04E10 and Chicago Med S01E05 and Chicago P.D. S03E10

- Chicago Fire S05E15 and Chicago P.D. S04E16 and Chicago Justice S01E01 - to Chicago Justice chyba nie musisz z tego co kojarzę.

- Chicago Fire S07E02 and Chicago Med S04E02 and Chicago P.D. S06E02

- Chicago Fire S08E04 and Chicago Med S05E04 and Chicago P.D. S07E04

Potem po Covidzie nastąpiła przerwa i dopiero chyba teraz w 14 sezonie Fire, 13 PD i 11 MED znowu był crossover.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 216

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 07 kwie 2026, 9:18

Wczoraj sobie obejrzałem 1 sezon Bloodhounds

Powiem szczerze, spodziewałem się serialu gdzie boks i ogólnie sztuki walki będą na 1 miejscu, ale tak nie było. Na pierwszym miejscu są porachunki mafijne w które wplątani zostają dwaj przyjaciele którzy poznali się na ringu - są bokserami.

Wszystko dzieje się w czasach COVID i wiele małych firm zwłaszcza gastronomicznych czy hotelarskich ma problemy finansowe przez obostrzenia, na tym wszystkich chce się wzbogacić pewien człowiek (nie chce mi się tu wertować tych Koreańskich imion i nazwisk) który oferuje kredyty i spłaty długów po niskim oprocentowaniu, jednak jak się okazuje, całość to wielki przekręt mający na celu wydoić resztę pieniędzy z małych firm. Jednym z bohaterów serialu jest chłopak którego matka prowadzi małą kawiarnie i się właśnie zadłuża i daje naciągnąć na kredyt. Dochodzi do sytuacji, że na kawiarnie napadają zbiry domagające się spłaty należności jednak w tym momencie pojawia się syn właścicielki kawiarni, zdolny bokser który staje na przeciwko kilkunastu przeciwnikom których kładzie jeden po drugim do czasu aż sam nie zostaje powalony i okaleczony na twarzy. W konsekwencji matka i chłopak muszą spłacić w krótkim terminie dług, inaczej skrzywdzą matkę chłopaka. Ten będąc zdesperowany szuka środka na spłatę długu, pomaga mu w tym jego przyjaciel którego poznał na ringu. Obaj ostatecznie zatrudniają się jako ochroniarze u niejakiego Chou - mężczyźnie który również oferuje spłaty długów ale bez oprocentowania i tylko osobom w trudnej sytuacji gdzie członek rodziny jest w ciężkim stanie zdrowia i potrzebuje pieniędzy na leczenie. Mężczyzna zatrudnia obu chłopaków jednocześnie oferuje od razu spłatę długu chłopaka i jego matki.
Jednak to co wydaje się zakończeniem problemów, jest dopiero ich początkiem, tu zaczyna się walka dobrego z złym. Obaj przyjaciele wplątują się w mafijny świat a dobroduszny Pan Chou ma za sobą tajemniczą przeszłość, wkrótce wszyscy zaczną walczyć o życie, powstrzymanie procederu wyniszczania ludzi i starcie raptem garstki osób z dużą mafią.

Powiem szczerze, że 8 odcinków 1 sezonu wciągnąłem na raz... Siedziałem w pracy w dzień świąteczny gdzie nic się nie działo, to oglądałem i przyznam, że było to ciekawe, pełne zwrotów, braku kompromisów i nieprzewidywalności. Intrygi, walki, porwania, wyłudzenia i rywalizacja tych dobrych z tymi złymi. Jak to z perspektywy mafii która może wszystko i ma w kieszeniach wszystkich wygląda starcie z raptem grupką młodych ludzi i starca który jeździ na wózku inwalidzkim.

Jedyne co mam do zarzucenia serialowi, to, że gdy dochodzi do starć, to owi zakapiorzy korzystają z metalowych pałek, ewentualnie maczet czy tasaków w walce - nie ma broni palnej, co daje pole do popisu chłopakom wyszkolonym w sztukach walki by efektownie rozprawiać się z grupami przeciwników - to jest trochę naciągane ale widowiskowe.

Sama fabuła jest wciągająca i każdy odcinek kończy się w taki sposób, że chcesz obejrzeć następny by obejrzeć dalszą kontynuację wydarzeń.

Serial polecam, daje mu takie 8/10 po pierwszym sezonie, warto też zaznaczyć, że 1 sezon zamyka całą część historii a 2 sezon zaczyna się od zupełnie czegoś innego. Co jest dodatkową zaletą, że aby zobaczyć jak zakończy się starcie tej garstki osób z mafią nie trzeba czekać do drugiego sezonu. Kawał dobrego serialu kryminalnego z elementami akcji. Polecam sobie obejrzeć na platformie Netflix.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”