Podróże - Strona 17

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2293
Kibicuję: AC Milan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 09 wrz 2016, 20:08

OK, a ile kasy na jedzenie picie wydaliscie ? Jakas knajpka - cena za obiad/kolacje wygladala ?

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 09 wrz 2016, 20:25

Bardzo malowniczo w tej Portugalii. Fajnie, że zrobiliście sobie objazdówkę, a nie siedzieliście w jednym miejscu. Aktywnie ;)
ubek pisze: kaczy jeszcze mógłby coś wrzucić ze swoich wypraw. Jakieś kontenery, czy coś. Na pewno masz tego pełno.
Trochę się tego uzbierało. Za miesiąc postaram się powrzucać więcej. Po niedzieli mam 4 tygodnie urlopu, i zbrodnią byłoby tracić ten cenny czas na siedzenie przy kompie.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 09 wrz 2016, 20:39

Mi dalej nie wyświetla, ani tych nowych, ani tych starych. Ładowałeś to chyba przez Google Drive - możesz tam jakoś ustawić w narzędziach na publiczne? :(

Awatar użytkownika
Darkman1948
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 229

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Darkman1948 » 09 wrz 2016, 20:41

Enjo pisze: OK, a ile kasy na jedzenie picie wydaliscie ? Jakas knajpka - cena za obiad/kolacje wygladala ?
Staraliśmy się robić zakupy w marketach i sami sobie przygotowywać przynajmniej śniadania. Tylko w Leirii śniadanie było wliczone w cenę, w Porto dopłacaliśmy za śniadanie a w Lizbonie w ogóle sami musieliśmy o to zadbać. Obiady to koło 30-40 euro za 2 osoby ale porcje były takie, że bez problemu się najadaliśmy. Oczywiście nie licząc fast foodów, bo tam 20 euro to max. Generalnie przy wyborze korzystaliśmy z tripadvisora i recenzji tam zawartych. Kolacji zazwyczaj nie jadaliśmy a jeśli już to coś co sami kupiliśmy. Aktywne dni i ciąża mojej narzeczonej sprawiły, że nie wychodziliśmy wieczorami zbyt wiele (2-3 razy na cały pobyt), bo zwyczajnie padaliśmy na pyski ;)

E: Carbon PW

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1546
Kibicuję: FC Barcelona

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 09 wrz 2016, 21:20

Ja też nie widzę zdjęć. :( Dodam, że chcę je zobaczyć, i to bardzo.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 09 wrz 2016, 21:26

Ja już widzę, Darkman podmienił linki, więc sprawdź jeszcze raz. :D

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 09 wrz 2016, 21:55

Obrazek

Pozdrowienia ekipa z Dubrownika :) #shame

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 09 wrz 2016, 22:09

A ja się zastanawiałem co to za kolo w twoim awatarze.

red85

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 10 wrz 2016, 8:43

Enjo pisze:
Slyszalem, ze Portugalia jest tania bo jest tam biedniej niz np we Francji, kolega byl tal stopem i tak mowil, ale nie wiel ile w tym prawdy.Ci Francuzi, z ktorymi wspolpracuje tez co roku jezdza do Portugalii i i lubia te miejsca.
Sam celuję w Portugalię, ale jestem zaskoczony. Raz, że same loty są stosunkowo drogie (w porównaniu np. do Włoszech, gdzie można polecieć w dwie strony w okolicach stówki), a dwa - hotele również do tanich nie należą ;)

Na razie zostawiam Portugalię na kolejny rok, a w tym roku uderzam jeszcze do Walencji. Mam nadzieję, że w listopadzie pogoda tam dopisze ;)

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 10 wrz 2016, 9:15

Duch, widzę brak olejka do brody.

Spoiler:

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 494

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 10 wrz 2016, 21:11

Rzym. Oczywiście najpierw odwiedziłem Koloseum. Na początku z zewnątrz, a dzień pozniej już z wewnątrz. W 2-óch kolejkach aby się tam dostać stałem ok. 40 minut. Nie więcej. Więc nie długo. Wstęp 12 euro z Forum Romanum.
Obrazek
Obrazek

Następnie udałem się do placu Wenecja. Bardzo ładnie tam było. IMO jeden z TOP w Rzymie. Polecam też punkt widokowy na szczycie budynku który kosztuje 7 euro.
Obrazek

Następnie Kapitol. Wejście do muzeum 15 euro. Wszedłem tam tylko po to aby zobaczyć Wilczyce.
Obrazek

Kolejno Panteon. Nic nadzwyczajnego. Zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz.
Obrazek

Kolejno dotarłem do ładnego Placu Navonna. Bardzo tu przyjemnie.
Obrazek

Następnie Fontana di Trevi. Ludzi mnóstwo. Nie ważne czy 10:00 czy 23:30. Naprawdę nie wiem z jakiego powodu. Fontanna prezentuje się naprawdę ładnie, ale bez jaj. Jednak mimo tego można sobie zrobić zdjęcie bez innych osobników.
Obrazek

Miejscem które odwiedziłem po fontannie to plac hiszpański. Przereklamowany zdecydowanie. Mało fontanna i zamknięte schody hiszpańskie.
Obrazek

Wizyta na Olimpico. Mecz Romy z Udinese. Inauguracja Serie A. Bilet 35 euro. Tanio. W porównaniu dzisiaj kupiłem bilet na Atletico za 82 euro.
Obrazek
Obrazek
Na drugą połowę przeniosłem się trochę wyżej. Więcej luzu. Ledwie kilka osób i światło po oczach nie biło.
Obrazek

Przepiękny plac Cavour:
Obrazek

Na koniec Watykan. Plac oraz Bazylika:
Obrazek

Na deser kilka zdjęć bez opisu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Darkman1948
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 229

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Darkman1948 » 11 wrz 2016, 14:00

Portugalia cz. IV - Lizbona i przyległości

Na koniec wycieczki zostawiliśmy sobie Lizbonę. Pierwszy dzień pobytu tam był jednocześnie ostatnim dniem, w którym mieliśmy do dyspozycji samochód dlatego naszym celem stała się okolica Lizbony - Sintra, Pena i Przylądek Roca. Chcieliśmy zobaczyć Pałac Narodowy, Zamek Maurów oraz położony w pobliży Pałac Pena. Niestety pogoda tego dnia nie dopisała, było bardzo mgliście i zobaczyliśmy niewiele. Zamku Maurów i Pałacu Pena nie widzieliśmy wcale.
Pałac Narodowy w Sintrze
Spoiler:
ujęcie spod Pałacu na drugą stronę:
Spoiler:
Zwiedzanie wszystkich wymienionych obiektów jest dość drogie a przed nami były 3 dni w Lizbonie, więc odpuściliśmy sobie i udaliśmy się w kierunku Przylądku Roca z nadzieją, że tam będzie lepiej. Niestety...
Spoiler:
Sama Lizbona jest niezwykle ciekawa. Mnóstwo ciekawych miejsc, muzeów, słynne żółte tramwaje jeżdżące przez wąskie uliczki. Zdecydowaliśmy się kupić karty Lisboa Card, które znacznie ułatwiają samo poruszanie się po mieście (z tą kartą metro, tramwaje, autobusy, kolejki i windy są za darmo) oraz dają wiele darmowych lub zniżkowych wejść do obiektów. Nie chcę się rozpisywać, dlatego wrzucam najciekawsze ujęcia z krótkim komentarzem.
Ten łuk stoi przy Praca do Comercio - największy w Lizbonie (i Europie) plac miejski. Można na niego wejść i z góry popatrzeć na miasto.
Spoiler:
I widoki z góry:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
tak tak, tam jest strefa kibica, w której miałem przyjemność oglądać mecze Polaków na Euro ;)

Kolejnym ciekawym obiektem jest winda Santa Justa. Windy zostały wybudowane po to aby ułatwić przemieszczanie się po mieście położonym na wzgórzach. Prócz oczywistej atrakcji turystycznej do dnia dzisiejszego są włączone do systemu komunikacji miejskiej - przejazd w dwie strony kosztuje 1,20 euro.
Spoiler:
Winda dojeżdża tylko do pewnego poziomu - wyżej jest taras widokowy, na który wchodzi się po schodach i wizyta tam jest dodatkowo płatna.
Widok z tarasu na Zamek Św. Jerzego
Spoiler:
i w stronę wody
Spoiler:
To już Plac Rossio
Spoiler:
Podczas wizyty w dzielnicy Belem odwiedziliśmy słynną cukiernię produkującą małe tartaletki z nadzieniem mleczno-żółtkowym... pyszności :) "Podróby" można kupić w całej Portugalii, jednak nigdzie nie smakują tak dobrze jak oryginalne Pasteis de Belem.
Spoiler:
W Belem można też zobaczyć Klasztor Hieronimitów (z zewnątrz ładny, w środku bieda w porównaniu do tego co widzieliśmy wcześniej)
Spoiler:
Pomnik Odkrywców
Spoiler:
i słynna Torre de Belem
Spoiler:
tramwaje
Spoiler:
odwiedziliśmy też Zamek Św. Jerzego - bardzo polecam :)
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
I to będzie na tyle z wycieczki. W razie pytań piszcie śmiało :)

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 12 wrz 2016, 11:59

Super relacje panowie. Wątek świetnie się rozwinął :spoko:
Darkman1948 pisze: Na koniec wycieczki zostawiliśmy sobie Lizbonę. Pierwszy dzień pobytu tam był jednocześnie ostatnim dniem, w którym mieliśmy do dyspozycji samochód dlatego naszym celem stała się okolica Lizbony - Sintra, Pena i Przylądek Roca. Chcieliśmy zobaczyć Pałac Narodowy, Zamek Maurów oraz położony w pobliży Pałac Pena. Niestety pogoda tego dnia nie dopisała, było bardzo mgliście i zobaczyliśmy niewiele. Zamku Maurów i Pałacu Pena nie widzieliśmy wcale.
Ja mimo, że miałem odpuścić ze względu na cenę, to jednak kupiłem bilety do Zamku Maurów i Pałacu Pena [19,85E]. Dodatkowo zamierzam iść do Quinta da Regaleira https://duze-podroze.pl/quinta-da-regaleira/

Ile zrobiłeś łącznie km autem i ile Cię ono wyniosło?
Slim91 pisze: Zakupione
Obrazek
Kurde, gdzie Ty siedzisz, że 80 E? :shock: Ja mam nadzieję, że uda mi się kupić za 30 E, jak nie to max 50 E mogę dać. :P W ogóle, to nie wiedziałem, że terminarz na 6. kolejkę jest już znany. Dobra godzina meczu dla mnie.

E: kupione za 30 +2,5 prowizji :jupi:

E2: nie mogę znaleźć sprzedaży na Sporting-Legia :? Pomoże ktoś? Oczywiście nie szukam tego typu stron http://www.viagogo.pl/Sports-Tickets/Fo ... /E-1961967

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 494

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 12 wrz 2016, 13:06

Keres pisze: Kurde, gdzie Ty siedzisz, że 80 E?
Trybuna koło VIPów. Mniej więcej środek boiska oraz środek trybuny.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 12 wrz 2016, 13:13

Burżuazja :whistle:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”